Haberler

Türkiye’nin en büyük armatörleri

Türkiye’nin en büyük armatörleri listesinde Mehmet Emin Karamehmet ilk sırada yer alıyor. Onu Ya Sa Denizcilik’in patronu Yalçın Sabancı izliyor. Üçüncü sırada ise sektörün sessiz sedasız büyüyen beş yıllık armatörü Ömer Sabancı var. Azeri işadamı Mubariz Grubanoğlu ve sektörün duayenlerinden Ihsan Kalkavan, Türkiye’nin en büyük armatörleri listesinin ilk beşindeki diğer isimleri oluşturuyor.

Dünyada ticaretin yüzde 90’ı denizyolu taşıması ile gerçekleşiyor. Dünyadaki toplam gemi taşımacılığının kapasitesinin 1,2 milyar deadweight (DWT) olduğu tahmin ediliyor. Özellikle de konteyner taşımacılığının payı her geçen gün artıyor. Öyle ki 19901ı yıllarda dünya genelinde tahminen 30 milyon TEU taşınırken, bu rakam günümüzde 135 milyon TEU seviyesine ulaştı. 2020’lerde ise bu rakamın 200 milyon TEU’ya ulaşması bekleniyor. Bu büyüme ile beraber konteyner gemilerinin kapasitesinde de bir artış söz konusu.

Türkiye'nin en büyük armatörleri

10 yıl önce en büyük konteyner gemileri 6 bin TEU’luk iken şimdi artık 18 bin TEU’ luk gemiler var.

50 MİLYAR DOLARLIK FİLO

Beş yıl önce 17 milyon DWT kapasitesiyle dünya sıralamasında 15’incilikte yer alan Türk armatörlerin ise iki basamak atlayarak bugün 30,4 milyon DWT taşıma kapasitesiyle dünyada 13’üncü sıraya yükseldiği dikkat çekiyor. Bunun 8,6 milyon DWT’lik kısmını Türk bayraklı, kalan kısmını ise Türk armatörlere ait yabancı bayraklı gemiler oluşturuyor. Türk gemileri genellikle limanlarda sorun yaşamamak için Panama, Malta, Marshall Adaları gibi ülkelerin bayraklarını tercih ediyor. Türk Deniz Ticaret Filosu’nun 45-50 milyar dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor.

KARAMEHMET İLK SIRADA

Sektörün gelişmesinde Türk armatörlerin payı büyük. Toplam gemi tonajlarına göre yapılan sıralamada, 2014 sonu verilerine göre, Türkiye’deki en büyük armatörler listesinin başında Çukurova Holding’in patronu Mehmet Emin Karamehmet yer alıyor. 1970’le-rin sonunda Geden Lines’i kurarak bu sektöre giriş yapan Karamehmet’in şirketi Genel Denizcilik bugün 28 gemisi ve toplam 2,4 milyon DWT’lik toplam tonajıyla listenin ilk sırasında. Onu Sabancı Holding’ten emekli olduktan sonra 1999 yılından Ya Sa Denizcilik’i kuran Yalçın Sabancı takip ediyor. Saban-cı’run 26 gemisinin toplam tonajı 2 milyon 471 bin DWT. Gemilerini ‘zaman sözleşmeli’ olarak Amerikalı, Avrupalı ve Uzakdoğulu şirketlere kiralayan Ya Sa Denizcilik filosunun yaş ortalamasını 5-6 yıl arasında tutmaya çalışıyor.

BEŞ YILDA ÜÇÜNCÜ OLDU

En büyük armatörler listesinde beş yıldır bu sektörde faaliyet göstermesine rağmen üçüncülüğe yerleşmeyi başaran Ömer Sabancı da yer alıyor. Ömer Sabancı’nm şirketi Densa Denizcilik, Ocak 2015’te filosuna kattığı yeni gemi ile toplam 22 gemiye sahip. Toplam taşıma kapasitesi ise 1 milyon 730 bin DWT’yi buluyor.

Şu anda sipariş ve inşa halinde gemileri olmadığını söyleyen Densa Denizcilik Yönetim Kurulu Üyesi Hacı Sabancı, 2014 yılının ikinci yansında başlayan ve bugüne kadar devam eden petrol fiyatlarındaki düşüşün tanker gelirlerinin artmasına neden olduğunu ifade ediyor. 2015’in de tankerler için iyi geçmesini beklediklerini söyleyen Sabancı, “Fakat kuru yük tarafında o kadar iyimser değiliz. 2013 yılında çok fazla kuru yük gemisi siparişi verildi ve bu siparişlerim büyük bölümü 2015 ve 2016 yıllarında teslim edilecek. Yeni gemilerin gelmesiyle piyasada arz-talep dengesizliği oluşuyor ve bu da gelirlere etki ediyor” diyor.

84 GEMİYE SAHİP

En büyük armatörler listesinin öne çıkan isimlerinden biri de Palmali Shipping’in sahibi Azeri kökenli Türk vatandaşı Mubariz Gruba-noğlu. Yüksek gemi sayısıyla dikkat çeken Palmali Ship-ping’in bünyesinde 84 gemi var. Bunların toplam tonajı ise 1,4 milyon DWT. Grubanoğlu’nu denizcilik sektörünün duayenlerinden sayılan İhsan Kalkavan izliyor. Kalkavan’ın şirketi Beşiktaş Shipping Group’un 16 gemisi var. Bunların toplam tonajı ise 1,1 milyon DWT düzeyinde bulunuyor.

Türkiye’nin en büyük armatörleri listesinde beşinci sırada yer alan İhsan Kalkavan’m ardından Turgut Kıran, Turgay Ciner ve Bedri İnce geliyor.

DÖRT SİPARİŞ VERDİ

İlk 10’a girmeyi başaran diğer bir isim ise Lucien Arkas ve şirketi Arkas Line. Geçen yıl filolarına üç gemi eklediklerini belirten Arkas Deniz Ticaret Filosu Genel Müdürü İbrahim Kontaytekin, “2 bin 789 TEU ve 2 bin 764 TEU kapasiteli Türkiye’nin en büyük konteyner gemilerini filomuza dahi ettik. Ayrıca bu ay filomuza katılacak iki gemiyle birlikte gemi sayımız 37’ye, filo kapasitemiz ise 785 DWT’ye çıkacak” diyor. Şirketin yeni gemi yatırımları da söz konusu.-‘ Enerji verimliliğine uygun dizayn edilmiş dört yeni konteyner gemisi siparişi veren Arkas, yeni gemilerini 2016 ve 2017’de teslim alacak.

Listenin 10’uncusu ise 4 gemisiyle toplam 603 bin DWT’lik tonaja sahip olan İbrahim Güngen. Armatörler listesinde dikkat çeken başka isimler de var. Ditaş, bunlardan biri. Tüpraş’ı satın aldıktan sonra hammaddesini taşıyan Ditaş’m da sahibi olan Koç Holding, listenin gerilerinde yer alıyor. Ditaş’ın 9 gemisinin toplam tonajı 310 bin DWT. Listede göze çarpan diğer bir isim ise 43 gemiye sahip olan Azeri işadamı Raim Alekperov.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu