Haberler

Tarım Kredi, “TK Birlik” adında bir satış zinciri oluşturacak

Tarım Kredi’nin geçen yıl kurduğu lisanslı depoculuk şirketi 2017’de 125 milyon TL’lik yatırıma imza atacak.

50 kişilik istihdam sağlayacak. Bu yıl Türkiye genelinde lisanslı depolar yapmayı hedeflediklerini söyleyen Genel Müdür Karayama, “TMO’nun son yaptığı ihaleden 330 bin ton civarında depo yapımı için teklif verdik. Şu anda arsa teminleri yapıldı.

Beş noktada 330 bin ton kapasiteli depo yapacağız. Trakya’da toplam 240 bin ton kapasiteli üç depo, Aksaray’da 40 bin ton ve Şanlıurfa’da 50 bin ton kapasiteli depolar yapılacak. Lisanslı depoculuk, bilinebilir bir piyasa oluşturacağı için enflasyonla mücadele katkı sağlayacak” dedi.

Sigorta sektörüne ilk üçte yer alma hedefiyle tekrar giren Tarım Kredi, “TK Birlik” adında bir satış zinciri oluşturacak. Çiftçinin girdi ihtiyaçlarının karşılanması ve ürünlerin pazara ulaştırılmasında aktif rol alacak. Ayrıca market zincirleriyle işbirliği yapacak…

tarim kredi

TÜRKİYE’NİN en büyük çiftçi ailesine sahip Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (Tarım Kredi), sigorta sektöründe tekrar yerini alıyor. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra TMSF’ye devredilen Asya Emeklilik ve Işık Sigorta’yı satın alarak iki şirketi “Bereket Emeklilik ve Sigorta” adıyla tek çatı altında toplayan Tarım Kredi, sigorta sektöründe ilk üçe girmeyi hedefliyor. 2017 yılında birlik bünyesindeki şirketlerde toplam 600 milyon TL’lik yatırımı gündemine alan Tarım Kredi, hem tohum, yem ve gübre gibi üreticinin ihtiyaçlarının karşılanması hem de üreticinin ürettiği ürünlerin pazara ulaştırılması noktasında aktif bir rol üstlenmeye hazırlanıyor.

Birlik şirketlerinin sahip olduğu fabrikaların ihtiyaçlarını üreticiden doğrudan temin edip işleyen Tarım Kredi, bir yandan Türkiye genelinde yaygın market zincirleri ile “yaş meyve ve sebze tedariki” için işbirliğine giderken, öte yandan “TK Birlik” adıyla Türkiye genelinde bir satış zinciri oluşturmayı hedefliyor. Çiftçilere son 14 yılda 45 milyar TL’lik kredi kullandıran Tarım Kredi, çiftçiye kullandırılan kredi faizlerinin daha aşağı çekilmesi için Ziraat Bankası ile yeni bir model üzerinde çalışıyor.

600 MİLYON TL’LİK YATIRIM

Para Dergisi’ne açıklamalarda bulunan Tarım Kredi Genel Müdürü Ayhan Karayama, 2017 yılını kalkınma, büyüme ve atılım yılı ilan ettiklerini belirterek, bu yıl yaklaşık 600 milyon TL’lik yatırım yapacaklarını söyledi. Hayvancılıkla uğraşan ortaklarının yem ihtiyacım karşılamak üzere Türkiye genelinde faaliyet gösteren 10 yem fabrikasına ilave olarak bu yıl dört yem fabrikası daha yaptıklarım belirten Karayama, bu fabrikaların 105 milyon TL toplam yatırım değeri ile Tekirdağ, Aksaray, Şanlıurfa ve Erzurum’da yapıldığım ifade etti. Balıkesir Gömeç’te bir zeytinyağı fabrikalarının olduğunu aktaran Karayama, bu tesisi daha modern hale getirmek ve kapasitesini yükseltmek anlamında bir çalışma yaptıklarım vurguladı. Gübretaş’m bu yıl 143.8 milyon TL’lik yatırım yapacağını dile getiren Karayama, “Adıyaman’da badem ve fıstık işleme yatırımı yapılıyor. Kırklareli’nde ham yağ ve rafineri diye iki fabrikamız vardı. Onları tek büyük bir fabrikaya dönüştürüyoruz” dedi.

Karayama, bu yıl yapılacak yatırımlarla toplam 390 kişilik ilave istihdam sağlanacağını, yatırımların istihdama dolaylı katkısının ise 10 bin kişiye ulaşacağını vurguladı. Antalya’da seracılık, Aksaray’da damlama sulama borusu yatırımları bulunan imece Plastik’in önümüzdeki dönemde çuval ve ambalaj malzemesi üretimi yatırımını gündemine almayı planladığını söyleyen Karayama, 10 milyon TL’lik bir yatırımla Tarım Kredi bünyesindeki yatırımların ihtiyaç duyduğu tüm ambalaj malzemelerinin, istenilen kalitede ve miktarda üretileceğini belirtti.

“ARACILARI KALDIRACAĞIZ”

Tarım Kredi Kooperatifleri, piyasada üretici ile tüketici arasında aracıları devreden çıkaracak adımlar atacak. Tarım Kredi’nin kendi tesislerinde, fabrikalarında işlemek ve nihai ürüne dönüştürmek üzere ihtiyaç duyduğu ürünleri üreticilerden doğrudan aldığım ifade eden Karayama, bu ürünler arasında buğday, arpa, mısır, zeytin ve ayçiçeğinin ağırlıkta bulunduğunu kaydetti. Karayama, 2017’de yeni yatırımların devreye girmesiyle daha fazla ürünün doğrudan tüketiciden alınıp işlenmesinin hedeflediğini belirtti.

Türkiye genelinde yaygın market zincirleri ile işbirliği yaptıklarını belirten Karayama, Migros, CarrefourSA ve Metro ile işbirliğine gidildiğini belirtti. Söz konusu marketlerin yaş sebze ve meyve ihtiyaçlarının Tarım Kredi aracılığıyla karşılanması noktasında işbirliği yapıldığını aktaran Karayama şunları söyledi:

“Tarım Kredi, üretici organizasyonu olduğu için marketler doğrudan üreticiye ulaşıyor. Ya da istedikleri ürünü tarım kredi aracılığıyla sözleşmeli olarak ürettirebiliyor. Ürün veren kooperatiflerimizde sebze ve meyve teminlerinde, yörede hallere göre dahi iyi bir fiyat imkanı sağlandığı görüldü. Kooperatiflerimizden ürün alan zincir marketler bu süreçte hal rüsumu ödemezken, üreticilerimiz de ürettikleri ürünlerini hal içerisinde satmalarına kıyasla daha avantajlı fiyattan satma imkanına sahip oluyor. Ayrıca Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde ilerleyen dönemlerde yüzde 2’lik stopaj kesintisinin yaş meyve ve sebze alınan üreticilerin müstahsillerine yapılmaması hususunda çalışmalar yapılıyor.”

“ÜÇ YILDA 10 KATINA ÇIKACAK”

Tarım Kredi’nin ürün değerlendirme faaliyetleri kapsamında çiftçilerden farklı ürün gruplarında olmak kaydıyla 100 çeşide yakın tarımsal ürünü kooperatifleri vasıtasıyla piyasadaki değer fiyatından satın aldığım vurgulayan Karayama, böylece çiftçinin pazar kaygısının kısmen kaldırıldığını ve çiftçiye ekonomik destek sağlandığını kaydetti. “Üretici pazarda tek başına kalmasın, kendisine dayatılan fiyatla ürününü satmak zorunda kalmasın” diye çalıştıklarım söyleyen Karayama, arpa, buğday, dane mısır,, ayçiçeği, silajlık mısır, çay ve zeytin başta olmak üzere 40 çeşit tarımsal ürün çeşidinden ürünün alınıp satıldığını kaydetti. 2016’da yaklaşık 340 bin ton tarımsal ürünü 289 milyon TL bedelle ortaklarından aldıklarını söyleyen Karayama, bu rakamı üç yıl içinde 10 katma kadar çıkarma arzusunda olduklarını açıkladı.

2017 yılı başında yaş meyve ve sebze fiyatlarındaki spekülatif fiyat artışlarından dolayı daha aktif rol oynamaya başladıklarım aktaran Karayama, çiftçinin ürünlerinin piyasadaki değer fiyatından alınması için faaliyet programı hazırladıklarını vurguladı. 2017 Mayıs ayı başı itibarıyla 900 ton yaş meyve sebze aliminin 2.39 milyon TL bedelle gerçekleştirildiğini kaydeden Karayama, Tarım Kredi’nin

2017 yılı yaş meyve sebze alım hedefini 20 bin ton olarak açıkladı. Karayama, yaklaşık 50 çeşit meyve sebze çeşidinden ürünün, üreticilerden alınarak market zincirlerine satıldığını aktardı.

SATIŞ ZİNCİRİ OLUŞTURULACAK

Ankara’daki Genel Müdürlük binasının girişinde yer alan “TK Birlik” adıyla faaliyet gösteren market benzeri satış noktalarını Türkiye geneline yaygınlaştırmayı planladıklarını söyleyen Karayama, ilk etapta Ankara’da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’mn yanındaki büfe ile Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Kızılay’daki binasının önünde yer alan büfenin satış noktasına dönüştürüleceğini açıkladı. Tarım Kredi’nin 17 bölge müdürlüğünde ve birliğe üye kooperatiflerde satış noktaları kuracaklarını belirten Karayama şunları kaydetti:

“Kooperatiflerde halen belli ölçülerde satışlar yapılıyor. Ancak ürün gamı, miktarı arttıkça daha yaygın bir şekilde tüketiciye ulaşılması için bu pazar organizasyonunun yapılması gerekiyor. Bu satış noktalarında Tarım Kredi’nin ürünlerinin yanı sıra, Et ve Süt Kurumu, Atatürk Orman Çiftliği, Çaykur, TİGEM ve TMO ürünleri de satılacak. Bizim bin 625 kooperatifimiz olduğu düşünülürse, sonraki aşamada bütün bu kooperatiflerde benzer, daha küçük çaplı marketler oluşturulduğunda, bunun piyasaya ve tüketiciye yönelik ciddi hizmet olacağını düşünüyoruz. Satış noktalarının büyüklükleri, kooperatiflerin ve bölge birliklerin fiziki yapısıyla ilgili olacak.”

“KÂR MARJINI DÜŞÜRDÜK”

Tarım Kredi’nin faaliyetlerinde karlılığın öncelik olmaktan çıktığını vurgulayan Karayama, çiftçinin girdi ihtiyaçlarının minimum maliyetle karşılayan, fiyatları herkesten daha uygun olan, en kaliteli ürünü en ucuz fiyata satan bir yaklaşım benimsediklerini aktardı. Tarım Kredi’nin “pahalı, çitçiyi mağdur eden bir kuruluş” gibi yerleşmiş olan kötü imajını düzelteceklerini söyleyen Karayama, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin girdi piyasalarını regüle edici rolü olduğunun altım çizdi. Son iki yılda Tarım Kredi’nin çiftçiye gübre satışı fiyatlarında yüzde 35 indirime gittiğini anımsatan Karayama, “Kar marjını indirdik. 6 milyon ton gübre satışının yaşandığı piyasanın yaklaşık 2 milyon tonu Tarım Kredi’ye ait. Nitratlı gübrelerde satışın yasaklanmasına karşın, gübre satışlarımızı yüzde 20 artırdık. Biz gübre fiyatlarını aşağı çektikçe, diğer firmalar fiyatlarım bize yaklaştırmak zorunda kaldılar. Bu konuda çok sayıda şikayet var” diye konuştu.

SATIŞLAR YÜZDE 46 ARTTI

Tarımda önemli bir girdi unsuru olan, katı kimyevi gübre ve büyükbaş ve küçükbaş karma hayvan yemlerinde tavan satış fiyatı uygulamasına geçildiğini söyleyen Karayama, gübre ve yem satışlarında maliyetin yüzde 8 üzerine çıkılamadığını vurguladı. Fiyatların belli bir standartta tutulmasının Tarım Kredi Kooperatiflerine çok büyük bir katkı getirdiğini belirten Karayama şunları aktardı:

“Yem satışlarında bir önceki yıla göre yüzde 46’lık artış yaşandı. 10 milyon ton yem tüketildiği piyasada 1 milyon tonu yakaladık. Pazar payımız yüzde 10. Dört yem fabrikasının da devreye girmesiyle bu rakamı 2 milyon tona, pazar payımızı yüzde 20’ye taşıyacağız. Yem fiyatlarının düşmesi hayvancılık açısından önemli. Biz burada kar marjımızı minimuma çektik. 400 milyon litre mazot satışımız var. Biz burada bir firma ile depo fiyat üzerinde bir indirim üzerinde anlaştık. Önümüzdeki dönemde Tarım Bakanlığının yüzde 50 mazot desteği uygulaması ile birlikte Tarım Kredi üzerinden yapılan satışların daha da artacağını tahmin ediyoruz. Çiftçinin mazot ihtiyacını da en düşük fiyatla, yaygın olarak karşılamayı umut ediyoruz. Maliyetlerin düşürülmesi noktasında Tarım Kredi, 2016’da üzerine düşeni yaptı. 2017’de yeni yem fabrikaları ile kredi maliyetlerinin düşürülmesine yönelik çalışmalarla düşürülmesiyle çiftçi maliyetlerinin aşağı çekilmesini sağlayacağız.”

YENİDEN SİGORTACILIĞA GİRDİ

Finansman ihtiyacını karşılamak amacıyla 2007’de bünyesinde bulunan Güven Sigorta’yı Groupama’ya satan ve 10 yıllık münhasırlık anlaşması imzalayan Tarım Kredi, sigortacılık sektörüne iddialı bir giriş yaptı. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra TMSF’ye devredilen FETÖ ile irtibatlı şirketlerden Asya Emeklilik ve Işık Sigorta’yı satın alan Tarım Kredi, bu şirketleri “Bereket Emeklilik ve Sigorta A.Ş.” adıyla tek çatı altında topladı. TMSF’den kiralanan İstanbul’daki yeni genel müdürlüğüne taşman Bereket Sigor-ta’nm lansmam geçen hafta yapıldı. Bereket Emeklilik ve Sigorta, 2017 yılında toplam 75.5 milyon TL’lik yatırım yapacak. Tarım Kredi’nin sigortacılıkta büyük bir tecrübesi olduğunu söyleyen Karayama, Tarım Kredi bünyesinde (acentelik) geçen yıl 467 milyon TL’lik bir poliçe kesildiğini, bunun 2017’de 500 milyon TL’ye çıkmasını beklediklerini kaydetti. Karayama, Tarım Kredi’nin tarım sigortası faaliyet kolu içinde kesilen poliçelerin yüzde 50’sini kestiğini, yaklaşık 362 milyon TL prim ürettiğini vurguladı.

Bereket Emeklilik ve Sigorta A.Ş.’nin 2016’da 152.3 milyon TL tutarında, 447 bin 394 adet prim ürettiğini söyleyen Karayama, 2017’de planlanan üretimin 175 milyon TL olduğunu söyledi. Bereket Sigorta ile sigortacılık sektöründe ilk üç içinde yer alma hedeflediklerini açıklayan Karayama, “Bereket Sigorta, Groupama ile münhasırlık anlaşmasmm biteceği 2018 kasıma kadar kendi ayakları üzerinde duracak. Ondan sonra da Tarım Kredi gibi bir güçle işbirliği yapılacak. Bireysel emeklilik sistemi ile henüz tanışmamış kırsal kesime Tarım Kredi aracılığıyla ulaşacağız” dedi.

Kredi maliyetine yeni model

Çiftçilere son 14 yılda 45 milyar TL’lik kredi kullandıran Tarım Kredi’nin 2016 yılı itibarıyla kredi bakiyesi bir önceki yıla göre yüzde 11.4 artışla 6.8 milyar TL’ye ulaştı. Bunun 5.1 milyar TL’si faiz indirimli kredilerden oluşurken, Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde 17 bin 800 ortağın 371.8 milyon TL borcu ertelendi. Mayıs 2017 itibarıyla 157 bin ortağa 1 milyar 25 milyon TL indirimli, 256 bin 418 ortağa 1.34 milyar TL indirimsiz kredi olmak üzere toplamda 2.37 milyar TL kredi kullandırıldı. Tarım Kredi’nin yıllık kullandırdığı kredinin yaklaşık 3.5 milyar TL’sini öz kaynaktan, geri kalan kısmını ise Ziraat Bankası’ndan temin ettiğini ifade eden Karayama, “Biz de orada ilave bir karlılık gözetmeden, kurumun operasyon maliyetlerine komisyon yansıtarak çiftçiye ulaşmasını sağlıyoruz. Bu faizlerin daha aşağı çekilmesi için Ziraat Bankası ile yeni bir model üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.

Hülya Genç Sertkaya

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu