Haberler

Körfez Geçiş Projesi, Yalova’yı canlandırdı

Yalova, 1999 depreminde aldığı yaraları İzmit Körfez Geçiş projesiyle sarıyor. Proje ile İstanbul’a ulaşımı kolaylaşan kent, yerli-yabancı yatırımcıların cazibe merkezi obnaya başladı. Çok sayıda yerli inşaat devinin art arda proje geliştirdiği kent, Arap yatırımcının da ilgi merkezi oldu. Lüks konut projeleri, termal oteller derken kent merkezinde büyük ölçekli arazi kalmadı.

Ulu önder Atatürk’ün isteği üzerine 1930 yılında İstanbul ilçeleri arasına katılan Yalova, 5 Haziran 1995’de çı-kanlan Kanun Hükmünde Kararname ile Bursa’nın Armutlu, Kocaeli’nin Altinova, Subaşı ve Kaytazdere beldelerini sınırlan içine alarak il oldu.

Körfez Geçiş Projesi

Atatürk’ün kür merkezi olarak kullandığı daha sonra İstanbul ve Bur-sa’nın yanında sayfiye yeri olarak ünlenen Yalova, yazlık bölgeleri Çınarcık ve Altınova’nın 17 Ağustos 1999 depreminden büyük hasar aldı.

Yalova’nın kaderi, önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde açılması planlanan Gebze-Orhangazi-lzmir Otoyolu projesi ile birlikte değişti. îstanbul-lzmir arasının 3,5 saatte inmesini sağlayacak projenin Yalova üzerinde geçecek olması yerli-yabancı yatırımcıların kente yönelmesini sağladı. Ağaoğlu, Taş-yapı, Demir İnşaat gibi markalı konut üreticileri kenti mercek altına almış dürümdalar. Kente ilgi gösteren Arap yatırımcılar da arazi alma yarışında.

Yalova’nın son bir yılda iki katı prim yaptığına dikkat çeken TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Köfez Geçiş projesi, Yalova’ya gelen Arap yatırımcısının ilgisinin iklim koşulları ve termal sularının varlığı ile kente kayması, İstanbul’a ulaşımın kolaylığı kentin gelişmesini sağlıyor. Arap yatırımcılar özellikle arazi alarak villa projeleri geliştiriyorlar” diyor.

FİYATLAR NE OLDU?

Kent merkezinde ikinci el konutlar metrekaresi 2.250-2.750 lira, yeni konutların metrekaresi ise 3 bin ile 4500 lira arasında değişen fiyatlardan satılıyor. Yalova’ya özellikle Arap yatırımcıların yoğun ilgisi olduğunu belirten Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, “2016 Mart’mda açılacak olan Körfez Geçiş Köprüsü ile Gebze Dilovası ile Yalova arası 6 dakikaya, İzmir-Yalova arası 3,5 saate inecek.

Yenikapı, Eskihisar ve Pendik’ten sürekli gerçekleştirilen arabalı vapur ve hızlı feribot seferlerine Avcılar’dan yeni seferler eklenecek. Yalova önümüzdeki ilkbahardan itibaren İstanbul ve İzmir’in en yakın hinterlandı olacak. Bu da emlak yatırımlarına s 60’lar civarında prim olarak yacaktır” diyor.

;mıal turizmde Termal ve Armutlu ilçelerinin talep aldığını vurgulayan Erilkun, bu bölgelerde arsa metrekare fiyatlarının arsanın özelliklerine göre 100 ila 190 lira arasında değişirken satışların yüzde 20’sinin Arap yatırımcılara yapıldığını söylüyor.

Yalova’da yeni yatırımlann hayata geçmesinin kentin değerini artırdığını belirten Erilkun, “Yalova’nın merkezi, Tavşanlı ve Çavuşçiftlik bölgeleri en çok talep alan diğer bölgeler. Burada D100 Karayolu’na yakınlık arsa ve arazilerde fiyatı etkileyen en önemli unsur. Bu bölgelerde arsa metrekare fiyatları 700 ila 1.000 lira arasında değişiyor. Konutta, merkeze yakın Çiftlikköy ve Altınova’da 100 metrekare bir dairenin satış fiyatı 160 bin ila 200 bin lira aralığında” diyor.

YABANCI KOTASI DOLDU

Yalova’da yaşanan değişim dikkat çekici. Geçtiğimiz yıl 595 bin turist alan Yalova, yılın ilk çeyreğinde yabancıya konut satışının en fazla arttığı il olmuştu. Kentte yabancıya konut satışı ocak-mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 191 artarak 100’den 291’e yükselmişti.

Yalova’ya Arap yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiğine dikkat çeken Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) Başkanı Tahsin Becan, kentte geçmişte 300 ile 500 bin lira arasında satılan gayrimenkullerin fiyatlarının milyon liralara yükseldiğini söylüyor.

Araplann kentten arsa ve villa alma eğiliminde olduklanm belirten Becan, “Dubai’den üç belediye başkan yardımcısının Yalova’da villası bulunuyor. Dubai’den yoğun talep alıyoruz. Öyle ki yılın başında Arap kökenliler günde ortalama 20 mülk alıyordu. Yabancıya satışta kota olduğu için merkezde Arap kökenlilerin kotası doldu. Yer almak isteyenler Çiftlikköy’e yönlendiriliyor” diyor.

Becan, doğal güzellikleri ile birlikte Körfez Geçiş Köprüsü ile ulaşımı kolaylaşan kentte arsa fiyatlarının son bir yılda iki katı artarak metrekarede 150 liralara çıktığını vurguluyor.

İKİ BİN DUBAİLİ YAŞIYOR

Yalova Belediyesi’nden aldığımız bilgilere göre, Arap ülkelerinden ve Ortadoğu’dan turist çeken kentte, yaklaşık iki bin Dubaili yaşıyor. Hatta Dubai’nin belediye başkan yardımcılarının dördünün ve emniyet müdürünün Yalova’da villası bulunuyor.

Yüzde 59’u ormanlık alandan oluştuğu için bölgeye yatırım yapmak isteyenlere yer göstermekte zorlandıklarına dikkat çeken Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, kentte büyük çaplı arazi bulmakta zorlandıklarını Jokey Kulübü’nün fazla eğimli olmayan 450 bin metrekarelik yer talebine yanıt veremediklerini açıklamıştı.

Yalova nüfusunun giderek arttığına işaret edilirken, Körfez Geçiş Köprüsü’nden sonra 3-5 yıl içinde şu an 230 binlerde olan kent nüfusunun ikiye katlanması öngörülüyor.

OTEL YATIRIMLARI

Kentin Termal ilçesinde termal otel ve butik otel sayısında patlama yaşandığı, bölgenin Araplara çok cazip geldiğine dikkat çekiliyor. Yalova’daki tesislerin toplam yatak kapasitesi 7 bine ulaşmış durumda. Termal ilçesinde 704 yatak kapasiteli Zem Zem Otel bu yıl açılırken, Tuan Otel’in yıl sonuna kadar faaliyete geçmesi planlanıyor.

Yerli -yabancı yatırımcıların ilgisinin kentte farklı yatırımları beraberinde getirdiğini belirten Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Yerli yatırımcı, Geb-ze-Orhangazi-tzmir Otoyolu projesi güzergahı üzerindeki ilçeler ile tatil bölgelerinde tarla ve arsa yatırımı yaparken daha çok ticari gayrimenkul-lere yöneliyor. Yerel geliştiriciler ise, villa ve konut projeleri geliştirerek yabancı yatırımcılara pazarlıyor. Termal, Çınarcık, Altınova ve Armutlu Körfez yatırımcısının ilgisini çekiyor” diyor.

Yazıcı, savaş nedeniyle Türkiye’ye yerleşen Suriye ve İraklıların burada yaşadıklarını, Körfez ülkelerinin zenginlerinin yazlık amaçlı yatırım yaptıklarını vurguluyor.

Bursa-Yalova Yolu üzerindeki kent merkezinin yaklaşık 100 dönümlük arazi üzerinde yapımı gündemde olan 400 yataklı Devlet Hasta-nesi’nin inşa edilebilmesi için imar plan çalışmalarının yürütüldüğü belirtiliyor. İstanbul-Bursa-Izmir otoyo-lu’nun Altınova bölümünde, Bolu’da-ki Highway Outlet AVM’nin benzeri bir projenin inşaatının da gündemde olduğu söyleniyor.

Yatırımcıyı Öne Çıkaran 5 Neden

  1. Tarihi ve doğal güzellikleri ve termal kaynaklan ile turizm potansiyeli.
  2. Körfez Geçişi ile Gebze-Orhangazi-izmit Otoyolu’nun etkisi.
  3. 226 bin 514 kişilik nüfusa sahip kentin nüfusunun 2020 yılında 240 ila 270 bin kişi seviyesinde olması beklentisi.
  4. Sanayise gelişen İstanbul, Kocaeli ve Bursa illerine kolay ulaşımının olması.
  5. Arap yatırımcı ilgisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu