Haberler

Sağlıkçılar rotayı yurtdışına çevirdi

Yapılan düzenlemeler ve ruhsat sorunları nedeniyle yurtiçinde büyümeyi yavaşlatan sağlık grupları rotayı yurtdışma çevirdi. Artan yabancı hasta yoğunluğundan da cesaret alan gruplar, yatırımlarmı daha çok yoğun hasta aldıkları ülkelere yapıyor. Yurtdışmda hastane ve temsilcilik yatıranına başlayanlar arasmda büyük gruplar kadar daha küçük ölçekliler de var.

Türkiye’nin önde gelen sektörlerinden biri olarak gösterilen sağlık sektörü, özellikle son 10 yılda ciddi bir büyüme gösterdi. Bir yandan özel sektörü teşvik eden uygulamalar devreye alınırken kamu da dev sağlık yatırımlarıyla öne çıktı. Bugün itibariyle bin 530’un üstünde hastanenin hizmet verdiği sektörde sağlık turizmi de büyüme eğiliminde. 2015 yılında 1 milyar doları aşan sağlık turizmi cirosuna ulaşıldı. Bu alanda hareketliliğin 20l6’da da devam etmesi bekleniyor. Geçen yıl 580 bin yabancı hasta çeken Türkiye’nin bu alandaki 2016 hedefi ise 700 bin yabancı hastayı çekmek.

sağlık grupları

Bu yoğun yabancı hasta akışından cesaret alan sağlık grupları artık hizmeti yabancıların ayağına götürmeye de soyundu. Yapılan düzenlemeler ve ruhsat sorunları nedeniyle yurtiçinde büyümeyi yavaşlatan birçok grup, önümüzdeki dönemde yurtdışı yatırımlarına hız vermeyi planlıyor. Yurtdışına odaklananlar arasında Dünyagöz, Ethica, Medipol, Avrupagöz gibi büyük gruplar yanında daha küçük ölçekli şirketler de var.

YABANCI ORTAKLA BÜYÜYECEK

İhtisas hastanesi alanında 20 yıllık bir geçmişe sahip olan ve 2 bin kişiye istihdam sağlayan Dünyagöz Hastaneler Grubu, rotayı yurtdışına kıran sağlık gruplannın başında geliyor. Bu yıl yeni devreye girecek yatıranlarıyla birlikte 600 milyon TL’lik ciroya ulaşmayı hedefleyen grup, 20l6’da yabancı ortaklık yapıp halka açılmayı ve yurtdışında büyümeye ağırlık vermeyi planlıyor.

Dünyagöz Hastaneler Grubu Başkanı Eray Kapıcıoğlu, yurtdışındaki ilk yatırımlarını Frankfurt’ta gerçekleştirdiklerini söylüyor. Kapıcıoğlu, “Bu yıl yoğun hasta trafiği gördüğümüz Bakü ve Amsterdam’da da hastaneler açıyoruz. Önümüzü gördükten sonra yurtdışında büyüyeceğiz. Gittiğimiz ülkeleri iyi seçiyoruz. Branş hastanesi olmayan yerlere yatırım yapıyoruz” diye konuşuyor.

SOFYA VE KİEV’E HASTANE

İstanbul’da İncirli, Bakırköy, Ata-şehir ve Levent’te dört hastanesi bulunan Ethica Sağlık Grubu da yurtdışında büyümeye odaklandı. Şirketin bu yıl Bulgaristan Sofya ve Ukrayna Kiev’de hastane kurma planları var. Ethica Sağlık Gaıbu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akdoğan, ayrıca Kuveyt ve Katar’da da hastane yatırımına yönelik görüşmelerinin devam ettiğini ifade ediliyor

Murat Akdoğan, şunları söylüyor: “Bu ülkeler yetiştirilebilir ve geliştirilebilir doktor ve tıbbi personele sahip. Ayrıca buralarda açacağımız hastanelere sadece bu ülkelerin hastaları değil çevre ülke pazarlarından da çok fazla hasta gelecektir. Öte yandan önümüzdeki yıllarda Avrupa’daki yatırımlarımıza da hız vermeyi planlıyoruz. Yatırım planlarımızın başında da Almanya, Hollanda ve Danimarka geliyor.”

YATIRIM PROJELERİ VAR

Yurtdışında büyümeye odaklanan sağlık gruplarından biri de Medipol. İstanbul’da dokuz hastanesi ile hizmet veren Medipol Eğitim ve Sağlık Gru-bu’nun şu anda Bahçelievler, Acıbadem, Kavacık, Göztepe, Pendik ve Çamlıca hastane projelerinin yapımı devam ediyor. Yılda ortalama 10-12 bin yabancı hasta çeken grubun, İsveç, Azerbaycan ve Gürcistan’da ofisleri var. Bu yıl Romanya, Irak ve Ukrayna’da temsilcilik açılması planlanıyor.

Medipol Kurumsal Pazarlama ve Uluslararası Hasta Hizmetleri Koordinatörü Uygar Üstün, ayrıca Kazakistan ve Kırgızistan için özel yatırım projeleri bulunduğunu da söylüyor. Üstün, “Ortadoğu, Rusya, Balkanlar ve CIS bölgelerinde bulunan projelerimizi daha da kapsamlı hale getirmeyi planlıyoruz” diyor.

TANI MERKEZLERİ AÇACAK

Avrupagöz de yurtdışı yatırımlarına hız verdi. Avrupagöz İcra Kurulu Başkanı Ramazan Burak Telli, “Ortadoğu, Orta Asya ve Batı Avrupa’dan hastalarımız geliyor. 20l6’dan itibaren hastalarımıza daha iyi ve etkin hizmet vermek ve pazarlama çalışmaları için yurtdışında 10 adet ön tanı merkezi ve temsilcilik açmayı hedefliyoruz. Arnavutluk, Kosova, Almanya, Hollanda, İngiltere, BAE, Suudi Arabistan, Irak ve Kazakistan’da tanı merkezi ve şubeler açmak için girişimlerde bulunduk” diyor. 2017’de bu yapılanmayı tamamlamayı hedeflediklerini söyleyen Telli, yabancı hasta sayılarını bu sayede dört kat artırmayı planladıklarını da vurguluyor.

ÜÇ ÜLKEYE ODAKLANDI

Fizik tedavi ve rehabilitasyon branşında zincirleşen Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastaneleri altı şubesi ile hizmet veriyor. Geçen yıl yurtdışındaki ilk şubesini Bakü’de açan Romatem, Avrupa ve çevre ülkelerde yatırım planlıyor. Şirket, orta vadede yurtdışına 30 milyon Euro’luk yatırım yapmayı planlıyor.

Romatem Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Koksal Holoğlu, “Avusturya, Almanya ve İsviçre, yakından ilgilendiğimiz üç ülke. Rehabilitasyon hizmetlerinin yüksek maliyetli olması ve adil olmayan geri ödeme sistemleri yatırım planlarımızı bu ülkelere yönlendirdi” diyor.

ÇİN’İ GÖZÜNE KESTİRDİ

Hospitadent Diş Hastaneleri de yurtdışına yönelen gmplar-dan. Yuıtiçinde sekiz hastanesi bulunan Hospitadent’in yurtdı-şında ise Almanya ve Hollanda’da hastaneleri var. Şirket, bu yılın sonuna kadar yur-tiçinde ve yurtdışında toplam 16 hastaneye ulaşmayı hedefliyor.

Hospitadent Diş Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Diş Hekimi Ahmet Selvi, hedef pazarlarının Çin olduğunu söylüyor. Selvi, şöyle konuşuyor: “Ofisimiz bulunan Çin’den yoğun hasta alıyoruz. Yakında Çin’de hastane açma planımız da var. Ayrıca Köln, Düsseldorf, Ams-terdam, Londra, Viyana gibi yerlerde ofis, İsviçre ve Fransa’da da hastane açma projelerimiz bulunuyor. Arap hasta sayımızın artması nedeniyle Suudi Arabistan’da da hastane açmayı düşünüyoruz. Beş yıl içinde yuıtiçinde 20, yurtdışında 11 olmak üzere toplamda 31 hastaneye ulaşmayı hedefliyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu