Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Yerli Kozmetik Pazarı Coştu

Türkiye’de üretilen kozmetik ürünlerinin satılmadığı ülke kalmadı

SİNOZ KOZMETİK
Dünya ligine hazırlanıyor

Yasin Çörekçi 2008’de kurduğu Sinoz Kozmetik’i her yıl iki kat büyüterek bugün 100 milyon TL ciroya ulaştırdı. Halen başta Almanya ve Hollanda olmak üzere Japonya’dan Somali’ye çok sayıda ülkeye satış yapıyor. Dubai’de açacağı depoyla Arap ülkelerini yakın markaja alan Çörekçi, “Önümüzdeki on yılda dünya kozmetik liginde ilk 10’a gireceğiz” diyecek ka dar iddialı.

Çörekçi, 2005’te e-ticaret sitesiyle işe başlamış. 2008’de ise tek bir krem üretip sattığı Sinoz Kozmetik’i kurmuş. 100 bin TL sermayeyle kurduğu firma bugün 3 milyon euro ihracata ve 100 milyon TL ciroya ulaştı. Firma internet ve sosyal medyayı çok aktif kullanıyor. Sadece e-ticaret kanalıyla satış yapan şirketin, salgınla birlikte satışları patladı. “Satışlarımız yüzde 300’lere varan oranlarda artış gösterdi” diyen Çörekçi, bu alana yatırımlarına devam ederek kargo şirketi kurmuş. Diğer taraftan kolonya, jel kolonya, içilebilir kolajen, altm göz maskesi gibi yeni ürünler çıkarak bu dönemde ürün portföyünü de genişletmiş. Çörekçi, şimdilerde ikinci on yıl için yeni bir stratejiyi hayata geçiriyor. Halen 50 olan ürün sayısını 250’ye ulaştırarak dünya devleri ligine girmeyi hedefliyor. Son üç yıldır yüzde 100 büyüme sağlayan Çörekçi, hem ihracatta hem de ciroda iki kat artış bekliyor. On yılın sonunda ise milyar TL’ye ulaşarak dünya liginde ilk onda olmayı planlıyor.

URAW KOZMETİK
Dünya devini satm aldı

2015’te yüzde 100 yerli sermaye olarak kurulan şirket dünyaca ünlü kozmetik devi Lifecell’i satın alarak dikkatleri üzerine çekti. LifeCell, yaşlanma karşıtı serum, gözaltı kremi, kırışıklık losyonu, ağız bakım ve cilt bakım ürünleriyle bilinen bir dünya devi. Bu satm almayla güçlenen şirketin aynı kategorilerde ürünleri mevcut. Yüz, cilt, makyaj, vücut ve saç bakımı kategorilerinde faaliyet gösteren şirketin en iddialı ürünü mavi serum. Erkekler için hazırlanan ürüne Türkiye dışından da yoğun talep alan şirketin ihracat yaptığı ülkeler arasında Azerbaycan, ABD, Almanya Fransa, İngiltere, İtalya, Rusya ve Arap ülkeleri bulunuyor. Salgının başlamasıyla ürün portföyüne kolonya ve sıvı bittim sabununu katan şirket, bu dönemde gerçekleştirdiği satışlardan memnun. Siparişler ağırlığı ise Avrupa ülkelerinden.

Ünlüler sektöre akın etti

Yerli kozmetik sektörüne her geçen gün yeni oyuncular katılıyor. Aralarında butik markalaşan da var, dev tesisleriyle milyonlarca paket üretip tüm dünyaya satış yapan da. İngilizce ‘celebrity’ denilen ünlüler dünyasından yatırımcı çeken kozmetik sektöründe son yıllarda dikkat çeken isimler görülüyor.

Eda Taşpınar, Yıldız Dükkanı ismiyle kurduğu şirketiyle güneş yağı ve şampuan satış yapıyor. Yine cemiyet hayatının ünlü isimlerinden Siren Ertan parfümle, Aslı Şen de çıkardığı saç bakım ürünleriyle online ve kozmetik zincirleri aracılığıyla satışlarını sürdürüyorlar.

Bu Türkiye’ye özgü bir trend değil. Tüm dünyada özellikle sanat dünyasında yer alan popüler kişilerin kendi isimleriyle piyasa sürdüğü ruj, parfüm gibi ürünler ilgi görüyor. Kim Kardashian, Rihanna en çtak ön plana çıkanlar olarak dikkat çekiyor. Selen Kozmetik Marka Müdürü; Selen Yorgun Tavit, ünlülerin bu sektöre ilgisinin sahip oldukları tanıtım gücüçden kaynaklandığını Pik söylüyor: “Kozmetik büyüme oraıiı ve yeniliklere açık olmasıyla çok çekici bir sektör.

Ancak en büyük sıkıntı pazarlama iletişimi. Son dönemde üreticiler, pazarlama yapmanın kısa yolu olarak ünlü isimlerin yapmaya başladı. Bu trend 80’Ier ve 90’larda da vardı. Sosyal medyanın gücü ile takipçilerine kolayca tanıtılan ürünlerin satışı azımsanmayacak kadar yüksek.”

Patronlardan sektöre yeni gireceklere tavsiyeler

Başarılı olan markaları taklit etmeye çalışmayın, markalaşmaya önem verin.

Markanın konumlandırması, satış kanalı, fiyat, müşteri dengesini iyice araştırarak doğru stratejiyi bulduktan sonra uzun vadeli planlama ile sektöre hazırlanın.

Marka yaratmak zorlu ve bir o kadar da engelli bir yolculuktur. Sabretmek ve çok çalışmak gerekir.

Fikir ve yatırım dengesi önemli. İyi bir analiz, gerçekleştirilebilir reel bir fizibilite ve bu süreci destekleyen bir yatırım miktarı olmadan yola çıkılmamalı.

Yeni oluşumlar uzun zaman alır, bu sürecin risklerinden çekinen yatırımcılara pazardaki yerini sağlamlaştırmış mevcut markalarla franchise ya da bayilik işbirlikleri daha güvenlidir. Bunu göz önünde bulundurun.

Son yıllarda yerli ürünlere olan ilgi arttı. Bunun en büyük nedenleri, piyasaya sürülen ürünlerin organik, yerli ve hesaplı olması. Önümüzdeki yıllar bu sektör istikrarlı bir büyüme vaat ediyor. Kısa vadeli kazanç beklemeden, uzun vadeli stratejiyle ilerleyin.

Adil PELISTER / İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı
“Tarihi rekor kırıldı”

Sağlık ve hijyen gereçleri alanındaki üretimler, koronavirüs günlerinde ülkeye önemli bir döviz girdisi sağladı. Özellikle dezenfektan ve kolonya ihracatı tarihi rekor kırdı. Pandemi ile hızlanan artış trendi yeni üretim hatlarının eklenmesine katkı sağladı. Yurtiçinde Nisan’da söz konusu ürünlerde talep yüzde 30-40 oranında arttı. Bazı firmalar hızlı adaptasyon yapıp üretmedikleri veya az ürettikleri bu kalemlere talep doğrultusunda ağırlık verdi. Sektöre yeni giriş yapan veya üretimini artıran firmalarımızın da ihracata olumlu katkı yapacağını öngörüyoruz. Sektör ihracatının en fazla yapıldığı ülkeler sırasıyla Irak, Rusya ve İran oldu. İngiltere, Almanya, Suudi Arabistan, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Hollanda ve Fransa ilk onda takip etti. İlk 10 arasında en fazla ihracat artışı gerçekleşen ülke ABD oldu.

Gine, Çin Halk Cumhuriyeti ve Ekvador gibi ülkeler 2019’dâ yükselişe geçti. Pandemi ile özellikle hjjyen ve kişisel bakım ürünlerine artan talebin artış eğiliminin süreceğini )k öngörüyoruz.

Hayvanlarda deney yapmayanlar tercih ediliyor

Hayvanlar üzerinde ürün testlerini yoğun olarak uygulayan sektörlerin başında kozmetik geliyor. Hayvan aktivistlerinin yaptığı çalışmaların sonuç vermesi ve deney yoluyla yapılan işkence görüntülerinin sosyal medyada yayılması tüketicilerde yaygın bir bilinçlenme oluştu. Tüketicinin gönlünde taht kurmak isteyen markalar hayvanlar üzerinde deney yapmadan üretim yaptıklarını ön plana çıkarıyor. Hayvanların yaşam hakkına saygı duyan üreticiler sektörde “temiz Marka” ya da “Zulümsüz Marka” olarak anılıyor. Araştırma yöntemlerine alternatif  olarak bilgisayar, yapay deri, hücre doku modelleri, simülasyon ve bakteri kültürü kullanılıyor.

kozmetik sirketleri

Özlem ARSLAN KART / Üstün Patent Kurucusu
“Markalaşırken sağlam adım atın”

Binlerce kişiyi istihdam eden, yüzlerce ülkeye ihracat gerçekleştiren bir sektörde, üstelik rakipleri oldukça güçlüyken Türk markaları artık her zamankinden daha dikkatli ve temkinli olmalı. Rekabetin çok sert geçtiği bu arenada taklit riskini ortadan kaldıracak şekilde hareket edilmeli. Taklit riski deyince aklımıza hemen markamızın başkası tarafından kullanıldığı gelse de taklide düşmek de büyük risklerin başında geliyor. Bu yüzden ihracat yapacak tüm firmaların, kendilerini konumlandırırken, stratejilerini belirlerken olası markayı, çok yönlü araştırması gerekiyor. Marka sahibi, faaliyet gösterilecek sektörde marka benzerliğine dair ön araştırma yaptırmalı. Sadece sektöründe değil potansiyel sektörlerde de bu araştırma yaptırılmalı.

Marka ismi sadece sözcüklerden ibaret değil. Markanın logo olarak incelenmesi yapılmalı ve ön araştırma raporunda logo benzerlik araştırma raporu yer almalı. Marka seçerken domain adresi çok önemli. Markanın domain adresinin boş olması tüm süreçler açısından hayati önemde. İhracat yapılacak ülkelerde marka araştırmasının, yurtiçi marka araştırması ile paralel yapılması ve olası ülkelerdeki benzerlik araştırmasına göre (TPE başvurusu dahil] marka tescil işlemlerine başlanması gerekir. Marka tescili işlemi şirketlerin ticaret hayatında atması gereken ilk ve en önemli adım.

ÇİĞDEM YÜCESOY SUBAŞI

Önceki sayfa 1 2 3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu