Haberler

Chrome Kullananlar Dikkat!

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de web ortamında yoğun bir şekilde java applet teknolojisi kullanılıyor. Özellikle elektronik imza işlevini içinde barındıran, başta kamu kurumlan olmak üzere birçok uygulama geliştirici, java applet teknolojisini ve dolayısıyla NPAPI teknolojisini kullanıyor.

NPÂPI eklentisi, web tarayıcıların görüntüleyemediği içeriğin görüntülenebilmesi için gerekli başka uygulamaların çalıştırılmasında kullanılır. Ancak web ortamından son kullanıcı bilgisayarında uygulama çalıştırılması çeşitli güvenlik risklerini de beraberinde getiriyor. Bu güvenlik riskleri ve performans problemlerinden dolayı Chrome bu eklentiye olan desteğini Ocak 2014’ten itibaren kademeli olarak kaldırmaya başladı.

Chrome

Chromium Blog’dan (https://www.chromium.org/deve-lopers/npapi-deprecation) yapılan açıklamaya göre Chrome web tarayıcıları, 2015 Eylülde çıkması planlanan sürüm 45’ten itibaren NPAPI eklentisi kullanan teknolojileri desteklemeyecek. NPAPI’ye alternatif olarak daha güvenilir ve performanslı HTML5, PPAPI, Native Client, WebRTC gibi modern teknolojilerin kullanılması tavsiye ediliyor. Önceden NPA-PI kullanan uygulamalar bu modern teknolojilere geçmeye başladı. Örneğin Adobe Flash uygulaması PPAPI teknolojisini kullanacak şekilde yenilendi; YouTube’da video gösterim için HTML5 kullanılmaya başlandı.

Elektronik imza yapısında akıllı kart teknolojisinin kullanımı ve dolayısıyla tarayıcı ile kullanıcı donanımı arasındaki etkileşim NPAPI eklentisi kullanılarak sağlanıyordu. Bu sebeple NPAPI’nm yerini alacak yeni teknolojiler ve bu teknolojilerin nasıl kullanılacağı herkes tarafından merak ediliyordu.

Elektronik imza konusunda çalışmalar yapan Estonyalı uzmanlar elektronik imzada NPAPI kullanımına alternatif olarak, son kullanıcı bilgisayarındaki Native Client ve Native Messaging teknolojilerinin kullanıldığı chrome-token-signing ve bu teknolojilere web ortamından erişim için arayüz sağlayan hwcrypto JavaScript kütüphanesini geliştirdi. Bu teknolojiler vasıtasıyla NPAPI’ye bağımlı kalmadan elektronik imza atılabiliyor.

Java.com’da tavsiye edildiği gibi Chrome dışındaki web tarayıcıların (Firefox, Internet Explorer, Safari) kullanılması kısa vadede çözüm olarak görünse de ileride bu web tarayıcıların da NPAPI’ye olan desteğini kaldıracak olması belirtilen modern teknolojilerin kullanımını kaçınılmaz hale getiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu