Haberler

Yatak üreticileri’nin büyüme stratejileri bayilik üzerine

Yatak üreticileri, mobilya pazarının içinden sıyrılarak kendi mağazalarım açmaya başladı. Bu da sektörü gözde girişim alanlarından biri haline getirdi. Yılda 4,5 milyon yatak üretilen Türkiye’de pazar büyüklüğünün 2,5-3 milyar TL’ye ulaştığı tahmin ediliyor. Büyüme stratejisini bayilik üzerine kuran şirketler, 2015’te hem yurtiçinde hem de yurtdışmda mağazalaşmayı hedefliyor.

Yatak üreticileri

Yatak, çok değil birkaç yıl öncesine kadar mobilya mağazalarında tamamlayıcı bir üründü. Bugün ise onlarca farklı çeşidiyle kendi markalan-nı ve mağazalannı yaratan bir sektör haline geldi. Tüketicinin bilinçlenmesi, sektörün inovasyonla rahatlığı ve sağlığı temel alan yeni ürünler geliştirmesiyle birlikte, yatak pazan, mobilyadan aynlarak kendi ayaklan üzerinde durmaya başladı. Yılda 4,5 milyon adet yatak üretilen Türkiye’de pazar büyüklüğünün 2,5-3 milyar TL’ye ulaştığı tahmin ediliyor.

Her yıl yüzde 10’un üzerinde büyüyen pazarda yatak üreticileri artık kendi markalannı oluşturarak mağa-zalaşmaya başlarken, büyüme stratejilerini franchise ve bayilik sistemi üzerine kuruyor. Pazardaki potansiyeli değerlendirmek isteyen Yataş, İdaş, İşbir, Visco, BRN Yatak gibi markalar önümüzdeki dönemde franchise vererek mağaza sayılarını artırmaya hazırlanıyor. Üstelik şirketlerin büyümeleri Türkiye ile sınırlı değil. 2015 yılını yatırım yılı ilan eden şirketler, yurtdışmda mağazalaşmak için de fırsat kolluyor.

Günümüz jenerasyonunun uykunun insan sağlığı ve yaşam kalitesindeki önemini daha iyi anladığını söyleyen BRN Yatak’ın genel müdürü Berna llter, “Yatakların sağlıklı tesislerde ve insan omurga yapısına uygun olarak üretilmesi gerektiğini marka olarak sürekli vurguluyoruz. Diğer girişimciler de bu kriterlerden oluşan rekabetin içinde yer almak adına yatırımlar yapıyor” diyor.

YURTDIŞI ATAĞI

Yatak denilince akla gelen ilk markalardan biri olan Yataş Grup, mobilya ve yatak sektöründe Enza Home ve Yataş Bedding markalany-1a faaliyet gösteriyor. Şirketin, Yataş Bedding, markasıyla Türkiye genelinde 210 mağazası var. Bunlardan 170’ini franchise mağazalar oluşturuyor. 2015 yılında yurtiçinde yaklaşık 30 Enza Home ve 20 Yataş Bedding mağazası, yurtdışmda ise 15 Enza Home mağazası ile 10 Yataş Bedding mağazası açmayı hedefleyen şirket, girişimcilerden franchise veya royalty bedeli talep etmiyor. Mağazaların konsepte uygun dekore edilmeleri için metrekare başına yaklaşık 250-350 TL yatınm bütçesi gerekiyor. Ay-nca mağazanın büyüklüğüne göre teşhir ve stok için oluşacak mal bedeli yatırım maliyeti olarak ortaya çıkıyor.

Yıllık 350-400 bin adet yatak üretim kapasitesi bulunan şirket, 2015 yılını Yataş’ta inovasyon yılı olarak belirledi. ‘Uyku Devrimi’ sloganıyla dünyanın en büyük yatak firmalarının yay üreticisi Legget & Platt firmasıyla anlaşma yapan şirket, bu yıl yatak koleksiyonu içerisine yedi yeni model ekledi. 2015’te grup olarak yüzde 35 büyümeyi hedeflediklerini  söyleyen Yataş Genel Müdür Yardımcısı Ersin Ser-bes, 2020 yılında ise ciroda 1 milyar TL sınırına ulaşmayı planladıklarını belirtiyor.

40 MİLYON TL YATIRIM

Yatak sektöründe bu yıl 50’nci yılını kutlayan îdaş’ın Türkiye genelinde 200’e yakın satış noktası bulunuyor. 2015’in marka için yapılan yatırımların karşılığını aldıkları bir yıl olduğunu söyleyen İdaş Türkiye Satış Genel Müdür Yardımcısı Haşan Erendemir, “Bu bağlamda satış noktasında önemli oranda artış olacak. 40’ın üzerinde yeni satış noktası açacağız” diyor. Büyüme hedefleri doğrultusunda 40 milyon TL’lik yatırım bütçesi ayıran şirket, başlangıç bedeli veya royalty ücreti talep etmiyor.

İstanbul, Ankara, Kayseri, Gaziantep ve Bodrum’da 11 mağazası bulunan BRN Yatak, 2015’te İstanbul, Ankara ve İzmir’de beş yeni mağaza açmayı hedefliyor. Bir mağaza açmak için ortalama 350 bin TL yatırını yapmak gerektiğini söyleyen BRN Ya-tak’ın kurucusu ve genel müdürü Berna İlter, “Royalty ve başlangıç bedelini mağazanın açılacağı lokasyon belirliyor. Bunu takiben metrajlar, kiralar ve bölgenin genel olarak müşteri profili etkili oluyor. Mağaza açılmadan önce uzman ekibimiz bölgede gerekli inceleme ve çalışmaları yaptıktan sonra yatmm onayı verirse başlangıç ve royalty bedelleri o zaman nihai hal alıyor” diyor.

Yıllık 650 bin civarında yatak üretimi yapan şirket, 2015 yılında üretimi yükseltmek için şu anki tesise ek olarak 14 bin metrekarelik ilave tesis yatırımı planlıyor. BRN Yatak, Tur-quality kapsamında yurtdışında da franchise zinciri kurmayı hedefliyor ve 2018’e kadar 22 mağaza açmayı hedefliyor. Şirketin planları arasında yurtdışında üretim bantları kurmak da var.

GİRİŞİMCİYE DESTEK OLUYOR

120 franchise şubesi bulunan İş-bir Yatak, 2015 sonuna kadar 50 yeni mağaza açmayı hedefliyor. 200 metrekarelik bir mağaza için yaklaşık 200 bin TL yatınm yapmak gerekiyor. 200 metrekarelik bir mağaza için 22 bin dolar dekor ve ortalama 60 bin TL teşhir ürünü maliyeti olduğunu söyleyen İşbir Yatak Pazarlama Müdürü Arzu Çopur, marka olarak yatırıma destek verdiklerini belirtiyor.

Yıllık 250 bin adetlik yatak üretim kapasitesine sahip olan İşbir Yatak da rotayı yurtdışına çeviren markalardan biri. Yurtdışında halihazırda Suudi Arabistan, Bulgaristan, Danimarka, Almanya ve Fransa’da markalı ürünleri satılıyor. Şirket, 2015-2018 yıllan arasında öncelikli olarak Almanya, Fransa, Danimarka ve Hollanda’da franchise yöntemiyle toplam 10 adet uyku merkezi açmayı hedefliyor.

22 MAĞAZA AÇACAK

Türkiye genelinde 12 mağazayla hizmet veren Visco Yatak Merkezi, 2015’te 22 mağaza daha açarak mağaza sayısını 34’e çıkarmayı hedefliyor. Başlangıç ücreti ya da royalty bedeli talep etmeyen şirket, sadece girişimcinin yıl içerisinde bölgeye göre belirli ciro hedefine ulaşmasını istiyor. Bir mağazanın yatırım maliyeti 80-160 bin dolar arasında değişiyor. Yıllık yatak üretiminin 6 yaklaşık 10 bin adet olduğunu söyleyen Visco Yatak Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Yunus Emre Bayraktar, “Fakat yeni açılacak olan mağazalar ve yatırımlarla birlikte bu rakamı 50 bin adet sınırına taşımayı planlıyoruz. Bu amaçla 2 milyon liralık yatırım bütçesi ayırdık” diyor.

Kendi markası dışında İngiliz yatak markası Vispring ve Dunlopillo markalarının Türkiye temsilciliğini yürüten Altın Yatak da bayilik vererek büyüyen şirketlerden biri. Türkiye genelinde İstanbul, Ankara, İzmir, Muğla, Bursa gibi şehirlerde 10 şubesi bulunan şirketin bayilik koşullan bölgeye göre değişiklik gösteriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu