Makaleler

Hayaller inovasyon, gerçekler fiyat baskısı

İş dünyasında ‘ezber bozan’, ‘çığır açan’ bir inovasyon hayali kuran sayısı çok. Öte yandan, iş gündeminin büyük bir kısmını maliyet ve fiyat baskısı ile baş etme çabaları kaplıyor…

FARKINDA MISINIZ, adında inovas-yon olan eğitimlerin, konferansların sayısında müthiş bir artış yaşanıyor. Geçen hafta ‘Çocuk İnovasyon Zirvesi’ bile yapıldı ülkemizde. Bunlar hoş şeyler, inovasyonun bu kadar konuşulması, inovatif girişimciliği teşvik etmek için bu kadar çok etkinlik düzenlenmesi, gençlerin ve çocukların literatürüne inovasyon kelimesinin sokulması, beyinlere inovasyon tohumlarının ekilmesi güzel gelişmeler.

Girişimcilikte Açık İnovasyon

Bunun yanı sıra araştırmalar da gösteriyor ki inovasyonu ajandasına almamış şirket neredeyse yok, hemen herkesin bir inovasyon stratejisi var. Bu sadece bize özgü bir durum değil, tüm dünyada eğilim bu yönde. Üstelik hatırı sayılır bir kitlenin gözü de öyle küçük inovasyon-larda, minik iyileştirmelerde falan değil, ezber bozan, çığır açan yeniliklerde. Uluslararası denetim, vergi ve danışmanlık şirketi KPMG, geçen ay ‘Küresel Üretim Sektörünün Geleceğine Bakış’ raporunu açıkladı. Araştırmanın en önemli bulgularından biri, anketi yanıtlayan 368 üst düzey yöneticiden 15rinin, yani yüzde 41’inin hedefini ‘çığır açacak bir buluş yapmak’ şeklinde açıklaması. Katılımcıların üçte ikisinin yıllık cirosu 5 milyar doların üzerindeki şirketleri yönettiğine de dikkat çekmek istiyorum. Yani öyle Bili Gates, Steve Jobs, Sergey Brin olmaya özenen gençler değiller bunlar.

Sonuçlara dönecek olursak; katılımcıların yüzde 32’si, yeni ürün geliştirme ve Ar-Ge’nin stratejik öncelikleri arasında yer aldığım belirtiyor.

İyi hoş ama bir de hayatın gerçekleri var tabii; katılımcıların yüzde 55’i satışları artırmayı en önemli öncelikleri olarak ifade ederken, yüzde 41’i maliyetleri düşürmeye odaklandıklarını söylüyor. Yaklaşık yüzde 40’ı karşılaştıkları en önemli sorunun artan rekabet ve fiyat baskısı olduğunu düşünüyor.

KPMG Türkiye Endüstriyel Üretim Sektör Lideri ve Şirket Ortağı Hakan Ölekli, rapor bulgularına ilişkin “Üreticiler, büyük bir değişim ve belirsizlik dönemi yaşıyor” saptaması yaparken şu gerçeğe dikkat çekiyor: “Şirketler işletme yapılarını dönüştürmeye değil uyarlamaya odaklandıkları için, maliyet yapılarında, tedarik zincirlerinde ve iş modellerinde küçük değişiklikler yapmakla yetiniyor.” Hayaller ve gerçekler… Gördüğünüz gibi hayaller; çığır açan inovasyon, gerçekler maliyet, rekabet, fiyat baskısı… Dileriz ki hayallerini gerçeğe dönüştürenlerin oranı yüksek olsun…

İNOVATİF Yeni ev arkadaşınız ‘Zenbo’ olabilir

Ev robotu denilince aklımıza, mutfak cihazlarının gelmesi normal ama yakında Zenbo ve benzeşleri fikrimizi değiştirecek. Asus’un yeni tanıttığı Zenbo, tam bir ev robotu, aslında kişisel bir asistan. Yeni ev arkadaşınız olmaya aday Zenbo, fotoğraf çekmekten, ilaç saatinizi hatırlatmaya, çocuklara masal okumaktan acil durum çağrısı yapmaya kadar bir dizi iş yapıyor.

KREATİF Levi’s’dan Google destekli akıllı ceket

İnovasyon takımlarını Project Jacquard olarak bir araya getiren Levi’s ve Google, akıllı bir ceket üzerinde çalışıyor. 2017 başında piyasaya çıkması beklenen ceket, üzerindeki sensör ve dokunmatik yüzeyi ile telefonunuzdaki uygulamaları çalıştıracak. Örneğin Spotify’den dinlediğiniz müziği değiştirip, ceket koluna dokunarak gelen aramaları yanıtlayabileceksiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu