Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Vergisini düzenli ödeyene yüzde 5 indirim

ÖDENEĞE YÜZDE 80 SINIRI

Esnaf Ahilik Sandığı sigortalılarına, sandık ödeneği, sigorta primleri, yeni bir iş bulma, aktif işgücü hizmetleri kapsamında kurs ve programlar çerçevesinde ödemeler yapılacak. Esnaf Ahilik Sandığı bir önceki yıl prim gelirlerinin yüzde 15’i, hizmet sunmak için Kurum bütçesine aktarılmak suretiyle kullanılabilecek. Ancak, Esnaf Ahilik Sandığı ödeneğinden yararlanmakta olanlara yönelik hizmetler için bu sınırlama dikkate alınmayacak.

Günlük Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama kazancının yüzde. 40’ı olacak. Bu şekilde hesaplanan Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği miktarı, belirlenen aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçemeyecek. Aylık işsizlik ödeneği en az 777 TL, en yüksek bin 422 TL olacak.

Esnaf Ahilik Sandığı sigortalıları için sigortalılığının sona ermesinden önceki son 120 gün (üç ay) sürekli çalışmış olanlardan, son üç yıl içinde; 600 gün (20 ay) faaliyetini sürdüren ve sandığa primi ödeyenlere 180 gün (altı ay), 900 gün (30 ay) faaliyetini sürdüren ve prim ödeyenlere 240 gün (sekiz ay), bin 80 gün (36 ay) faaliyetini sürdüren ve sandığa primi ödemiş olanlara 300 gün (10 ay) süre ile Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği verilecek. Ödenek başvuruları izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılacak.

KİMLER NASIL BAŞVURACAK?

Esnaf Ahilik Sandığı sigortalılarından iflas istemiyle mahkemeye başvurulmuş olmak suretiyle veya iflasa tabi olmamakla birlikte işyerini kapatmak suretiyle sigortalılığı sona erenler, 30 gün içinde Kuruma doğrudan veya elektronik ortamda başvurarak yeni bir iş almaya hazır olduklarım kaydettirmeleri, bu maddede yer alan prim ödeme koşullarım sağlamış olmaları ve Esnaf Ahilik Sandığı primi ve bu prime ilişkin herhangi bir borcunun olmaması kay-dıyla Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği almaya hak kazanacak. Ancak sigortalılığının sona ermesinden önceki en fazla 90 günlük süreye ilişkin Esnaf Ahilik Sandığı prim borcu olan sigortalılar, bu maddede sayılan diğer şartları sağlamaları ve bu döneme ilişkin Esnaf Ahilik Sandığı prim borçlarının alacakları ödenekten tahsil edilmesi kaydıyla işsizlik ödeneğinden faydalandırılacak.

Teklife göre 1 Temmuz 2017 itibarıyla Esnaf Ahilik Sandığı’nm kurulması nedeniyle buradan ödenek alacaklar genel sağlık sigortalısı sayılacak. Esnaf Ahilik Sandığı primlerinin toplanmasından Sosyal Güvenlik Kurumu, düzenleme kapsamındaki diğer her türlü hizmet ve işlemlerin yapılmasından Türkiye İş Kurumu görevli, yetkili ve sorumlu olacak. Prim oranlarını, prim ödeme gün sayısı ve ödenek sürelerini, kurum bütçesine aktarılacak prim oranını bir katına kadar artırmaya veya yarı oranına kadar eksiltmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

GSS PRİMİ 53 TL OLACAK

Teklif ile Genel Sağlık Sistemi (GSS) basit, uygulanabilir ve erişilebilir bir yapıya dönüştürülecek. Üç kategoride uygulanan GSS prim oranı tek kategoriye indirilerek 53 TL’ye düşürülecek. 1 Nisan 2017 itibarıyla genel sağlık sigortalısı sayılanlar için prime esas günlük kazançlarının alt sınırının 30 günlük tutarı, prime esas kazanç tutarı olarak dikkate alınacak. Tescil tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde gelir testi talebinde bulunanlardan gelir testi sonucuna göre aile içindeki gelirleri brüt asgari ücretin üçte birinin altında tespit edilenlerin bu sürelerde yaptıkları ödemeler herhangi bir faiz uygulanmaksızın iade veya mahsup edilecek. GSS primi, prime esas kazancın yüzde 3’ü olup, bu oram yüzde 12’ye kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

1 Nisan itibarıyla Türkiye’de ikamet eden Türk vatandaşlarının Türk soylu olmakla birlikte yurtdışında ikamet eden ana, baba, eş ve çocukları ile bunların bakmakla yükümlü oldukları ana, baba, eş ve çocukları, talep etmeleri halinde, talep tarihini takip eden günden itibaren ikamet şartı aranmaksızın GSS’li sayılacak.

GSS PRİM BORÇLARINA YAPILANDIRMA

Teklifle, GSS prim borçları yeniden yapılandırılıyor. Geçmişten gelen faizler siliniyor, 53 TL’yi aşan prim borçları “53 TL” ile sabitleniyor, 12 ay içinde ödeme fırsatı sunuluyor. Bu kişiler, maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 12 ay içinde gelir testine başvurursa, GSS primleri, yapılan gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren alınacak. Bu sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim borçlarına, düzenlemeden önceki döneme ilişkin olarak tahakkuk ettirilen veya ettirilecek gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacaklardan, ödenmemiş olanların tamamının tahsilinden vazgeçilecek. Ödenmemiş olan aylık prim borcu aslının ait olduğu aya ilişkin tutarının; düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte geçerli olan prime esas kazanç alt sınırının 30 günlük tutarının yüzde 3’üne eşit veya fazla olması halinde yüzde 3’ü üzerinden, yüzde 3’ün-den az olması halinde ise tahakkuk eden borç tutarı üzerinden prim borcu yeniden hesaplanacak. Hesaplanan yeni borç, 12 ay içinde peşin veya taksitle ödenirse, bu tutara, yürürlük tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmayacak.

SGK Başkan Yardımcısı Cevdet Ceylan’ın Komisyon’da verdiği bilgiye göre, şu anda 7.2 milyon kişinin 11.7 milyar TL borcu bulunuyor. Bunun yaklaşık 10.5 milyar TL’Si resen tescil edilmiş bulunuyor. 53 TL’yle güncellemenin ardından geriye 5 milyar TL’lik bir borç kalması bekleniyor.

VAZGEÇİLEN TUTAR 6.7 MİLYAR TL

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın verdiği bilgiye göre, 7.2 milyon kişiyi ilgilendiren GSS prim borçlarının yeniden yapılandırılması nedeniyle vazgeçilen vergi prim alacağı tutarı 6.7 milyar TL’ye ulaşıyor. Prim tahsilatında halihazırda zaten prim tahsilat oranlarının yüzde 8.2 ile son derece düşük olduğunu vurgulayan Ağbal, “Yeni getirilen öneride sistemi tersine döndürüyoruz. Yeni sistemdeyse vatandaşın gelir testine gelmesi gerekmiyor. 53 TL’lik prim doğrudan doğruya tahakkuk ettiriliyor ama kişi gelip gelir testine girerse, eğer gelir testinden geçen geliri belli bir tutarın altındaysa o primi hiç ödemeyecek. Onun için 6.7 milyar TL’lik rakam gerçekten bu kadar bir primin olduğu anlamına da gelmemeli.”

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu