Haberler

TGSD’den sanayiye model olacak proje

Turguality ile Türk üreticilerin desteklenmesine ön ayak olan hazır giyim sektöründen örnek olacak yeni bir teşvik projesi geldi. 50 ve üzeri çalışanı olan şirketlere yönelik ‘Nitelikli Üretici Sertifika Programı’ oluşturulmasını öneren TGSD, bu yolla sektördeki 800 bin kişilik kayıt dışı istihdamın kayıt altına alınacağını ve devlete direkt 800 milyon TL gelir yaratılacağım öngörüyor.

Türk hazır giyim sektörünün çatı kuruluşu olan Türkiye Hazır Giyim Sanayicileri Demeği (TGSD), kendi sektörünün vizyonunu belirlemenin yanı sıra sanayiye de önderlik edecek çalışmalar yapıyor. Son olarak 10 Mart’ta Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye dokuz sayfalık bir rapor sunan TGSD, Türkiye’nin rekabet yoğun sektörleri olan hazır giyim ve konfeksiyondaki şirketlere ‘Nitelikli Üretici Sertifika Programı’ ile nitelikli üretici kimliği verilmesini talep etti. TGSD’nin Zeybekçi’ye sunduğu öneriyle, 50 ve üzeri kişi istihdam eden hazır giyim ve konfeksiyon üreticilerinin Turquality programında olduğu gibi bağımsız bir denetim şirketi tarafından denetlenip ‘Nitelikli Üretici Sertifika Programı’ kapsamına alınması, böylece tek belge ile devletin sağladığı tüm teşviklerden hızlı ve kolay bir şekilde yararlandırılması isteniyor.

TGSD

Bu programın hayata geçmesi halinde, hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinde kayıt dışı istihdam edilen yaklaşık 800 bin kişinin önümüzdeki beş yıl içinde kayıt altına alınacağı öngörülüyor. Böylece bu kişilerin işsizlik sigortası primi, SGK katkısı, kurumlar vergisi gibi uygulamalara dahil olmaları ile birlikte devletin kasasına direkt olarak 800 milyon TL gelir sağlanacağına dikkat çekiliyor. Ayrıca Türkiye’nin 2023 hedefi olan ve bugünkü koşullarda gerçekleşmesi güç olan 60 milyar dolarlık hazır giyim ihracatının bu yolla ulaşılabilir bir hedef haline geleceği vurgulanıyor.

ÇALIŞTAY DÜZENLENECEK

TGSD’nin koordinasyonunda yapılan çalışmalara, Ege, İstanbul ve Uludağ hazır giyim ve konfeksiyon ihracatçı birlikleri de dahil edilmiş du-, rumda. TGSD Başkanı Şeref Fayat, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Şenol Şankaya, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, 10 Mart’ta Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile bir görüşme yaptı.

Bakan Zeybekçi, Şeref Fayat ve Emre Kızılgüneşler ile TGSD Genel Sekreteri Burçin Özer ve bakanlık bürokratlarından oluşan sekiz kişilik heyet söz konusu rapor üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Zeybekçi, ‘Nitelikli Üretici Sertifika Programı’ önerisine sıcak baktığını belirterek, Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bürokratları, Türkiye’deki odalar ve borsalar ile Ege, Uludağ ve İstanbul ihracatçı birliklerinin de dahil edildiği yaklaşık 20 kişilik bir ekibin 2-3 hafta içinde toplanıp çalıştay düzenlemelerini istedi. Çalıştaydan çıkacak metin çerçevesinde de bir yasa teklifi hazırlanıp bu yıl içinde uygulamaya alınması planlanıyor.

2023’E KATKI SAĞLAYACAK

TGSD Başkanı Şeref Fayat, Türkiye’nin sanayi üretiminin devamlılığının sağlanması ve 2023 için hazır giyim sektörü için konulan 60 milyar dolarlık hedefin yakalanması için ‘Nitelikli Üretici Sertifika Programı’nın mutlaka hayata geçirilmesi gereken bir uygulama olduğunu söylüyor. Fayat, bu program ile 50 ve üzeri istihdam sağlayan şirketlerin destekleneceğine ve çalışan sayılarını artırmalarının önünün açılacağına dikkat çekiyor. Şeref Fayat, şunları söylüyor: “Türkiye gelecek nesillere iş sağlayabilmek adına sanayi üretiminde kalmalı. Sadece inşaat ve turizme dayalı büyüme sürdürülebilir bir büyüme değil. Biz sadece teşvik istemiyoruz. Şu anda yatırım yapanlar, istihdam yaratanlar yanlış uygulamalarla cezalandırılıyor. Bu çalışma ile yatırım yapanlar, istihdam yaratanlar ödüllendirilip devlete katkı sağlayacaklar.”

Şeref Fayat, önerdikleri uygulamanın hayata geçmesi halinde Tuı-quality programında olduğu gibi sanayi üretimi yapan başka sektörlere de örnek olabileceğini ifade ediyor. Fayat, bu yolla sanayileşme konusunda Türkiye’nin önemli adımlar atmasının sağlanabileceğine de vurgu yapıyor.

SANAYİ DİSİPLİNE ALINACAK

Projenin hayata geçmesi ile birlikte Türk sanayisinin disiplin altına alınıp daha verimli hale geleceğine dikkat çeken Fayat, şöyle konuşuyor: “Üretici firmalar olarak İngilizinden Almanına kadar üretim yaptığımız firmalar tarafından denetlemelere tabi tutuluyoruz. Bu Türk şirketlerinin disiplin altına alınamayışından kaynaklanıyor. Nitelikli Üretici Sertifikası alıp bunu dünyaya tanıtmamız halinde bu denetimlere de gerek kalmayacak. Böylece masraflı ve vakit alan süreçlerden kurtulup üretime odaklanabileceğiz. Bu uygulamanın yararlarını gören küçük üreticiler de bu sisteme dahil olmak için istihdamlarını artırıp daha nitelikli hale gelecekler. Beş yıl içinde Türk sanayisi bu yolla ciddi bir atılım yapıp kabuk değiştirecektir.”

Türkiye’nin şu anda 20 milyar dolara ulaşan hazır giyim ihracatının da bu uygulama ile birlikte daha nitelikli ve daha güçlü bir hale getirileceğini belirten Fayat, “Bu uygulamanın hayata geçirilmesi halinde Türk hazır giyim sektörü olarak 2023’te 60 milyar dolar ihracat rakamını yakalamaya söz veriyoruz” diyor.

BANGLADEŞ ÖRNEĞİ

TGSD Başkanı Şeref Fayat, uygulamaya örnek olarak Bangladeş’i gösteriyor. Geçtiğimiz yıllarda Bangladeş’te hazu giyim üreticisi bir firmada yaşanan yangında 200 kişinin yanarak can vermesi sonucunda Avmpalı üreticiler bu ülkeden çekilme kararı almıştı. Bunun üzerine Bangladeş’te bu tür bir uygulamanın yapıldığını belirten Fayat, böylece Avmpalı firmalar ile beş yıllık uzun üretim sözleşmeleri de imzalandığına dikkat çekiyor.

TGSD’ye göre tekstil ve hazır giyim sektörlerindeki firmaların ‘nitelikli üretici’ kimliği kazanmalarıyla birlikte rekabet güçleri artacak. Böylece GAP, H&M, Mango ve Zara gibi dünyanın önde gelen markalarıyla uzun soluklu anlaşmalar yapmaları mümkün olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu