İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Çiçek Akedemisi Girişimcilere Yeni İş Fırsatı Sağlıyor

Tüketicinin envai çeşit çiçeğe yönelik ilgisi artmış durumda. Farklı çiçekler ve tasarımlara yönelik talep yeni bir mesleğin öne çıkmasına yol açtı. Yeni kurulan akademilerde hevesli girişimcilere çiçekçilik eğitimi veriliyor…

ESKİDEN, çok eskiden bir sokak çiçekçisinden bir buket alıp eve getirip vazoya koyunca ya da bir sevdiğimize götürünce iş biterdi. Günümüzde ise internet ve sosyal medyanın etkisi ile çiçek de bir farklılaşma biçimi haline geldi; çiçeğin kendisi pazarlama diliyle artık bir arzu nesnesi haline dönüştü. Artık çiçekle ilgili pek çok şey, tasarım başlığı altında değerlendiriliyor.

Artık çiçekçilik sektörü, buket ya da çelenk formatmın çok ötesine geçmiş durumda. Kutuda güller, teraryum (mini bahçe) ve geleneksel buketleri sıradan hale getiren birçok seçeneği bulmak mümkün.

cicekcilik

OKULUNU AÇTILAR

Pazar yukarıda sözünü ettiğimiz yeniliklerle kendisini büyütürken, bu alanda para kazanmak isteyen girişimcilerin sayısı da artıyor. Çiçekçiliği bir tutku olarak gören ve yıllardır bu sektörün içinde olan bazı girişimciler sektördeki açığı fark edip, kendi çiçekçilik okullarını açtılar. Çiçek tasarımım hobi olarak yapan ve kendi butik çiçekçisini açmak isteyenler, kurulan bu merkezlerde çiçekçilik eğitimleri alabiliyor. Bu okullarda, bireysel girişimcilere yönelik eğitimlerin yanı sıra, hobi amaçlı tasarım workshop’ları da düzenleniyor.

MEZUNLARA STAJ VE İŞ İMKÂNI

Sektöre Florart markasıyla giriş yapan Buse Ekinci, eğitimci kariyerine Buse Ekinci Çiçek Tasarım Okulu bünyesinde devam ediyor. Düğün organizasyonu fikri ile yola çıkan Ekinci daha sonra çiçek kullanımının yoğun olduğunu fark edip Amerika’da çiçekçilik eğitimi almış. Türkiye’de sektörde işin ehli insan sayısının azlığını fark edince kesme çiçek bakımını anlatabilmek için 2011 yıhnda workshop eğitimleri vermeye başlamış. Şimdi kendi tasarım okulunda üç eğitmenle birlikte çeşitli eğitimler veriyor. Katılımcıların yüzde 95’ini kadınlar oluşturuyor. Workshop’lardan maksimum verim almak için eğitimler 5-6 kişilik ekipler halinde düzenleniyor. Başlangıç, orta ve ileri seviyede eğitim almanın mümkün olduğu bu okuldaki eğitim sonrasında kendi butik çiçekçisini açmış birçok girişimci var. Eğitim ücreti, dört gün süren her seviye için 2.200 TL olarak belirlenmiş.

Eğitimler canlı çiçeklerin satın alma aşaması, temizliği, bakımı, saklanma koşulları, düzenleme teknikleri, fiyatlandırılması ve satışa sunulmasına kadar olan süreçteki teknik ve teorik dersleri içeriyor. Çiçek Tasarım Okulu, mezunlarına staj ve iş olanağı da sağlıyor.

ŞİRKETLERE DE EĞİTİM VERİYOR

Ertuğrul Çalışır ilk iş deneyiminin birinci haftasında plaza insanı olmadığına karar verince işi bırakıp baba mesleğini yapmaya karar vermiş. Bugün iki yaşında olan Çiçek Akademi’yi kurmadan önce bireysel olarak workshop’larda eğitimler vermiş. Talep artınca eğitimlerini Çiçek Akademi adı altında vermeye başlamış. Çiçek Akademi’ye bireysel başvurular olduğu gibi kurumlar özel workshop’lar da talep edebiliyor. Samsung, General Electric ve Doğuş Otomotiv kurumsal eğitim alan kuruluşlardan bazıları.

Eğitime gelenlerin bir kısmı çiçekçilik sektöründe kendini geliştirmeyi amaçlarken, diğer bir kısmı ise Mpf&J çiçekçi olma hayalini gerçekleştirebilmek amacıyla kendini geliştirmek için eğitim alıyor. Sosyal medya ve Online alışverişin yaygınlaşması ile beraber sektörün büyüme hızının katlanarak arttığına dikkat çeken Çalışır, girişimcilerin hitap ettikleri müşteri profilini iyi seçip satış politikalarını buna göre ayarlamalarının sektörde kalıcı olmakta hayati bir öneme sahip olduğunu söylüyor.

Çiçek Akademi’nin anlık workshop’ları mevcut olup fiyatları 200 TL’den başlıyor.

1 2Sonraki sayfa

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu