Kariyer ve İş İlanlarıMakaleler

İş Dünyasında Yeni Akım Mindfulness

MINDFULNESS

Son dönemin son yükselen trendi Mindfulness, Türkçesiyle, dikkat ve farkmdalığa Türkiye’de de giderek büyüyen bir ilgi var. Google, Intel gibi dünya devi şirketlerde, insan kaynakları girişimiyle başlayan Mindfulness çalışmaları, standart bir uygulama halini almış durumda, yürüyüşümüz, yaşadığımız bir olay veya bir deneyim, duygusal (emotional feeling) veya bedensel (physical sensation) bir his, zihnimizden geçen bir düşünce, veya etrafımızda gördüğümüz herhangi bir eşya.

İkinci adım farkındalık; dikkat çalışması sırasında aklımıza gelen düşünceleri, zihnimizin ürettiği hikayeleri, geçmiş-gelecek arasında gezintiyi, yargılamaları ve düşüncelere dalıp gitmeleri fark etmek… Sadece fark etmek, ve kabul etmek.

Üçüncü adım yeniden odaklanma; zihnimizi kaçtığı noktadan tatlılıkla, duyarlılıkla ve kabullenici bir tutum ile odak noktamıza yeniden yönlendirmek… “Bütün bunların iş dünyasıyla ilgisi ne?” diye sorabilirsiniz. Bilimsel araştırmaların bulgularına göre, sekiz haftalık düzenli uygulama sonucu bireylerde bilişsel, fizyolojik, psikolojik/duygusal ve sosyal alanlarda olumlu değişimler gözlemlenmiş. Kısaca özetlemek gerekirse, Mindfullness çalışmaları sayesinde kişilerin olaylara objektif bakabilme, yaratıcı düşünme, hızlı öğrenme ve öğrendiğini akılda tutma, detayları farketme, uzun süre bir konuya odaklanabilme gibi becerilerinde artış, düşünce ve karar almada berraklık, otomatik davranış biçiminden bilinçli davranış biçimine yönelme gibi bilişsel gelişimler ortaya çıkıyor.

Mindfulness

Kişilerde güçlenen vicdan, empati, hoşgörü, duyarlılık ve sevgi gibi bireysel özellikler sayesinde, iş yerlerinde olumlu sosyal ilişkilerin gelişmesine etki ediyor. Hatta, özgüven, özerklik ve esneklik gibi kişisel özelliklerin güçlenmesi sayesinde çalışanlar arasında daha etkin işbirliği ve takım çalışması gözlemlenmiş. Bugün, Google, Intel gibi dünya devi şirketlerde, insan kaynakları girişimiyle başlayan Mindfulness çalışmaları, standart bir uygulama halini almış durumda. Google’m “Search inside Yourself” programı, duygusal zekanın babası Daniel Goleman, Mindfulness’ı bilimsel dünyaya taşıyan Zen ustası Jon Kabat-Zinn, Stanford Üniversitesi öğretim üyesi ve Google’m ilk mühendislerinden Chade-Meng Tan’ın ortak çalışması sonucunda ortaya çıktı.

Yedi haftaya yayılan, ve dikkat eğitimi, özfarkındalık ve özyönetim (self-awareness & self-management), ve empati ve duyarlılık (empathy & compassion)’tan oluşan üç aşamalı Mindfulness programı sonucunda, Google’cıların liderlik, performans ve mutluluk seviyelerinde gelişim gözlemlenmiş. Özetle;

• Duygusal zekalarında gelişim,

• Arkadaşlarının motivasyonunu, davranışlarının arkasında yatan dürtüleri daha iyi anlayabilme becerisi,

• Takım arkadaşlarıyla daha etkili iletişim ve işbirliği kurma,

• Zihinsel odak ve strese karşı dayanıklılık,

• Daha sakin, sabırlı, ve daha iyi dinleyici olma,

• Stres ve duygularını yönetme becerilerinde artış,

• Bedensel ve duygusal olarak daha enerjik ve mutlu olma gibi sonuçlar alınmış.

Intel’de Mindfulness uygulamaları sayesinde, bireylerde stres ve kaygı seviyelerinde azalma, genel mutluluk algısında artış gözlemlenmiş. Performans-açısmdan, çalışanlarda yeni fikirler, keskin sezgi, zihinsel berraklık, yaratıcılık, odaklanma becerisi gibi etkiler görülmüş. Ayrıca işe ve işine bağlılık bakımından, işyerinde iletişim ve işbirliği, toplantı, projeler ve takım çalışmasında verimlilik artışı gözlemlenmiş.

Özetle, Mindfulness, stres yönetiminden veya mutluluk formülünden öte bir ‘uygulamalar paketi’dir. Mindfulness konusuna son dönemde Türkiye’de de giderek büyüyen bir ilgi var. Ancak henüz sistematik uygulamalar yapılmıyor. Sürdürülebilir etki için, kurumlarda yetkililerin yanında, çalışanların programları sahiplenmesi ve kendi inisiyatifleriyle devam ettirmesi önemli.

Son söz; dikkatiniz anda, farkmdalığınız kahvenizde, gününüz şahane olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu