Makaleler

Çalışanların Verimini Artırmak İçin Spor Slonu

Şirketler çalışanlarının bağlılık ve verimliliğini artırmak için bünyelerinde spor salonları kuruyor. Mesai saatleri içinde ve dışında dilediği gibi spor yapan çalışanlar böylece iş ve sosyal yaşam dengelerini daha iyi kurabiliyor…

MASA başında çalışanların en büyük şikayeti, çalışırken hareketsiz kalmaktır. Bilgisayar başında saatler geçiren ofis çalışanları, yeterince hareket etmediği için oturuş bozukluğundan kaynaklanan başta boyun ve bel fıtığı olmak üzere bir dizi rahatsızlıkla mücadele eder. Uzmanlara göre, sürekli oturmak hareketsizlik sonucunda omurga çevresi kaslarda zayıflamaya ve sonuçta boyunda düzleşmeye, boyun ve bel fıtıklarına zemin hazırlıyor. Tüm bu risklere masa başında yapılacak ufak egzersizlerle az da olsa karşı koymak mümkün. Ancak olası hastalıkları önlemenin tek yolu düzenli spor yapmaktan geçiyor. Bunun farkına varmış olan şirketler de artık merkez ofisleri bünyesinde spor salonu açarak çalışanlarını mutlu etmenin yollarım arıyor.

spora

Yerli ve yabancı birçok şirket uzun yıllardır sosyal kulüpleriyle çalışanlarına verdikleri değeri beslemek için birçok faaliyette bulunuyor. Yelken kulüpleri, tiyatro kulüpleri, dans, yaşam atölyeleri, dalış kursları, tavla-masa tenisi-bowling turnuvaları, fotoğrafçılık bunlardan bazıları. Bütün bu faaliyetlerin yanma şimdilerde spor salonları da ekleniyor. Şirketlerin, kendi bünyelerinde kurdukları spor salonları ile çalışan spora daha düzenli ve planlı, disiplinli bir katılım sağlıyor ve bu uzun soluklu olarak firmaya verimlilik olarak dönüyor.

SAĞLIĞA YATIRIM YAPILIYOR

Bugün çok sayıda şirketin kendi bünyesinde oluşturduğu bir spor kompleksi bulunuyor. Çalışanlar mesai saatleri içinde ya da dışında egzersiz yaparak günün gerginliğini azaltsın diye spor salonlarının kullanımı şirketlerde giderek yaygınlaşıyor. Şirketlerin kendi kurmuş olduğu spor salonlarında koşu bandından pilâtes toplarına dek çok sayıda fitness ekipmanı bulunuyor. Bazı şirketlerde yoga yapılacak konforlu alanlar yaratılıyor. Management Centre Türkiye CEO’su Tanyer Sönmezer’e göre, özellikle son yıllarda trafikte harcanan zaman, insanların iş ve sosyal yaşam dengesinde spora fazla zaman ayıramaması ve Y jenerasyonunun işyerinde farklı nitelikte bir ortam arzu etmesi sebebiyle şirketler bünyesinde spor salonu bulundurmaya başladı.

ÇALIŞAN MARKASINA KATKI

Şirketlerin spor salonu bulundurması, çalışanlarının verimini artırdığı gibi şirkete bağlılığına da pozitif yönde destek oluyor. Sönmezer, bankalar, holdingler gibi şirketlerin merkezlerinde spor yapılabiliyor olmasını, çalışanların normal mesai saati dışında etkileşmesine ve iş konularının farklı bir ortamda konuşulmasına olanak sağladığını belirtiyor.

“Çalışanların enerji ve potansiyellerini en verimli şekilde kullanmalarını sağlayan ve açığa çıkaran programlar ve eğitimler geliştirmenin önemi üzerinde durulan bir kültürün içindeyiz” diyen NBS İK Danışmanlarından Gözde Yıldız Ulukurt ise, çalışanların en büyük sorunun kendilerine yeterince zaman ayıramamak olduğunu söylüyor. Ulukurt sözlerini şöyle sürdürüyor: “Kuramların kendi bünyelerinde spor salonu bulundurmaları çalışanların bedenine dikkat etmesi ihtiyacını büyük oranda karşılıyor.”

İLİŞKİLER GELİŞİR

Sağlıklı yaşama isteği ve fiziksel görünümün öneminin artması gibi nedenlerle herkesin spor salonlarına koşturduğu bir dönemdeyiz. Çalışan bir birey için disiplin gerektiren bir faaliyettir spor, çoğunlukla bir programa oturtularak yapılmalıdır. “Bu nedenle çalışan için işyerinde spor salonunun olması bu disiplini sağlayıcı önemli bir unsur haline gelir” diyen Ulukurt, şirket nezdinde spor salonlarının açılmasının çalışanların motivasyonlarını arttırmak, iş streslerini azaltmak, iletişimi güçlendirmek amaçlarım güdebildiğim vurguluyor ve ekliyor: “Çalışanlar iş yerlerinde iş dışında bir aktiviteyi birlikte paylaşabilmek, diğer departman çalışanlarıyla daha içten bir ilişki yönetimi kurmak konusunda fayda sağlayabilirler.”

DEVAMSIZLIK DÜŞÜYOR

Uzmanlara göre, şirket bünyesinde spor salonu bulundurma uygulaması yaygınlaşmalı. Böylece şirketlerin kendi bünyelerinde spor salonunun olması her bir çalışanın kendi inisiyatifinde sporu hayatına dahil etmesini sağlayan bir konfor haline gelmiş olur. Fortune Danışmanlık Yönetici Ortağı Ayşen Arıduru’dan aldığımız bilgilere göre, şirketler, çeşitli spor alanlarında takımlar kuruyorlar ve yarışmalar düzenleniyorlar. Masaj aktiviteleri de oluyor. Gün içinde çalışırken, arzu eden tüm çalışanlara uygulanan 15-20’şer dakikalık rahatlatan omuz, boyun, kol masajları yapılabiliyor. Bu sayede, şirket açısından sağlık harcamala rında ve devamsızlık oranında düşüş meydana ge liyor. Çalışanlarının memnuniyeti ve verimliliği yükseliyor.

“Bu oluşum, çalışma sistemine, iş sonuçlarına ve insan kaynağına yapılan bir yatırım olarak görülüyor” diyen Arı-duru, şirketlerin motivasyon kaynakları oluşturmada artık daha yaratıcı ve sıra dışı olduğunu sözlerine ekliyor. Arıduru, “Şirketler sahip oldukları değerli insan kaynağını kaybetmemek, daha verimli, performansı yüksek çalışanlar hale getirmek için motivasyon etkinlikleri ve oluşumları giderek daha fazla önemsiyor” diyor.

“YOKSA KULÜP KURUN!”

Çalışan neslin spora olan ilgisi ve düşkünlüğü göz ardı edilemez. Çalışanların sağlıklı bir beyin ve vücut, fiziksel olarak iyi bir görünüm isteğinden yola çıkarak şirket yöneticileri faydalanmaları açısından spor yapabilecekleri alanlar kuruyorlar. Arıduru’ya göre, şirketler fiziksel koşullarda spor salonu kuramıyorsa bile çalışanlarının spor yapmalarını, kulüplere üye olmalarını sağlayacak maddi destekler veya ödüller verebileceğini söylüyor.

Spor salonu bulunan şirketlerden bazıları

• Shell Türkiye

• Vodafone Türkiye

• Viko

• Mitsubishi Electric Türkiye

• Sahibinden.com

• Saranonline

• Unilever Türkiye

• Boydak Grubu

• Alman Hastanesi

• Amerikan Hastanesi Turkcell

• Àvea

• TTNET Microsoft Türkiye Nll.com

• NBS İnsan Kaynakları Danışmanlık

• PepsiCo Türkiye

Ayşe YETKİN / Mitsubishi Electric
Türkiye İnsan Kaynakları ve Yasal Uyumluluk Müdürü

Haftalık düzenli kullanıyorlar

Ücretsiz olarak hizmet veren spor salonumuzla çalışanlarımızın başka bir salona gitmek için kaybedecekleri vakti onlara kazandırıyor ve yaşam kalitelerine katkı sağlıyoruz. Spor salonumuzda dinlenme salonundan, duş alanlarına kadar profesyonel bir salonda ihtiyaç duyulan konfor ve yeterliliği, koşu bandından, ağırlık kaldırma ünitelerine kadar birçok ekipmanla fiziksel yeterliliği sağlamaya çalıştık. Çalışanlarımızdan aldığımız olumlu geri dönüşler hepimizi mutlu ediyor. Sporla aktif ilgilenen çalışanlarımız haftalık olarak düzenli spor salonunu kullanıyor. Ağırlıklı olarak mesai saatleri içerisinde farklı sosyal alanları kullanmayı, mesaiden sonra spor salonunu kullanmayı tercih ediyorlar.

Pınar KALAY / Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı
Özel grup derslerimiz var

Çalışanlarımızın yaşam kalitesini artırmalarına destek olmak amacıyla 2007’de spor salonu yatırımımızı gerçekleştirdik.

Maslak’taki genel müdürlük binamızdaki spor salonuna bugüne kadar 290 bin TL’ye yakın yatırım yapıldı. Kullanıma ve çalışanlarımızın taleplerine bağlı olarak düzenli aralıklarla ek yatırımlar yapmaya devam ediyoruz. Spor salonumuz çalışanlarımız tarafından mesai saatleri dahil olmak üzere yoğun bir şekilde kullanılıyor. Özellikle mesai başlangıç saati öncesi, mesai bitiş saati sonrası ve öğle yemeği saatlerinde yoğunluk artıyor.

Çalışanlarımız, spor salonunda diğer çalışma arkadaşlarıyla da sosyalleşebilme imkanı buluyor. Salonlarımızda profesyonel spor eğitmenleri eşliğinde kişiye özel spor programları da uygulanıyor. Ayrıca özel grup dersleri de mevcut.

Kemal ÖZEL / Microsoft Türkiye İnsan Kaynakları Müdürü
Pilatese yoğun ilgi var

Microsoft Türkiye’de 2008’den beri spor salonu var.

Salon çalışan memnuniyetini ve bağlılığını artırmak amacıyla hayata geçirildi. Amaç çalışanların mesai saatlerinde daha sağlıklı çalışması ve kendisini olabildiğince iyi hissetmesiydi. Salonumuzda ağırlık aletleri, koşu bandı ve bisiklet var.

Salı-Perşembe öğle saatlerinde yoga ve pilates dersleri oluyor. Bu dersler çok ilgi görüyor. Çalışan motivasyonu ve verimliliğinin arttığını gözlemleyebiliyoruz. Home ofis de çalışan bir kurum olduğumuz için çalışanlarımız kendi sorumlulukları doğrultusunda iş planlarına uygun bir şekilde kullanabiliyorlar. Her hangi bir süre kısıtlaması yok. Spor yaparken inanılmaz birtakım ruhu oluşuyor.

Op. Dr. Eyüp BAKMAZ / Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi
Çalışma ortamında yapılabilecek egzersizler

Düzenli biçimde farklı duruşlar deneyin. Aynı pozisyonda uzun süre kalmayın.

Klavye kullanırken en az biçimde güç sarf edin.

Telefon, fare referans materyalleri gibi çalışma araçlarına uzanırken zorlayıcı hareketlerden kaçının.

Dirsek, önkol ve bileklerin sert yüzeylere dayanmasından kaçının. Gün içinde kısa molalar verin; kas ve eklemlere dinlenme fırsatı tanıyın.

Zaman zaman farenin bulunduğu yeri değiştirerek farklı kasları çalıştırmak fazla çalışmadan dolayı sakatlanma riskini azaltacaktır.

Gözlerinizi bir süre için kapatarak, uzaklara bakarak ve kırparak dinlendirin.

Gün boyunca belirli aralıklarla koltuğun ayarını değiştirmek eklemlerin duruş değiştirmesini sağlar ve böylece koltuğun neden olduğu kas gerilmelerini ve doku ezilmelerini engeller.

Uygun egzersizler ofis’ergonomisi programının tamamlayıcılarıdır. Her yarım saatte 30-60 saniyelik gerilme egzersizleri, kan dolaşımını düzenler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu