Haberler

Şirketlerin Rekabeti Veri Alanında Olacak

Teradata’mn ev sahipliğinde ABD’nin Anaheim şehrinde gerçekleştirilen Teradata Partners 2015 Konferansı’nda veri analizinin gelecekte iş modellerini nasıl etkileyeceği tartışıldı. “Internet of Things” kapsamında bugün mevcut verilerin sadece yüzde l’i analiz edilebiliyor. Bu alanda geleceğin ise “Analvtics of Everything” yani her şeyin analiz edilmesinde olacağı öngörülüyor.

dosya

Veri analitiği ve uygulamaları sağlayıcısı Teradata’nm ev sahipliğinde ABD’nin Anaheim şehrinde gerçekleştirilen Teradata Partners 2015 Konferansı’nda, gelecek dönemin teknoloji trendi olan büyük veri yatırımlarının nasıl şekilleneceği tartışıldı. 18-21 Ekim tarihlerinde 3 binden fazla Teradata iş ortağı ve müşterisinin katıldığı konferansı Türkiye’den tek takip eden Ekonomist dergisi oldu. 30’uncu yılını kutlayan Teradata Partners’ta şirketin odaklandığı ve yatırım yapacağı alanlara ilişkin stratejiler paylaşılırken, veri analitiğinde gelecek perspektifini değiştirecek yeni teknoloji ve ürünlerin duyurusu da yapıldı. Teradata müşterileri de ayrıca kendi sektörlerindeki büyük veri analizleri, pazarlama uygulamalan ve nesnelerin interneti ile ilgili çalışmaları paylaştı.

“HER ŞEYİN ANALİZİ”

Teradata, ‘Breaking Big’ temalı konferansında Internet of Things (IoT: nesnelerin interneti) alanındaki hızlı büyümeye dikkat çekerek bu alandaki verilerin hacminin katlanarak artması nedeniyle veri analizinin IoT’de odaklanacağına dikkat çekti. Bu beklentiyle birlikte Teradata gelecek odak alanını ’Analytics of Everything’ (her şeyin analizi) olarak belirledi. Bu stratejiyle nesnelerin interneti alanında yaratılacak verinin analizinin gerçekleştirilmesine odaklanılıyor.

2020 yılında birbirine bağlantılı cihaz sayısının 50 milyar olacağı ve sensör sistemlerinin her yere ulaşacağı öngörüsüyle, bu alandaki veriler ve bu verilerin analizi daha da önem kazanacak. Dolayısıyla burada potansiyel beklentisi yüksek. IDC raporuna göre, 2020 yılı itibariyle veri ve IoT alanına yapılacak yatırımlar 1,7 trilyon dolar olacak. Şu an pazar 655 milyar dolar olarak hesaplanıyor. IoT kapsamında bugün mevcut verinin sadece yüzde l’i analiz edilebiliyor.

Bu yüzden Teradata’ya göre gelecek ‘Analytics of Everything’ olacak.

ÜÇ ODAK NOKTASI

Teradata Data ve Analiz Bölümü Başkam Herman Wimmer, konferansta yaptığı açılış konuşmasında, üç odak noktalarının olduğunu vurguladı. Bunları da “Var olan bütün datayı analiz etmek; analitik ekosistemi yönetmek; 6 bin iş ortağımızın oluşturduğu ekosistemin bunu yaratmasında başarılı olmasını sağlamak” olarak sıraladı.

20 yıl önce şirkederin müşterilerin ne aldığı ve ne zaman aldığı gibi konuları araştırdıklarını söyleyen Herman Wimmer, bugün gelinen noktada ise verinin teknolojide ve beraberinde iş yapma şeklinde de dönüşüm yarattığını ifade ediyor. Wimmer, “Teknolojideki inovasyon iş yapış şeklindeki dönüşümü de beraberinde getirdi. Internet, sosyal medya ve mobil teknolojiler tüm iş süreçlerini değiştirdi. Bu dönemde ‘büyük veri dalgası’ sektörü sürükleyen konu oldu. Şimdi de Internet of Things konusu yeni bir dalga oluşturdu. 2020’de 50 milyar cihaz birbirine bağlı olacak” diyor.

POTANSİYEL BÜYÜK

Böylelikle dünya ekonomisinin yüzde ll’inin Internet Of Things’ten etkileneceğine işaret eden Herman Wimmer, beklentilerini şöyle açıklıyor: “Tüm bunlarla birlikte veriyi kullanma ve şirkete konu oluşturmada çok etkili olacak. ‘Internet of Things’ kapsamında bugün verinin sadece yüzde l’i analiz ediliyor. Bu yüzden gelecek ‘Analytics of Everything’ olacak. Makineler birbiriyle konuşacak, cihazlar birbirine bağlanacak, biz de bu datalann analizini yapacağız. Makine ve sensörlerden daha fazla data buluta gidiyor ve bunları analiz etmek önem kazanıyor. Bu giderek artacak. Bu nedenle IoT hızla kritik hale geldi. Veriyi ölçmek şirketler tarafında daha da kritik hale geliyor.”

Toplantıda konuştuğumuz Teradata Türkiye Ülke Müdürü Gamze Aydın, globalde başlayan bu trendin ve stratejinin Türkiye’ye de yansımalarının olduğunu söylüyor. Aydın, “Türkiye’de belli üretim sektörlerinde ciddi şekilde veri analizi yapılıyor. Özellikle gıda sektöründe bunu görüyoruz. Verilerin analizinde davranışsal özellik öne çıkıyor. Burada önemli olan verinin iyi anlaşılıp şirkederin bunu faydalı olacak şekilde kullanmaları” diye konuşuyor.

“REKABET ARTIK VERİDE”

Gamze Aydın, kuramların artık bu alana çok önem vermeye başladıklarını ve şirketteki organizasyonların da önümüzdeki dönemde buna göre şekilleneceğini vurgulayarak şunları söylüyor: “Veriye gerektiği önemi vermeyen kurumlar daha geride kalacak. Çünkü rekabet artık veriye dayanıyor. Özellikle perakende sektöründe bunun yansımalarını daha fazla görüyoruz. Bu sektörde müşteri kay-malan daha hızlı ve fazla olduğu için şirketlerin kişiye özel teklifler sunması ve sadakati sağlaması gerekli. Bunun için de şirketler artık müşterinin davranışlan-nı inceleyen veri analizini kullanıyor. Bunun da olumlu sonuçlarını alıyor. Örneğin Turkcell müşteri şikayetlerini bu yolla yüzde 50 azalttığını ifade ediyor.”

Gamze Aydın, Teradata Türkiye olarak bu yılı geçen yıla göre aynı oranda büyümeyle kapatacaklarını ifade ediyor. Önümüzdeki yıl ise dolar bazında yüzde 15-20 arasında büyüme bekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu