Haberler

OKS işverenlerin omuzlarında yükseliyor

Ortalama olarak her bir bireysel emeklilik şirketine 15 bine yakın işveren düşüyor. Bu bireysel emeklilik şirketlerinin mevcut personel yapısıyla, yüz yüze çalışmalarla altından kalkabilecekleri bir durum değil…

OTOMATİK Katılım Sistemi’ııde aslında sisteme dahil edilen çalışandır.

Ancak personeli tek tek sisteme dahil etmeye çalışmak yerine, işveren bu işle görevlendirilmiş. Çalışanı sisteme dahil etme sorumluluğu işverene yüklenmiş.

Ocak 2017’den beri personel sayısına göre işverenler, etap etap çalışanlarını sisteme katıyorlar. Bugüne kadar 34.108 işyerinde çalışan, 45 yaş altı SGK’lı, bireysel emeklilik sistemine katkı payı ödemeye başladı.

Temmuz 20’18’de başlayan 5.fazda da yaklaşık 216 bin işveren daha OKS’nin kapsama alanına girecek. Bir defada sistem kapsamına giren işveren sayısının en fazla olduğu dönem, 5 faz. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde işverenler sistemin kapsama alanına girdiklerini medya ve bankalar kanalıyla öğreniyor, sisteme girmesi konusunda bilgilendiriliyor. Emeklilik şirketlerinin acentaları da işverenleri bilgilendirerek, sisteme dahil etme konusunda çaba harcıyorlar. Ancak Anadolu’daki küçük ölçekli firmaların OKS konusunda ayrıca bilgilendirilmesi gerekiyor. Hali hazırda bunu yapabilecek bir kurum veya organizasyon yok.

Bugüne kadar 50 ve üzerinde çalışana sahip, nispeten iş hacmi büyük işverenler sisteme dahil edilirken, şimdi bireysel emeklilik şirketlerinin karşısında 216 bin yeni işveren bulunuyor. Sistemde iş yapan 15 bireysel emeklilik şirketinin karşısında 216 bin işveren olması demek, ortalama olarak her bir bireysel emeklilik şirketine 15 bine yakın işveren düşmesi demektir. Bu bireysel emeklilik şirketlerinin mevcut personel yapısıyla, yüz yüze çalışmalarla altından kalkabilecekleri bir durum değil. Bu nedenle bireysel emeklilik şirketlerinin çoğu, yaptıkları dijital uygulamalarla işverenleri internet üzerinden sisteme davet ediyor. Bu durumda işverenler bireysel emeklilik şirketleri tarafından sistem konusunda bilgilendirme olanağından da mahrum kalıyor. Örneğin, işverenlerden gelen “1 Temmuz’da girmesek veya gelecek ay girsek olmaz mı?” sorularının cevabı kocaman bir HAYIR. İşverenlerin sisteme katılıp-katılmadığı EGM tarafından SGK bilgileri üzerinden kontrol ediliyor ve çalışanlarını sisteme dahil etmeyen işverenler için ceza söz konusu.

EMEKLİLİK ŞİRKETİ SEÇİMİ

OKS işverenlere öncelikle çalışanları adına bir bireysel emeklilik şirketiyle anlaşma yükümlüğü veriyor. İşveren çalışanlarına en iyi hizmeti sağlayacak ve avantaj sunacak en az bir bireysel emeklilik şirketiyle anlaşmak zorunda. İstenirse farklı personel gruplan için farklı emeklilik şirketleriyle çalışılabilir, işveren bireysel emeklilik şirketinden bu nedenle herhangi bir menfaat temin edemez. Bireysel emeklilik şirketlerinin çalışanlara ulaşmakta zorlanacağı bu fazda, işveren çalışanlara sistemi tanıtmak ve anlatmak zorunda kalabilir.

FON SEÇİMİ

İşveren çalışanlarını sisteme dahil ederken, çalışanın faizli-faizsiz fon tercihini alır. Eğer fon tercihini yapmayan veya yapamayan çalışan var ise onlar adına fon tercihi yapar. İşverenin bireysel emeklilik şirketiyle yapacağı anlaşmaya göre, istenirse çalışanların fon tercihlerini direkt olarak bireysel emeklilik şirketine bildirmeleri de söz konusu olabilir. Bireysel emeklilik şirketleri çalışanlara açtıkları şifreli sayfalarda OKS hesaplarını takip etmelerine ve fon dağılım değişikliği yapabilmelerine olanak sağlıyor.

KATKI PAYININ SİSTEME AKTARILMASI

İşveren, ücret ödeme gününde çalışanların ücretlerinden yaptığı yüzde 3’lük kesintiyi bireysel emeklilik şirketine aktarmak zorundadır. Bireysel emeklilik şirketi ve işveren aralarında ücret ödeme gününü kararlaştırabilir. Ücret ödeme gününü takip eden iş gününde, katkı payı kesintileri bireysel emeklilik şirketinin hesabına yatırılmalıdır. Bireysel emeklilik şirketi de kendisine gelen katkı paylarını çalışanların hesaplarına intikal ettirir.

DEVİR FIRSATI

İşveren bireysel emeklilik şirketi seçimi ve katkı payının kesilmesi dışında kalan yükümlülüklerini bireysel emeklilik şirketine devredebilir. Cayma hakkı kullanımı, fon dağılım değişikliği, katkı payı değişikliği, işten ayrılma bildirimi, ara verme bildirimi gibi hakların kullanımıyla ilgili bildirimlerin neler olduğu sözleşmede belirlenebilir. Hangi bildirimlerin işverene, hangi bildirimlerin bireysel emeklilik şirketine devredileceği karara bağlanabilir.

Gökhan SERTSÖZ / BNP Paribas Cardif Banka Sigortacılığı ve Acenteler Kanalı Genel Müdür Yardımcısı
“Üç farklı kanaldan başvuru alıyoruz”

2017’den bugüne Otomatik Katılım Sistemi’ne işverenler aracılığıyla yaklaşık 400 bin çalışanı dahil ettik. Fon büyüklüğümüz 55 milyonu geçti.

1 Temmuz 2018 tarihinde başlayan fazda en az 10, en çok 49 çalışanı olan KOBİ ölçeğindeki işverenler de sisteme dahil olmaya başladı. İşverenlerin üç farklı kanaldan başvurularını alıyoruz; banka kanalı, acenteler ve kurumsal internet sitemiz. OKS’ye dahil olacak firmalara TEB üzerinden mail yoluyla ulaşarak bilgilendirme yapıyoruz. İşverenler ayrıca kurumsal internet sitemiz üzerinden kendileri de OKS’ye başvurabiliyorlar. OKS’ye dahil ettiğimiz çalışanlar Cardif’in çağrı merkezi, kurumsal internet sitesi ve Cepte Cardif mobil uygulaması üzerinden sisteme yatırılan katkı payları hakkında bilgi alıp, fon dağılım değişikliği, katkı payı değişikliği ve cayma işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar. Ayrıca işverenler için insan kaynaklarına danışmanlık hizmetleri, bilgilendirme toplantıları ve gruplara özel danışmanlık hizmetleri veriyoruz.

ZEYNEP CANDAN AKTAŞ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu