İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Sıfır Maliyetli Frenk Yemişi Yetiştirmek Kazançlı İş Fikri

Dikenli İncir Yetiştiriciliği – Hint İnciri Yetiştirmek

Frenk yemişi marketlerde boy göstermeye başladı. Tarlada 90 kuruştan alıcı bulan ürünün bahçe kurma maliyeti neredeyse sıfır. Bir dekarda net bin 800 TL kazandırıyor. Çorak topraklarda bile yetişiyor…

FRENK yemişi, dikenli incir, kaynana dili, babutsa, pabuç inciri, kürek yemişi, mısır inciri, Hint inciri isimlerinden birini mutlaka duymuşsunuzdur. Yöreden yöreye farklı isimlerle anılan bu meyvenin yaygın ismi Frenk yemişi. Kaktüsgiller familyasından olan bu meyve son zamanlarda Migros, Metro gibi zincir marketlerde de karşımıza çıkmaya başlayınca ticari geleceği nedir, üretici için alternatif bir meyve olabilir mi diye merak ettik. Yaptığımız araştırmada Balıkesir’den Hatay’a kadar olan sahil hattının kırsal bölgeleri için yepyeni bir alternatif meyve olduğunu gördük ve ticari değerinin giderek arttığını öğrendik.

Frenk yemişi

Peki bu meyve nereden gelmiş, anavatanı neresidir? Frenk yemişinin kökeni Amerika. Özellikle Güney Amerika ve Meksika’da yaygın olarak yetiştiriliyor. Avrupa’ya ise 15. yüzyılda İspanya ve Portekiz krallarına hediye olarak getiriliyor. Akdeniz iklimine çok uygun olan bitki kısa sürede bütün Akdeniz havzasına yayılıyor. Meksika, Brezilya, Peru, Türkiye, KKTC, İspanya, Tunus, Cezayir, Fas, Yunanistan, İtalya ve Güney Afrika’da çok kolay yetişebiliyor. Dünyada bu konuda en fazla üretim yapan ülkenin 300 bin ton ile Meksika olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de ise tamamen doğal ortamlarda yetiştiği için ne kadarlık üretim olduğu tam olarak bilinmiyor. 2 bin ton civarında bir üretimin olabileceği tahmin ediliyor.

ÖRNEK BAHÇE KURDU

Frenk yemişi Türkiye’de doğal ortamlarda yetişiyor. Henüz deneme bahçelerinden öte ticari bir plantasyon yok. Ancak çalışmalar umutla devam ediyor. Antalya merkezli tarımsal üretim şirketi Agrotalya bu konuda çok güzel bir proje yürütüyor. Şirket yöredeki köylüleri organize ederek Frenk yemişini ticari hale getirmiş. Örnek bahçe kurarak bunun kültür olarak da üretilebileceğini göstermeye çalışıyor. Üç yıl önce kurulan bahçelerde önümüzdeki yıl itibariyle meyve hasadı da başlayacak.

Frenk yemişinin şimdiye kadar dikenli olmasından dolayı tarım ve ticaretinin yapılamadığmı belirten Agrotalya Genel Müdürü Erdem Şirin, ancak kendilerinin özel bir makineyle dikenlerini temizleyerek tüketicinin beğenisine sunduklarını söylüyor. Meyvenin ilk kez ticari bir kimlik kazandığını vurgulayan Şirin, Frenk yemişinin kırsal kesimdeki insanlara da ciddi bir gelir kapısı olabileceğini söylüyor. Projeye 2011 yılında başladıklarını belirten Şirin, üç yıl içinde önemli mesafe aldıklarını söylüyor ve ürünün tanıtımının olması halinde tüketiminin daha da artacağını vurguluyor.

Agrotalya, şu an için doğal ortamdan toplanan meyveleri paketleyerek tüketiciye ulaştırıyor. Çiftçiye örnek olması için küçük bir bahçe yaptıklarını belirten Şirin, “Akdeniz Üniversitesi ile de işbirliği yapıyoruz. Üreticilerin ilgisini çekmeye çalışıyoruz. Dikenli bir bitki, ama masrafsız ve maliyet-siz. Dikim aşaması dışında su ihtiyacı olmuyor. Çok emek isteyen bir ürün değil. Özellikle kırsal bölgelerdeki çiftçilerimiz için ideal bir meyve” diyor. Şirin, Türk halkının damak zevkini, meyve tercihlerini değiştirmekte zorlandıklarını belirterek, “Klasik meyvelerin dışındaki meyveler çok ticarileşemiyor. Biraz popüler olması gerekiyor. Bu konuda sağlıklı beslenme uzmanlarının dikkatine çekmeye çalışıyoruz. Meyvenin tanıtımı olur da tüketicinin ilgisini çekebilirsek alternatif bir meyve olmaya aday” diyor.

DİKİMİ VE BAKIMI KOLAY

Kaktüsün üremesi kolları aracılığıyla oluyor. Yılın her mevsimi kesilen veya gövdeden kopan kollar, kolun şekline göre 20-30 cm derinliğinde açılan bir çukura dikilerek üretimi sağlanıyor. Ancak en uygun köklendirme dönemi ekim ile mart arası. Dikimi esnasında gövdenin yarısının dışarıda kalması gerekiyor. Dikildikten sonra ilk bir ay haftada iki veya üç gün 1 litre su verilerek bitkinin kök salması sağlanıyor.

Kaktüsün meyve vermesi yaşıyla ilgili. İlk meyvesini genellikle dört yaşından sonra veren Frenk yemişi 7-8 yaşından ilk ciddi meyvesini verir. Meyvelerinin oluşumu ise hayli ilginçtir. Yapraklarının uç kısmında açan dikenli çiçekler 20-25 gün içerisinde kapanarak meyveye dönüyor ve 3-4 ay içerisinde olgunlaşıyor. Ancak bu olgunlaşma süresinin uzunluğu da kaktüsün yaşına bağlı. Örneğin 15 yaş ve üstü bir Frenk yemişinin meyvesi iki buçuk üç ayda oluşuyor ve bu meyveler, bölgenin ikliminin de etkisiyle, mayıs ayından kasımın ortalarına dek devam ediyor. Meyvelerin olgunlaştığı koyu ateş kırmızısı hale bürünmesinden anlaşılıyor. Bu renge gelmiş olan meyve en tatlı haline ulaşıyor.

YAĞI YENİLEBİLİYOR

Kaktüsün meyvesi sırasıyla yeşil, sarı, kırmızı ve en son koyu kırmızı renklere bürünüyor. Frenk yemişi, nisan ayında çiçek açıyor, temmuz-eylül ayları arasında da meyve vermeye başlıyor. İlk çiçeklerin yolunması yöntemi ile ekim-kasım aylan arasında da meyve vermesi sağlanıyor.

Frenk yemişi çok yıllık bir kaktüs bitkisi olup meyveleri zayıf asitli, orta tatlılıkta, bol çekirdekli. Kimyasal bileşim bakımından diğer meyvelerden pek farklı olmayan dikenli incirin kendine özgü tadı ve aroması var. Meyve sarımsı kırmızımsı rengini bileşimindeki doğal renk maddelerinden alıyor. Meyvenin yaklaşık yüzde 7’sini oluşturan çekirdeklerden elde edilen yağ yenilebilir özelliklere sahip. Tarıma uygun olmayan çorak arazide yetişen bu kaktüs, Türkiye’de ekonomik değeri olan ama yeterince değerlendirilememiş bitkiler sınıfında yer alıyor.

C VİTAMİNİ AÇISINDAN ZENGİN

C vitamini yönünden zengin olan, bu nedenle vücut direncini artırma, güç ve zindelik verme özelliği bulunan Frenk yemişi, organik olması dolayısıyla da ayrı bir değere sahip.

Frenk yemişi taze olarak tüketilebildiği gibi meyve suyuna işlenerek, kurutularak, reçel ve marmelâda işlenerek, pestil, lokum ve benzeri şekerli ürünlere dönüştürülerek de değerlendiriliyor. Meyvenin yeşil yaprak benzeri kısımları ve çiçek yaprakları çeşitli hastalıkların tedavisinde ilaç hammaddesi olarak da kullanılıyor. Ayrıca, kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında da etkili olduğu biliniyor. Akdeniz ülkelerinde tatlı ve pasta sektöründe yoğun olarak değerlendirilirken, kozmetik sektöründe de kullanılıyor.

Fidan maliyeti de yok

Frenk yemişinin dikim ayı ekim ve mart ayları arası. Bu meyve ile uğraşacaklar için bugünler tam ekim zamanı. Maliyeti ise neredeyse yok. Çünkü yapraklarından dikim yapılıyor. Yani fidan maliyeti yok. Su sadece dikim döneminde ihtiyaç. Can suyu niyetine ilk bir ayında veriliyor, sonrasında su da istemiyor. Dolayısıyla sulama sistemi kurmanıza gerek yok. Sadece tarlanızın olması yeterli. Gübreye de ihtiyaç duyulmuyor. Tamamen doğal ortamda yetişen Frenk yemişi, sıfır maliyetli bir ürün. Bir dekar alandan 2 tona yakın meyve elde ediliyor. Kilosu tarlada 90 kuruş. Yani dekarda bin 800 TL gelir elde edebilirsiniz.

Tarım alanında yetiştiricilik için kazançlı iş fikirleri sayfalarımızı değerlendirmenizi tavsiye ederim.

4 Yorum

  1. Sedef hastaligina cok iyi geliyor yemesi cok zevkli cildi güzelleştiriyor herkese tavsiye ederim ben sedef icin kullandim başarılı bir ürün

  2. Kardes bana gonder yarim kilo alcam odemeyi nasil yapcaz kredi kartim yok ulas bana konusalim guzel urunun varmis

  3. FRENK İNCİRİ YETİŞTİRİYORUM..SİPARİŞLERİNİZ İÇİN BANA BU NUMARADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu