Kariyer ve İş İlanlarıMakaleler

Masal Anlatma Atölyeleri

Son dönemin trendi masal anlatma atölyeleri. Bu atölyeler sadece çocukları değil, büyükleri de çekiyor. Artık yetişkinler de birbirine masal anlatıyor. Bazı şirketler çalışanlarını ifade gelişimi için bu atölyelere yönlendiriyor…

“Evvel zaman içinde bir İK stratejisi varmış”

MASALLARLA büyüdük, masallarla öğrendik iyiliği ve kötülüğü. Sonra büyüyünce cinlere, perilere, devlere inanmaz olduk. Artık onlara ihtiyacımız kalmadı diye düşündük. Gerçekten öyle mi peki? Son dönemde artan masal anlatma atölyeleri bunun aksini söylüyor bize. Devleri yenip kumruların kanadında uçmak için yetişkinler masal atölyelerine daha fazla ilgi gösteriyor. Büyüklere masal anlatmayı öğreten bu eğitimler giderek yaygınlaşıyor. Yaygınlaşırken, şirketler de bir İK aktivitesi olarak çalışanlarını masal anlatma atölyelerine yönlendiriyor.

Masallarda her insanı ilgilendiren evrensel değerler ve konular anlatılıyor. Özellikle çocuklara doğruluk, dürüstlük, iyilik, güzellik, ahlaklı olmak, erdemli olmak, yardımseverlik gibi konularda öğretici mesajlar veriliyor.

Ayrıca çevredeki kişilerin ve olayların eleştirileri de yapılıyor.

Masal anlatma atölyelerinin amacı ise öncelikle katılımcıların anlatım ve iletişim becerilerini geliştirmek. Masallar yoluyla katılımcılara etkili bir konuşmacı olmanın püf noktaları aktarılırken aynı zamanda vizyonlarının genişlemesi konusunda da katkıda bulunuluyor. Yetişkinlerin giderek daha fazla rağbet gösterdiği bu atölyeler, programın uzunluğuna ve içeriğine göre 350 ile 3 bin TL arasında fiyat farklılığı gösteriyor. Süre ise maksimum 10 gün oluyor. Çocuklara yönelik eğitim paketleri ise yaş ve program içeriğine göre saatlik 85 ile 150 TL arasında değişiyor. Paket dersler alındığında bu rakamlar daha uygun oluyor.

masal-terapi

MASALLAR PANZEHİR

Kurumsal şirketlerden okullara, belediyelerden bankalara aklınıza gelebilecek toplumun her kesiminden masal anlatıcılığı atölyelerine talep var. Masal anlatıcılığı iletişimi, edebiyatı, sanatı ve eğitim alanlarının etkili bir parçası. “TED Talks gibi özel etkinliklerin sektörel talebi etkilediğine inanıyorum. Topluluk önünde konuşma sanatının ve sunumları hikayeleştirmenin, ilham veren hikayelere sahip olmanın kitleler önünde konuşurken ne kadar etkili olduğunu herkes görmüş oldu” diyen Kidsnook Masal Akademi Kurucu Ortağı Ayşegül Dede, masal atölyelerine artan ilginin nedenini ise şöyle açıklıyor: “Masal anlatıcılığı öncelikle etkili bir iletişim aracı. Teknoloji çağının getirileri kadar bizden alıp götürdükleri de var. İletişim bozuklukları yaşıyoruz. Masal anlatıcılığı sanatı, duyguyu aktarma sanatıdır. Her geçen gün daha fazla insan masalları eşinin, arkadaşının, çocuğunun kalbine dokunacak, kendini ve karşısındakini iyileştirecek sihirli bir anahtar olarak görüyor. Dünyanın dört bir yanında insanlar hikayelerle kendi yolunu bulmak ve başkalarının yollarını aydınlatmak için masal halkaları oluşturuyorlar. Teknolojinin içine sıkışmış bizlere organik iletişim alanı sunarak nefes almamızı sağlıyor.”

Masal Terapisi kitabının yazarı Judith Liberman ise insanların bir araya gelmeye daha fazla ihtiyaç duyduğunu, teknolojinin yarattığı izolasyona masalların panzehir olduğunu söylüyor ve bu nedenle bu atölyelere ilgi giderek artıyor.

HERŞEYDEN ÖNCE DİNLEME

Masal anlatma eğitimlerini hem yetişkinler hem de çocuklar alabiliyor. Peki, bu atölyelerde tam olarak ne yapılıyor? Masal ve hikaye anlatıcısı Beyza Akyüz atölyelerin içeriği hakkında şu bilgileri veriyor:

“Anlatmanın ilk basamağı dinlemektir. Katılımcılarla öncelikle dinleme pratikleri yapıyoruz. Sonrasında beden, ses, hareket, sözcükler, kurgu ve anlatı biçimleri üzerine çalışıyoruz. Kendi tarzımı, kendi keşiflerimi paylaşıyorum ve herkesin kendi dansını edebilmesi için onları dansa davet ediyorum. Harflerle şarkı söylüyorum ve ağzımızdan çıkan her harfin bir nota gibi başkasının kulağından içeri girişini izliyorum” diyor.

Ayşegül dede ise 2-7 yaş arasındaki çocuklara daha çok interaktif masal anlatımı performansları sunduklarını, teknolojik destek, dekor veya kostüm kullanmaksızm ses, üst beden, jest ve mimiklerle etkileşimli masal anlatımı yaptıklarını söylüyor. 8-12 yaş içinse masal anlatıcılığı sanatı topluluk önünde konuşma, ses-nefes, ritim, pantomim ile birleştirerek nitelikli eğitime dahil ediliyor. Yetişkinlerde ise daha çok ebeveyn ve öğretmenlerle çalışılıyor. Masallardaki semboller ve bilinçaltı mesajları üzerine pratikler yapılıyor.

İK’NIN YENİ GÖZDESİ: ANLATICILIK

Peki, masal anlatmanın kişiye faydası var mı? Evet katılımcılar çoğunlukla iletişim becerilerini geliştirmek üzere bu atölyelere katılıyor ancak vizyon geliştirmek için de bu atölyelerin yararlı olduğu belirtiliyor. Judith Liberman, günümüzde bilgi içinde boğulduğumuzu, anlatmanın söylemekten çok farklı olduğunu şu sözlerle ifade ediyor: “Söylemek kuru bir bilgi aktarımıyken, anlatmak o bilgiyi duyusal bir hikaye içine sığdırmaktır. Bunu yapabilenler akılda kalıcı ve inandırıcı bir şekilde bilgi aktarabilir. Anlatma hem bir iletişim hem de bir hayal etme sanatı olduğu için vizyon geliştirmeye yardım eder.”

İşte, bu nedenle şirketler son dönemde çalışanlarını bu eğitimlere yönlendirmeye başladı. Özellikle bir İK aktivitesi olarak çalışanlarını daha iyi bir anlatıcı olmak üzere bu kurslara yönlendiriyor. Liberman, son beş senedir Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarının birçoğuna konuşmacı ve eğitmen olarak çağrıldığını, bu dönemde insan kaynaklarındaki en gözde alanlarından birinin anlatıcılık olduğunu belirtiyor.

MESELE DUYGUYU AKTARMAK

Herkes masal anlatıcısı olabilir mi? İyi bir masal anlatıcısı olmanın gereklilikleri neler? Ayşegül Dede’ye göre, iyi bir masal anlatıcısı olmak için duygu dilini iyi kullanıyor olmak lazım. Dinleyiciye hikaye içindeki duyguyu verecek kelime, ses, mimik ve jestleri kullanabilmek gerek. Herkes kendi duygularını harekete geçiren ve kalbine dokunan hikayeyi bulursa iyi bir anlatım çıkarabilir. Çocuklara yönelik anlatımlarda performansı pekiştirecek teknikler uygulamak ise eğitimle mümkün.

Dede, “Bu sistematikteki en zor şey duyguyu harekete geçirmektir. Ve duygular hikayelerle aktive olur. İş hayatında ve özel hayatta ilgili konular ile bağlantılı anlatacağınız hikayeler yaşamınızı kolaylaştıracaktır. İnsan, anlaşılmak ister ve hikayeler size bunun için sihirli bir yol açar” diyor.

Masallar zamanın ruhu

Masalların, hikayelerin “zeitgeist” yani zamanın ruhu olduğuna inanıyorum. Biz insanlar önce derdi doğururuz sonra derdin dermanını… Birbirimizi dinlemeyen de biziz, dinlenmek isteyen de, teknolojinin bizi her yönden kuşatmasını sağlayan da biziz, hakiki bir kolun bizi kucaklamasını arzulayan da, kendini boğan da biziz, birbirine nefes olan da… Demek ki yalnızlıktan usandık; eski zamanlardaki gibi çember olmayı istedi ortak bilinçaltımız. Kendimize tarafsız, eşit bir düzlemde boşluk yaratmak istedik. Farkında olmadan hepimiz aynı duaya amin demişiz, aynı güzelliği hayal etmişiz, bence bu yüzden atölyelere ilgi arttı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu