İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

İş Fikrine Sermaye Bulamazsanız

İş fikrinize hiçbir finansman kaynağı bulamadığınızda hemen yılgınlığa kapılmayın. Sermayesi olmayan girişimcilerin geliştirebileceği bir iş modeli mutlaka vardır…

SÜPER bir iş fikriniz var ve bu işi kurduğunuzda çok para kazanacağınıza eminsiniz. Ancak ortada ufak bir problem var. İşi kurmak için yeterli sermayeniz yok ve bu sermayeyi bir şekilde elde etmeniz gerekiyor. Bunun için de tüm finansman kaynaklarını teker teker ziyaret etmeniz ve aklınızdaki iş fikrinin ne kadar karlı olduğuna onları ikna etmeniz şart.

param-yok

UZUN İNCE BİR YOL

Tabii ki bu işe önce eş dost ve akrabadan başlanıyor. Yakın çevrenin iş fikrinize, daha doğrusu hayalinize inanmasını sağlamak gerçi biraz zor ancak yine de en kolay yöntem. Özellikle yaşça büyük olanları iş fikrinize finansal destek olmaları konusunda ikna etmek mümkün. Ancak varsayalım ki, ikna edemediniz…

Üzülmeyin, sırada bankalar var… Bankalardan kredi alıp sermaye yapmak da ayrı bir beceri ister. Özellikle teminat göstermeden böyle bir kredi alabilmek mümkün değildir. Bankalardan da aradığınızı bulamadınız…

Yine üzülmeyin, sırada kuluçka merkezleri var… Projenizi incelerler, gelecek görürlerse kuluçka merkezinde size bir ofis verirler. Ücretsiz bir ofisiniz olur.

İş fikriniz daha da hoşlarına giderse küçük bir sermaye ile ortak da olabilirler. Ancak, koskoca 80 milyon nüfuslu bir ülkede size bu imkanı sağlayabilecek çok fazla kuluçka merkezinin olmadığım da unutmayın. Kuluçka merkezinden de eliniz boş döndünüz…

Üzülmeyin, sırada melek yatırımcılar var… Ancak melek yatırımcıların yatırım yapabilmesi için ortada bir demo olması gerekiyor, yani ürünün veya hizmetin bir demo sürümünü melek yatırımcılara sunmalısınız.

Sermayeniz olmadan böyle bir demoyu ortaya çıkarmanın neredeyse imkansız olduğunu da unutmayalım. Melek yatırımcıdan da eliniz boş döndünüz…

Üzülmeyin, sırada yarışmalar var… Üniversitelerin, teknoparklarm, bankaların düzenlemiş olduğu girişimcilik yarışmalarında derece alabilenlere aynı zamanda çeşitli parasal ödüller de verildiği için iş fikrinize sermaye bulmanız mümkün. Bu yarışmalara girdiniz ve herhangi bir derece alamadınız…

Üzülmeyin, sırada KOSGEB gibi devlet imkanları var… Var da, her başvuran otomatik yatırım alamıyor, bir sürü ön şart söz konusu. Kamu kaynaklarını değerlendirmek için pek çok yere başvurdunuz ancak herhangi bir sonuç alamadınız…

Yani, özetle, iş fikrinize çok inanıyorsunuz ancak eş, dost, akraba, bankalar, melek yatırımcılar, kuluçka merkezleri, iş fikri yarışmaları ve kamu kaynaklarının da hiç birinden sonuç alamadınız…

FİNANSMAN İÇİN EN İDEAL KAYNAK

Sizce, artık yapılabilecek hiçbir şey kalmadı mı? Yani, iş fikrinize finansman sağlayacak tüm kapılar kapalıysa, bu yolun sonu demek mi? Yoksa köprüden önce bir son çıkış var mı?

Sanırım, bu sorunun cevabını sizlere verebilecek sayılı kişilerden biriyim. Çünkü benim Deulcom’u kurmam ve milyonlarca dolar para kazanmam, aynen yukarıda sıraladığım aşamalardan geçerek (gerçi o sırada melek yatırımcı, kuluçka merkezi yoktu) oldu. Kitabımı okuyanlar bilirler, Azmi Bey’in nasıl hayır dediğini…

İşte sorunun cevabı:

Evet, köprüden önce bir çıkış var. Dünyadaki en değerli finansman kaynağım sakın göz ardı etmeyin. Hatta mümkünse bu finansman kaynağına gitme yolunu bulamazsanız diğerlerini deneyin. Bahsettiğim finansman kaynağının adı: Müşteri…

Müşterinin diğer finansman kaynaklarından farkı şu: Parayı veriyor ve karşılığında sizden hisse senedi istemiyor, her ay şirket raporu beklemiyor, parasını faiziyle geri de talep etmiyor. İstediği tek şey, vaat ettiğiniz ürün veya hizmeti vaat ettiğiniz şartlarla kendisine ulaştırmanız.

Ancak, müşteriye gitmenin bir maliyeti var ve sermayeniz olmadan müşteriyi işinizin finansörü haline nasıl çevirebilirsiniz? İşte asıl çözümlenmesi gereken soru bu. Yani, sermayesi olmayan girişimciler, nasıl bir iş modeli geliştirmeliler ki, ortaya sermaye koymadan müşteriye ürünü veya hizmeti ulaştırıp, müşterinin yapacağı ödemeleri sermayeye çevirebilsin?

İşimi kurarken uyguladığım ve iş dünyası literatürüne Altuntaş Prensibi olarak geçen bu metodu önümüzdeki haftalarda sizlerle paylaşacağım.

Herkese iyi haftalar…

Baybars Altuntaş

İş fikrine sermaye bulamazsanız 2 başlıklı makalemizide okumalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu