Haberler

Sigortacılar 2014’te yüzde 15 büyüme hedefliyor

Sigortacılık sektörü 2014 yılında prim üretiminde yaklaşık yüzde 24 büyüdü. 2014’te ise yüzde 15 civarında büyüme bekleniyor. Fakat Türkiye kişi başına prim üretiminde OECD ülkeleri arasında en diplerde yer alıyor. Genç ve dinamik nüfusun getirdiği potansiyel bir türlü hayata geçirilemiyor. Bu nedenle kâr konusunda büyük sorunlar var. Sektör temsilcileri, 2014’te kâr rakamlarına konsolidasyonlar ve inovatif yaklaşanlarla ulaşmayı hedefliyor.

2014 sigortaSigortacılık sektörü, her yıl yükselen prim oranlarıyla başarılı görülmeye devam etse de bir yıla daha mevcut prim üretimindeki düşük |ıacim ve kârsızlık sorunlarına çözüm arayışlarıyla giriyor. Ekonomide yavaşlama ve finansal piyasalarda belirsizliğin artması beklenen 20l4’te sektör temsilcileri, “yüksek potansiyelin hayata geçeceği konusunda umutlarını korumaya devam ediyor. Peki sektör düşük sigortalılık oranlarının etkisiyle barındırdığı güçlü büyüme potansiyelini gerçekleştirebiliyor mu? 2014, potansiyelin doğru değerlendirileceği bir yıl olacak mı? Kârsızlık sorunu aşılabilecek mi? Sektör temsilcilerine göre yanıt evet ama rakamlara göre daha çok yol var.

2013 yılı kasım sonu verilerine göre, sigorta sektöründeki toplam prim üretimi, nominal yüzde 23,4 ve reel yüzde 14,9 artış ile 21,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Prim üretiminin en çok arttığı branşlar ise sorumluluk ve kaza oldu. Hayat dışı (elementer) sektör reel olarak yüzde 14,5 büyüdü. Hayat kategorisinde ise yüzde 17,4 reel artış ile 2,5 milyar TL’lik üretim yapıldı.

Bu veriler ışığında sektörün 2013 yılını teknik olarak kârlı kapatacağı tahmin ediliyor.

PRİM ÜRETİMİ DÜŞÜK

Türkiye, 120 dolara ancak yaklaşan kişi başına sigorta primi harcamasıyla, aralarında Şili, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Slovakya gibi ülkelerin de bulunduğu OECD üyeleri arasında ortalamaların oldukça altında. Buna neden olarak tüketicinin sigortayı ihtiyaç olarak görmemesini gösteren sektör temsilcileri, artık sigoıta ürünlerini tanıtmak ve bilinç oluştumıak yönünde hızlı adımlar atılması gerektiğini vurguluyor. Fakat sorun, tek taraflı değil.

KÂRSIZLIĞIN NEDENİ TRAFİK

Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri’nin büyüme beklentisi 2013’ten düşük. Sektörün 2014’te yüzde 15 büyüyeceğini öngören Ut-kueri, “Tüketici kendisini ne tür risklerin beklediğini bilmiyor. Sigorta sistemi ve ürünler hakkında bilgi sahibi değil” diyor. Utkueri, sektörün kendisini daha iyi anlatmak için sosyal medya gibi daha geniş kitlelere sesleneceği alanlarda var olması gerektiğini ifade ediyor.

Sektörde bankasürans kanalında KOBÎ ve bireysel ürünlerde, yangın, sağlık ve motor branşlarda büyüme oranlarında artış var. Tamamlayıcı sağlık sigortasıyla ilgili düzenlemelerin tamamlanmasıyla 2014’te sağlık sigortalarında büyüme olası görünüyor.

2013 başında belirledikleri yüzde 50 büyüme hedefini 60 milyon TL’clen 172 milyon TL’ye ulaşan banka kanalı üretimleriyle aştıklannı belirten Güneş Sigorta Genel Müdürü Süreyya Çetin’e göre sektörün en büyük zarar kaynağı trafik sigortası. Çetin, “Bu soranlara çözüm sağlayacak adımlar atılmasıyla 2014 kârsızlık sorununun aşabileceği bir yıl olacak” diyor.

“Amacımız sektörde pastadan alınan payı yükseltmek” diyen AIG Sigorta Genel Müdürü Süleyman Sağı-roğlu da umutlu.

12 binin üzerinde şirketle çalışan Fransız sigorta broker şirketi Gras Sa-voye Doğu Avrupa ve Ortadoğu Direktörü Nolween Allano’lâ göre ise sigorta sektöründe şirketlerin kurumsal büyümelerinden ziyade sektörün büyümesine odaklanmaları gerek.

KONSOLİDASYON KAÇINILMAZ

Generali Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan, 2013’te gruplarının son beş yıldaki en iyi dokuz aylık dönemini yaşadığını belirterek, “2014’te bankalarla yüzde 70 olan entegrasyonları tamamlayıp eş zamanlı üretim rakamlarımızı artırmayı planlıyoruz” diyor.

Öte yandan sektörde mevcut 35 oyuncudan ilk 10’u pazarın yüzde 75’ine sahip. Geriye kalan ve pazarın yüzde 25’ine sahip olan 25 oyuncuya ortalama yüzde 1 pazar payı düşüyor. Kârsızlık sorunu olan birçok şirketle bu yapının sürdürülebilir olması mümkün değil.

“Konsolidasyon kaçınılmaz görünüyor. Büyüme planlarımız doğrultusunda satın alma planlarımızı değerlendiriyoruz” diyen sektörün büyük oyuncularından biri de Ak Sigorta. Ak Sigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, sektörde 2014’te yüzde 15’in üzerinde büyüme beklediklerini belirtiyor. Gülen, branşlar bazında ise yangında yüzde 16-18, mühendislik ve tarım ürünlerinin bulunduğu genel branşlarda yüzde 15-16 büyüme bekliyor. Gülen, “Sektör yıllardır kendi sorunlarını konuşmaktan müşteriye odağını kaybetti. Müşterileri bugünden daha fazla odağa koymak zorundayız” diyor.

Ray Sigorta Genel Müdürü Levent Şişmanoğlu, “2014’te sektör penetras-yonla büyüyecek ve yüzde 12-13’lük büyümeyi yakalayacak” diyor.

“İŞ YAPIŞ ŞEKLİNİN FARKLILAŞMASI GEREK”

“Kârsızlık sorunu, ancak iş yapış şekillerinin farklılaştırılması, fiyatların ve müşteri faydasının aynı noktada dengelenmesi ile gerçekleştirilebilir. Sektörde sıklıkla karşılaşılan hata, şirketlerin yalnızca prim üretimine odaklanması. Prim üretimi tek başına maalesef yeterli değil. Kısa vadeli olarak prim üretimi pazar payının arttırılmasında rol oynayıcı olacak. Fakat bu durum uzun vadeli seyirde kalıcı değil. Bu dengeyi sağlamayı başaran şirketler sayesinde sektördeki kârsızlık sorununa bir son verilebilir. Sektörün büyüme hızı ve potansiyeli değerlendirildiğinde, uluslararası sigorta şirketleri için girilmesi gerekli pazarların başında geliyor. Konsolidasyonların örneklerini görmeye devam edeceğiz. Kısa ve orta vadede konsolidasyonlara yönelik bir hedefimiz yok. Satış kanallarımız bazında acenteler üzerindeki ağırlık devam edecek. Banka şubeleri, brokerlar, merkez/bölge müdürlükleri ile internet satışı takip edilecek.”

Kıvanç Özvardar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu