Haberler

Enerjiye ilişkin inovatif çözümler, yeşil bir dünya hayalini besliyor

Başka Bir Dünya Hâlâ Mümkün…

Enerjiye ilişkin inovatif çözümler, yeşil bir dünya hayalini besliyor

“İnsanlığın, gezegenin kapasitesinin yüzde 50 üzerinde tükettiğini biliyoruz”

Richard Bronson ile birlikte 1991 yılında balonla Büyük Okyanus’u aşarken, giderek güneşe yaklaştığı sırada mı akima geldi bilinmez ancak dünyanın önde gelen sıcak hava balonu uzmanlarından Per Lindstrand, geçtiğimiz günlerde 1 kilometre uzunluğunda şişme bir güneş bacası yaparak yeşil enerji üretebileceğini açıkladı. Şu anda laboratuvar ortamında 3,5 metrelik denemelerinin yapıldığı balonu geliştiren Lindstrand’ın şirketinin uzmanlık alanı “havadan daha hafif” teknolojiler… Aslında yukarıya doğru uzanan bir baca kullanarak güneşten enerji üretmek 100 yılı aşkın süredir düşünülen bir yöntem. Fakat oldukça maliyetli olması nedeniyle şimdiye kadar tercih edilmedi. Zaten Lindstrand da projenin 20 milyon dolara mal olacağını ifade ediyor.

enerji inovasyon

Lindstrand İngiltere’de planlarını kamuoyuyla paylaşırken, okyanus ötesinde ABD’yi boydan boya geçmesi planlanan bir uçak, yolculuğunun ikinci ayağını tamamladı. Uçak, Arizona eyaletindeki Phoenix’ten kalktıktan 18 saat sonra Teksas eyaletindeki Dallas’a inerek, bin 541 kilometreyle kendi mesafe rekorunu kırdı. Aynı uçak geçen hafta San Francisco’dan Arizona’ya 18 saatte ulaşmış ama daha kısa mesafe almıştı. Sadece güneş enerjisiyle çalışan ilk uçak “Solar Impulse”tan bahsediyorum. Solar Impulse’ın aldığı mesafeler havacılık için küçük, ancak insanlık için büyük birer adım olabilir. Tabii uzun vadede…

Zaman denilen kavram oldukça göreceli. Alman hükümeti çabuk geçeceğini öngörmüş olacak ki şimdiden yeşile dönmüş bir ekonominin faturasını hesaplamaya çalışıyor. 2050’ye kadar elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payını yüzde 25’ten yüzde 80’e çıkarmaya hazırlanan Almanya’da dönüşüm masraflarının hanelere kesilen elektrik faturalarına yansıtılması ise tepki çekiyor.

Berlin Ekonomi Enstitüsü’nden Prof. Claudia Kemfert, “Yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımın büyük kısmı özel konutlardan geliyor. Güneş ve rüzgar enerjisine yapılan yatırımın yüzde 50’sinden fazlası hanelerden alman ücretlerle yapılıyor” diyor. Almanya’da her hane, yenilenebilir enerjiyi desteklemek için ortalama 180 euro ödüyor.

Dünyanın dört bir yanında birileri başka bir dünyayı mümkün kılmak ve tükettiği kaynakları yeniden yerine koyabilmek için canla başla çalışıyor. WWF Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, “İnsanlığın, gezegenin kaynak kapasitesinin yüzde 50 üzerinde tükettiğini biliyoruz. Artık bu gerçeği bilen hiç kimse kayıtsız kalmamalı. Farkında olmalı, değişmeli ve etrafımıza ilham vermeliyiz” diyor. Eğer çöpleri ayrıştırmaya üşeniyor ve “Ben yapmazsam ne olacak gezegen batmaz ya!” diyorsanız, bu adımın sizin için küçük ancak insanlık için büyük bir adım olacağını unutmayın.

Gamze Gören

Sözün Özü: Dünyanın dört bir yanında birileri başka bir dünyayı mümkün kılmak ve tükettiği kaynakları yeniden yerine koyabilmek için canla başla çalışıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu