Haberler

Gaziantep, sanayisi, yemekleri, müzeleri ve tarihi dokusuyla dikkati çekiyor

GÜNEYDOĞU’NUN her geçen gün daha da büyüyen şehri Gaziantep, sanayisi, yemekleri, müzeleri ve tarihi dokusuyla dikkati çekiyor. Kurtuluş Savaşı hatıraları, tarihi ve kültürel birikimi, zengin mutfağı ve el sanatlarıyla tanınan Gaziantep, son yıllarda turizmle de adından söz ettirmeye başardı.

Şehrin zengin kültürel mirası her geçen biraz daha ön plana çıkıyor. Gazi şehir, kamu ve özel firmaların turizm alanına yaptığı çalışmalarla turistlerin ilgisini çekiyor. Dünyanın en önemli mozaik müzesinin bulunduğu kentte başta mutfak olmak üzere birçok konuda müze bulunuyor. Zeugma kazı alanından çıkarılan eserlerin teşhir edildiği Zeugma Mozaik Müzesi Türkiye’nin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinden gelen ziyaretçilere ev sahipliği yapıyor.

gaziantep

GASTRONOMİ NOBELİ

Gaziantep gastronomi dalında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) “Yaratıcı Şehirler Ağma” girdi. UNESCO, bugün 33 ülkeden 47 kenti “Yaratıcı Şehirler Ağına” aldı. Gaziantep Büyükşehri Belediye Başkanı Fatma Şahin’in girişimleriyle başlatılan çalışma kapsamında Gaziantep, UNESCO’nun aldığı kararla, bu alanda Türkiye’nin öncü şehir olma özelliğini kazandı.

Yaklaşık 500’e yakın yemek çeşidi ile dünyanın gastronomi şehri olan Gaziantep, ziyaretçilerine birbirinden leziz yemekleri tatma fırsatı da sunuyor.

Şehrin tarihi mahallelerinde geçmişin izlerini arayan gezginler ise kentin mutfağına dair bilgileri de yine müzeden öğreniyor. Bu anlamda hizmet veren Emine Göğüş Mutfak Müzesi’nde ilin yemek kültürü enine boyuna anlatılıyor. Mutfak malzemeleri, sofra düzeni, yöreye özgü kullanım şekilleri ve yöresel adları ile sergilenmekte.

MÜZELER KENTİ “GAZİANTEP”

Dünyanın en büyük mozaik müzesi unvanını Tunus Bardo Müzesi’nde devralan ve saç örgüleri, çıkık elmacık kemikleri nedeniyle “Çingene kızı” diye adlandırılan mozaiğin de sergilendiği Zeugma Mozaik Müzesi, yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor.

Milli Mücadele dönemlerini ölümsüzleştirmek adına ise Gaziantep’te Kahramanlık Panorama Müzesi yapılmış ve şehrin tarihini anlatan müze gelen turistlerin de yoğun ilgisini çekmiştir. Milli mücadeledeki kahramanlıklar resimlerle, heykellerle ve maketlerle anlatılmıştır.

Mevlevihane Vakıf Müzesi’nde ise meşhur Gaziantep avlularından birinde kesme taştan yapılma üç katlı Gaziantep Mevlevihanesi mimarisiyle bile görülesi bir yer. Kuran el yazmaları, hat sanatı örnekleri, halılar, kilimler, Mevlevi dervişlerinin semah ve tasavvuf hareketlerinin maketlerle canlandırılmış hallerini burada görebilirsiniz.

Antep savunmasını anlatmak için kurulan Gaziantep Savaş Müzesi’nde de savaş döneminden kalma silahlar, o dönemde kullanılan eşyalar, giyilen giysiler ve yazılan kitap ve dergiler sergilenir. Müzenin bir bölümü ise savaş zamanında önemli bir sığmak olan bir mağarada tarihin derinliklerine iniyorsunuz. Haşan Süzer Etnografya Müzesi’nde ise eski zamanlardaki Antep halkının ev yaşantısı ve etnografik yapısı mankenlerle çarpıcı olarak sergilenmektedir.

Gaziantep’in ilk özel müzesi olma özelliğini taşıyan Medusa Arkeolojik Cam Eserler Müzesi’nde de Roma döneminden ve İslam tarihinden kalan tarihi camlar sergileniyor. Ayrıca içinde üflemeli cam ocağı gösterileri yapılmakta ve antik mücevher tasarımı bulunuyor.

Hititlerden kalma birçok eseri bünyesinde barındıran Yesemek Açık Hava Müzesi’nde tarihi eserler arasında birçok heykel ve bir de taş ocağı bulunuyor.

Gaziantep’in kimliğini yansıtan, toplam 20 bölüm bulunan Bayazhan Kent Müzesi’nde ise kentin yaşam biçiminden, sosyal hayatına, yemek kültüründen yöresel kıyafetlerine, gelenek ve göreneklerinden spor yaşantısına kadar birçok figürleri görebilirsiniz.

Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde ise Dülük Antik Şehri ve Zeugma’dan gelen pek çok değerli parça burada görülebilir.

Ayrıca kentin hamam kültürünü en güzel şekilde yansıtan Gaziantep Hamam Müzesi soğukluk, ılıklık, sıcaklık bölümleri, Halûk Perk koleksiyonundan hamam araç ve gereçleri, hamam adetleri, balmumu heykeller ve maketlerle canlandırıldı.

RUMKALE’DE TEKNE TURU

Binlerce yıllık bir tarihe ve zengin bir kültüre sahip olan Gaziantep’te gezginlerin uğramadan geçmediği rotalardan biri olan Zeugma Antik Kenti sizi kendine hayran bırakacak. Ayrıca Dülük Antik Kenti, Karkamış Harabeleri, Rumka-le, tarihi Antep Kalesi, Gıncıklı Ören Yeri, Dolmen Mezarları, Zincirli Ören Yeri de gezebilinecek yerler arasında.

Rumkale, Merzimen Çayı’nın Fırat Nehri’ne döküldüğü yerde dik kayalar üzerinde yer alıyor. Fırat Nehri ve Merzimen Çayı’nın kıyılarından itibaren yükselen sarp kayalıklarla çevrili yüksek bir tepe üzerinde bulunan Rumkale, tarihi kalıntıları yanında güzel manzarasıyla da ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Tarihi Rumkale’yi gezmek için tekne turları da yapılıyor.

BAKIRCILAR ÇARŞISI VE ALMACI PAZARI

500 yıllık tarihi dükkanları arasında süzülüp dolaştığı, zanaatını korumuş ustaların ellerinden çıkma eşsiz bakır eşyaların işlendiği Bakırcılar Çarşısı’nda ise el işlemeciliğinin hala capcanlı bir şekilde sürdürülüyor. Kurutulmuş patlıcan, biber, zahter ve menengiç kahvesi gibi Gaziantep’e özgü tatlan tarihi Almacı Pazarı’nda bulabilirsiniz.

DÜNYANIN ÜÇÜNCÜ BÜYÜĞÜ

Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun birinci, dünyanın üçüncü ve Avrupa’da ikinci en büyük hayvanat bahçesi olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi, 301 türden yaklaşık 7 bini aşkın hayvanı içerisinde barındırıyor. Her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan hayvanat bahçesindeki Fok Evi’nde fok gösterileri yapılırken, Safari Parkı’nı gezmek de mümkün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu