Haberler

Şarap üreticileri rotayı yurtdışına çevirdi

Alkollü içeceklerin tanıtımı ve pazarlamasına yönelik yasaklar nedeniyle iç pazardan umudu kesen şarap üreticileri, rotayı yurtdışına çevirdi. Hali hazırda ihracat yapan firmalar yem stratejiler geliştirerek yeni pazar arayışına çıktı. Daha önce sadece iç pazara çalışan Umurbey ve Kocabağ gibi firmalar ise ihracat için harekete geçti. Turasan ve LA Şarapları’ın arkasma alan Onlinemahzen.com ise dört üreticiyle daha anlaşarak Amsterdam’da Türk şaraplarının satılacağı bir mağaza açmaya hazırlanıyor.

sarap uretimi

Alkollü içeceklerin satış, reklam ve tüketiminde köklü değişiklikler yapan yasal düzenleme geçen hafta uygulanmaya başladı. Yeni düzenleme saat 22.00’den sabah 06.00’ya kadar içki satışını yasaklarken alkollü içkilerin reklamının ve tüketicilere yönelik tanıtımının yapılamaması gibi pek çok sınır getiriyor. Bu sınırlamalar yüzünden iç pazarda zor günler geçiren şarap üreticileri çareyi ihracatta buldu.

Yılda yaklaşık 60 milyon litre üretim yapılan şarap sektöründe ihracat 2,5 milyon litre civarında kalıyor. Fakat önüzdeki dönemde bu ihracat rakamı hızla artacak gibi görünüyor.

İç pazarda yüksek vergi gibi çeşitli sorunlar yaşayan üreticiler 2008 yılında kurulan Wines Of Turkey (WOT) platformuyla ihracat konusunda güç birliği yapmış ve önemli bir adım atmıştı. Bu platform sayesinde son yıllarda yurtdışı pazarlarda güç kazanan şarap üreticileri iç pazardaki sorunlar nedeniyle iyice ihracata sarıldı. Pek çok şirket ihracat stratejilerini yenileyip özel ekipler oluşturarak yeni pazarlar keşfetmeye çalışıyor. Uzakdoğu gibi farklı pazarlara odaklanan üreticiler, yüksek üretim maliyetleri nedeniyle rekabet edemedikleri sofra şarabı yerine üst segment ürünleriyle yurtdışına açılıyor.

İHRACAT ÜST SEGMENTTE

Ekim ayında ihracata başlayacaklarım söyleyen Kocabağ Şarapları’nın ortaklarından Memduh Erdoğan, “Sıkıntıların doğacağını biliyorduk. Bu nedenle bir yıl önceden ihracat için hazırlıklara başladık ve ekim ayında ihracata başlıyoruz” diyor. Yıllık üretim kapasitesi 600 ton civannda olan şirketin hedef pazarlan arasında Avusturya ve Almanya var. İhracatı toplam üretimin yüzde 25-30’una çıkartmayı hedeflediklerini söyleyen Erdoğan, ihracat stratejileri doğrultusunda bir ekip oluşturarak ciddi bir pazar araştırması yaptıklarım belirtiyor. Kanada, ABD ve Hong Kong’a az da olsa ihracat yapmaya başladıklarını belirten Erdoğan, yurtdışına üst segment ürünlerle açıldıklarını vurguluyor.

BÜYÜLÜBAĞ’IN BENELÜX ATAĞI

Yurt dışına yönelen bir başka şirket de Büyülübağ Şarapçılık. Şirketin kurucusu Alp Törüner, Almanya ve Belçika’ya yapılan ihracata ek olarak, Avrupa’da yeni pazarlara yöneldiklerini söylüyor. Törüner, “Hollanda’nın Amsterdam kentinde bir temsilcilik oluşturduk. Temsilcimizle birlikte, Hollanda, Belçika, Danimarka ve Lüksemburg’da tadımlar yaptırıyor, şaraplanmızı tanıtıyoruz. Bu çalışmalardan iyi sonuçlar bekliyoruz” diyor. Törüner, 2014’te ihracat yapılan ülkeler listesine İngiltere’ye de eklemeyi hedeflediklerini söylüyor.

120 dönümlük bağda toplam 100 bin şişe üretim yapan Umurbey Şarapları da rotayı yurtdışma kıran şirketlerden biri. 2013 yılına kadar ihracat yapmadıklarını söyleyen Umurbey Şaraplan Kurucu Ortağı Yonca Arıner, son gelişmelerle birlikte gelecek yılki hedefleri arasına ihracatı da koyduklarını belirtiyor. Şirket, ABD, İngiltere, Rusya ve Avrupa ülkelerine odaklanmayı planlıyor. Bu konuda önemli girişimleri olduğunu söyleyen Anner, kısa süre içerisinde Avrupa’daki restoran zincirlerinde yer alacaklarını vurguluyor.

GÜÇ BİRLİĞİ İŞE YARADI

Yurtdışmda hedef büyüten şirketlerden biri olan Yazgan Şarapçılık, yıllık 5 milyon litre üretiminin yüzde 1 ‘ini ihraç ediyor. Hollanda, Belçika, Danimarka ve Uzakdoğu ülkelerinde faaliyet gösteren firmalarla ticaret halinde olduklarım söyleyen Yazgan Şarapçılıkta üçüncü kuşak temsilcilerinden Murat Yazgan, sofra şarabı pazarında sadece orta ve üst kalite şaraplarla pazar arayışı içinde olduklarına dikkat çekiyor.

ABD ve Rusya firmaları ile görüşmelerin olumlu ilerlediğini kaydeden Yazgan, kurdukları bağlantılarla birlikte ihracat rakamlarını 2014’te yüzde 25 büyütmeyi planladıklarını kaydediyor. Benelux ülkelerinde büyümeyi arttırmayı ve Rusya pazarına girmeyi hedefleyen şirket, yuıtdışında yaşayan Türklere de doğru tedarikçi yapısını kurarak ulaşmayı hedefliyor.

YENİ HEDEF UZAKDOĞU

Yıllık 4 milyon şişe üretimi bulunan ve üretiminin yüzde 20’sini ihraç eden Pamukkale Şarapları, Amerika, Kanada, Almanya, Fransa ve İngiltere’nin ardından gözünü Uzakdoğu pazarına dikmiş durumda. İhracatta üst sınıf kaliteli şarap üretimine yöneldiklerini söyleyen Pamukkale Şarapları’nın sahibi Yasin Tokat, fuar ve çeşitli organizasyonlar düzenleyerek bu pazarlarda etkin olmayı hedeflediklerini belirtiyor.

14 milyon litrelik üretiminin yüzde 20’sini 21 ülkeye ihraç eden Doluca Şarapçılık, mevcut ihracat stratejilerini yeniden yapılandırdı. Bu kapsamda yuıtdışında katıldığı fuar sayısını, fuarlardaki ürün çeşitliliği ve miktarını da artıran şirket, ihracata yönelik pazarlama faaliyetlerini yönetecek yeni bir birim oluşturarak, farklı ülkelerde de tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ağırlık vermeye başladı.

Stratejilerini yeni pazarlar yaratmak üzerine kurguladıklarını söyleyen Doluca Şarapçılık ve Pazarlama Yönetim Kumlu Üyesi Sibel Kutman Oral, “Özellikle ABD, İngiltere ve Uzakdoğu pazarında büyük fırsatlar söz konusu ve biz de bu üç pazarda daha da büyümek istiyoruz” diyor.

Geçen yıl 8,5 milyon litre olan toplam şarap üretiminin yüzde 8’ini orta ve üst segmentte ihraç eden Sevilen Şaraplan ise yeni ülkeler ile ürün sattığı ülke sayısını 12’ye çıkardı. Üretimin yüzde 25’ini ihraç etme hedefi koyan şirket, Avustralya, Çin, Dubai, Danimarka, Finlandiya, Belçika, Fransa, İngiltere, Amerika ve Kanada gibi ülkelere ihracat yapıyor.

Yıllık 180 bin litre üretimi bulunan ve bunun yüzde 15’ini ihraç eden Urla Şarapçılık, Japonya, İngiltere, Almanya ve ABD’nin ardından İskandinav ülkelerine odaklanacak. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Orta-baş, bu yıl ihracatı yüzde 10 artırdık-lanm söyleyerek ihracata yönelik çalışmaların devam edeceğini belirtiyor.

Bir Yorum

  1. Sayin Sarap Ureticileri,

    Avrupada yasayan birisi olarak Turk saraplarini avrupa ulkelerinde pazarlamak istiyorum bu konuda bana biraz bilgi verirseniz memnun olurum .

    Selamlar,

    Taner Polat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu