Haberler

Korsan için 315 milyar dolarlık riske değer mi?

korsanSistemlerden veri sızdırmaya yönelik organize suçlar, dünyadaki şirketlere her yıl 315 milyar doların üzerinde zarar veriyor. Korsan yazılımların neden olduğu güvenlik açıklarının tüketicilere olan maliyeti ise 25 milyar dolara ulaşacak.

Geçtiğimiz günlerde bağımsız araştırma firması IDC lisanssız/korsan yazılım kullanımı ve kötücül yazılımlara maruz kalma ilişkisi konusunda bir çalışmasını paylaştı. IDC, lisanssız yazılım kullanımı sebebi ile maruz kalman kötücül yazılımlar yüzünden 2014 içinde dünya çapında:

* Bireysel kullanıcıların 25 milyar dolar ve de 1.2 milyar saat harcayacağını,

* Kurumların ise 127 milyar doları bu sorunların çözümüne ve de 364 milyar doları da verilerin ifşasına yönelik harcayacağını öngörüyor.

* Yine aynı çalışmada Türkiye’de korsan yazılım yüklü satılan bilgisayarların yüzde 35’inde daha satış esnasında kötücül yazılım yüklü olduğu tespitine yer veriliyor.

IDC ve Singapur Ulusal Üniversitesi (National University of Singapore-NUS), geçtiğimiz günlerde siber tehditlerin korsan yazılımlarla ilişkisini ortaya koymak üzere Korsan Yazılımlar ve Siber Zaaflar Arasındaki İlişki (The Link Between Pirated Software and Cyberse-curity Breaches) başlıklı bir araştırma yayınladı. Araştırmaya göre, 2014 yılında dünya genelindeki şirketlerin siber suç örgütleri tarafından kendilerine yöneltilen saldırıları engellemek ve verilerini güvende tutabilmek için 500 milyar dolara yakın para harcayacağı öngörülüyor. Bu paranın 127 milyar doları güvenlik açıklarını gidermek için, 364 milyar doları da veri sızmalarıyla mücadele için ayrılacak.

Tüketiciye maliyeti 25 milyar dolar

Tüketicilere yönelik verileri ise bir diğer önemli tehdide işaret ediyor. Buna göre tüketicilerin, korsan yazılımlar nedeniyle oluşan sistem anza-lanna ve sorunlanna ödeyecekleri bedel 25 milyar doları bulacak. Bu sorunların giderilmesi nedeniyle yaşanacak işgücü kaybı ise tam 1,2 milyar saat. Araştırmaya katılan kullanıcıların yüzde 60’ı herhangi bir enfeksiyon durumunda en çok verilerini ve kişisel bilgilerini kaybetmekten korkuyor. Bunu yaklaşık yüzde 50 ile kullanıcıdan habersiz internet işlemleri, e-posta ve sosyal medya hesaplarının ele geçirilmesi ve banka hesaplarının güvenliği izliyor. İşin ilginç tarafı, araştırmaya katılanlann yüzde 43’ünün güvenlik yamalarını düzenli olarak uygulamaması ve bu yolla sistemlerini müdahaleye açık hale getirmesi. Korsan yazılım yüklü olarak satılan ikinci el veya toplama cihazlar da tehdidin büyük bir parçasını oluşturuyor. NUS, bu amaçla 11 ayn ülkeden 203 adet PC temin ederek üzerinde analizler gerçekleştirdi. Sonuçlar son derece çarpıcı: PC’lerin yüzde 61’inde zararlı yazılım mevcut ve bulunan zararlı yazılım-lann çeşidi 100’ün üzerinde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu