Haberler

Kutuplardan Kıyıköy’e doğal gaz hattı

RUSYA / Rus doğalgaz şirketi Gazprom, 2019 bitmeden faaliyete geçmesi planlanan ve TransBalkan hattının yerine geçecek olan TürkAkım projesinin tanıtımı kapsamında, Türk gazetecileri Sibirya’da bulunan ‘Gaz Başkenti’ Novi Urengoy’da ağırladı. Kutup dairesinin kuzeyinde yer alan Dobycha Urengoy tesislerinde, TürkAkım’ın yıllık 31.5 milyar metreküplük toplam kapasitesini karşılayabilecek miktarda doğalgaz üretiliyor. Kapasitenin yarısı Türkiye’nin kullanımına sunulacak.

TürkAkım, Rusya’daki dev doğalgaz rezervlerini doğrudan Türkiye’nin doğalgaz dağıtım şebekesine bağlayarak, Türkiye, Güney ve Güneydoğu Avrupa için güvenilir bir enerji kaynağı yaratacak. Boru hatları Rusya kıyısındaki Anapa kenti yakınlarında denizaltına inip, İstanbul’a 100 kilometre mesafedeki Kıyıköy’de Türkiye kıyısına çıkacak. Proje ayrıca, yıllık 31.5 milyar metreküp kapasitesiyle Türkiye’nin stratejik önemine katkıda bulunacak. Doğu ile Batı arasında bir köprü görevi gören Türkiye, TürkAkım ile Güney ve Güneydoğu Avrupa için kilit bir bağlantı noktası olacak.

DENİZLER ALTINDA YOL YARILANDI

Yapımı halen devam eden, kutuplardan Türkiye’ye yılda 16 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak olan TürkAkım Boru Hattı’nın derin denizlerdeki inşaatını, Pioneering Spirit adlı inşaat gemisi gerçekleştiriyor. Her biri 930 kilometre uzunlukta olacak iki hattan oluşacak projede, hatlardan biri Türkiye-Rusya Münhasır Ekonomik Bölgelerinin sınırı olan 224’üncü kilometreye kadar gelirken, Türkiye’nin kullanımına açılacak diğer hatta ise 530 kilometrenin üzerinde boru döşendi. Böylece Türkiye’nin güncel doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 35’ini karşılayacak ilk hattın yapımında yarı yol geçildi.

Rusya’nın Anapa kıyısından Kıyıköy’e kadar uzanacak birinci hat, Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.ş.’nin (BOTAŞ) inşa edeceği boru hattı ile Lüleburgaz’a getirilecek. Avrupa’nın kullanımı için ayrılan ikinci hattın kara kısmı ise BOTAŞ ve Gazprom’un ortak kuracağı bir şirket tarafından inşa edilecek. Geçtiğimiz günlerde ÇED onayını alan proje, çevreyi korumak için kapsamlı önlemler almanın yanı sıra, Kıyıköy bölgesinin sosyal ve ekonomik gelişimi içinde yatırımlar yapacak.

NENET HALKININ İNANIŞI

Novi Urengoy şehrinde kayıtlı 120 bin, kısa süreli yerleşimcilerle beraber toplam 200 bin kişi yaşıyor. 12 bin kişi Gazprom Dobycha Urengoy şirketi tarafından istihdam ediliyor. Gazprom, -45’lerde devam eden, zorlu şartların hüküm sürdüğü bölgenin toplumsal ve kültürel hayatının da belkemiğini oluşturuyor. Sosyal ve kültürel tesisleri, spor tesisleri, sağlık, çocuk ve yaşlı bakım tesisleri, meslek yüksekokulu ve daha birçok sosyal sorumluluk projesiyle bu zorlu coğrafyada yaşayıp çalışanların hayatlarına katkıda bulunuyor.

Çalışanların çocukları için anaokulları var. şehirde doğalgaz meslek yüksek okulu da mevcut. Bölgede ilk doğalgaz kuyusu 1966’da bulunmuş. 70’lerde şehir kurulurken her detay düşünülmüş. Çalışanlar için opera ve tiyatro binası bile var. Mutfak kültürleri çok zengin ve gösterişli. Genellikle somon, ayı ve geyik eti yeniyor. Tesisin ve kuyuların yer aldığı kutup halkasındaki Yamal bölgesinde yerli Nenet halkı yaşıyor.

Nenet kültürü Ruslar tarafından sıkı sıkı sahiplenilmiş. “Gir işgal et kullan” mantığı değil, birlikte dönüşme politikası izlenmiş. Nenetler doğalgazın atalarının ruhu olduğuna inanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu