Haberler

Liseyi yurtdışında okumak

Avrupa ülkelerindeki lise seçenekleri

Lise eğitimini yabancı bir ülkede sürdürmek isteyenlerin sayısı artıyor. Peki, iyi bir okula nasıl kayıt yaptırırsınız? Okul başvurusu yaparken nelere dikkat edilmeli? Liseyi yurtdışında okumak isteyenlerin en çok tercih ettiği ülkeleri araştırdık…

yurtdisinda lisa

SON yıllarda lise eğitimi için yurtdışma çıkan öğrenci sayısı giderek artıyor. Öyle ki artan talep sonucu yabancı okulların temsilcileri Türkiye’ye gelerek birebir okul tanıtım günleri organize etmeye başladı. Oysa çok değil daha 10 yıl öncesine kadar eğitim için başka bir ülkeye gitmek hiç kolay değildi. Çünkü seçenekler aileler için çok pahalıydı. Şimdi öyle değil. Yurtdışında her bütçeye uygun okul bulmak mümkün. Elbette çok pahalı okullar da var: ancak bunların yanı sıra çok ekonomik okullar da bulunuyor.

Dil öğrenmek, kariyerleri için yatırım yapmak isteyen gençler yabancı bir ülkede eğitim almanın avantajlarının farkındalar. Ülke ve okul seçimi ise tek başına kolayca üstesinden gelinebilecek bir süreç değil. Bu aşamada gençlerin profesyonel danışmanlık hizmeti almasında büyük avantaj var. Örneğin, sadece vize sürecindeki eksiklik ve yanlış adımlarından dolayı yurtdışm-da eğitim alma hayalleriniz suya düşebilir. Kısacası, tüm öğrencilerin dikkatli bir planlanma ve ön hazırlık yapmaları şart.

Peki, yurtdışında lise eğitimi kolay mı? Maliyeti nedir? Başvuruların ne zaman ve nasıl yapılması gerekiyor? Yurtdışmdaki eğitim kurum-larınm kabul koşulları neler?, vs. İşte, bunlar ve benzeri sorular, yurtdışında lise araştıran öğrenci ve ailelerinin zihinlerini kurcalıyor. Avrupa ülkelerindeki lise seçeneklerini araştırdık.

img324

Başvuru için neler gerekiyor?

Başvuru formu

İngilizce yeterlilik gösteren ISEE, PSAT veya SSAT ve TOEFL belgeleri. Bu sınavlar yerine okulların kendi matematik ve İngilizce sınavları da olabilir.
Referanslar [matematik ve İngilizce öğretmenleri, okul müdürü, danışmanı] Transkript (not ortalamaları)
Essay / parent statement (Niyet mektubu] Başvuru ücreti
Resume (Özgeçmiş]

14-18 YAŞ ARASI

Edumar Counseling Kurucusu Sibel Paksoy konuyla ilgili olarak, “Yurtdışında lise eğitimi 14-18 yaş arasında oluyor. Okulların bazıları ilköğretim kısmına 8 yaştan itibaren de öğrenci kabul ediyor” diyor.

Yurtdışında lise eğitimi özel ve devlet liselerinde veriliyor. Yurtdışmdaki bir liseden alınacak diploma, dünyanın tüm üniversitelerinde kabul görüyor. Liseler öğrencileri kendi ülkelerinin eğitim sistemine göre üniversiteye hazırlıyorlar.

9’uncu sınıfta yurtdışında liseye başlayacak bir öğrenciye 6’ıncı sınıf ve 7’inci sınıf yaz tatillerinde, gitmeyi düşündüğü ülkede bir yaz okuluna devam etmeleri öneriliyor. 6, 7 ve 8’inci sınıflarda yüksek not ortalamasına sahip olunması, spor ve sanat dallarında hobi edinilmesi ayrıca 8’inci sınıfta IELTS, SSAT sınavlarına hazırlık yapılması öneriliyor. Eğer 11 ve 12’inci sınıfta yurtdışında liseye başlayacaksanız 9’uncu sınıf yaz tatilinde gitmeyi düşündüğünüz ülkede bir yaz okuluna devam etmenizde fayda var. Yurtdışında lise düzeyindeki okullarda bazı ülkelerin ön plana çıktığını belirten Paksoy, söz konusu ülkeler şu şekilde sıralıyor: İsviçre, Kanada, İngiltere, ABD, Almanya ve Avusturya.

En popüler ülkeler

İsviçre: Yabancı öğrencilerin lise eğitimi için en çok tercih ettiği ülkelerden biri olan İsviçre’de yönetimi nesilden nesle geçen bir aile tarafından kurulmuş, aile geleneğini yaşatan okullar bulunuyor. Bunlar öğrenciye adeta bir ev ortamı sağlayıp, bire bir ilgi gösteriyorlar. İsviçre’de eğitim hem İngilizce hem de Fransızca olarak veriliyor. Otel ile öğrenci yurdu anlayışının kombinasyonu olan okullarda, öğrenciler İsviçre tarzında ağırlanıyor. Öğrenci birkaç dil birden öğrenirken, aynı zamanda ülkenin coğrafi özellikleri nedeniyle yaygın olan kayak sporu da yaparak bu konuda becerisini geliştirebiliyor.

Kanada: Üniversite eğitim maliyetlerinin daha ekonomik olması nedeniyle liseyide Kanada’da okumak önemli bir avantaj. Ülkede liseyi tamamlayan bir öğrenci rahatlıkla üniversiteyi de okuyabilir. Kanada’daki liselere dünyanın her ülkesinden öğrencilerin ilgisi var. Ülke her okulda benzeşen, yerleşik, oturmuş eğitim sistemi ile dünyada örnek olarak gösteriliyor. Öğrenciler insan ilişkilerinin sıcak olduğu bir atmosferde ağırlanıyor. Soğuk iklim dolayısıyla okullarda outdoor sporları, çeşitli aktiviteler ve kayak yapma imkanı bulunuyor. Bu sporları öğrenmek, Kanada’da lise okumanın avantajları arasında gösteriliyor.

İngiltere: Burası elbette İngilizce dil hakimiyetine sahip olmak isteyenler için gidilebilecek en iyi yer. İngiliz liseleri Eğitim Bakanlığı tarafından denetleniyor. İngiltere’yi öne çıkaran özellikleri, zengin tarih ve kültürünü öğrencilerine aktarması, disiplinli ve konservatif bir eğitim anlayışı sunması şeklinde sıralanıyor. Lisenin son iki yılında İngiltere’de uygulanan A-level sınavlarına hazırlanan öğrenciler, üniversitede seçeceği alana göre eğitim alarak daha başarılı oluyorlar.

ABD: Bu ülkedeki liseler tüm lise programları içinde sosyal bilimler ve fen bilimleri alanlarında en geniş müfredatı sunmalarıyla tanınıyor. Bu geniş müfredat ile öğrenciler spor, sanat ve sosyal açıdan yetenekleri doğrultusunda seçim yapıyor, alanları ile ilgili sosyal sorumluluk projelerinde yer alıyorlar. Bu çalışmalarla ideal bir birey olarak üniversiteye hazırlanıyorlar. Derslerin kredi bazında verilmesi sebebiyle bu ülkede lise eğitimi daha kısa sürede tamamlanabiliyor. Bu da ülkeyi öne çıkaran bir diğer özellik.

Almanya: Ülkede lise eğitimi üç ayrı tip okulda (Hauptschule, Realschule, Gymnasium) veriliyor. Öğrenciler başarı durumlarına göre diğer bir aşamaya geçiyor ve akademik durumu başarılı öğrenciler gymnasiumu bitirip üniversiteye devam hakkı kazanıyorlar. Bu okullarda, Almanca’mn yanı sıra iyi derecede İngilizce dil eğitimi de veriliyor. Ülke özellikle fen ve mühendislik alanında eğitim almak isteyen öğrenciler tarafından tercih ediliyor.

Avusturya: Ülkede eğitimin amacı araştırma kuruluşları ve önemli konularda çalışacak genç bilim adamları yetiştirmek şeklinde özetleniyor. Eğitim yapılanması da bunun üzerine kurulmuş. Öğrencilere yüksek mesleki nitelik kazandırılıyor. Her öğrenci yabancı ya da Avusturyalı olduğuna bakılmadan aynı sınıfa gidiyor. Dil destek kursları ile anadili konuşan eğitmenler derslerde hazır bulunuyor. Avusturya’da eğitim dili İngilizce olan uluslararası okullar da var.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu