Makaleler

Einstein de Bir Zamanlar İşsiz Kalmıştı

Hermann EinsteinNazi Almanya’sından kaçtığı için Amerika Birleşik Devletleri’ne yerleşen, 1955 senesinde hayata gözlerini ABD Princeton’da yuman Albert Einstein, belki de hepimizin de yaşamış olduğu bir problemle uğraştı: İşsizlik!

Einstein, hayatı boyunca 300’den fazla bilimsel makale yayınlamış, ayrıca 150’den fazla bilim dışı çalışma da bulunmuş, yani kısacası 20. yüzyıla damgasını vurmuş bir bilim adamıdır. Hatta öyle ki, Einstein sözcüğünün günümüzde “dahi” ile eş anlamlı olarak kullanıldığını da sıklıkla görmekteyiz.

Bu denli önemli bir şahsiyetin işsizlik problemi yaşaması düşündürücü olsa da, Albert’in babası Hermann’ın oğluna ne kadar üzüldüğü de ortada, isterseniz mektuba bir göz atalım:

“Sayın Bay Profesör, Siz değerli Profesöre, oğluyla ilgili bir konu için ulaşan bu babayı yaptığı küstahlıktan dolayı lütfen affediniz.

Sözlerime, 22 yaşındaki oğlum Albert’in, herhangi bir işe sahip olmamasından ne kadar üzüntü duyduğunu belirterek başlamak isterim. Albert, kariyerine giden rotadan ve kariyer hedeflerinden giderek uzaklaşmış olduğu yönündeki düşüncesine kendisini iyice inandırmış durumda. Ayrıca, Albert, mütevazı koşula sahip olan biz ailesine de yük olduğu düşüncesinin altında ezilmekte.

Eğer mümkünse, Albert’in kendisine, yaşam ve çalışma enerjisini geri kazanmasını sağlayacak, cesaretlendirici bir şeyler yazmanızı en derin hürmetlerimle sizden rica etmekteyim.

Ayrıca, bu sömestr veya önümüzde sonbahar sömestrinde kendisini asistanınız olarak değerlendirebilirseniz, size sonsuz şükranlarımı sunarım.

Bunun yanında, özgür bir şekilde ifade etmeliyim ki, oğlumun yapmış olduğum bu olağandışı hareketimden hiçbir bilgisi bulunmamakta.

Sadık kulunuz

Hermann Einstein”

Ne oldum dememeli; ne olacağım demeli! Hayat kimin için kolay ki? Ve Einstein için de böyle olmuştur. Unutulmamalıdır ki, hiç kimse başarı merdivenlerini elleri cebinde çıkamamıştır. Başarının ardında, hayallerinin peşinden gitmek ama bu uğurda çalışmak, gerçekten çalışmak ve işin hakkını vermek yatıyor. Önemli olan, uzun vadeli çalışmak; başarı grafiğini sürdürebilmek ve motivasyonu korumak. Bu açıdan, işsizlik ve benzeri problemlerin bizi üzmesine izin vermemeliyiz ama denemeye devam etmeliyiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu