Makaleler

Ticarette e-dönüşüme geçen kazanıyor

TÜRKKEP, KEP (kayıtlı elektronik posta) sistemi, e-fatura ve e-fatura saklama hizmetleriyle şirketleri muazzam bir iş yükü ve masraftan kurtarıyor. Şirketler evrak saklama ve bunları tozlu raflarda arama derdinden de kurtuluyor…

ODTÜ Teknokent’te te-melleri atılan TÜRKKEP tamamen yerli imkanlarla yazılımı ve teknolojisiyle kendi alanında fark yarattı. Şirketlerin dijitalleşmesine katkı sunan yenilikçi ürünleriyle büyüme trendi yakalayan şirket 2017’de pazar payını yüzde 52’ye yükselterek kendi alanında büyüme rekoru kırdı. 2016’da 15 milyon TL ciro elde eden şirketin bu yılki beklentisi ise 36 milyon TL.

TÜRKKEP 25 Şubat 2013’te Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından, e-fatura hizmet sağlayıcısı (özel entegratör) ve e-fatura saklamacı kuruluş olarak da 27 Eylül 2013’de Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yetkilendirilmişti. Türkiye’de bu şekilde faaliyet gösteren sekiz firma bulunuyor.

elektronik posta sistemi

ÜÇ KAT BÜYÜYECEK

TÜRKKEP Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kurtuluş Nevruz, “Biz kayıtlı elektronik posta hizmet sağla-yıcısıyız. Yani insanların adreslerini kayıt altına alıyoruz. Bugün her yerden e-posta adresi alabilirsiniz. Ancak buralarda kimlik doğrulaması yapılmıyor. Bu nedenle sahte adresler çok yüksek bir oranda. Kayıtlı elektronik posta güvenilir bir şey. Bizim maillerimizin içeriğini okuyor musunuz diye soruyorlar. BTK kişisel bilgilerin güvenliği konusunda en küçük bir şüphede lisans iptal ediyor. Bilgi güvenliği konusundan üniversiteden destek alıyoruz. Bilgi güvenliğine yönelik duyarlı sistemlere sahibiz” diyor.

Müşterilerine elektronik posta hizmeti, e-fatura ve e-fatura saklama hizmetleri sunan şirket, 10 milyon TL’lik yatırımla kurulmuş. Kullanıcılarına yıllık 60 TL’lik ücretle kayıtlı elektronik posta hizmeti sunan şirket, gönderi başına 90 kuruş alıyor. Türkiye’nin ilk özel kurumu olan TÜRKKEP, yaygın satış ağı ve 190’m üzerindeki bayisi ile tüm bu hizmetlerin aynı noktadan alınabildiği tek hizmet sağlayıcısı kurum olma özelliği taşıyor.

500 MİLYON TL TASARRUF

2016’da yüzde 85’lik bir büyüme ile 200 bin hesaba ulaşan KEP pazarının 2017’yi yüzde 35 büyüme ile kapatması bekleniyor. Türkiye’de faaliyet gösteren KEP hizmet sağlayıcısı şirketler dünya ülkelerine örnek olabilecek bir kalite ve verimlilikte çalıştığına dikkat çeken Nevruz, “Hatta KEP, e-fatura, e-imza, e-bordro gibi hizmetlerin de arasında yer aldığı e-dönüşüm servis hizmetleri, çok yakm bir gelecekte ülke ekonomisine döviz sağlayacak yeni bir ihracat kalemi olacak. E-Dönüşüm sayesinde 2017 yılında Türkiye ekonomisinde 500 milyon TL’den fazla tasarruf sağlandı. 2018’de ise bu rakamın 750 milyon TL’ye ulaşmasını bekliyoruz. E-fatura ile şirketlerin basım, arşivle-me, kargo ve noter maliyetleri azaltılarak, birim başı ortalama 6 TL olan kağıt fatura maliyetleri, 2 kuruşa kadar düşürülüyor ve tek bir basılı faturanın masrafı ile 300 adet e-fatura gönderilebiliyor. Yani şirketlerin masraflarını 300’de l’e indiriyor. KEP İK sayesinde 50 çalışanı olan bir şirketin yıllık 12 bin TL olan İK masrafı 2 bin TL’ye düşüyor” diyor.

KEP Sistemi nedir?

KEP (kayıtlı elektronik posta), her türlü ticari, hukuki yazışma ve belge paylaşımlarını gönderildiği bir sistem. KEP alıcının kim olduğu kesin olarak tespit edilip içeriğin kesinlikle değişmemesini sağlıyor ve içeriği yasal geçerli ve güvenli, kesin delil haline getiriyor. Senet hükmündeki deliller oluşturuyor. Her türlü ticari, hukuki yazışma ve belge paylaşımlarınızı gönderdiğiniz biçimde koruyor. KEP noter tasdikli gönderi ve iadeli-taahhütlü gönderiyle aynı yasal statü ve geçerliliğe sahip olan elektronik gönderi yöntemi olarak değerlendiriliyor.

KEP ile birlikte fesih, dilekçe, başvuru talimat, ödeme emri, sözleşme, taahhütname, sipariş, mutabakat, ihbar, ihtar ve itiraz gibi alıcıyı ve göndericiyi belirli yükümlülükler altına sokan her türlü resmi evrak gönderimi güvenli, hızlı, kolay ve ekonomik olarak gerçekleştiriliyor.

ERSAN ÇIPLAK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu