Haberler

Yüksek Lisans Programları Yeni Dönem Başvuru Fiyatları

TEORİYİ PRATİKLE HARMANLAYAN YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARINA YENİ DÖNEM BAŞVURULARI BAŞLADI. BİN 500‘ÜN ÜZERİNDE LİSANS PROGRAMI ARASINDAN TERCİHTE BULUNACAK ADAYLARIN OKUL VE BÖLÜM SEÇİMİ KRİTİK ÖNEME SAHİP. PROGRAM ÜCRETLERİ YILLIK 9 BİN TL İLE 58 BİN TL ARASINDA OLAN VAKIF ÜNİVERSİTELERİ SON YILLARDA ÖĞRENCİLERİN SEÇİMLERİNDE ÖNE ÇIKIYOR.

Farklı sektörlerle ilgili bilgi toplama, network kurma ve iletişim sağlama imkanı yaratan yüksek lisans eğitimi, birçok işverenin adaylarda aradığı kapsamlı bilgi seviyesinin de göstergesi. Bunun için gerek işe alımlarda gerekse terfilerde kişiyi öne çıkartan önemli kriterlerden birini oluşturuyor. işte bu nedenle yoğun bir lisans eğitiminden sonra belirli bir alanda uzmanlaşmak isteyen kişiler, hem kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak bir yatırım yapmak niyetiyle hem de rekabette bir adım öne çıkmak için yüksek lisans yapmayı tercih ediyor.

Bugün her üniversitede pek çok farklı alanda yüksek lisans programı var. Ancak en çok başvuru alan bölüm işletme yönetimi yüksek lisans programlan yani MBA. Globalleşmenin etkisiyle artan rekabet, gerek çalışanlara gerekse şirketlere en iyi olmayı dayatıyor. Bunu sağlayabilmek için MBA eğitimi almayı tercih eden kişiler, finansı, pazarlamayı, stratejiyi, liderliği öğrenmek için seçimini bu programdan yana kullanıyor. Son yıllarda hukuk ve mühendislik alanlarında da yüksek lisans programlarına başvurular artıyor.

Yüksek Lisans Programları

TERCİHLER NASIL YAPILMALI?

Adaylar daha çok piyasada geçerliliği yüksek, kendilerine iş bulma ve yükselme gibi konularda bir getirisi olacak bölümleri seçse de, uzmanlar özellikle yüksek lisans yapılacak okul kadar bölüm tercihinin de önemine vurgu yapıyor.

Yüksek lisansın teori ile pratiği harmanlayan, bilginin tecrübeye dönüşmesini sağlayan bir adım olduğunu söyleyen Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Enstitülerden Sorumlu Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Burak Kün-tay, yüksek lisans yapmak isteyenlere bölüm ve üniversite tercihlerinde dikkat etmeleri gereken noktaları şöyle sıralıyor: “Programlara kariyer hedefleri ve beklentileri doğrultusunda karar verilmeli. Hedef akademik kariyer ise tezli, profesyonel kariyer ise tezsiz programlar tercih edilmeli.

Profesyonel Kariyer hedefi olanlar, üniversite tercihlerinde mutlaka iş dünyası ile bağlantısı güçlü üniversiteleri tercih etmeli. Bu bağlamda net-work ve farklı sektörlerden bir araya gelen insanlann oluşturduğu bilgi havuzunun kariyere olumlu katkılar sağladığı unutulmamalı.”

FİYATLAR DEĞİŞKEN

Yüksek lisansın, kariyerine akademik alanda devam etmek isteyenlerin yanı sıra iş dünyasında kendini geliştirmek isteyen profesyoneller tarafından da tercih edildiğini belirten Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut ise şunları söylüyor: “Tüm programlarımızı sektörlerin ihtiyaçlarına göre belirliyoruz. Yaptığımız işbirlikleri sayesinde eğitim programlarımızı da istişare ederek hazırlıyoruz. Bu nedenle ihtiyaçları karşılayacak donanımlara sahip mezunlarımız iş hayatında bir adım önde oluyor.”

Yüksek lisans öğrencilerinin genellikle mezun oldukları alanlarda ilerlemeyi tercih ederek, bölüm tercihini ona göre yaptığının altını çizen İstanbul Arel Üniversitesi Enstitü Müdürü Prof. Dr. Ümit Ataman, öğrencilerin başvurmuş oldukları alanlarda anabilim dalı başkanlıkları tarafından ALES ve yabancı dil belgeleri ile mülakat not ortalamalarına bakılarak değerlendirmelerinin yapıldığını anlatıyor. Program ve okul tercihini ücretler de etkiliyor. Yüksek lisans program ücretleri bölüm ve üniversitelere göre değişiklik gösteriyor. Fiyatlar isei 9 bin TL ile 58 bin TL arasında değişiyor.

BEYKENT ÜNİVERSİTESİ

Kayıtlar şubata kadar sürecek

Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Ens-titüsü’nde toplam 17 farklı yüksek lisans programında eğitim veriliyor. Önümüzdeki bahar dönemi için 5 Ocak’ta başlayacak başvuruların şubat ayının son haftasına kadar devam edeceği üniversitede yılda 3 bine yakın öğrenci yüksek lisans programlarını tercih ediyor.

Üniversitede en çok tercih edilen yüksek lisans programları arasında ilk sırada Fen Bilimleri Enstitüsü’nde mimarlık, iç mimarlık ve bilgisayar mühendisliği, Sosyal Bilimler Ensti-tüsü’nde ise MBA geliyor. Beykent Üniversitesi her geçen yıl yüksek lisans programları portföyüne yeni ve güncel bölümler de ekliyor. Yüksek lisans ücretleri ise tezsiz 10 bin TL. Tez yılı için de ek olarak 4 bin 850 liralık bir tez ücreti talep ediliyor.

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ

Program sayısı 60’ı buldu

İstanbul Ticaret Üniversitesi çatısı altındaki üç enstitüde öğrenci kabul edilen lisansüstü program sayısı bu dönem 60’ı buldu. Bunların büyük bir kısmı yüksek lisans programı. Ön kayıtların 29 Aralık-23 Ocak arasında alındığı üniversitede endüstri ve bilgisayar mühendisliği, işletme, muhasebe ve denetim en çok başvuru yapılan bölümler arasında. Akademik yılın yeni programları arasında iş sağlığı ve güvenliği, gayrimenkul geliştirme, uygulamalı sosyoloji, dijital ekonomi ve pazarlama dikkati çeken programlar. Program ücretleri tezli ve tezsiz olmak üzere 16 bin 500-18 bin TL arasında değişiyor. Bu fiyata KDV dahil değil.

İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ

Hukuk ve işletme öne çıkıyor

Üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde 16, Fen Bilimleri Ens-titüsü’nde ise 12 yüksek lisans programı var. Bu akademik yıl itibariyle iş sağlığı ve güvenliği, eğitim yönetimi ve planlaması yüksek lisans programlarına da öğrenci alınıyor.

Üniversitede en çok ilgi gören yüksek lisans programlarının başında hukuk, işletme Türk dili ve edebiyatı alanında yüksek lisans programları geliyor. 2-30 Ocak tarihleri arasında başvuru kabul edecek üniversitenin tezli ve tezsiz olmak üzere program ücretleri 10 bin 500 TL ile 22 bin 800 TL arasında değişiyor.

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ

Bilişim teknolojilerine başvuru artıyor

Üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü dört ana bilim dalında yüksek lisans programları sunarken, Fen Bilimleri Enstitüsü elektrik ve bilgisayar mühendisliği ve bilişim teknolojileri yüksek lisans programlarını öğrenci adaylarına sunuyor. Eylül ayına kadar başvuruları kabul eden okulda en çok ilgi gören programlar ise siyaset ve uluslararası ilişkiler, sanat ve tasarım, genel işletmecilik ve pazarlama yönetimi programları. Enerji yönetimi, uluslararası ticaret ve lojistik yönetimi, siyaset ve uluslararası ilişkiler programlarına olan talepte de bir artış gözleniyor. Ayrıca bilişim teknolojileri programı günlük hayatta internet ve teknolojinin yoğun olarak kullanılmasına paralel olarak daha fazla talep edilmeye başladı. Tüm lisans programlarının 19 bin TL artı KDV olduğu okulda yetkin ve dinamik akademik kadro, geniş ders yelpazesinin yanında lo-kasyon da okulu öne çıkartıyor.

KOÇ ÜNİVERSİTESİ

Mühendislik bölümlerine ilgi yoğun

Disiplinler arası birçok alanda lisansüstü eğitim veren Koç Üniversitesinde tezli ve tezsiz seçenekleri bulunan toplam 32 yüksek lisans programı bulunuyor. Öğrenciler tıp ile mühendisliği, sosyal bilimlerle idari bilimleri ya da sosyal bilimlerle mühendisliği birleştirerek program oluşturabiliyorlar. Başvuru tarihleri her enstitü ve programa göre değişmekle birlikte 5-26 Aralık arasında yapılabiliyor. Üniversitede en çok başvuru alan lisans programları olarak bakıldığında ise elektrik ve elektronik mühendisliği, endüstri mühendisliği, işletme yönetimi, mole-küler biyoloji ve genetik, hemşirelik, ekonomi, psikoloji ve uluslararası ilişkiler programları öne çıkıyor. Yüksek lisans ücretleri 38 bin 500 TL ile 58 bin 500 TL arasında değişiyor.

SABANCI ÜNİVERSİTESİ

MBA ve finans her dönem revaçta

Bilişim teknolojilerinden veri analitiğine, MBA’den finansa kadar pek çok programla öğrencilerine yüksek lisans yapma imkanı sunan Sabancı Üniversitesinde, MBA, finans yüksek lisans ve executive MBA programları her yıl en çok başvuru alan bölümler olarak öne çıkıyor. Üniversite her yıl ihtiyaca dönük yeni program açmayı da sürdürüyor. Enerji teknolojileri ve yönetim, nanoteknoloji, veri analitiği yeni eklenen programlardan birkaçı. 2014-2015 akademik yılında eğitime başlayan ve genç yöneticilerin marka yönetimi bilgi ve beceri setini geliştirmeyi hedefleyen Marka Pratiği Yüksek Lisans Programı da yeni eklenen programlar arasında yer alıyor. Üniversitede yüksek lisans yapmanın maliyeti ise 27 bin TL ile 59 bin TL arasında değişiyor.

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ

Öğrenci sayısında ilk 25’te

68 yüksek lisans programının bulunduğu üniversitede bugün itibariyle 3 bin 670 yüksek lisans öğrencisi eğitim görüyor. Toplam yüksek lisans öğrencisi sayısı bakımından tüm üniversitelerimiz arasında ilk 25 içerisinde, vakıf üniversiteleri arasında ise ilk beşte yer alıyor. Yeditepe Üniversitesi’nde işletme en fazla sayıda öğrencinin olduğu program. Başvuruları ocak ayı içinde yapılacak yüksek lisans programları arasında en çok talebi MBA ve fitoterapi programı alıyor. Diş hekimliği programı ise özellikle yurtdışmdan çok talep görüyor. Üniversite her yıl yeni yüksek lisans programlarını devreye almayı sürdürüyor. Eğitim ücretleri ise 10 bin TL’den başlıyor.

Okan Üniversitesi

Çift diploma imkanı sunuyor
Okan Üniversitesi, bünyesindeki Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler enstitütülerinde yürüttüğü 48 yüksek lisans ve 13 doktora programı ile analitik düşünce yeteneği gelişmiş, sorun çözebilen, katma değer yaratan profesyonelleri, iş ve akademik hayata kazandırmaya devam ediyor. Üniversitede sektör temsilcilerinin görüşleri ve ihtiyaçlarını dikkate alınarak açılan patlayıcı mühendisliği, otomotiv mekatroniği ve akıllı araçlar, kentsel dönüşüm, muhasebe ve denetim ‘*KAN gibi alanlar bulunuyor. Eğitim yönetimi ve denetim, yerel yönetimler, beslenme ve diyetetik ile hemşireliğin bulunduğu lisansüstü programların katılımcıları, teori ile uygulamanın birleştirildiği derslerde yönetim ve hızlı karar alabilme becerilerini de kazanıyor. Okan Üniversitesi, ABD’deki saygın eğitim kurumlarından George Mason University ve Suny Empire State ile yapılan MBA işbirlikleriyle lisans üstünde öğrencilerine çift diploma sahibi olma imkanı da sağlıyor. Ocak ayının sonuna kadar programlara başvurular devam ediyor. Programlarda, Okan Üniversitesi’nin güçlü akademik kadrosuna ek olarak, iş dünyasında kariyerine devam eden profesyonellerden de eğitmen olarak destek alınıyor. Yüksek lisans programlarının ücretleri 11 bin 200 TL ile 17 bin 200 TL arasında değişiyor.

Bahçeşehir Üniversitesi

Global MBA programı açıldı
Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) yüksek lisans programlan Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Eğitim Bilimleri Enstitüsü olmak üzere dört ayrı enstitüye ayrılıyor. Toplam 80 yüksek lisans programının bulunduğu üniversitede amaç, öğrencilerin teorik altyapılarını sektör bilgisiyle derinleştirerek uzmanlık vermek. Ocak ayı sonuna kadar başvurulan devam eden programlar arasında MBA, pazarlama ve Big Data programlarına ilginin arttığı görülüyor. Bunun yanında son yıllarda ön plana çıkarılan ve özellikle yoğun iş temposunda eğitime gerekli zamanı ayıramayanlar için dizayn edilen hafta sonu programlan ve yine farklı disiplinleri bir araya getirerek profesyonel iş yaşamında birden çok alana hitap edebilecek Global Affairs, Entrepreneurship and Innovation Management gibi yenilikçi programlara da ilgi oldukça yoğun. Dünyanın dört bir yanında, Hong Kong’da, Silikon Vadisi’nde, Berlin’de, Köln’de, Roma’da,

Toronto’da ve VVashington DC’de dünyanın önde gelen şirketlerinin yöneticilerinden, sivil toplum kuruluşları yöneticilerinden, gerek ekonomik, gerek siyasi, gerekse teknolojik alanda öne çıkan fikir liderlerinden ders alma imkanı sağlayan Global MBA programı ise okulun iddialı yeni programlarından bir diğeri. Yılda 2 bin kişinin yüksek lisans yaptığı üniversitede Klinik Psikoloji ve Executive MBA gibi özel programların haricinde yüksek lisans program ücretleri ise 30 bin 500 TL.

Kariyer için işletme seçiliyor

Üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde 12 örgün ve beş uzaktan (online) olmak üzere toplam 17 yüksek lisans programı, Fen Bilimleri Enstitüsü’nde ise beş örgün yüksek lisans programı bulunuyor. Muhasebe ve finansman, muhasebe ve denetim, pazarlama okulda en son eklenen yüksek lisans programları arasında. Uzaktan eğitim programlarının tümüne yoğun ilgi olan üniversitede yüksek lisans fiyatları 9 bin 500 TL ile 34 bin 230 TL arasında değişiyor. Arel’de yüksek lisansın en temel farkı akademik kadro. Tüm program derslerini, alanında uzman, öğrencileri akademik başarıya ulaştırabilecek donanıma sahip, çalışma hayatını çok iyi bilen profesyonel öğretim üyeleri veriyor. Okulda genellikle akademik kariyer yapmak isteyen adaylar mezun oldukları bölümün devamı niteliğindeki yüksek lisans programlarına yönelirken, çalışma hayatı içinde olan ya da çalışma hayatına hazırlanan adayların ise hangi program mezunu olurlarsa olsunlar İşletme Yönetimi yüksek lisans programına yöneldikleri gözleniyor. Okulda en çok işletme, psikoloji ve mimarlık bölüm mezunları yüksek lisans programlarına katılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu