Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Akıllı tarımda yapay zekâ farkı

Vodafone Akıllı Köy’deki dijital tarım uygulamaları

Küresel iklim değişimi, tarım sektöründe teknoloji kullanmanın önemini çok artırdı, Vodafone Akıllı Köy’deki dijital tarım uygulamaları, bu konuda insanlığın önündeki potansiyeli göstermesi açısından ufuk açıcı…

AKILLI tarıma giderek daha çok ihtiyacımız olduğu kesin. Kuzey Yarıkürede, Türkiye’nin batı ve orta bölgelerindeki pek çok kentinde kasım ayının ortalama 20 derecelerde olduğu, Venedik’in son 53 yıldır en yüksek su seviyesine ulaştığı, ABD’nin Kuzey Kutbu’na yakın Kansas ve Illionis eyaletlerinde rekor soğukların yaşandığı, Güney Yarıküredeyse yaz mevsiminin başlamasıyla Avustralya’nın en kalabalık iki eyaleti New South Wales ve Queensland’inde onlarca yerde yangının çıktığı göz önüne alınacak olursa; tarımda su ve eneıjinin daha verimli kullanılması, toprak-hava analizlerinin öngörülerde bulunması artık bir zorunluluk.

Son yıllarda bu amaçla başta yapay zeka ve nesnelerin interneti (loT) kullanılarak araçların birbiriylc konuşmasının sağlandığı, mobil araçlarla hava-toprak-gübreleme analizlerinin yapıldığını biliyoruz. Bu teknolojiler traktör, gübreleme makineleri gibi tarımsal araçlara da yerleştirilmiş durumda. Dünyanın önde gelen tarımsal cihaz üreticileri, sorunlu tohumu tespit edebilecek ve gübreleme-ek-me süreçlerinde üreticiye kusurlu ürünü gösterebilecek ileri teknoloji sistemleri kullanıyor.

İsrail merkezli Netafim ise bu teknolojileri bir paket haline getirip NetBeat isimli bir akıllı tarım sistemi üretmiş. NetBeat lot’ye değil, buluta bağımlı olarak çalışıyor. Bu, internet olduğu sürece verilerin sağlam olduğu anlamına geliyor.

HERKES ÇİFTÇİ OLABİLİR Mİ?

Bir çiftçi veya üretici online bir hesap açar gibi NetBeat’in bulut hizmetini kiralıyor. Bu paket hava-sulama-gübreleme konularında anomalileri yapay zeka yardımıyla aynı sistemde tespit edebiliyor. Bu hayati veriler mobil cihazlarda takip edilebiliyor. Bu kolaylık, gelecekte şehirde yaşayan bir kişinin bile taşradaki tarlasını uzaktan sulayıp ekebileceği dönemlerin işaretlerini veriyor. Tarım, dijitalleşmeyle birlikte bu kadar kolay olacaksa, neden her insan bir çiftçi olmasın?

Aydın’ın Kasaplar Kö-yü’ndeki Vodafone Akıllı Köy’deki NetBeat tanıtım etkinliğinde konuşan Netafim Asya Pasifik Başkanı Ofer Oveed, “Bünyesinde mühendis bulundurmayan, her gün üretimle ilgili onlarca kararı tek başına vermek zorunda kalan aile çiftçilerinin mevcut teknolojilerle ayakta kalması çok zor. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada çiftçilerin yaş ortalaması ellinin üzerine çıkmış durumda. Gençler başka alanlarda çalışmayı tercih ediyor. Tarımı sürdürülebilir kılmak istiyorsak dijital tarıma geçişi hep beraber sağlamak zorundayız. Özel sektör de Ar-Ge yatırımlarını artırma ve çiftçilere kolay kullanılabilir ürünleri ulaşılabilir fiyatlarla sunma misyonunu üstlenmeli” diye konuşuyor.

SENSÖRLER TÜRKİYE’DEN

Netafim Dijital Tarım Başkanı Guy Leventon ise, Amazon bulut sisteminden destek aldıklarını ve bu sistem için kritik değerde olan sensör teknolojisinin Türk sağlayıcılardan temin edildiğini belirterek, her ülkede yerli sensörlerin kullanılabileceğini söyledi.

Diğer yandan sensör teknolojisinin müthiş bir hızla gelişmekte olduğu, ancak yüzde 100 güvenilir olamayacağını hatırlattığım Leventon, “Bizim uydudan aldığımız görüntülerle sensörlerden aldığımız görüntüleri birbiriyle karşılaştırıyoruz ve sözgelimi sulamanın az veya çok olup olmadığı gibi bir veri çıkıyor. Burada sensörlerden gelen verinin yüzde 100 olması bu teknolojinin değerini değiştirmiyor. Bize sulamanın yetersiz olduğunu göstermesi yeterli. Çünkü sensör teknolojisinin buradaki kullanım şekli, örneğin mobil bir araçta olduğu gibi değil. Sensörün verdiği verinin kesinliği tarımsal sistemde o kadar da hayati önem taşımıyor” diye konuştu.

NetBeat, akıllı kullanım sağlayan sistemi nedeniyle doğal olarak sudan da tasarruf sağlıyor. Türkiye’deki mısır üretiminde akıllı sulama sistemlerinin yarattığı farkı da paylaşan Leventon, hektar başına harcanan 9 bin 200 metreküp su ile alman 9 ton mahsulün Netafim çözümleri sonrasında hektar başına 6 bin 300 metreküp su ile 12 ton mısıra ulaştığını belirtti.

Türkiye’de 30 çeşit ürün için otomatik süreci devreye sokmuş. Şu an Türkiye’de 13 üretici ballanıyormuş. Netafim Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Pınar Parmaksız, Türkiye’de yapılan araştırmada mısır başta olmak üzere öne çıkan 30 çeşit ürün olduğunu, öncelikli bu ürünlerin en verimli ve sağlıklı bir şekilde ekilip biçilmesi için verilerin sistemde yer aldığını söyledi.

Şule Güner

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu