Haberler

Gaziantep OSB, Türkiye’nin en büyük OSB’si unvanına kavuştu

Artık Türkiye’nin en büyüğü

5. Bölge’nin de faaliyete geçmesiyle birlikte Gaziantep OSB, Türkiye’nin en büyük OSB’si unvanına kavuştu. OSB’de 1400firma faaliyet gösterir hale geldi…

43 MİLYON 250 bin metrekarelik alanda kurulu olan Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde 130 bin kişi istihdam ediliyor. 360 milyon kilovatsaat aylık elektrik eneıjisi ile 30 milyon kilovatsaat aylık doğalgaz tüketimi ve 700 bin ton aylık su tüketimi gerçekleştiği Gaziantep OSB’den 174 ülkeye ihracat yapılıyor.

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (OSB), 5. Bölge’nin faaliyete geçmesiyle birlikte Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesi konumuna geldi. Gaziantep OSB’de kimyevi maddeler ve mamullerinden demirden çeliğe, metal-makineden plastik ürünlerine, kimyadan halıya, tekstilden makarnaya kadar birçok sektörde yüzlerce çeşit ürün üretilerek, ihracatı yapılıyor. Beş bölgede 415 tekstil, 201 gıda, 82 plastik, 72 kimya ve 160 değişik sektörlerde firma faaliyet gösteriyor. Bölge tam olarak faaliyete geçtiğinde bin 400 adet firma ve 200 binden fazla istihdam gerçekleşecek.

Gaziantep OSB

ATIKSU ARITMA TESİSİ

Çevre kirliliğinin önlenmesi ve ekolojik dengenin korunması adına doğayla dost bir sanayi bölgesi olma yolunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın kredi desteği ile yapılan “Evsel Ve Endüstriyel Atık-su Arıtma Tesisi” Müteşebbis teşekkül Heyeti’nin sorumluluğu ve kontrollüğü altında işletiliyor. 1., 2. ve 3. Organize Sanayi Bölgelerinin ihtiyacını karşılayabilecek kapasite ve özellikte olan Gaziantep OSB atık su arıtma tesisi 2000 yılında 1.5 trilyonluk maliyetle birinci kademede 30.000 m3/gün debili olarak faaliyet göstermekte olup, ikinci kademede 90 bin m3/gün debiye çıkartılarak tesisin büyütülme çalışmaları tamamlanarak faaliyete alındı. 5. OSB’nin de devreye girmesi ile birlikte mevcut arıtma tesisin yeterli olmayacağı öngörülerek iyileştirme çalışmaları yapıldı.

ORTADOĞU FUAR MERKEZİ

Gaziantep gibi sanayisi ve ticaretiyle ülke ekonomisine büyük değerler katan bir kente hareket sağlayan önemli bir yatırım da Ortadoğu’nun en büyük fuar merkezlerinden birisi olan Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi oldu. 30 bin metrekare kapalı, 90 bin metrekare açık sergi alanı, 10 bin araç kapasiteli otoparkı, bölgenin en büyük fuar merkezi unvanına sahip olmasını sağlıyor. Ortadoğu Fuar Merkezi Gaziantepli üreticiyi dünyayla buluşturuyor.

KARA KONTEYNIR TERMİNALİ

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi İçerisinde Mersin ve İskenderun limanları ile hızlı, güvenli ve direkt bir hat oluşturmak için Devlet Demir Yolları işbirliğiyle yapılarak bir kara konteynır indirme terminali geliştirildi. Sanayicilere büyük kolaylık sağlayan bu terminalden yurtiçi ve dışı olmak üzere, yıllık 250 bin ton yük taşımacılığı gerçekleşiyor.

İTFAİYE MODERNİZE EDİLDİ

2007 yılından itibaren Gaziantep Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü bünyesindeki itfaiye teşkilatı sürekli moderni-ze ediliyor. 40 personeli ve 13 modern aracı ile itfaiye teşkilatı, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ne hizmet veriyor.

ENERJİ SANTRALİ: GÖREN

Kendi elektrik tüketimi ile 63 ilin önüne geçen Organize Sanayi bölgesini ayakta tutan yatırımlardan biri de GÖREN A.Ş., 110 megawatt gücündeki enerji santrali 2011 yılından bu yana, 434 milyon KWH elektrik üreterek, sanayicilerin enerji maliyetlerini yüzde 25 oranında azalttı.

OKUL, KREŞ, YURT, YÜKSEKOKUL

Eğitime ve gelişmeye büyük önem veren Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi yönetiminin birbirinden donanımlı eğitim kurumlan bulunuyor. Çalışan anne ve babaları düşünen Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü açmış olduğu kreş ile hizmet veriyor. Eğitimi geleceğin teminatı gören Organize sanayi Bölge Müdürlüğü’nün açtığı bin 500 öğrenci kapasiteli Anadolu Teknik Lisesi modern sınıfları ve tam donanımlı eğitimcileri ile 1050 öğrenciye eğitim verirken, çevre il ve ilçelerden gelen öğrenciler için 400 yataklı öğrenci yurdunu da hizmete açtı.

Üniversite-sanayi işbirliğini arttırmak amacıyla yapılan Naci Top-çuoğlu Meslek Yüksek Okulu ise bir organize sanayi bölgesi içerisinde konumlandırılmış Türkiye’deki ilk örnek. Bu yüksekokulda, metal, makine, gıda, tekstil ve kimya üzerine eğitim veriliyor. Öğrenciler dört dönem teorik iki dönemde fabrikalarda pratik eğitim alıyorlar.

DOĞALGAZ YATIRIMI

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nin enerji konusundaki bir diğer büyük yatırımı da yine GÖREN iştiraki olan doğalgaz altyapısı. Yıllık 360 milyon metreküp doğalgaz tüketimini olanaklı kılan bu modem ve son derece güvenilir sistemi 500’ün üzerinde firma kullanıyor. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki sanayiciler doğalgazı Gaziantep şehir merkezinden iki yıl önce kullanmaya başladılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu