Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Yerli Kozmetik Pazarı Coştu

Türkiye’de üretilen kozmetik ürünlerinin satılmadığı ülke kalmadı

EZEL KOZMETİK
Yüzde 100 büyüdü

2006’da Dermokil markasıyla kozmetik sektörüne giren Ünal Karaca, | üretim merkezi olarak memleketi Sivas’ı seçti. Şirket, Sivas Organize Sanayi Bölgesi’nde 20 bin metrekarelik alanda cilt, saç, el, vücut ve diş sağlığına yönelik ürünler üretiyor.

En iddialı oldukları ürün grubu ise “Kilden gelen güzellik” sloganıyla hafızalara yer eden maske grubu.

Global markalarm yanında önemli bir pazar payı elde eden şirket Türkiye dışında Ortadoğu, Arap ülkeleri, Azerbaycan, Kıbrıs, Çin, Kore, Malezya gibi ülkelere ihracat yapıyor. Şirket, Amazon’da satış yapmayı başarmış ilk Türk markası.

Dermokil markasıyla yüz bakım maskesinden şampuana kadar , 150 çeşit ürün üreten Ezel Kozmetik, pandemi döneminde kolonya ve el dezenfektan ürünlerini de portföyüne kattı. Şirketin önümüzdeki dönemde yurtiçinde ve dışında hedefleri iddialı. 2019’da yüzde 100 büyüme sağladıklarını söyleyen Karaca, “2020’de daha yüksek büyüme hedefi için ciddi çalışmaların altyapısını oluşturduk. Adımızdan söz ettirecek projelerimiz ve yenilikçi ürünlerimiz var. Bu yıl için global pazarda yüzde 7’lik bir pay elde ederek ciroda yüzde 100 artış hedefliyoruz” diyor.

FARMASI KOZMETİK
ABD’de doğrudan satış ağı Kurdu

Dr. Cevdet Tuna ve oğlu Hakan Tuna’nm kozmetik üretmek üzere kurduğu Farmasi’nin ürünleri bugün 125 ülkeye ulaşıyor. Tuna Ailesi, İstanbul Ömerli’de şampuandan deterjana, rujdan allığa kadar tüm kategorilerde üretim yapan tesislerini 1993’te kurmuş. Farmasi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Tuna, “Dokuz ayrı üretim biriminin aynı çatı altında bulunduğu Avrupa’nın en büyük entegre tesisiyiz” diyor.

Başlangıçta fason üretim yapmak üzere kurulan şirket, bugün dünyanın en büyük doğrudan satış şirketleri sıralamasında 32’nci. Asırlık dünya devlerini geride bırakan Farmasi, ABD’de ise en büyük ikinci Türk şirketi olmayı başardı.

2 binden fazla ürünü, 700 çalışanı, 2.5 milyon girişimcisi bulunan şirket, 26 ülkeye doğrudan satış yapıyor. Cilt bakım ürünlerinden renkli kozmetik, ıslak mendil, de-teıjana kadar çeşitli kategorilerde ürünleri bulunuyor. Pandemi döneminde ürün portföyündeki 30’dan fazla temizlik ürünü yoğun talep aldı. Ev temizliği, kolonya ve el jellcri gibi hijyen ürünlerini yurtiçinde ve yurtdışında çok fazla sattıklarını söyleyen Tuna, “Gıda takviyeleri ve kozmetik ürünlerimizden de yoğun sipariş aldık” diyor.

Şirketin çay ağacı yağını kullanarak yaptığı ürün grubunun müdavimi ABD olmuş. Çay ağacı yağını sağlıklı bir hammadde olduğu için yıllar önce kullanmaya başladıklarını söyleyen Tuna, “Bu serinin içinde krem, şampuan, tonik, el temizleme suyu, el^sahrunu, diş macunu gibi ürünler bulunuyor. Koronavirüse karşı önemli bir dezenfektan, virüs kovucu ve iyileştirme özelliği ortaya çıkınca bizim bu gruba ABD’den talep yağdı. Doğrusu biz bu ürünleri anlatmadan Amerikalılar keşfetti. Avrupa’da da dezenfektan ve temizlik gruplarımız çok satıldı” diyor.

ABD’de en çok satan bir diğer kategori ise yaşlanma karşıtı ürünler olmuş. Doğrudan satış yoluyla kısa sürede hızla büyüyen şirket, dış pazarlara yayılma konusunda hedef büyütmüş. Tuna, “Sırada Kanada, Almanya, Malezya, Japonya, Çin var. Dünyadaki trendleri takip ediyoruz, hızlı ve etkin ürün yapma becerimiz var. Sürekli yenilediğimiz ve genişlettiğimiz ürün ve üretim gücümüz var. Ailemizin üçüncü kuşağının rüzgarını arkamıza aldık. Hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz” diyor.

GİZ KOZMETİK
Altı kıtada 100 ülkeye ihracat

Altı kıtaya ihracat yapan Türkiye’nin en büyük kozmetik ve kişisel bakım malzemeleri üreticilerinden Giz Kozmetik, yeni markalarıyla küresel pazarda adından daha çok söz ettirmeye hazırlanıyor. 4 bin 500 metrekarelik üretim tesislerinde yılda 18 milyon parça üretim yapan şirket, 100’e yakın ülkeye ihracat yapıyor. Aralarında Ukrayna, Fas, Gana, Bangladeş, Tunus, Romanya, Irak, Paraguay, Kanada, Filipinler’in de olduğu çok sayıda ülkeye ürün tedariki yapıyor. Kendi ürünlerinin dışında 32 markaya da ‘private label’ (özel üretim) gerçekleştiriyor.

2019’u 10 milyon dolarlık ihracat geliriyle kapatan şirket, yurtiçi ve dışında artan talepleri karşılamak için bu yıl 12 bin metrekarelik yeni tesisini devreye aldı. Yeni tesisle üretim adedi 18 milyondan 45 milyona, ihracat ise 25 milyon dolara çıkarılacak. Pandemi ile artan ihtiyaçla kolonya, antibakteriyel sabun gibi dezenfektan ürünlere ağırlık veren şirketin bu kategoride yurtiçi ve yurtdışı satışları yükseldi. Avrupa’ya yüklü miktarda kolonya sevkiyatı yapıldı.

2006’da İbrahim Zengin tarafından kurulan şirket, bugüne kadar ağırlıklı olarak private label üretim yapmış. Üretimde önemli bir güç haline geldikten sonra, şimdi markalaşmaya yatırım yapıyor.

Kozmetik, kişisel bakım, aksesuar, parfüm ve ev temizliği gruplarında 150’den fazla ürün çeşidini kullanıcılara sunduklarını söyleyen Giz Kozmetik Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Zengin, renk seçenekleriyle birlikte bu rakamın 900’ü geçtiğini söylüyor. Markalarıyla başta Avrupa olmak üzere Türk Cumhuriyetleri ve Afrika’da adlarından daha çok söz ettireceklerini söyleyen Zengin, Türk kozmetik sektörünün uluslararası pazarda önünü açacaklarını belirtiyor.

KOPAŞ KOZMETİK
Güneydoğu Asya’da hızlı büyüyor

Bebek beslenme ürünleri kategorisinin önemli yerli oyuncularından BebeD’or markasını satın alarak dikkat çeken Kopaş Kozmetik, 1974’te Eczacı Adil Karaağaç tarafından kurulmuş. Kişisel bakım ürünleri alanında faaliyet gösteren şirket, bebek bakım, ağda, tüy dökücüler, parfüm, deodorant ve saç boyası kategorilerine yönelik ürünleriyle dikkat çekiyor. Bu alanlardaki markaları Dalin, Sesu, XO ve Alix. Ayrıca BebeD’or markasını satın alarak portföylerini genişlettiklerini söyleyen Kopaş Kozmetik CEO’su Onur özyurt sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Bu satın almayla kategorisinde açık ara lider olan Dalin markamıza önemli bir tamamlayıcı ürün grubu sağladık. Böylelikle Dalin bebek saç ve cilt bakım ürünleri, GOON bebek bezleri, Humana bebek ve çocuk devam sütlerine ek olarak BebeD’or markası ile bebek beslenme araçları kategorisinde büyüyoruz. BebeD’or’u diğer markalarımız gibi kategorisinde liderliğe taşımak istiyoruz.”

Bu satın alma, Türkiye’nin en büyük yerli kişisel bakım ürünleri şirketi olma hedefi doğrultusunda atılan en önemli adımlardan biri. Şirket önümüzdeki dönemde bu operasyonlara yenilerini de eklemeyi planlıyor, özyurt, yurtiçinde şirket ya da marka satın alımları yoluyla büyüyeceklerini söylüyor. Yurtdışına yönelik stratejide ise, özellikle Asya’da yeni pazarlara açılma hedefi var. Pandemi-de Güneydoğu Asya pazarında bebek bakım ve kişisel hijyen ürünlerinde büyüyen şirket, Malezya’yı stratejik büyüme alanı olarak belirlemiş. “Hedefimiz Güneydoğu Asya bölgesinde üç yıl içinde bölgesel lider pljmak. Diğer coğrafyalar için araştırma çalışmalarımız sürüyor. Halen 30’un üzerinde farklı ülkeye ihracat yapıyoruz.”

Son altı ayda kolonya ve köpük sabun satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 artış gösteren şirketin ürünlerine dış pazarlardan sipariş yağıyor. Toplam ciro içinde ihracatın payını yüzde 40 seviyelerine getirmeyi hedefleyen firmanın, yurtdışında fabrika yatırımı planı da var.

SELEN KOZMETİK
Ortaktık teklifleri yağıyor

Selen Kozmetik 1997’de Bülent Yorgun tarafından bir ithalat şirketi olarak kurulmuş. O günlerde yoğunlukla Kanada ve Avrupa’dan saç bakım ve parfüm kategorilerinde kozmetik markalarının distribütörlüğünü alarak sektöre katılmış. 2013’de ise Urban Care adıyla markalaşma kararı almış. îlk olarak saç bakım ürünlerine yönelmiş. Altı yıl içinde iç piyasada bulunduğu kanalda satış sıralamasında üst sıralara çıkmayı başarmış. Yabancı rakiplere karşı başarılı bir yer elde ettiklerini söyleyen Selen Kozmetik Marka Müdürü Selen Yorgun Tavit, “Watsons, Gratis, Rossmann, Migros gibi birçok satış noktasında ilk sıralarda yer alıyoruz” diyor. Beş yıldır global rakiplere karşı halk oylaması ile “Yılın En İyi Şampuanı” dahil beş ödül kazandıklarım da sözlerine ekleyen Yorgun, son dört yılda yüzde 400 büyüyerek “En Hızlı Büyüyen Şirketler” sıralamasında 22’inci olarak TOBB tarafından ödüllendirildikten bilgisini paylaşıyor. ihracata başlayan şirket, kısa sürede satış yaptığı pazar sayısını 20’ye çıkardı.

Halen aralarında Rusya, Almanya, İspanya, Güney Afrika, Singapur’un olduğu ülkelerde kurumsal zincir parfümerilerle birlikte eczaneler ve süpermarketlerde satılıyor. Kuru şampuanda son iki yıldır lider olduklarım söyleyen Yorgun, “Piyasanın yüzde 50-55’i bizim ürünlerimiz.

Ayrıca saç kremi ve bakım ürünleri kategorisinde de ilk üç marka arasındayız” diyor. Biotin ve kafein içeren dökülme karşıtı ve hızlı uzamaya yardımcı şampuan en başarılı ürünleri arasında yer alıyor. 2019’u yüzde 80 büyüme ile kapatan şirket bu yıl pandemi nedeniyle rekor bir büyüme elde etmiş. Online satışlarda yüzde bin 200 oranında, gıda marketlerde yüzde 70 oranında artış göstermiş. Pandemi döneminde yaşanan bu başarı grafiği nedeniyle yabancı yatırımcı ve fonların ilgisini üzerine çekmiş. Yorgun, “Hızlı büyüme nedeniyle yatırımcılardan ilgi topluyor, teklifler alıyoruz. Büyümemize katkı sağlayacak bir ortaklığa biz de sıcak bakıyoruz. Türkiye’den çıkan global bir marka hedefimize bizi daha kısa sürede ulaştıracak bir teklifi değerlendirebiliriz” diyor.

SENSO KOZMETİK
Marmara Bsrber 60 ülkeye girecek

Limon kolonyası üreticisi olarak 1970’de İstanbul’da kurulan Senso Kozmetik, 1992’de kakao yağı, aseton gibi farklı ürün çeşitleriyle kozmetik pazarına girdi. 2015’te Düzcc’de 8 bin metrekare alana sahip Türkiye’nin en yüksek tonajlı kolonya fabrikasını kurdu. İki yıl sonra erkek kişisel bakım ürünleri ve kolonya çeşitleri yer alan Marmara Barber markası ile üretim hacmini büyüttü.

Yılda 18 milyon adet üretim yapan şirket, pandemiyle birlikte kolonyada tarihi rekor kırdı, öyle ki yıllık üretim adedine 1.5 ayda ulaştı. Şirket, erkek kozmetik ürünlerinin markası Marmara Barber’da da gaza basmış durumda. Bugüne kadar 5 milyon dolarlık satışı yapılan bu grubun ürünlerinden bu yıl 10 milyon dolarlık satış bekleniyor. Senso Kozmetik Yönetim Kurulu Üyesi Görkem Yorgun, “52 ülkeye ihracatımız var. Hedefimiz bu yılsonuna kadar 60 ülkeye ulaşmak. Bu dönemde en büyük talebi Amerika ve Avrupa ülkelerinden aldık” diyor.

SİNOSHA COSMETİCS
Sırada mağaza zincirleri var

Sinosha Cosmetics henüz çok genç bir marka. Ancak piyasaya girdiğinden bu yana yurtiçi ve dışında yaptığı yoğun çalışmalar kısa zamanda meyvesini verdi. Yüz, göz, dudak makyajı ürünleriyle birlikte kadın ve erkek parfümüyle piyasaya çıkan marka, Harvey Nichols, Galeries Lafayette, Brandroom gibi üst segment mağazalara girmeyi başardı. Dünya pazarlarındaki hedefini ilk olarak Arap ülkeleri ve Rusya olarak belirleyen şirket, bu pazarlardan aldığı dönüşlerden oldukça memnun. Kurucusu Sinem Geniş, “Kısa zamanda yurtiçi ve dışında bilinen bir marka haline geldik. Bizi en çok sevindiren nokta ise, sadece kullanıcıların değil, yatırımcıların da markaya gösterdiği ilgi” diyor.

Büyümede hızlı alman yol karşısında şirket yeni stratejiler geliştirmiş. Geniş, “Bundan sonraki süreçte Sinosha’yı kendi mağazalar zinciriyle göreceksiniz; üstelik bu zincir, Katar ve Dubai başta olmak üzere Ortadoğu’nun tüm önemli noktalarına ulaşacak” diyor. Şirket üzerinde çalıştığı yeni bir ürüne de yakında start verecek.

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu