Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Akıllı saatle sosyal mesafe

PANDEMİ süreci bize Türkiye teknoloji ekosisteminin dinamiklerini gözden geçirmemiz ve son birkaç yıldır kat edilen gelişmelerle yeniden şekillendirme imkanını değerlendirme konusunda gözümüzü açtı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen projeler, Türk bilim insanlarıyla girişimcilerinin bir fikri nasıl “ihtiyaca ve duruma” uydurabileceğini ve bunu ne kadar hızla yapabileceğini gösterdi.

ORTAM BİLGİSİNİ BİLDİRİYOR

Buna iyi örneklerden biri, nesnelerin interneti (IoT) ve jsensör teknolojisiyle iş sağlığı ve güvenliği konusunda faaliyet gösteren Yıldız Tcknopark yerleşkesindeki Medron Teknoloji. Firmanın geliştirdiği akıllı bileklik, kişilerin birbirleriyle ne kadar yakın temas ettiği, bir mekanda ne kadar zaman geçirdiği, belirli bir metrekarede kaç kişinin bulunduğu ve insanların Covid-19 vakasına ne kadar yakın durduğu gibi virüs yayılmasıyla ilgili önemli konularda bildirimler veriyor.

İş sağlığı ve güvenliği alanlarında kendi IoT platformlarıyla kendi tasarladıklarını ürünleri kullanıcılara sunan Medron Teknoloji’nin Kurucu Ortağı Eren Mert, şimdiye kadar bu alanda kat ettikleri yolu şöyle anlattı:

“IoT ve giyilebilir teknolojiler alanında Ar-Ge faaliyetlerimiz ile iş sağlığı güvenliği ve endüstriyel IoT çözümleri üretiyoruz. Özellikle fabrika ve ofis ortamları gibi ve isteğe göre ayarlanabilir hassaslık derecesine göre açık veya kapalı alan fark etmeksizin konum takibi yapabiliyoruz. Bununla birlikte ortam koşullarını (sıcaklık, nem, gaz, ışık seviyesi gibi) anlık olarak izleyen sen-sörlcr ve personellerden alman konum ve biyomedikal dataları ile birleştiren sistemler geliştiriyoruz. Bütün bu verileri kullanarak iş sağlığı ve güvenliğini dijitalleştiren Deviceye IoT platformumuzu ürünleştirdik ve çözümlerimiz birçok farklı sektörde kullanım alanı buldu.”

SOSYAL MESAFE DEVAM EDECEK

Koronavirüs süreciyle birlikte sosyal mesafenin korunması ve üretim alanından toplanan verilerin sürekli izlenebilirliğiyle ilgili çalışmalara koyulduklarını belirten Mert, üretim aşamasındaki akıllı bilekliğin bunun bir sonucu olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Harvard Üniversitesinde görevli bilim insanlarının, salgının gidişatı konusunda bilgisayar simülasyonuyla yaptığı modelleme çalışmalarına göre Covid-19 sebebiyle oluşan 1.5 metrelik sosyal mesafeyi koruma farkındalığı virüs etkisini azaltsa da uyulması gereken bir kural olarak iş yaşamında karşımızda olmaya devam edecek. Kişilerin çalışma alanlarında 1.5 metreden fazla yakın ve belirli bir süreden fazla temasta olduğunda anlık uyarı verebilecek faydalı bir sistem geliştirmeye karar verdik. Fabrikalar veya ofislerde belirli bir kapalı veya açık çalışma alanında bulunan çalışanların/ziyaretçilerin hangi departmanda/bölümde/katta vb. ne kadar vakit geçirdiği ve bu esnada kimler ile aynı ortamda bulunduğu veya tehlikeli şekilde yakın temasa girdiğinin kayıtları tutularak geriye dönük takip edilebiliyor olması birçok fayda sağlayacak. Deviceye personel takip sistemimize özel bir modül geliştirerek özellikle iş veren ve yöneticiler için kolaylık ve çalışanlar için önleyici ve yardımcı bir kişisel koruma sistemi geliştirmeyi amaçladık.”

Devlet fonlarıyla büyüdü

Medron Teknoloji Kurucu Ortağı Eren Mert, “Medron tarafından geliştirilen proje Sanayi Bakanlığı Teknogirişim sermayesi desteği aldı. Firmamız 2014’ten bu yana edron Yıldız Teknopark’ta faaliyet gösteriyor. Faaliyetlerimizle TÜBİTAK ve Avrupa Birliği hibe fon desteklerine birden fazla kez hak kazandık. Ar-Ge ödülleri aldık. Birçok yerli ve yabancı global firmayla ortak teknolojiler geliştirdik” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu