Haberler

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde Kimler Otomatik Katılacak

Otomatik katılımda çerçeve çizildi
Kimler, nasıl katılacak?

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) yeni bir dönem başlıyor: Otomatik katılım. Yeni yılm ilk günü başlayacak olan uygulamada çerçeve netleşmeye başladı. Peki, sisteme kimler, hangi koşulda katılacak?

SEVAL ÖZKAP’ın Şemsiye dergisinden özel haberi

BİREYSEL Emeklilik Sistemi’nde (BES) uzun zamandır konuşulan ve beklenen otomatik katılım uygulaması yeni yılda başlıyor.

Tasarruf oranının artırılması ve çalışanların refah seviyesini emeklilik döneminde de korunması amaçlanan uygulama ile ilk etapta yaklaşık 6 milyon, toplamda ise 13 milyon kişiye ulaşılması hedefleniyor.

ABD, İngiltere, Yeni Zelanda gibi birçok ülkede tasarrufu teşvik etmek amacıyla uygulanan otomatik katılım sisteminin ülkemizde başlamasına yaklaşık iki ay gibi kısa bir süre kaldı.

Üzerinde iyileştirmelerin sürdüğü otomatik katılım uygulamasında işveren katkısının olmayacağı ise kesin. Peki, otomatik katılım uygulaması nedir?

bes

İşte 10 adımda otomatik katılım

  1. Kamuda ve 100 ila üzeri çalışana sa-•hip özel sektör kuramlarında 45 yaşını doldurmamış çalışanlar uygulamaya otomatik olarak katılacak.
  2. Kriterlere uyan çalışanlar otomatik •katılacak, ancak çıkış hakkı da tanınmadığından zorunlu olmayacak.
  3. Çalışanlar, işveren tarafından emeklilik planına dahil edilecek.
  4. Minimum katkı payı, SGK primine •esas kazancın yüzde 3’ü olacak. Asgari ücret için bu rakam 49 TL’ye tekabül ediyor. Çalışan, katkı payı tutarının artırılmasını işvereninden talep edebilecek. Sistemde işveren katkısı bulunmuyor.
  5. iki ay içinde sözleşmeden cayacak çakışana, katkı paylarının toplam tutarı getirileriyle birlikte 10 iş günü içinde ödenecek.
  6. Sözleşmelerde sadece fon işletim gideri kesintisi yapılacak.
  7. Katkı payının yüzde 25’i kadar devlet katkısı verilecek. Ayrıca cayma hakkı kullanılmadığı takdirde sisteme gi rişte bir defaya mahsus olmak üzere, 1.000 TL ilave devlet katkısı ödemesi yapılacak. Sisteme katılanlara ödenecek devlet katkısı için, devlet katkısına konu tutara ilişkin üst limit, mevcut BES sistemindeki limite dahil edilmiyor. Yani hem mevcut BES planları hem de otomatik katılım için ayrı ayrı yüzde 25 devlet katkısı alınıyor.
  8. Kapsama girenler BES sözleşmesi olsa bile otomatik katılım sistemine dahil edilecek. Var olan sözleşmeler ise otomatik katılıma aktarılamayacak.
  9. Emekliliğe hak kazanmak için 10 yıl sistemde kalmak ve 56 yaşını doldurmak gerekli.
  10. Emeklilik hakkının kullanması halinde, hesabında bulunan birikimi en az 10 yıllık düzenlenecek yıllık gelir sigortası kapsamında almayı tercih eden çalışana, birikiminin yüzde 5’i karşılığı ek devlet katkısı ödemesi yapılacak.

Tasarruf disiplini sağlayacak

Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu: Otomatik katılım uygulamasının hedef kitlesi çalışan ama bugüne kadar sisteme girmeyen kişilerdir. Bugüne kadar BES’e katılmamış kitle, otomatik katılım ile kolay bir biçimde tasarruf etmeye başlayabilecek. Sosyal güvenlik sisteminin emekli maaşı bağlama oranının yüzde 50’lere düştüğü, ortalama ömür beklentisinin ise uzadığı göz önüne alınırsa, emeklilikte refah seviyesini koruyabilmek için çalışanların emeklilik maaşının yanında ek gelire ihtiyaç duyacakları ortada. Emeklilik gelirlerinin düşük kalması nedeniyle ülkemizde emeklilikte çalışmak oldukça yaygın.

Emekli olan kişilerin yüzde 30’u çalışmaya devam ediyor. Sistemin otomatik olmasının en önemli özelliği de aslında tasarruf yapmak isteyip de bu işe para ayıramamaktan şikayetçi, tasarruf disiplinine alışkın olmayan bireylere tasarruf aracı imkanı sunulması. Otomatik katılımın, çalışanlara tasarruf yapma imkanının yanında hiçbir yatırım aracında sunulmayan bir getiri sağlayacağı da görülüyor. Hem sektör hem de kamu kurumlan, otomatik katılımın mümkün olduğunca sorunsuz şekilde hayata geçmesi ve sürdürülmesi için gerekli olan iyileştirme faaliyetlerini yürütüyor.

İşverenlerin ve katılımcıların işini kolaylaştıracağız

AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO’su Meral Eredenk Kurdaş: Otomatik katılım uygulamasının, toplumdaki tasarruf kültürünü canlandırmaya katkı sağlayarak uzun vadeli tasarrufların artırılmasına, bireylerin daha iyi bir gelecek kurmalarına ve Türkiye’nin finansal istikrarına etki edeceğine inanıyoruz. Sistemin ideali için bizim isteğimiz kurum katkısının da devreye girmesiydi. Böylece, iki kat bir birikim olacaktı. Ancak bu şekliyle başlaması da tasarrufları artırmak açısından çok önemli bir adım. Ayrıca devlet katkısı da sistemi destekleyen önemli bir unsur. Otomatik katılımın, sisteme farkındalığın ve finansal okuryazarlığın artmasına da katkıda bulunarak sektörün bu zamana kadar yakaladığı büyüme hızını daha da artıracağı kanaatindeyiz. Sistemin başarısında eğitim, tanıtım faaliyetlerinin etkinliği de önemli rol oynayacak. Otomatik katılım için özel oluşturduğumuz uzman saha ekibi, hızlı ve kolay İK çözümleri sunan platformumuz, her zaman her yerden ulaşılabilir yaygın satış kadromuz ve özel kurumsal hizmet merkezimiz işverenlerin ve katılımcıların işini kolaylaştırmak için hazır bekliyor. Hissedarlarımız Sabancı Holding’in güvencesi ve İngiliz ortağımız Aviva’nın yıllardır İngiltere’de edindiği otomatik katılım tecrübesi de bizi daha güçlü kılıyor.

Kılavuz rol almaya hazırız

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü M. Uğur Erkan: Dünyada benzeri olmayan düzeyde güçlü bir teşvik yapısıyla şekillendirilen otomatik katılım sisteminin son derece cazip bulunacağını ve katılımcı devamlılığının çok yüksek olacağına inanıyoruz. Uygulamanın başlamasının akabinde sektör ihtiyaçları ve deneyimlere göre revizyon ve geliştirimlerin yapılması da mümkün olabileceğini düşünüyoruz. Şirketimiz gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmesi kategorisinde pazar lideri konumunda. Otomatik katılım sistemi dâhilinde oluşacak yeni kurumsal pazarda, en rekabetçi ürün ve hizmetlerimizi müşterilerimizle buluşturmayı ve sektördeki güçlü konumumuzu sürdürmeyi planlıyoruz. Sektörün öncü şirketi olarak bu yeni yapıda kılavuz rol almaya hazırız.

Özellikle kurumlara yönelik pazarlama ve iletişim faaliyetlerine başladık. Kapsama giren, mümkün olduğunca çok sayıda kurumla birebir iletişime geçerek yeni sistemin uygulama esasları hakkında en doğru bilgilendirmeyi sunmayı ve yeni sistemin işverenlere getireceği yükümlülüklerde kurumlara maksimum desteği sağlamayı hedefliyoruz.

Tek tıkla onay ve aktarım sağlayacağız

Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek: Türkiye’de l’ici basamak olan sosyal güvenlik sistemi, 3’üncü basamak olan gönüllü Bireysel Emeklilik Sistemi mevcuttu. Şimdi de 2’nci basamak olan otomatik katılım sistemi de devreye giriyor. Otomatik katıiımın henüz birinci evresindeyiz diyebiliriz. Önümüzdeki süreçte birçok yenilikle karşılaşacağımız kesin. Gelecek düzenlemelerle birlikte sistem uygulama yönünde daha da iyileştirilecektir. Danışma kurulumuzun icazetini verdiği ürünlerimizle faizsizlik prensibi ile hizmet veriyoruz. Sektörün en genç, en dinamik markalarından biriyiz ve teknolojik yatırımlarımız ile kendimizi ayırt ediyoruz. Bizi tercih edenlerin gönlü de kafası da rahat. Otomatik katılımda da teknolojik çözümlerimiz ile kurumlara destek verip işlerini kolaylaştıracağız. Tek tıkla onay ve aktarım gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Şirketlerin hızlı ve kolayca süreci yönetmeleri için etkili bir çözüm ortağı olacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu