Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Bilişim sektörü, internetin ve mobilitenin yükselen yıldızı

BÎLİŞÎM sektörü, internetin ve mobilitenin yükselen yıldızı ile birlikte 2000’lere damgasını vuran en önemli sektör. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Her alandaki tüm uzmanlar bu konuda görüş birliği içinde. Bunu söylerken diğer sektörleri önemsizleştirmiyorum. Diğer sektörler de çok kıymetli. Fakat bir düşünün, bilgisayarlar olmadan, sadece muhasebe alanına bile baksak, muhasebe yazılımı olmadan bugün hangi sektördeki hangi şirketi yönetebilirsiniz.

Türkiye, gencecik nüfusuna ve insanının pratik zekasının gücüne karşın, bugüne kadar bu sektörün ekmeğini yemeyi çok fazla başaramadı. TÜBISAD’m açıkladığı rakama bakarsak, sektörün büyüklüğü 61.6 milyar TL. Fakat bunun içinde “Üretim anlamında ne kadarı yerli?” diye sorarsanız, hepimizin çok üzüleceği rakamlar söyleriz. Örneğin, tamamı ithal edilen cep telefonlarına her sene 5-6 milyar dolar para ödüyoruz.

bilisim sektoru

GURUR DUYULACAK EKİPLER VE ÖRNEKLER

Hemen moralinizi bozmayın, eski Bakanımız Binali Yıldırım’m ifadesiyle ‘Akıl Teri’ olarak tanımlanan bu alanda, ‘Y nesli’ dediğimiz pırıl pırıl zekalar geliyor. Bu zekaların istihdamı için diğer Dr. Tayfun Acarer’in başkanlığındaki BTK’nm Ar-Ge’yi arttırmak yolundaki çabalarım görmezlikten gelmek ne mümkün.

Eğri oturup doğru konuşmak gerekirse, hükümetin Ar-Ge alanında oluşturduğu müthiş ivme ve teknoloji alanına yaptıkları destekler sonucunda, bugün birçok gencimizin önünün açıldığını görüyoruz. Örnek mi? Alın size birkaç muhteşem proje.

• İTÜ ARISAT Model Uydu Takımı: Bu yazıyı yazma fikrini veren de doğrusu bu ekibin geliştirdiği proje oldu. Ekip, Amerika’da düzenlenen “Cansat Competition”da dünya birincisi oldu. Farklı ülkelerden 59 takımın yer aldığı yarışmada, bu yıl kendi enerjisini kendi üretebilen uydular yarıştı. İTÜ, 2011 ve 2012’de de yarışmadan birincilikle dönmüştü. (facebook.com/ituarisat)

• Giresun Keşap Anadolu Lisesi, Amatör Telsiz ve Uzay Teknolojileri Kulübü: Bu kulüp için yapabileceğimiz tek yorum: Müthişler… Bir kısmım bilişim sektöründen tanıdığımız isimler, Ulaştırma Bakanlığı Eski Müsteşar Yardımcısı Ta-hir Dengiz, Gazi Üniversitesi Astronomi Bölümü emekli Profesörü Ethem Derman hoca gibi müthiş adamların, uydu, uzay, telsiz gibi konularda seminer verdiği çocukların kurduğu bu kulübün yaptığı projeler kendi boylarım çoktan aşmış.

Mars’ta ‘Uzaktan Kumandalı Tarım’ projesi mi istersiniz, yoksa mikro keşif aracı mı? Daha fazlası için web sitelerine bakın. (http:/Avww .ym7xka.org.tr/tr/)

• BozukYol.Com: Fatih projesinde Türksat adına çalışan üç gencimizin yaptığı bu proje hem sosyal sorumluluk, hem de ticari bir iş modeline dönebilir. Cep Üt telefonunuza yüklediğiniz yazılım, siz arabayla giderken, yoldaki çukurlan işaretliyor. Bunları belediyeye yollayarak yollarınızın düzenlenmesini talep ederken, ayrıca konum bilgisi de veriyorsunuz. Ama projenin ticari yönü de var; mesela, belli bir noktaya gelen kişilere, “burada indirim var”, “filanca mağazaya yaklaştınız” mesajları da yüklenebiliyor, (bozukyol.com)

• Pinicate.com: Farklı yazılım firmalarında çalışan iki gencimizin ürettiği bu uygulama ise, önemli bir sıkıntıya cevap verdiği için önümüzdeki dönemin sosyal medya adayı diye düşünüyoruz. Çünkü malum sosyal medyada doğru haberler kadar, yalan yanlış haberler de yayılabiliyor. Bunun zaman zaman tehlike olabileceği de düşünülüyor. Oysa ‘vatandaş haberciliği’ olarak adlandırabileceğimiz uygulamada, kullanıcılar etraflarındaki haberi giriyorlar. Diğerleri ise bu haberi onaylıyor. Dolayısıyla haberlerin güvenilirliği kontrol altına alınmış oluyor, (pinacate.com)

• VitrinGez.com: Bu kadar erkeğin arasında bir bayan girişimci koymazsak olmaz değil mi? Sektörün yakında bildiği Natali Ye-şilbahar, ortağı Önder Göğebakan ile ilginç bir projeye imza atmışlar. 100’ün üzerindeki e-ticaret sitesi ile işbirliği yapan VitrinGez, size istediğinizi yüzlerce site dolaşmadan buluyor. Hatta haber veriyor. Mesela üstü benekli bir kravat arıyorsunuz ama fiyatı da şu kadarın üstüne çıkmasın diyorsunuz.

O zaman VitrinGez.com’a bir göz atmalısınız, (vitringez.com) Tüm bunlar ve benzeri projeler ülkemizin geleceği adına umudumu yitirmememi sağlıyor. Sizce de öyle değil mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu