Haberler

Her Bütçeye Göre Umre Fiyatları ve Umre Turları

Umre (Küçük Hac)

Umre kelimesi, ziyaret etmek anlamına geliyor. Dini bir terim olarak umre ise şöyle anlatılıyor: “Belirli bir zamana bağlı olmaksızın ihrama girerek Kâbe’yi tavaf etmek, Safa ile Merve arasında sa’y yapmak ve tıraş olup ihramdan çıkmak.”

Hac ibadetinden farkı, bir zamanla sınırlı olmaması, Arafat ve Müzdelife ziyareti, kurban kesme ve şeytan taşlama görevlerinin bulunmaması. Bu bakımdan hacca, “hacc-ı ekber” (büyük hac], umreye de “hacc-ı asgar” (küçük hac) deniyor.

Bunlara dikkat!

■ Araştırmadan, sorgulamadan umre turu satın almayın. Seçeceğiniz seyahat acentesinin isminin Diyanet İşleri Başkanlığı web sitesinde olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Seçtiğiniz firma yetkili acente dahi olsa listede adını görmelisiniz.

■ Diyanet’in verdiği en düşük umre fiyatı kişi başı 750 dolar. Piyasadaki çok ucuz fiyatlara aldanmayın. Geçtiğimiz günlerde 600 dolarlık programlara başvurup paralarını kaptıran çok sayıda umre yolcusunun yaşadığı mağduriyet medyaya da yansıdı.

■ Her umreci için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Umre Kimlik Kartı düzenleniyor. Bu belge üzerinde bulunan seyahat acentesi ismi web sayfasında bulunmalı.

■ Umre Kimlik kartı vermeyen acenteyi en yakın polis merkezine ve eş zamanlı olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’na bildirin. Diyanet’ten kimlik kartının alınmamış olması, sigorta yaptırılmadığı, Diyanet’e gerekli hizmet bedelinin yatırılmadığı, dini hizmet konusunda Diyanet’ten hizmet alınmadığı, Suudi Arabistan’da yaşanacak hastalık veya ölüm benzeri durumlarda ciddi sıkıntılarla karşılaşılacağı anlamına geliyor.

■ Umreye gideceklerin seyahat acentesiyle, alınacak hizmetin ve ödenecek bedelin açıkça yazıldığı sözleşme imzalamaları gerekiyor. Hangi havayolu ile gidileceği, hangi otellerde kalınacağı, kalış süresi, yemek hizmetinin niteliği ve öğün sayısı sözleşmede açıkça yazılmalı.

■ Suudi Arabistan hükümeti tarafından bir yıl içerisinde ikinci kez umreye gidecek kişilerden 2 bin Suudi Arabistan Riyali ek bir vergi alınıyor.

Bunu unutmayın!..

RAMAZAN ayına sayılı günler kala özel günleri kutsal topraklarda geçirmek isteyenler için umre kayıtları halen devam ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2018’de umre turları Ramazan ayını da kapsayacak şekilde beş döneme ayrılmış durumda.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin (TÜRSAB) Hac ve Umreden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Hacı İbrahim Canatan, ülkemizden umreye gidenlerin sayısının son beş yıldır 380 bin ile 460 bin kişi arasında değiştiğini söylüyor. Canatan, umreye gidecek kişilerin, Diyanet işleri Başkanlığı organizasyonu veya Diyanet İşleri Başkanlığı’nm denetim ve gözetimi altında faaliyet gösteren seyahat acenteleri vasıtası ile ziyaretlerini yapabileceğinin altını önemle çiziyor.

Umre organizasyonu düzenleyebilmek için Diyanet İşleri Başkanlığı, Suudi Arabistan Hac Bakanlığı ve Suudi Arabistan’da bir seyahat acentesi ile sözleşme imzalamak ve International Air Transport Association (IATA) belgesi sahibi olmak gerekiyor. Hac Umre Seyahat Acenteleri Derneği (HURSAD) Başkanı Mehmet Uzuner, bu yıl için 157 seyahat acentesinin bu şartları yerine getirdiğini, sezon sonuna kadar 10-15 acentenin bu rakama ekleneceğini öngördüklerini anlatıyor. Uzuner, umrede yetkili acentelerle sözleşme imzalayarak ortak turlar düzenleyen yaklaşık 500 satış acentesinin daha sektörde hizmet verdiğini açıklıyor.

BİR YILDA İKİ KEZ GİDENE EK VERGİ

2017’de Türkiye’den umreye giden kişi sayısının 420 bin kişi olduğu bilgisini veren Uzu-ner, bu sayının 324 bininin seyahat acenteleri ile 96 bininin ise Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından taşındığım söylüyor. Geçen yıl önceki yıla göre umre yolcusu sayısında 20 bin kişilik bir düşüş yaşandığını ifade eden Uzuner, “Döviz dalgalanmaları ve Suudi Arabistan hükümetinin bir yıl içinde ikinci kez gelen kişilerden 2 bin Riyal ek vergi alması bu düşüşün yaşanmasına neden oldu” diyor.

2018 umre sezonunda bugüne kadar gerçekleşen organizasyon sayısının acentelerde ı 195 bin, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda ise 85 bin kişi olduğunu belirten Uzuner, yıl sonu için geçen seneye yakın bir sayı beklediklerini bildiriyor. Uzuner, “Vatandaşlarımızın dini görevlerini çok daha rahat yapabilmeleri için yoğun dönemlerin dışındaki tarihleri seçmelerini tavsiye ediyoruz” diye konuşuyor.

EN YÜKSEK TALEP RAMAZAN’DA

Peninsula Turizm Hac Umre Genel Koordinatörü Diyaeddin Şahin de, umre için en çok talep aldıkları dönemin kasım ile mart ayları arası olduğunu vurguluyor. Kutsal topraklarda havaların nispeten serin olduğu bu dönemin Türklerin en çok tercih ettiği zaman dilimi olduğuna dikkat çeken Şahin, bu yıl için şimdiye kadar 3 bin kişinin umre seyahatini organize ettiklerini kaydediyor. Şahin şöyle konuşuyor: “Umre sezonun başlangıcı olan kasım-aralık ayları, yarıyıl tatilinin olduğu dönem, hac kuralarının çekildiği tarihin hemen ertesi olan dönem çünkü hacca gitmeye hak kazanmayan adaylar umreye rağbet ediyor ve Ramazan ayı en yüksek talep alman dönemler olarak sayılabilir.”

UMREDE OTELİ İYİ SEÇİN

Bu yıl 20 bin umre misafiri ağırlamayı hedefleyen Ekrem Turizm’den Şaban Bilgiç ise, geçen sezona göre ekonomik kategorilere talep artışı olduğunu, bunu konaklama yapılan yıldızlı otellerin yüksek fiyatına ve ekononyk otel kategorilerinin iyileşmesine bağladıklarını söylüyor. Umrecilerin en uygun fiyata, en uzun gün kalmayı istediklerini aktaran Bilgiç, Mekke ile Medine otel fiyatlarının farklılığından dolayı Mekke günlerinin uzun tercih edildiğini belirtiyor. Bilgiç, Ramazan ayında hiç Medine konaklaması olmadan umreyi geçirenler için şu tavsiyeyi yapıyor:

“40 gün umrede kalıp üç gece Medine’de kalma ile Mescidi Nebevi’de ibadetin tadına varılacağı kanısında değilim, çok cüzi farklar ile Medine günleri uzun programları tercih edilebilir.”

Şaban Bilgiç’in bir başka dikkat çektiği konu da kutsal topraklardaki konaklanan otel seçeneklerinde ilanlarda yer alan “ve benzeri ifadeli” olanlar. Bilgiç, “Bu tür oteller ile ‘bölge’ ifadesi yer alanlar yerine net anlaşmalı otelleri tercih etmek en uygunu. Çünkü aynı grup otellerinin 300 metrede oteli olduğu gibi 3-4 km mesafeli otelleri de var” uyarısını yapıyor.

ADAYLARIN YAPMASI GEREKENLER

Toprak Turizm Genel Müdürü Cihat Toprak, bu yıl umrede ortalama 5 bin kişiyi kutsal topraklarda ağırlamayı hedeflediklerini ve bu rakama çok yaklaştıklarını kaydediyor. Umre sezonunun bitmesine yaklaşık iki buçuk ay gibi bir zaman olduğunu hatırlatan Toprak, umreye gitmek isteyenlerin öncelikle yapması gerekenleri şöyle sıralıyor:

“Umre adayının mutlaka menenjit aşısı yaptırması ve aşı kartını yanında taşıması şart. Pasaportunuzun geçerlilik süresinin uçuş tarihi itibariyle en az altı ay olmasına dikkat ediniz, aksi takdirde yurtdışına çıkışınız engellenecektir. Uçuş öncesi havalimanına üç saat öncesinde gelmeniz ve ihramlarınızı uçak bagajına vermemeniz, yanınıza almanız gerekiyor. Umre sonrası ihramdan çıkmak için saçlarınızı 4/1’ini kesmeniz gerektiğinden dolayı uçak bagajma vereceğiniz çantanızın içine makas koymalısınız. Cep telefonlarınızı yurtdışı kullanıma açtırmanız seyahatiniz boyunca işinize yarayacaktır. Kalacağınız otellerin isimlerini ve adres bilgilerini önceden bilmelisiniz. Seyahat öncesi tur firmalarının verdikleri umre rehber kitapçığını mutlaka okumalı, yapacağınız ibadetler hakkında genel bir bilgiye sahip olmalısınız. Seyahatiniz boyunca tur görevlisinin uyarı ve tavsiyelerine uymalı, kaybolma durumunda telaşa kapılmadan kimlik kartlarındaki telefon numarasından firmanıza veya TÜR-SAB yetkililerine ulaşmalısınız.”

FİYATLAR NEDEN FARKLI?

Fiyat konusunun umre turlarında çok önemli olduğunu ifade eden HURSAD Başkanı Mehmet Uzuner, acente ve Diyanet İşleri Başkanlığı ayırmaksızın yemek dahil tüm kriterlerin Bakanlıklar arası Hac ve Umre Kurulu tarafından düzenlendiğini anlatıyor. Organizasyonlarda ödenen ücretlerin birçoğunun resmi ücretler olduğunu belirten Uzuner, şunları ifade ediyor:

“Resmi ücretleri tüm acenteler aynı şekilde ödüyor. Peki, o zaman neden fiyat farkı var, sorusu akla gelebilir. Acenteler arası charter zincir uçak dediğimiz sistemde sezonluk operasyon yapan acentelerimiz 50-75 dolar arası düşük fiyat ile satış yapabilirler. Fakat piyasada çok daha fazla fiyat farkları olduğu görülüyor. Bunun nedeni ise maalesef bazı seyahat acentelerinin Hac ve Umre Kurulu’nun belirlediği standartların altmda hizmet vermesinden kaynaklanıyor.”

Geçen yıl ve bu yılın başında bazı firmaların resmi bazı kalemleri ödememek için kaçak turlar düzenlediğinin tespit edildiğini söyleyen Uzuner, bu acenteler hakkında resmi işlem başlatılırken, bir kısmına ise meslekten men cezası verildiğini anlatıyor.

BİN 400 – BİN 500 DOLAR

Umre için kutsal topraklara giden Türklerin, TURSAB tarafından daha önce yayınlanan TÜÎK istatistiklerine göre ortalama bin 400 dolar harcadığının tespit edildiğini açıklayan TÜRSAB YK Üyesi Hacı İbrahim Canatan, özellikle son iki yıldır umre bilet fiyatlarında rekabetin etkin olduğunun altını çiziyor. Bu rekabete rağmen, Türkiye’nin umre organizasyonu şartlarının dünya standartlarının çok üzerinde olduğunu savunan Canatan, “Diyanet işleri Başkanlığı’nm şartnamesine göre en uygun umre turu kişi başı 750 dolar olabilir” diyor.

Umrede Türklerin yaptığı harcamaları umre öncesi, umre paketi ve umre seyahati olarak üçe ayıran Toprak Turizm’den Cihat Toprak ise, toplamda ortalama harcanan tutarın bin 500 dolar olduğunu ifade ediyor. Toprak, 2018 yılında 550 bin Türk’ün kutsal topraklara gitmesi durumunda yapacakları harcamanın 825 milyon doları bulacağı öngörüsünde bulunuyor.

 

Umre acentelerinin istekleri

TÜRSAB’ın yeni Başkanı Firuz Bağlıkaya, göreve başlar başlamaz hac ve umre turizmi konusundaki düzenlemelere ilişkin geçtiğimiz günlerde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ile bir görüşme gerçekleştirdi. Hac ve umre organizasyonu yapan acentelerin yaşadığı sorunlara yönelik çözüm önerilerinin ele alındığı toplantıda Bağlıkaya, seyahat acentelerinin umre programlarının Diyanet İşleri Başkanlığı’na yeni bir yazılımla doğrudan verilmesi talebini dile getirdi.

Talha ÇİZMECİ / Vizyon Turizm Yönetim Kurulu Üyesi
Lüks umre paketi

Lüks programlarımızla umreye yaklaşık 2 bin 500 kişi götürüyoruz. 2018’de umre programlarımızın fiyatı ortalama 2 bin dolar civarında.

Bu rakama vize n|j işlemleri, THY ile gidiş-dönüş uçak bileti, son model Mercedes Travego otobüs ulaşımı dahil. En iyi beş yıldızlı delüks otellerde konaklama, açık büfe kahvaltı ve akşam yemeğinin yanı sıra profesyonel rehberlik hizmeti de öyle.

Bugün vakti bol olan insanlar için bir aylık umre programları da var, vakti az olan işadamları için üç günlük programlar da. Umreye gitmek isteyen 650 ile 2 bin 500 dolar arasında birçok fiyat seçeneğiyle karşılaşabiliyor.

Bu tabii seyahat ettiği havayolundan orada kalınan otele, otobüsün marka ve modelinden yediği yemeğe kadar değişiyor. Yarıyıl tatili özellikle aileler için en çok talep edilen tarih. Ramazan ayı özellikle tercih ediliyor. Orada oruç tutup, iftar yapıp, teravih namazlarını kılmanın lezzeti bir başka oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu