İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Franchise İle Pizzacı Dükkanı Açmak

Türkiye genelinde yüzlerce franechise restoran açarak büyümeyi hedefleyen pizza şirketleri girişimcileri bekliyor. Yerli oyuncuların da devreye girmesiyle 3 milyar liralık büyüklüğe ulaşan sektör, özellikle Anadolu kentlerinde yayılmayı hedefliyor. ABD ve İngiltere’de yıllık kişi başı pizza tüketimi 10-11 iken Türkiye’de bu rakamın 3’te kalması, pazardaki potansiyele işaret ediyor.

‘Fast food’ sektöründe 2005’ten sonra hızlı bir büyüme sürecine geçildi. Evlere servis hizmetinin yaygınlaşması ve ihtiyaç haline gelmesi yeni restoran yatırımlarıyla birleşince, pazarın çehresi de değişmeye başladı. Pazar her yıl ortalama yüzde 5 büyüyor.

pizza

Fast food sektörü içerisinde en hızlı büyüyen segmentlerden biri de pizza olarak öne çıkıyor. Zira pizza çok büyük bir yelpazeye hizmet veriyor. Çocuklar ve ailelerin pizza yeme alışkanlığı hızla artmaya başladı. Artık günün her anında ve belli organizasyonlarda pizza siparişi verilebiliyor. Bu da sektörün büyümesinde önemli bir rol oynuyor.

Ayrıca bundan birkaç yıl öncesine kadar sektörü ağırlıklı olarak yabancı markalar domine ederken, artık güçlü lokal markalar da oluşmaya başladı. Franehise vererek büyümeyi hedefleyen pizza şirketleri, yüzlerce yeni girişimciye de iş modeli sunuyor. Biz de bu nedenle pizza sektörünün oyuncularının büyüme ve franchising planlarını araştırdık.

600 ŞUBE HEDEFLİYOR

Domino’s Pizza, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere, Türkiye genelinde 64 ile yayılmış 439 şube ile faaliyet gösteriyor. Bu şubelerin 283’ü franehising sistemiyle işletiliyor. 2015 yılında 505 şubeye ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Domino’s Pizza Genel Müdürü Aslan Saranga, 2017 yılı sonuna kadar da 600 şubeye ulaşmayı planladıklan-nı belirtiyor. Şirketin hedefi özellikle Doğu ve İç Anadolu bölgelerinde büyümek. Bu bölgelerde şu anda 20-25 şubelerinin bulunduğunu vurgulayan Saranga, teşvik paketleri ile buralarda 100 şubeye ulaşmayı hedeflediklerini ifade ediyor.

Şirket franehise için 50 bin dolar isim hakkı bedeli alıyor. Anahtar teslim dükkan bedeli ise 500 bin ile 550 bin TL arasında değişiyor. Ciro üzerinden yüzde 12 royalty bedeli alınıyor. Aslan Saranga, “Domino’s Pizza’da franehise’lar bir restoran işletmesi üzerine değil bir gönderim alanı taahhüdü üzerinedir. 10 yıl boyunca bölgeye servis verme hakkı franchise’a aittir ve bu bölge ‘korunan bölge’ olarak tanımlanır” diyor.

FRANCHISE İLE YAYILACAK

Yum! Brands International tarafından işletilen Pizza Hut’ın Türkiye’de İstanbul, Ankara, Bursa, Adana ve Muğla olmak üzere beş ilde 29 restoranı bulunuyor. Şu anda tüm bu restoranlan Yum! Brands kendisi işletiyor. Pizza Hut, franchise stratejisi dahilinde, Türkiye’nin bütün illerini kapsamayı hedefliyor. Franchise stratejisiyle Türkiye’de önümüzdeki beş yılda yaklaşık 400 restorana ulaşılması hedefleniyor. Pazar payının ise beş yıl içerisinde yüzde 30’a çıkarılması planlanıyor. Bir Pizza Hut şubesi açmak için en az 90 metrekarelik alana ihtiyaç var. Farklı kon-septlerde farklı restoran metrekareleri söz konusu. Pizza Hut’ın franchise başlangıç bedeli 24 bin 200 dolar. Ro-yalty olarak ciro üzerinden yüzde 6 oranında bedel alınıyor. Şube için yapılacak yatırım miktarlan ise hizmet konseptine ve büyüklüğe göre değişiklik gösteriyor.

80 şube ile faaliyet gösteren Little Caesars, şubelerinin yüzde 65’ini franchise sistemiyle işletiyor. Little Caesars Türkiye Genel Müdürü Banu Anduru, Tekirdağ, Edime, Adapazan, Eskişehir, Adana, Samsun, Trabzon, Kayseri ve Antalya’da toplam 21 yeni şube açmayı hedeflediklerini belirtiyor. Bir restoranın anahtar teslim maliyeti 180 bin ile 200 bin dolar + KDV arasında değişiyor. Giriş bedeli olarak 40 bin dolar alınıyor. Yatınmın geri dönüşü ise ortalama 24 ile 36 ay arasında gerçekleşiyor. Ortalama yüzde 15 net kâr marjı sunuluyor. Banu Anduru, “Franchise adaylarımızda aradığımız en önemli özellik mutlaka işin başında durarak bu işe emek harcamalan” diyor.

YERLİLERDEN BÜYÜME ATAĞI

Yerli oyunculardan biri olan Tadım Pizza, 21 şube ile faaliyet gösteriyor. Bunların 19’u franchise işletmeler. HD Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kaan Demirağ, yıl sonuna kadar en az dört franchise daha vermeyi planladıklarını söylüyor. Demirağ, öncelikle İstanbul’da sonra da Anadolu’da yayılmak istediklerini ifade ediyor. Başlangıç bedeli, adrese teslim konseptli bir şube için 7 bin 500 dolar, restoran konsepti için 12 bin 500 dolar. Toplam yatırım maliyeti kon-septe göre 230 bin ile 350 bin TL arasında değişiyor. AVM ve caddeler bu iş için uygun. Delivery restoranlar ayda 80-100 bin TL ciro yaparken, restoran konseptinde ciro satılan ürün yelpazesinin genişlemesi ve restoran kapasitesiyle doğru orantılı olarak artıyor. Yüzde 15-20 arasında kâr marjı sunuluyor. Ciro üzerinden yüzde 7 oranında isim hakkı bedeli alınıyor. Yatınmın geri dönüş süresi ise 1,5-3 yıl arasında değişiyor.

Pizza Vegas, yedisi firmaya ait ikisi de franchise olmak üzere toplam dokuz şube ile hizmet veriyor. Önümüzdeki 18 aylık dönem boyunca İstanbul’daki şube sayısının 16 ile 20 arasında olmasını hedefliyor. Şehir dışı, tatil beldeleri, AVM’ler ve okul kampüs-leri gibi farklı alanlarda da 10-15 şubeye ulaşmayı planlıyor. 35 bin dolar + KDV isim hakkı bedeli alınıyor. Yatırım tutarlan da şubenin konumu ve m2’si gibi parametrelere bağlı olarak 90 bin ile 150 bin TL + KDV arasında olacak şekilde değişiyor. Franchise’lar için aylık minimum 45 bin ile 55 bin TL arasında ciro hedefleniyor. Kâr marjı ise ortalama l’e 3-3,5 arasında değişiyor. Royalty bedeli aylık olarak ciro üzerinden yüzde 8 alınıyor. Yatınmın geri dönüş süresi 18 ile 36 ay arasında. Aylık ciro ortalamalan 70 bin ile 110 bin TL arasında değişiyor.

YÜZDE 150 KÂR MARJI

Türkiye genelinde 33 franchise şube ile faaliyet gösteren Pizza Tomato, yıl sonuna kadar altı franchise şube daha açacak. Şirketin genel müdürü Muzaffer Dönmez, Türkiye genelinde 150 şubeye ulaşmayı hedeflediklerini söylüyor, isim hakkı bedeli olarak 35 bin TL + KDV alınıyor. Ortalama 100 m2’lik bir dükkan yaklaşık 130 bin ile 160 bin TL aralığında açılabiliyor. Bayiler için aylık 50 bin ile 140 bin TL arasında ciro hedefleniyor. Kâr marjı ürüne göre yüzde 25-150 arasında değişiyor. Ürün girdisinden yüzde 5 hizmet bedeli faturası alınıyor. Aynca cirodan yüzde 2,5 reklam katkı payı talep ediliyor.

27 franchise şubesi bulunan Pizza House, bu yıl 10 franchise şube açmayı planlıyor. Pizza House Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Cem Koşmaz, yeni Pizza House gourmet konseptiyle 2020 yılına kadar 100 şube hedeflediklerini söylüyor. Franchise için başlangıç bedeli alınmıyor. Toplam yatı-nm maliyeti ise 60 bin dolar. Bayiler için 70 bin TL aylık ciro hedefleniyor. Kâr marjı yüzde 23 olarak ifade ediliyor. Cem Koşmaz, royalty bedelini yüzde 6 olarak belirlediklerini, yatınmın geri dönüş süresinin ise 18 ay olduğunu ifade ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu