Haberler

Spor bursu ile ABD’de okuma şansı

İyi bir sporcuysanız, bu becerinizi ABD’de burslu okumak için kullanabilirsiniz. Bunun için şu üç şartı yerine getirmelisiniz. Lisanslı sporcu olmak, İngilizce bilmek ve başarılı bir öğrenci olmak…

Amerikada Spor Bursu Almak

YURTDIŞINDA, hele ki Amerika’da okumak, hangi öğrencinin hayali değildir ki. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) üniversitelerinde burslu eğitim almak için her yıl tüm dünyadan binlerce başvuru yapılıyor. Spordan sanata, akademik başarıdan ihtiyaç burslarına kadar ABD’nin en iyi üniversitelerinde okumak için yarışan öğrenciler, aldıkları eğitimlerle geleceğin bilim adamı, sporcusu ya da sanatçısı olarak yetişiyor. Spor bursu ile ABD’de okuma şansını elde edenler, okul takımlarında performanslarını sergilerken aynı zamanda akademik kariyerlerine yön veriyor. ABD üniversitelerinde spor bursundan en fazla yararlanan branş basketbol. Ancak tenis, voleybol, buz pateni ve yüzme gibi branşlarla da burs almak mümkün.

Lise ve üniversiteyi spor bursu ile yurtdı-şında okumak için bazı şartlan taşımak gerekiyor. Milli takım düzeyinde lisanslı bir sporcu olmak ilk koşullardan biri. Ayrıca İngilizce bilmek de, iyi bir okula yerleşmek için artı bir avantaj. Eğer liseden itibaren yurtdışın-da okuyacağım derseniz, bir yıl öncesinden araştırma yapmanız gerekiyor. Öğrencilerin ve ailelerin başvurularda dikkat etmesi gereken konulardan biri de yurtdışında eğitim almak istedikleri okulun, Türkiye’deki kurumlar tarafından denkliklerinin olup olmadığından emin olmak.

Aksi taktirde denkliği olmayan bir okuldan mezun olan öğrenciler, ileride ciddi sorunlarla karşılaşabiliyor. Lise öğrenimini yurtdışmda yapmış bir kişi, Türkiye’deki üniversite sınavına girmeden yabancı öğrenci statüsü ile öğrenim görebiliyor. Bunun tek şartı ise denkliği olan bir liseden mezun olmak.

Özetle, spor faaliyetlerini profesyonel bir tarza dönüştürerek ABD’deki üniversitelerde okumak mümkün. Para Dergisi olarak, ABD’de spor bursu ile öğrenci kabul eden lise, kolej ve üniversiteleri araştırdık, uzmanlardan başvuru süreçlerinin nasıl işlediğini öğrendik…

BİR YIL ÖNCE BAŞVURULMALI

Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) alman lise diplomasının tüm dünyada geçerliliği olması sebebiyle birçok avantajı da beraberinde getiriyor. Öğrenci, erken yaşta farklı kültürleri tanıyor, iyi seviyede İngilizce öğreniyor ve ikinci dilini seçme şansına sahip oluyor. Ayrıca okurken çalışmak isteyen gençler için ülkede çok sayıda fırsat var.

A2 Yurtdışı Eğitim Fuarları Eğitim Danışmanı Can Şahin, lise eğitimini ABD’de yapan bir öğrencinin, üniversite hayatına çok hızlı adapte olabileceğini söylerken, akademik performansa göre verilen bursların haricinde, sportif ve sanatsal faaliyetlere göre de öğrencilere çeşitli seçenekler sunulduğunu belirtiyor.

Eğer öğrenci öğrenimini yurtdışmda devam ettirmek istiyorsa burs başvurusunu erken bir zamanda yapması gerekiyor. Lise programlarında burs başvurusu yapmak için belirli bir tarih yok. Ancak ne kadar erken başvuru yapılırsa okul kontenjanlarında yer bulmak o kadar kolaylaşıyor. Başvuru yapmadan önce okulların lokasyonunu, programlarını ve kalitesini iyi araştırmak gerekiyor. Karar süreçleri, konaklama seçenekleri ve vize işlemleri de göz önünde bulundurulduğunda, en az bir yıl öncesinden araştırılmalı, program başlama tarihinden altı ay öncesinde ise resmi başvuruların yapılması tavsiye ediliyor.

ÖZEL LİSELER PAHALI

Şahin, yurtdışmda okul seçimi yaparken, ailelerin seçici ve dikkatli olmaları gerektiğini söylüyor. Akrabaların yaşadığı bölgeye yakın okulları seçerek, öğrencinin akademik profiline uygun olmayan tercihler yapılmaması uyarısını yaparken, konusunda uzman kişilerden yardım alarak ilerlenmesi gerektiğini belirtiyor. Belirli dönemlerde Türkiye ve yurtdışmda düzenlenen yurtdışı eğitim fuarlarına katılarak, okul yetkilileri ile görüşme şansına sahip olduklarının altını çiziyor.

Öğrencilerin çoğu 18 yaş altında olduğu için, okullar tarafından sunulan belirli konaklama seçenekleri dışında fazla alternatifleri bulunmuyor. Konaklamalar genellikle aile yanı ya da yurt olarak iki şekilde sunuluyor. Şahin, “Türk öğrencilerin velileri çoğunlukla yurt türü konaklamayı tercih ederken, diğer ülke öğrencileri daha çok aile yanında konaklıyor” diyor.

Öğrencilerin öğrenim hayatları boyunca aileleriyle ABD’de yaşamaları pek mümkün değil. Aileler ancak turistik ve yatırımcı gibi farklı vize çeşitleri ile ABD’ye giriş yapabiliyor.

Yurtdışında okumanın ücretleri ise tercih edilen okula göre değişiklik gösteriyor. ABD’deki devlet liselerinin yıllık eğitim ücretleri 5 ila 10 bin dolar civarında seyrederken, özel liseler tercih edildiğinde bu rakam yıllık 60 ila 70 bin dolara kadar çıkıyor. Şahin aileleri, eğitimin süresine göre bütçelerini ayarlamaları ve değişen kurlara göre plan yapmaları konusunda uyarıyor.

İNGİLİZCE BİLEN KAZANIYOR

Akademist Eğitim Danışmanlığı, spor bursu almak isteyen öğrencilere ABD’de 68 farklı üniver-siteden kabul olanağı sağlıyor. Firma, futbol, basketbol, yüzme ve tenis ana branşları olmak üzere toplamda 23 farklı spor dalında burs danışmanlığı hizmeti veriyor. Ayrıca öğrencilere 200’dcn fazla online ders imkanı da sunuyor. Firmanın kurucusu İsmail Topkaya, spor bursu ile yurtdışmda okumak için gereken şartları şöyle sıralıyor: “Öğrencinin spor branşında lisanslı olması ve milli takım seviyesinde olması gerekiyor. Ulusal ya da uluslararası yarışmalarda derece alması, spor bursu kazanma şansını artırıyor. Okul başarı ortalamasının yüksek olması çok önemli. Ayrıca SAT+Writing ya da ACT+Writing sınavlarından birisini almış olması şart. Öğrencinin İngilizce seviyesinin iyi olması gerekiyor. Bu gireceği okulun kalitesini ve burs imkanını belirliyor.”

TÜRKİYE’DEN BAŞVURU ÇOK AZ

Öğrenci yurtdışmda burslu okumaya hak kazandığında, akademik olarak bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Bunlardan biri derslerin toplam ortalaması olurken diğer önemli husus ise öğrencinin kendinden kaynaklanan problemlerden dolayı sakatlanması. Bu iki durum bursun kesilmesine sebep oluyor. Burs programı ile okuyan öğrencinin eğitim ücreti, yaşam giderleri, cep harçlığı, bir defaya mahsus gidiş-dönüş uçak bileti, kitap parası ve sigorta giderleri öğrenim göreceği okul tarafından karşılanıyor.

Türkiye’de spor bursu ile yurtdışmda okuyan öğrenci sayısı oldukça az. Topkaya, bunun en önemli sebebinin öğrencilerin ya da sporcuların yetersizliğinden değil, antrenörlerin ve sportif direktörlerin, başarılı öğrencileri kaybetmek istememesinden kaynaklandığını söylüyor. Topkaya “Ailelerin ve okuduğu kurumun öğrenciye destek olması gerekiyor. Eğer öğrenciye bu kolaylık sağlanırsa hem sürecin yönetimi sağlanır hem de başarılı sonuçlar ortaya çıkar” diyor.

EN FAZLA BURS AMERİKA’DA

College Coach International, yedinci sınıftan başlayarak üniversite son sınıfa kadar, hayalinde yurtdışı kariyer eğitimi planlayan öğrencilere yönelik danışmanlık hizmeti veren bir kariyer merkezi. Firmanın, İngiltere, ABD, Kanada, Fransa, İtalya, Almanya ve Hollanda’ya yönelik spor bursu çalışmaları var. Firmanın kurucusu Ertuğrul Gerdan, öğrencilerin karakter, kariyer, ilgi, yetenek ve eğilimlerini analiz ederek, 1 ila 10 yıl arasında kariyer planlarını hazırladıklarını söylüyor. Gerdan, burslar hakkında ise şu bilgileri veriyor:

“Türkiye’de olduğu gibi yurtdışmda da üç tip spor bursu var. Bunlar, akademik başarı, yetenek (spor ve sanat) ve ihtiyaç bursları. Dünyada en çok burs veren ülke ABD. Firma olarak, sporcu öğrenci bursu konusundaki en büyük kuruluş olan ve merkezi ABD’nin Chicago kentinde bulunan Next College Student Athlete (NCSA) ile çözüm ortaklığımız var.”

ABD’de hemen her spor branşı için burs veren lise veya üniversite mevcut. Ancak Türkiye’den ağırlık olarak basketbol, voleybol, yüzme, yelken, tenis, kürek ve eskrim sporlarım yapan öğrenci ve ailelerinin ABD’de burslu okumaya yönelik eğilimleri var.

YÜZDÜ, HARVARD’I KAZANDI

Ümitcan Güreş, yüzme branşındaki başarıları ile Harvard Üniversitesi’nden burs kazanan sporculandan. Güreş, College Coach International’ın gösterdiği yol haritasıyla kazandığı spor bursu sayesinde akademik kariyerinde hedefine ulaşmış. ” Biz ona Harvard’ı kazandırmadık, o zaten kazanmaya hazırdı” diyen Gerdan, Güreş’in üniversite kabulünü ve bursunu alana dek bütün süreçlerinde yanında olduklarım söylüyor. Gerdan, ABD’de burslu eğitim konusunda şunları söylüyor:

“Spor bursu ile yurtdışmda okumak öğrenciye ve başarısına göre değişebilir. Örneğin, sporda çok iyi olan bir öğrencinin hayali ekonomist olmaktır. Sporu araç olarak kullanarak, ABD’de çok iyi bir üniversitede ekonomi okuma şansını yakalayabilir. Basketbol oynayan bir sporcunun spor dalında daha büyük hayalleri varsa, spor bursu sayesinde ABD’de okur ve orada NBA gibi büyük takımlarda oynamanın yollarım arayabilir. Eğer yetenekler avantaja çevrilirse, başarılı sporcuların sayısı artar.”

HEM KARİYER HEM SPOR

2016 yılında Kaan Onat Kalkan tarafından kurulan ve Türk sporcusuna ABD’de okuma ve spor yapma fırsatı sunan ABB International Academy, Türk gençlerini ABD’deki spor ve akademik eğitim kariyerlerine yönlendiren firmalardan. Yurtdışı danışmanlığın yanı sıra özel ve geliştirici yönde antrenman programları hizmeti de verdiklerini söyleyen firmanın kurucusu Kaan Onat Kalkan, ayrıca sporcuların kişisel gelişimlerine yönelik uygulamalarının da bulunduğunu söylüyor. Kalkan, sporcu bursu hakkında ise şu bilgileri veriyor: “14 ve 21 yaş aralığındaki yetenekli sporcularımız ABD’nin farklı eyaletlerinde öğrenimini sürdürüyor. Gençlerimize ABD’de okumanın hayal olmadığını söylüyoruz: hem kariyer hem de sporda başarılı olabilecekleri bir kapı aralamak elimizde. Bu konuda her türlü desteği veriyoruz.”

Amerikada Spor Bursu Veren Lise ve Üniversiteler

burs4

Bu üniversitelerle çalışıyor

Akademist Eğitim Danışmanlığı’nın ABD’de burs almak için hizmet verdiği üniversiteler şunlar: Princeton University, Columbia University, Cornell University-Burslu, Yale University, Johns Hopkins University, University of California Berkeley, University of Chicago, University of California Los Angeles, VVIliams College-Burslu, New York University, Georgia Institute of Technology, University of Michigan, Babson College, University of California San Diego, University of Southern California, University of California, University of Miami, Michigan Satete University, University of Virginia, Boston University, Northeastern University, Penn State University, University of Vermont, University of Connecticut, Manhattan College, University of Arizona, University of Kansas, Fordham University, Emerson College, Indiana University, North Carolina State University, Pace University, New School, Baruch College, Brooklyn College, Hunter College, The Ohio State University, University of Oklohoma, Drexel University, Hofstra University, Rutgers State University, Purdue University, Long Island University, New York Institute of Technology, Southern Methodist University, Drew University, Austin College, Temple University.

Sınavları geçmek şart

SAT+Writing: Scholastic Aptitude Test (SAT), ABD’de yüksekokul ve üniversitelere girişte, hem Amerikan vatandaşları hem de yabancı uyruklu öğrencilere uygulanan, aynı zamanda Türkiye’deki yabancı uyruklu öğrencilerin Türk üniversitelerine yerleştirilmesi sürecinde de birçok üniversite tarafından kabul edilen sınav. ABD’de yılda yedi defa, ABD dışındaki ülkelerde ise yılda altı defa uygulanıyor. Sınav sonuçları iki yıl geçerli oluyor.

ACT+Writing: American College Testing (ACT), aynı SAT gibi ABD’deki üniversitelere başvuran öğrencilerin seviyelerini tespit etmek için 1959’dan beri sunulan bir sınav. Yılda altı kez yapılıyor.

Yurtdışı eğitim fuarlarını kaçırmayın

  • 22 Ekim / Ankara Sheraton Otel
  • 24 Ekim / İzmir Hilton Otel 26 Ekim / Bostancı Dedeman Otel
  • 27-28 Ekim / İstanbul Kongre Merkezi

 

AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu