Haberler

Online alternatif ödeme platformlarına yabancı ilgisi

Online alternatif ödemeler tarafından yerli şirketlere olan yabancı ilgisinin önümüzdeki dönemde de devam etmesi bekleniyor. Özelikle geçen yıl yönetmeliği çıkan ödeme servisi ve elektronik para lisansının şirketler tarafından alınmasıyla birlikte bu yıl hareketli bir dönem olacak. Yabancı ortaklarla birlikte de pazara yeni ürün ve uygulamalar gelecek.

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde yabancı yatırım alma açısından en fazla hareketlilik görülen alan, online alternatif ödeme platformları oldu. Bu alandaki gelişmeler, yapılan yatırımlar ve pazara gelen oyuncuların artması, online alternatif ödeme sistemlerinin ilgi çekmesini sağladı. Pazarda birçok yerli girişim yabancı yatırımcılara satıldı. Beklentilere göre buradaki hareketlilik 2015’te de devam edecek.

online odemeBankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine bakıldığında, Türkiye’de elektronik ödeme sistemleri pazarının 200 milyon adet işleme dayanarak tüm alternatif ödeme sistemleri ile birlikte 40 milyar TL’lik bir büyüklüğe ulaştığı görülüyor. Bununla birlikte alternatif ödeme sistemleri alanında faaliyet gösteren şirketler, halen bu 40 milyar TL’lik pastanın yüzde 1-3’ü gibi küçük bir diliminden pay alabiliyor. Yani aslında bu yaklaşık 800 milyon TL’lik bir pazar. Ancak önümüzdeki dönemde pazarın büyümesi bekleniyor.

Son olarak 2001 yılında Türkiye’de kurulan ödeme çözümleri ve işlem sağlayıcısı Provus Bilişim Hizmetleri MasterCard’a satıldı. Daha önce duyurulan satın alma işleminin tamamlandığı, yılın ilk haftasında duyuruldu. Bu işlem, MasterCard’m geüşmekte olan pazarlarda operasyonel işlem kapasitesini artırma, büyüyen ödeme sistemleri pazannda ön ödemeli kartlar ve mobil ödemeler konusunda geliştirilmiş çözümler ile yenilikçi hizmetler sunma stratejisi dahilinde gerçekleşti.

BÜYÜME PLANLARI

Geçen yılın son aylarında Almanya merkezli Wirecard da, yerli Mikro Ödeme şirketinin 3Pay girişimini 26 milyon Euro’ya satın almıştı. Şirket, 2012 yılında da fon şirketi Mediterra Capital’den yatırım almıştı. Yine mobil ödeme konusunda faaliyet gösteren yerli şirket Pozitron, geçen yıl global şirket Monitise’a 100 milyon dolara satıldı. Online mobil ödeme sistemlerinden PaytoGo’nun da çoğunluk hisseleri, 2013’te Asyalı önüne ödeme sistemi Money Online (MOL) tarafından satın alındı. MOL bünyesinde ayda 5 milyondan fazla ödeme işlemi yapılıyor.

E-ticaret şirketlerine ödeme sistemleri alanında danışmanlık hizmeti veren mypat.co da e-ticaret alanında hizmet veren ödeme sistemi yönetim platformu iyzico tarafından satın talındı. mypat’i satın almanın iyzi-co’nun büyüme stratejisi odağında önemli bir adım olduğunu ifade eden iyzico CEO’su Barbaros Özbugutu, “Müşteri alışveriş davranışlarını, ödeme ve iade kayıtlarını, sanal POS ve sistem kesintilerini öğrenen bir yapıya ulaşacağız. Bu bilgilerle proaktif alarmlar üreterek e-ticarette müşteri kaybını azaltan çözümler, artık iyzico çatısı altında sunulacak. 2015 yılında da bu doğrultuda ekibimize uluslararası tecrübeye sahip isimleri katarak daha da hızlı büyüyeceğiz” diyor. Şirket aynı zamanda lisans almak için hazırlık yapanlar arasında yer alıyor.

LİSANSLAR ALINACAK

Yabancı yatırımcıların, gelişen ve potansiyeli olan bir pazar olmasının yanı sıra, Türkiye’de ödeme servisi ve elektronik para lisansının çıkmasıyla beraber pazarın büyüyeceği ve aynı zamanda regülasyonlarm olacağı beklentisiyle de pazara giriş yaptıkları ifade ediliyor.

Ödeme Sistemleri ve Elektronik Para Kuruluşları konusundaki yönetmelik 2014 yılı haziran ayında çıktı. Bu yılın haziran ayına kadar ise lisans almak isteyen şirketlerin hazırlıklarını yapıp başvurmaları gerekiyor. Şu ana kadar hazırlıklarını bitirip başvuran şirketler olmasa da şubat-mart gibi ilk başvuruların yapılması için sektör oyuncularının hazırlıkları sürüyor. Hem yabancı yatırımcılardan gelen satın almalarla gelişme yönünde atılacak adımlar hem de yeni yönetmelik ile birlikte bu yılın ödeme sistemleri ve e-ticaret sektörleri için oldukça hareketli bir yıl olacağı ifade ediliyor.

Mikro Ödeme 3Pay CEO’su Alper Akcan, tasarı sürecini başından beri takip ettiklerini, lisansları almak için hazırlıklarını hızla tamamlama aşamasında olduklarını ifade ediyor. Akcan, “Bu lisansla beraber beklediğimiz en büyük değişim, ödeme servisleri konusunda hizmet verenlerin ve hizmet alanların tüm görev, sorumluluk ve yetkilerinin tanımlı, kurallarının belirli bir hale gelecek olması” diyor.

MOBİLDE YENİ UYGULAMALAR

Bu pazarda en hızlı büyüyen kanal ise mobil. Mobil ödeme ile ilgili olarak 2014 yılında yaklaşık 350 milyon TL’lik bir işlem hacmi olduğu düşünülüyor. Halihazırda elektronik ortamdaki alışverişlerin yaklaşık yüzde 25’inin mobil üzerinden yapıldığı söyleniyor. Bu yıl ise mobil kanalın payının yüzde 50’lere dayanacağı öngörülüyor.

Mobil ödeme çözümlerinin 2015-2016 yıllarında artacağını ve farklı çözüm üreten işletmelerin ise başarılı olacağını düşünen IdeaSoft CEO’su Seyhun Özkara, “2014 yılında Idea-Soft altyapısına sahip e-ticaret sitelerinden verilen siparişlerin yüzde 15’i mobil cihazlardan gerçekleşti. 2013 yılında bu oran yüzde 10 iken 2014’te yüzde 50 büyüme göstermiş oldu. Bu artışın devam edeceğini öngörüyoruz” diyor. Mobil cüzdan uygulamalarının hızla artığı, bu konuda hazırlık yapan birçok şirket olduğu görülüyor. Önümüzdeki dönemde bu alandaki uygulamaların artması bekleniyor.

“YENİ ÜRÜNLERİ GETİRECEĞİZ”
Alper Akcan Mikro Ödeme 3Pay CEO’su

“Önümüzdeki dönemde Wİrecard’ın global pazarlarda sunduğu ürün ve servislerini Türkiye’ye getirmeyi planlıyoruz. Bu farklı ürün ve servisler, yeni müşteri profilleri ve kullanıcılar edinmemizde etkili olacak. Sadece ürün ve servis tarafında değil, aynı şekilde know-how ve sistem anlamında da verimliliği artıracak birikimleri Türkiye’ye getireceğiz. Özellikle online dünya, elektronik ticaret, dijital içerik satışları, servisler ve oyunlar bizim odak alanımız. Wİrecard ile birlikte özellikle e-ticaret konusunda çok daha aktif olacağız. Ekibimizi daha da güçlendirip, değer tekliflerimizi hızla pazara sunmak istiyoruz. Pazarın genel yatırımlarının ise ürün geliştirme, servis çeşitlilikleri, altyapı ve lisans uyumlulukları konularında olacağını düşünüyoruz.”

“YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER SUNACAĞIZ”
Fırat İşbecer Monitise MEA COO

“Pozitron olarak hem online ödeme sistemleri hem de mobil bankacılıkta sağladığımız teknolojiler ile fark yaratıyorduk.

Şimdi Monitise olarak da aynı mantalite çerçevesinde projelerimize devam ediyoruz. Artık yenilikçi çözümlerimizi İstanbul ofisimizden Monitise Grup’un Londra, Silikon Vadisi ve Hong Kong ofisleri üzerinden dünyanın en tanınmış ve büyük ödeme sistemlerine ulaştırabiliyoruz. Önümüzdeki dönemde alternatif ödeme sistemleri, bankacılık ve ticaret alanındaki yenilikçi çözümlerimiz ile küresel pazarda İstanbul’un konumunu güçlendirmeye devam edeceğiz. Bundan sonraki yatırımımız da bu ekibin büyüyerek küresel çapta projelere imza atmalarını ve mobil konusundaki trendleri belirlemeye devam etmelerini sağlamak üzerine olacak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu