Bir Türk yöneticinin büyük başarısı
Para Dergisinden Sayın Baybars Altuntaş’ın dergideki köşe yazısını sizler için paylaşıyoruz.
Başkanlığım İsmail Haznedar’ın yürüttüğü JCVın kurduğu JCI Vakfı, “Gençlik Projelerini Destekleme Fonu” oluşturdu. Dünyanın en büyük melek yatırım ağının temellerinin atıldığı projenin ilk uygulaması Türkiye’de gerçekleştirilecek…
Bir Türk yöneticinin büyük başarısı
GEÇEN hafta, 18-40 yaş arası bireylerin hemen her alanda pozitif değişim yapmalarını teşvik etmek amacıyla ABD’de kurulmuş bulunan, JCI-Junior Chamber International’ın her yıl New York’taki Birleşmiş Milletler merkezinde düzenlediği Global Parnerships Summit /Global İşbirlikleri Zirvesi’ne ana konuşmacı olarak davetliydim. Konuşma sonrası, JCI Global yönetimi bir sürpriz yaparak, beni, oybirliğiyle aldıkları kararla JCI Ambassador /JCI Özel Temsilcisi olarak onurlandırdılar ve Birleşmiş Milletler binasında yapılan törenle mazbatayı tarafıma tevdi ettiler. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Banki-Moon’dan sonra yedinci ‘JCI Özel Temsilcisi’ olmanın ayrı bir önemi olduğunu düşünüyorum.
JCI Özel Temsilciliği, tüm dünyada yaklaşık 180 ülkede 200 bin civarındaki üyesiyle çok önemli bir kuruluş olan JCI’ın en önemli programı.
TÜRK BAŞKANLA POZİTİF DEĞİŞİM
1915 yılında Amerika’da kurulmuş olan JCI, 18-40 yaş arası bireyleri tam üye kabul eden ve onları ulusal ve uluslararası etkinliklerle bir araya getiren bir vizyona sahip. Nitekim, gelecek Kasım ayında 150 ülkeden 10 bin üyenin katılımıyla Japonya’da yıllık kongreleri düzenlenecek.
Bu kuruluşun başında ise yine ülkemizden çıkmış çok önemli bir değer var. İsmail Haznedar, 200 bin üyeli bu küresel dev kuruluşun başkanlığını yürütüyor. Büyük bir oy çoğunluğuyla seçilmiş başkan olarak görevini yürüten İsmail Haznedar, JCI’ya yepyeni uygulamalar getirerek kurum içinde pozitif değişime yol açmış bir isim. Beni de JCI Özel Temsilciliğine aday gösteren kendisi. Haznedar’m JCI’da gerçekleştirdiği pozitif gelişmelerden biri 18-40 yaş arası tüm girişimcileri çok yakından ilgilendiriyor. New York’ta lansmanı yapılan bu gelişmeyi sizlere ana hatlarıyla aktarmak istiyorum.
TÜRKİYE KNOW-HOW İHRAÇ EDECEK
JCI’ın kurumsal yapısının yanı sıra JCI Foundation/JCI Vakfı isimli bir yapılanması var. Bu vakıf, küresel anlamda değer üreten projeleri finansal olarak destekliyor. İsmail Haznedar, bu vakfı J-BAN (Junior Business Angels Network) kurmaya ikna ederek özel bir ‘Gençlik Projelerini Destekleme Fonu’ oluşturdu. Bu fonu da JBAN yönetecek. 18-40 yaş arası, JCI üyesi olan olmayan tüm gençlerin startup projelerine her ülkede yatırım yapılacak.
Bu proje o kadar önemli ki, dünyanın en büyük melek yatırım ağının temellerinin atıldığını rahatlıkla söyleyebilirim. Bu fonun ilk uygulaması da bilin bakalım hangi ülkede gerçekleşecek? Evet, tahmin ettiğiniz gibi Türkiye’de… Daha sonra diğer ülkelere yayılacak.
Para Dergisi’nin de yıllardır partneri olan JCI Türkiye’ye bu konuda epey iş düşüyor. Burada oluşacak tecrübe birikimi diğer ülkelere aktarılacak. Yani Türkiye, melek yatırımcılıkta, global pazara know-how ihraç eden ülke haline gelecek.
İKİ KURUM ARASINDA ÖNEMLİ İŞBİRLİĞİ
New York’ta başkan yardımcılığını yürüttüğüm, merkezi Brüksel’de bulunan EBAN ve JCI arasında bir işbirliği ön anlaşması da imzalandı. Asıl anlaşma 4 Kasım’da Japonya’daki genel kurulda imzalanacak. Böylelikle İsmail Haznedar’ın genç girişimcileri destekleme vizyonuna Avrupa’yı da ortak etmiş olduk.
Bu arada mum dibine de ışık veriyor!.. J-BAN zaten TBAA-Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği yönetim kurulunda da aktif olarak yerini almıştı. Kısa bir süre sonra sadece J-BAN için açacakları web sitesi aracılığıyla girişimcilerin iş fikirlerini kabul etmeye başlayacaklar. Benim öngörüme göre, en fazla 12 ay içinde J-BAN tüm dünyada şubeleri olan küresel dev bir melek yatırım ağına dönüşebilir.
Bundan böyle startup ekosisteminde JCI’ın ve İsmail Haznedar’ın adını daha fazla duyacağız. Tüm girişimcilerin sosyal medyada JCI’ı ve İsmail Haznedar’ı takip etmelerinde büyük fayda var.
İyi haftalar…
Para Dergisi / Baybars Altuntaş