Bilim - Teknoloji - İnovasyon

4.5G ve fiber teknolojiler dönüşümü hızlandıracak

Makinelerin birbiriyle konuştuğu, nesnelerin de ağa bağlı olduğu dijital yaşamı kesintisiz destekleyebilecek yegane teknoloji 4.5G, Türkiye’de hayata geçti. Dijital toplumun temelini oluşturan bu teknoloji, Bilişim Zirvesi 16’nın en önemli konularından…

Türkiye iletişim ve haberleşmede 4G teknolojisini kullanan ülkeler arasına geç girmiş olsa da hem 4G’yi hem de bundan sonra gelecek olan 5G teknolojisini yakalamak amacıyla 4.5G teknolojisini hayata geçirdi. Teknolojinin hızla benimsendiği Türkiye’de iletişim ve haberleşme teknolojilerinde fiber internetin yanı sıra özellikle mobil dünyaya erişimi hızlandırmak amacıyla 4.5G teknolojisinin kullanılmaya başlanması dijitalleşmeyi daha da artıracak. 5G teknolojisi ise 4G’den çok daha hızlı bir iletişimin yolunu açıyor. Örneğin şu anda 4G teknolojisi ile saniyede bir gigabite dosya indirme süresi bulunuyorken 5G ile bu saniyede

10 gigabite çıkıyor. Üstelik veri aktarım süresi de bir milisaniyeye iniyor. Ayrıca 5G IoT dediğimiz bu teknoloji, nesnelerin ağa bağlı olduğu bir dijital yaşamı destekleyebilecek ve geliştirebilecek özelliklere sahip. 4.5G dışında bizleri dijital dünyaya profesyonel olarak bağlayan bir başka teknoloji de fiber. 100 MBit internet bağlantı hızı fiber internet teknolojisiyle birlikte hayal olmaktan çıktı. Evler, ofisler, şehirler birbi-rileriyle fiber ağlarla bağlanarak dijital toplumun temelini oluşturuyor. Bireylerin ve ülkemizin dijitalleşmesini hızlandıran yeni nesil teknolojiler Bilişim Zirvesi 16’ya adeta damga vuracak.

4-5g

GELİŞMİŞLİK GÖSTERGESİ

İnternete erişim hızı demek bilgiye erişim hızı demek. Kullanılan internet bağlantısının hızı çoktan dünyada gelişmişlik göstergesi olarak kabul edilmeye başlandı. Ancak bu hız Türkiye’de henüz istenen seviyede değil. Fakat son yıllarda fibere ve yeni nesil kablosuz iletişim ağlarına artan yatırımlar sayesinde internet hızında kayda değer artış var. 4.5G ile birlikte bu hız daha da artmış durumda. Bunun zaman içinde hayatımızda köklü değişiklikler getirmesi bekleniyor.

Akamai’nin hazırladığı rapora göre, dünya çapında internet hızları artıyor. Rapora göre geçen yılın son çeyreğinde Türkiye’deki ortalama internet hızı 5.8 Mbps olarak gerçekleşti. Bu rakam bir önceki çeyreğe göre yüzde 3.9’luk bir hız artışı anlamına geliyor. Yıllık bazda değerlendirildiğinde ortalama internet hızı artışı ise yüzde 44 oldu. Türkiye’de internet hızının üst noktası ise son çeyrekte 33.7 Mbps olarak ölçüldü. Raporda yer verilen bir başka çarpıcı bilgi de Türkiye’de internet bağlantılarının yüzde 63’ünün 4 Mbps’nin üstünde hızlara sahip olması. Yani abonelerin yarısından fazlasının hızı 4 Mbps ve üstünde. İnternet abonelerinin sadece yüzde 3.5’inin hızı 15 Mbps’in üstünde değerlere sahip. Rapora göre, Türkiye’deki ortalama mobil internet hızı ise geçen yılın son çeyreğinde 4.6 Mbps olarak gerçekleşti.

4.5G NEDİR?

Artan fiber yatırımları ve akıllı telefon ve tabletlerdeki mobil internet hızım en az 10 kata kadar artıracak yeni iletişim teknolojisi 4.5G hayata geçti ve bu hız artışı devam ediyor. Ancak 4.5G’den tam anlamıyla faydalanmak için yüksek performanslı altyapılara ihtiyaç var. 4.5G ve fiber optik birbirini tamamlayan, birbirine güç veren iki teknoloji ve fiber 4.5G, 5G gibi yeni nesil mobil teknolojilerin olmazsa olmazı. 4.5G ile dijital dönüşümün nasıl hız kazanacağından bahsetmeden önce 4.5G teknolojisinin ne olduğunu açıklamakta fayda var.

Dördüncü nesil kablosuz iletişim ağlarına genel olarak 4G adı veriliyor. Ülkemizdeyse 4G’nin daha gelişmiş bir sürümünün (LTE Advanced) kullanılacak olması nedeniyle, 4G yerine 4.5G kavramı kullanılıyor. Standart 4G bağlantısı, lOOMbps hıza ulaşabilirken 4.5G, 300Mbps (saniyede 37.5MB) ve üzerine ulaşabiliyor. Şu anki 3G şebekesi, yoğunluğun olmadığı zamanlarda 20-25Mbps’lik hızlara ulaşabiliyor. Bunu biraz açmak gerekirse; 3G ile 30 saniyede müzik indirirken 4.5G ile bu süre 1 saniyeye düşüyor. Örneğin oyun yüklemek 3G’de 3 dakika sürerken 4.5G’de 15 saniyede bu mümkün hale geliyor. Tabii bu hızların hepsi, baz istasyonundaki o anda bulunan aktif kullanıcı sayısına ve kullanılan veri kapasitesine göre değişiklik gösterebiliyor.

DAHA FAZLA İŞ MOBİL OLACAK

4.5G sayesinde daha yüksek veri hızları, daha düşük gecikme sürelerini yaşamak mümkün. Bu sayede bulut servislerinden mobil cihazlar üzerinden video izleme deneyimine, akıllı ev ve şehir altyapılarından mobil ofislere, yüksek boyutlu dosyaların paylaşılmasından mobil sağlık ve mobil eğitim servislerine kadar çok farklı sektörlerde büyük değişimler yaşanması bekleniyor. Nesnelerin interneti döneminde her geçen gün daha fazla makinenin birbiriyle konuşması, daha yüksek veri transfer kapasitesi ve düşük gecikme süreleri gerektirirken, 4.5G teknolojisi akıllı şehirlere giden yolda ihtiyaç duyulan yüksek veri trafiğini rahatlıkla karşılayabiliyor. Düşük gecikme süreleri, şirketler için de kritik öneme sahip. Bu sayede özellikle sahada faaliyet gösteren çalışanları olan şirketlerin gerçekleştirdikleri işlemlerin süresi kısalacak, dolayısıyla müşteri memnuniyetleri de yükselecek. 4.5 G teknolojisi, önümüzdeki yıllarda çok daha fazla işin mobil olarak yapılabilmesini mümkün hale getirecek, müşterilerin mobil cihaz kullanım alışkanlıklarını dönüştürecek.

Birey ve kuramların hayatını daha sorunsuz bir internet deneyimiyle zenginleştirecek olan 4.5G teknolojisi, daha hızlı ve rekabetçi iş süreçlerinin de mimarı olacak. Özellikle gecikme süresinin kısalmasıyla, online işlem ve faaliyetler gerçek zamanlı yapılabilecek. Bu da iş süreçlerinde önemli ölçüde verimlilik artışını, rekabet-çiliği ve maliyet avantajını beraberinde getirecek. İş dünyası, daha akıllı ve yenilikçi iş yapma biçimlerini benimseyerek dijitalleşmeyi mümkün olan en hızlı şekilde gerçekleştirecek.

UYGULAMA EKONOMİSİ

4.5G ile M2M alanında önemli büyüme sağlanacak. Bu da aynı zamanda daha büyük bir bağlantı ekonomisine hayat verecek. 4.5G destekli M2M sayesinde, iş süreçlerinin hızlanması, akıllı kentlerde yaşama geçiş, eğitimden sağlığa, tarımdan belediyeciliğe birçok alanda verimlilik artışı mümkün olacak. Diğer yandan, 4.5G, yüksek performanslı bulut platformlarına erişim, ses ve görüntü akışı gibi hizmetlerde kullanıcı deneyimini önemli ölçüde artırırken, sağlık, güvenlik ve eğitim gibi alanlarda yenilikçi uygulamalar sunulmasına imkân tanıyacak. Bulut çözümleri sayesinde tüm çalışanlar cihazdan ve lo-kasyondan bağımsız çalışma imkanına erişirken; esnek çalışma imkanlarıyla verimlilik artışı da sağlanacak. 4.5G teknolojisiyle birlikte, mobil teknoloji kullanımındaki artışa bağlı olarak mobil uygulamalara olan ilginin artması sonucu yeni iş fırsatları sunan “uygulama (application) ekonomisi” de canlanacak.

GİRİŞİMCİLİK ARTACAK

4.5G teknolojisi, yeteneği daha da artırılmış bir ağ altyapısını temsil ediyor ve 5G’ye geçişi mümkün kılıyor. 4.5G teknolojisi, yapay zekâdan sanal gerçekliğe uzanan heyecan verici yeni nesil uygulamaların yaygınlaşmasını sağlayacak ve özellikle girişimcilik ve inovasyon anlamında çok büyük kapılar açacak. 4.5G teknolojisinin sunacağı eşsiz mobil internet deneyimi iş dünyasında, medyada ve dijital reklamcılıkta çığır açacak.

45 ülke kullanıyor

Küresel Mobil Tedarikçiler Birliği (GSA) verilerine göre, şu anda 4G’yi 143 ülke kullanıyor. Dünya çapında 422 GSM operatörü 4G hizmeti veriyor. 638 operatör şirketin 181 ülkede ise çalışmaları sürüyor. 2015 yılının ilk çeyreği itibariyle dünya çapında 635 milyon 4G abonesi olduğu tahmin ediliyor. Teknik adı “IMT-Advanced” veya “LTE-Advanced” olarak adlandırılan 4.5G teknolojisini, dünya çapında 45 ülke şu an itibariyle aktif olarak kullanıyor. Maksimum hızı 300 Mbps’ye kadar çıkan bu teknolojiyi sunan 88 operatör var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu