Bilim - Teknoloji - İnovasyon

BlindLook: Görme engellilerin hayatını kolaylıyan uygulama

BLİNDLOOK işte bu tespiti doğru yapıp doğru ürünle çözüm getiren 2019 yılında kurulan bir girişim. Yaptığı iş, görme engellilerin pratik yaşamda karşılaştıkları temel fiziksel sorunlara sesli bir uygulamayla yardımcı olmak.

Kurucuları Sadriye Görece ve Cihat Ersin Aydın’ın hayatları bir noktada kesişerek böyle bir girişimle sonuçlanmış. Bu hikayeyi Aydın’dan dinleyelim:

“Sadriye liseyi Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nm YES bursuyla Amerika’da tamamladı. Sonrasında Boğaziçi Üniversitesi’ne başladı. Erişilebilir oy sisteminin Türkiye’de uygulanmasından görme engellilerin ikili bisikletlerle spor yapmasına kadar birçok farklı projede yer aldı. Bense Safranbolu’da doğdum. Çocukluğum turistler, esnaf, halk arasında geçti. Marmara Üniversitesi’ni kazanıp İstanbul’a geldim. İlk şirketimi 18 yaşında kurdum. Etkinlik biletleme platformundan organik kedi köpek maması üretimine kadar birçok farklı girişim denemesinde bulundum. Sadriye’nin erişilebilirlik tarafındaki tutku ve birikimi, benim girişimcilik tarafındaki tutku ve deneyimleri birleşti ve BlindLook doğdu.”

Görme engellilerin bir restoranda menüyü okumaktan bir uygulama üzerinden alışveriş yapmaya, dijital bir ürünü kimseye ihtiyaç duymadan kullanabilmekten sabah traşını olup işe gitmeye pek çok pratik sorunla karşılaştığını belirten Cihat Ersin Aydın, “Görme engellileri sosyal hayatta ve dijital dünyada özgürleştirmek amacıyla, özgürlük teknolojileri geliştiriyoruz. Amacımız iletişimin yüzde 80 görme odaklı olduğu bu dünyada, görme engelliler için, teknolojinin desteğiyle yüzde 100 ses odaklı bir dünya yaratmak. EyeBrand ürünümüzle Görme Engelsiz Markalar, EyeMenu ürünümüzle Görme Engelsiz Restoranlar yaratmak için çalışıyoruz. Markalar görme engelsiz hale geldiğinde görme engellinin kullandığı telefondan kahve makinesine, bebek bezinden banka mobil uygulamasına kadar herşey engelsiz oluyor. Restoranların görme engelsiz olması önemli çünkü ülkemizde insanların yüzde 91’i dışarıda yemek yiyerek sosyalleşiyor. Biz yolculuğumuza Türkiye’de başladık ancak dünyadaki 285 milyon görme engellinin özgürlüğü için çalışıyoruz. Türkiye’den dünyaya açılan bir erişilebilirlik kapısı olma yolunda ilerliyoruz. Amerika ve İngiltere operasyonlarımızı başlattık” diyerek görme engellileri nasıl “özgürleştirdiklerini” anlatıyor.

ENGELSİZ RESTORANLAR

Görme engellinin dünyasının ses odaklı olduğunu ve bu anlamda teknolojinin evinden çıkamayan görme engelliye bile hayata dahil olma fırsatı verdiğini ifade eden Aydın, “BlindLook sunulan ürün ve hizmetleri görme engelliler için engelsiz kılmak için kendimize ait ses simülasyonu teknolojisini kullanıyor. Ayrıca görme engellinin teknolojik ürünleri erişilebilir şekilde kullanması için faydalandığı ekran okuyucu programlarla da entegre çalışıyoruz” diyor.

İki yıla pek çok paydaşlık sığdırdıklarını ve bu ilgiden dolayı çok mutlu olduklarını söyleyen BlindLook kurucularından Cihat Ersin Aydın, “EyeMenu hizmetimizle bini aşkın restoranı görme engelsiz hale getirdik. 20’yi aşkın kurumsal markayla partnerlik kurduk. Görme Engelsiz Markalar (EyeBrand) dünyamız her geçen gün daha da büyüyor. Globalde heyecanlı işbirlikleri kurduk. Açıklamak için artık gün sayıyoruz. Görme engelli müşterilerini keşfetmek ve onlara hak ettiği kaliteli hizmeti sunmak isteyen duyarlı markaları Görme Engelsiz Marka (EyeBrand) olmaya davet ediyoruz” sözleriyle çağrıda bulunuyor.

ŞULE GÜNER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu