Haberler

Yüksek Lisans Üniversiteleri ve Fiyatları

Üniversiteden mezun olan pek çok kişi kendilerini diğer adaylardan farklılaştırmak için yüksek lisans yapıyor. Yenibiriş’in 280 insan kaynakları yöneticisiyle yaptığı bir araştırma da gösteriyor ki, özellikle yeni mezun veya az deneyimlilerin işe alımlarında yüksek lisans yapmış olmak adayı öne çıkartan unsurların başında geliyor. Yüksek lisans yapmış olmak terfi kararlarında da etkili oluyor. Ayrıca yüksek lisans artık profesyonel ve kişisel gelişime katkı sağlayacak bir yatırım olarak da görülüyor. Bu nedenle giderek artan sayıda profesyonel, beş yıl ve üstü deneyim sonrasında üniversiteye dönüp yüksek lisans yapıyor.

yuksek lisans

FARKLI BÖLÜMLER GELİYOR

Lisansüstü eğitim öncelikle mezun olunan lisans eğitiminin üzerine yapılan bir üst eğitim özelliğini taşıyor. Tabii bunun dışında multidisip-liner özellik taşıyan programlarda farklı alanlardan mezun olan lisans mezunları da eğitim alabiliyor.

Bugün üniversiteler pek çok farklı alanda yüksek lisans programı sunuyor. Bu sebeple işletme eğitimi almış biri muhasebe yönetimi ya da uluslararası raporlama konusunda bu programlara devam ederek uzmanlaşabiliyor.

Üniversiteler, iş hayatının gereklerini göz önüne alarak her yıl farklı yüksek lisans programları açıyor. Oyun tasarımından STK yönetimine, kentsel dönüşümden patlayıcı mühendisliğine kadar pek çok yeni bölüm adayları bekliyor.

Ancak program seçimlerinde adayların daha çok piyasa koşullarına baktığı, piyasada geçerliliği yüksek, kendilerine iş bulma ve yükselme gibi konularda bir getirisi olacak alanları ve konuları seçtikleri görülüyor. Uzmanlar, özellikle yüksek lisans yapılacak okul kadar bölüm tercihinin de önemine vurgu yapıyor.

FİYATLAR DEĞİŞİYOR

Üniversitelerde yüksek lisans programları tezli ve tezsiz olmak üzere ikiye ayrılıyor. Tezli programların genellikle daha derinlemesine yapılan araştırmalar için ve özellikle akademik kariyer düşünen öğrenciler tarafından tercih edildiği gözleniyor. Tezsiz adı verilen program seçeneğinde öğrenci daha fazla ders alıyor, ancak tez yerine daha az kapsamlı bir proje çalışması yürütülüyor. Hatta özel şirketlerde çalışanlar proje dersini sektör analizi gibi çalışmalar yapmak için bir fırsat olarak da görüyor.

Her üniversitede pek çok yüksek lisans programı seçeneği var. Ancak üniversitelerden aldığımız bilgiler gösteriyor ki en çok başvuruyu alan yüksek lisans programı hala MBA. Onu uzaktan MBA takip ediyor. Pazarlama ve marka konusundaki yüksek lisans programlarının yanında farklı mühendislik alanlarına da ilgi gösteriliyor.

Talebe paralel olarak pek çok okulda her yıl yeni lisans programları da ekleniyor. Yüksek lisans program ücretleri ise bölüm ve üniversitelere göre değişiklik gösteriyor. 10 bin TL olan program da var, 59 bin TL olan da.

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ
Hedef uzmanlık vermek

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) yüksek lisans programları Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Eğitim Bilimleri Enstitüsü olmak üzere dört ayrı enstitüye ayrılıyor. Toplam 71 yüksek lisans programının bulunduğu üniversitede amaç, öğrencilerin teorik altyapılarını sektör bilgisiyle derinleştirerek uzmanlık vermek. Bu yüzden programlarda ders veren öğretim üyesi ve görevlilerinin sektörel deneyime sahip olmaları aranılan en önemli kriter.

Tüm yüksek lisans programlarına ilgi büyük. Çünkü programlar tasarlanırken Türkiye ve dünya koşulları göz önünde bulundurularak ihtiyaçların ne olacağı yönünde öngörüler geliştiriliyor. Bu yüzden yüksek lisans programları ilginin ve ihtiyacın yüksek olacağı alanlarla ilgili. En çok talep gören uzmanlık konuları ise pazarlama, girişimcilik ve inovaiyon yönetimi, insan kaynaklan, uluslararası raporlama, finans, uluslararası ilişkiler, reklamcılık olarak sıralanıyor.

Üniversite bünyesinde yeni programların açılması da gündemde. Örneğin oyun tasarımı, sürdürülebilirlik yönetimi, ileri oyunculuk, girişimcilik ve inovasyon yönetimi ve global ilişkiler, e-siyaset yeni programlar olarak sayılabilir. Fen Bilimleri Enstitüsü’nde ise ses teknolojileri ve siber güvenlik programları yeni eklenen programlar.

Üniversitenin programlarını diğerlerinden ayıran en önemli özellik de öğrencilerin Silikon Vadisi, Washington DC, T oronto, Berlin, Hong Kong, Çin, Filistin-israil ve Roma’ya giderek, konunun uzmanlarından seminerler alması ve öncü kurumlan yerinde ziyaret ederek dersi sadece sınıfta değil o konuda en ileri yerlerde öğrenme fırsatına sahip olmaları.

Yüksek lisans program ücretleri ise 20 bin-40 bin TL arasında değişiyor.

KULTUR ÜNİVERSİTESİ
Okul yöneticisi yetiştirilecek

İstanbul Kültür Üniversitesi yüksek lisans programları Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüleri bünyesinde bulunuyor. Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde 15, Fen Bilimleri Enstitüsü’nde ise 12 yüksek lisans programı var. Okulda doktora ve yüksek lisans yapan 250-300 civarında öğrenci bulunuyor. 12 Eylül’e kadar başvuruları devam eden yüksek lisans programları arasında hukuk, işletme, inşaat alanındaki programlar başvuru sayısı anlamında öne çıkıyor. Son yıllarda Türk dili programına da talep artışı söz konusu.

Üniversitenin 2014-2015 akademik yılı itibarıyla açılış izni alan iki programı var: iş sağlığı ve güvenliği, eğitim yönetimi ve planlaması. Özellikle eğitim yönetimi ve planlaması yüksek lisans programından üniversite yönetimi çok umutlu. Türkiyede eğitim ve okul yöneticiliği konularında ihtiyaç duyulan donanımlı eğitim ve okul yöneticilerinin yetiştirilmesinin yanı sıra eğitim ve okul yönetimi alanında akademik kariyer yapmak isteyen bireylerin bu kariyer için gerekli ön bilgi ve becerilerle donatılması, bu programın talep alan bölümler arasına girme olasılığını artıracağı düşünülüyor.

Üniversitede yüksek lisans program ücretleri, seçilen programa ve tezli, tezsiz olmasına göre değişiyor. Bu ücretlerin 10 bin 500 liradan başlayıp 22 bin 800 liraya kadar çıktığı görülüyor.

SABANCI ÜNİVERSİTESİ

Sabancı Üniversitesi, araştırma altyapısı, başarılı öğretim üyeleri, uluslararası öğrenci profili, burs olanakları, dış kaynaklı projelerin büyüklüğü ve projelerde yer alma imkanı ile lisans olduğu kadar yüksek lisans programlarıyla da öne çıkmaya çalışan üniversitelerden biri. Bilişim teknolojilerinden veri analitiğine, MBA’den f inansa kadar pek çok programla öğrencilerine yüksek lisans yapma imkanı sunan üniversitede tüm programlara hem yurtiçinden hem de yurtdışından aday başvurusu geliyor. Sabancı Üniversitesi’nin MBA, finans ve executive MBA programlarına ilgi de her zaman çok yüksek. Üniversite her yıl ihtiyaca dönük yeni program açmayı da sürdürüyor. Örneğin nanoteknoloji ve enerji teknolojileri ve yönetimi yüksek lisans programları geçen yıl agldı. Veri analitiği profesyonel yüksek lifens programı ise yeni dönemde açılacak.

Bu arada Sabancı Üniversitesi ve Reklamcılık Vakfı marka ekonomisinin ülkemizdeki gelişimini desteklemek üzere bir platform kurdu. Platformun ilk ürünü marka pratiği yüksek lisans programı oldu. 2014-2015 akademik yılında eğitime başlayacak. Marka pratiği yüksek lisans programı genç yöneticilerin marka yönetimi bilgi ve beceri setini geliştirmeyi hedefliyor, ilk iki dönem dersler, son dönem ise Brand Action Project adı verilen markalarla iç içe yürütülen, markaların güncel sorunlarının ele alındığı projelerden oluşuyor. Marka pratiği yüksek lisans programı tezsiz ve toplam 10 ay sürüyor.

Üniversitede yüksek lisans yapmanın maliyeti ise 24 bin ile 59 bin TL arasında değişiyor.

AREL ÜNİVERSİTESİ
Üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde

12 örgün, 5 uzaktan (Online) olmak üzere toplam 17 yüksek lisans programı. Fen Bilimleri Enstitüsünde ise 5 örgün yüksek lisans programı bulunuyor. Ekim ayına kadar başvuru ve kayıt kabul eden üniversitenin tüm yüksek lisans programları gerek sektörel araştırmalar gerekse akademik ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak açıldığı için ilgi görüyor. Ancak işletme, psikoloji, mimarlık ve endüstri mühendisliği, diğer programlardan biraz daha fazla talep alıyor.

Okulda ortalama olarak tezli yüksek lisans programları 14 bin 300 lira, tezsiz yüksek lisans programları ise 10 bin 500 iira. Arel’de yüksek lisansın en temel farkı akademik kadro. Tüm program derslerini; alanında uzman, öğrencileri akademik başarıya ulaştırabilecek donanıma sahip, çalışma hayatını çok iyi bilen profesyonel öğretim üyeleri veriyor. Okulda genellikle akademik kariyer yapmak isteyen adaylar mezun oldukları bölümün devamı niteliğindeki yüksek lisans programlarına yönelirken, çalışma hayatı içinde olan ya da çalışma hayatına hazırlanan adayların ise hangi program mezunu olurlarsa olsunlar işletme yönetimi yüksek lisans programına yöneldikleri gözleniyor. Okulda en çok işletme, psikoloji ve mimarlık bölüm mezunları yüksek lisans programlarına katılıyor.

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ
Kredi imkanı sağlanıyor

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde bu yıl lisansüstü program sayısı 60‘a yaklaştı. Üniversite bünyesindeki üç enstitüde bu yıl toplamda 40 yüksek lisans ve 15 doktora programında eğitim verilecek.

Diğer üniversitelerde olduğu gibi İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde de klasik programlar her zaman rağbet görmekle beraber, gelişen ve değişen koşullar göz önüne alınarak açılan programlar da popüler hale geliyor. En fazla ilgi gören programlar arasında uygulamalı psikoloji, bankacılık ve finans, iktisat ve bilgisayar mühendisliği ile uluslararası ticaret sayılıyor. Ancak son dönemde finansal ekonomi ve özel hukuk bölümlerine başvurularda artış gözleniyor. Üniversitede her dönem yeni yüksek lisans programları da açılıyor, iş sağlığı ve güvenliği, mekatronik mühendisliği, iç mimarlık, siber güvenlik, küresel pazarlama ve marka yönetimi, uluslararası ticaret yeni açılan programlar arasında yer alıyor.

Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarının bedelleri sırasıyla 16 bin 500 ve 18 bin lira. Bu fiyata KDV dahil değil. Bu bedel eğer istenirse kredi kartına dokuz taksit Şeklinde tahsil ediliyor. Daha uzun vadede ödemek isteyen öğrencilere de anlaşmalı olunan bankalar tarafından 36 aya kadar kredi imkânı sağlanıyor.

GEDİK ÜNİVERSİTESİ
Burs ile öne

Gedik Üniversitesi istihdama kattığı değer ve yüksek bursluluk oranıyla dikkat çekiyor. Öğrencilerine tam burs, yüzde 50 burs ve yüzde 25 burs olanakları sağlayan Gedik Üniversitesi, Gedik Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’ndan mezun olan ve dikey geçiş sınavı (DGS) ile bölümlerine yerleştirilen öğrencilerine yüzde 75, diğer üniversitelerin meslek yüksekokulu mezunlarına ise aynı koşullarla yüzde 50 indirim imkânı sağlıyor. Gedik Üniversitesi yatay geçişte ise öğrencilere yüzde 80’e varan indirim imkanı sunuyor.

Gedik Üniversitesi bünyesinde, 4 fakülte (güzel sanatlar ve mimarlık fakültesi, iktisadi idari ve sosyal bilimler fakültesi, mühendislik fakültesi, spor bilimleri fakültesi), 3 enstitü (fen bilimleri enstitüsü, sağlık bilimleri enstitüsü, sosyal bilimler enstitüsü) ve 2 yüksekokul (meslek yüksekokulu, yabancı diller yüksekokulu) yer alıyor.

Gedik Üniversitesi, 2014-2015 akademik yılında mevcut bölüm ve programlarının yanı sıra Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü ile Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri, iş Sağlığı ve Güvenliği Programları’yla eğitim hayatına devam ediyor.

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ
Nörobilim ve iş sağlığı sözde bölümler

Üsküdar Üniversitesi, 2014-2015 eğitim-öğretim güz yarıyılı yüksek lisans döneminde üç enstitüde 12 farklı alanda yüksek lisans öğrencisi alacak. Sosyal Bilimleri Enstitüsü’nde klinik psikolojisi, uygulamalı psikoloji ve nöropazarlama yüksek lisans programları verilecek. Klinik psikoloji yüksek lisansı Türkiye’de Üsküdar Üniversitesi olarak büyük avantaja sahip. Yüksek lisans öğrencileri ilk ve tek olarak Nöropsikiyatri Hastanesi işbirliği ile birebir görerek ve 20 psikiyatri uzmanı kadrosu desteğiyle süpervizyon alarak eğitim alabilecekler. Fen Bilimleri Enstitüsü’nde moleküler biyoloji bilim dalı yüksek lisans programı verilecek. Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde ise hastane işletmeciliği, iş sağlığı ve güvenliği, nörobilim yüksek lisans programı verilecek. Hemşirelik anabilim dalında ise psikiyatri hemşireliği yüksek.lisans programı, çocuk sağlığı ve hastalıkları hemşireliği yüksek lisans programı, kadın sağlığı ve hastalıkları hemşireliği yüksek lisans programı, iç hastalıkları hemşireliği yüksek lisans orogramı ve toplum ruh sağlığı hemşireliği yüksek lisans Drogramlarına öğrenci alınacak.

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
65 yüksek lisans var

1996 yılında İSTEK Vakfı tarafından kurulan üniversitede, Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri, Fen Bilimleri, Eğitim Bilimleri ve Atatürk ilkeleri ve inkılap Tarihi enstitülerine bağlı olarak 65 adet yüksek lisans programı bulunuyor. Kayıtlı öğrenci sayısı bazında ele alındığında, işletme yüksek lisans ve doktora programı sosyal bilimler alanında en fazla sayıda öğrencinin olduğu program olarak görülüyor. Bunun yanında hukuk, iktisat ve finansal iktisat, antropoloji, felsefe, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler, uluslararası ticaret ve lojistik yönetimi, plastik sanatlar yüksek lisans ve doktora programları, öğrenci sayısının yüksek olduğu programlar arasında. Sağlık bilimleri alanında iş sağlığı ve güvenliği, moleküler tıp, diş hekimliği, eczacılık, beslenme ve diyetetik, fizyoterapi, fen ve mühendislik yüksek lisans ve doktora programlarına kayıtlı öğrenci sayısı da yüksek. Pilotaj, ilaç kozmetik, yaşlı sağlığı, biyolojik antropoloji, medya ve iletişim yönetimi, uluslararası ilişkiler, yerel yönetimler ve yönetişim, plastik sanatta yeterlilik ise üniversitenin yeni olan lisansüstü programları. Eğitim ücretleri bazı programlarda ders bazında bazılarında da paket olarak belirlenmiş durumda. Ders ücreti 550 TL ile bin 100 TL arasında değişiyor. Paket programlar ise 10 bin TL’den başlıyor.

OKAN ÜNİVERSİTESİ
Sosyal medyayı anlamak için program açtı

Üniversitede Sosyal Bilimler Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri enstitülerinde yaklaşık 60 yüksek lisans ve doktora programı yürütülüyor. Sosyal Bilimler Enstitüsünde lojistik yönetiminden muhasebe ve denetime, bankacılıktan moda tasarıma, eğitim yönetimi ve denetiminden psikolojiye, çeviribilimden satış ve pazarlamaya geniş bir alanda çok sayıda farklı yüksek lisans programı mevcut. Programlar, çalışanlara ve çalışma hayatına ek birikimle başlamak isteyen yeni mezunlara hitap ediyor. Sosyal Bilimler Enstitüsünde yerinde eğitim verilen programlar arasındaki, stajyerlere hem staj kısaltma hem de bilgi açısınîlan fayda sağlayan muhasebe ve denetim yüksek lisans programı başta olmak üzere, psikoloji, işletme programları okulun en çok ilgi gören yüksek lisans programları. Fen bilimleri alanında kentsel dönüşüm, patlayıcı mühendisliği, iş sağlığı ve güvenliği ilgi görürken sağlık alanındaki akademisyen ihtiyacı nedeniyle Sağlık Bilimleri Enstitüsündeki tüm programlar talep alıyor.

Günümüzün başlıca iletişim kaynağı sosyal medyayı daha iyi anlamak ve yönetebilmek için pazarlama iletişimi yüksek lisans programını, güzel sanatlar alanında kendini geliştirmek isteyenler için sinema televizyon yüksek lisans programını başlatacak olan okulda, Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde son olarak mimarlık Türkçe yüksek lisans tezli ve tezsiz programları da açıldı. Sağlık Bilimleri Enstitüsünde ise çocuk gelişimi yüksek lisans ve doktora programlarının ardından diş hekimliğinin değişik alanlarında yüksek lisans programlarının da en kısa sürede başlatılması planlanıyor. Okulda yüksek lisans programlarının ücretleri ise 10 bin ile 17 bin 200 lira arasında değişiyor.

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ

Üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü dört ana bilim dalında yüksek lisans programları sunarken, Fen Bilimleri Enstitüsü de Elektrik ve bilgisayar mühendisliği ile bilişim teknolojileri yüksek lisans programlarını öğrenci adaylarına sunuyor. Eylül ayına kadar başvuruları kabul eden okulda en çok ilgi gören programlar ise siyaset ve uluslararası ilişkiler, sanat ve tasarım, genel işletmecilik ve pazarlama yönetimi programları. Enerji yönetimi, uluslararası ticaret ve lojistik yönetimi, siyaset ve uluslararası ilişkiler programlarına olan talepte de bir artış gözleniyor. Ayrıca bilişim teknolojileri programı günlük hayatta internet ve teknolojinin yoğun olarak kullanılmasına paralel olarak daha fazla talep edilmeye başladı.

Okulda yeni açılan yüksek lisans programları da var. Spor kurum ve kuruluşlarında profesyonel yöneticilere olan ihtiyaç, spor yöneticilerinin hem küresel spor sektörünün dinamiklerini iyi tanımaları hem de etkin bir işletme yöneticisi olmaları beklentisini karşılamak üzere okul spor yönetimi alt uzmanlık dalını oluşturdu.

Tüm yüksek lisans programlarının ücretinin 19 bin TL artı KDV olduğu okulu yetkin ve dinamik akademik kadro ve geniş ders yelpazesinin yanında lokasyon da öne çıkarıyor. Yüksek lisansa başvuran öğrencilerin daha çok işletme ve fen edebiyat, bilgisayar mühendisliği mezunu olduğu görülüyor.

İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ
Hareketli takvimi cazip kılıyor

İstanbul Bilgi Üniversitesi, 100’ü aşkın akademik programı, 20 bin mezun ve 16 bin öğrencisi ile Türkiye’deki eğitim dünyasının en geniş ailelerinden biri. Altı fakülte, beş enstitü, üç yüksekokul ve üç meslek yüksekokulu ile lisans, lisansüstü, ön lisans öğretimi verilen programları ve bine yakın akademik personeli ile Türkiye’nin öncü yükseköğretim <urumları arasında yerini alıyor, üniversitede 50’den fazla yüksek lisans programı sunuluyor. Son yıllarda iş ıayatına yönelik olan MBA ve pazarlama ırogramları başta olmak üzere finans ve ukuk programlarının ilgi gördüğü niversitede, yoğun iş hayatına bağlı aman yönetimini destekleyen online ‘ogramlar profesyoneller tarafından jğun olarak tercih ediliyor. Üniversite zla gelişen online lisansüstü programlarıyla sadece İstanbul’dan değil Türkiye’nin çok farklı şehirlerinden de öğrencilerine eğitim veriyor.

Bilgi Üniversitesi, birbirinden farklı alanda 45 yüksek lisans programına bu yıl yenilerini ekledi. Öğrenciler, yeni açılan sosyal projeler ve STK yönetimi, elektrik-elektronik mühendisliği, enerji sistemleri mühendisliği, biyomedikal mühendisliği, fizyoterapi ve rehabilitasyon, insan kaynakları yönetimi (uzaktan eğitim) ve sosyoloji programlarına güz döneminde kayıt yaptırabilecek. Program ücretleri 12 bin 500 ile 40 bin lira arasında değişiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu