Haberler

Euro 2016’nın en değerli futbolcuları ve takımları

DÜNYADAKİ bütün futbol meraklılarının gözü şu sıralar Fransa’da. Çünkü Euro 2016 başladı. Herkes bu şampiyonanın ön planda olacak isimlerini merak ediyor. Favori futbolcular, kendilerini gösterecekler mi, yoksa ortaya yeni yıldız isimler mi çıkacak? İngiliz Daily Express gazetesinin internet sitesinde “Euro 2016’da oynayan en değerli oyuncular” listesi yayınlandı. Site, bu oyuncuları transfer oldukları paralara göre değil, bugünkü tahmini değerlerine göre sıralamış…

Euro 2016

1) Cristiano Ronaldo (137.8 milyon sterlin)

Manchester Uni-ted’dan Real Madrid’e 2009’da 80 milyon sterline transfer olmuştu. Portekiz Milli Takımı’nın forvet oyuncusu. 2015’in eylül ayında, profesyonel futbol hayatının 500’üncü golünü kaydetti. 30 yaşında.

2) Antoine Griezmann (120.2 milyon sterlin)

Halen İspanya liginde (La Liga) At-letico Madrid’de forvet oynayan Fransız futbolcu.

Ülkesinde 19, 20 ve 21 yaş altı turnuvalarda kendini gösterdi. 25 yaşındaki yıldızın La Liga’da toplam 75 golü var.

3) Harry Kane (112.5 milyon sterlin)

İngiltere’de Tot-tenham Hotspur’da top koşturan Ingiliz futbolcu. 22 yaşında. Çok kısa zamanda ikinci lig takımlarından birinci lige geçti. Yıllarca “En başarılı genç futbolcu” unvanıyla onurlandırıldı.

4) Anthony Martial (111.8 milyon sterlin)

Monaco’dan Manchester Uni-ted’a transferinde aldığı para, 20 yaşındaki genç futbolcu için “alışılmışın dışında” olarak nitelendirilmişti. Geçen yıl 20 yaş altı turnuvalarda “Altın Genç” ödülü aldı.

5) Paul Pogba (90.4 milyon sterlin)

İtalyan ligi Serie A takımlarından Juven-tus’de oynuyor. 23 yaşındaki Fransız futbolcu sahanın her yerinde görüldüğünden “ahtapot” lakabını almış. İtalya’da birkaç yıl üst üste başarı ödüllerinin sahibi oldu.

6) Gareth Bale (80.8 milyon sterlin)

Galler Milli Takı-mı’nın kanat oyuncularından. 26 yaşındaki Bale, uzun mesafeli şutları, olağanüstü hızı ve serbest atışlardaki başarılarıyla tanınıyor. Bütün zamanların en çok gol atan beşinci futbolcusu.

7) Eden Hazard (78.3 milyon sterlin)

İngiltere’de Chelsea’nin formasını giyen Belçikalı futbolcu. Orta saha ve kanat oyuncusu. Belçika’da ödüller alan Hazard, daha sonra başarısını Fransa’da da sürdürdü. Milli maçlarda ilk golünü Kazakistan’a atmıştı.

8) Dele Alli (75.2 milyon sterlin)

İngiltere’de Premier League’de Tottenham Hotspur’da oynayan İngiliz futbolcu. Takımına sadece beş milyon sterline gelmişti. Çok kısa zamanda değerini 15 kat artırdı. Orta saha oyuncusu…

9) Thomas Müller (73.5 milyon sterlin)

Alman ligi Bundesliga takımlarından Bayern Münih’te oynayan Alman futbolcu. Orta saha, kanat, santrfor olarak her mevkide oynayabiliyor. İngiliz The Guardian gazetesine göre, dünyanın en iyi beşinci oyuncusu.

10) Raheem Sterling (72.8 milyon sterlin)

Jamaika asıllı İngiliz futbolcu. Manchester City’de forvet olarak görev yapıyor. O da “Altın Genç” ödülü sahiplerinden. Oueens Park Rangers ve Liverpool’da oynadıktan sonra yıldızı parladı.

11) Robert Lewandowski (67.8 milyon sterlin)

Bayern Münih’te forma giyen PolonyalI milli futbolcu. Kritik golleriyle takımının şampiyon olmasında büyük roller üstlendi. Kendisi bu kez, C Grubu’nda Bayern Münih’teki arkadaşlarına karşı oynayacak.

12) Alvaro Morata (64.2 milyon sterlin)

Juventus’te oynayan İspanyol futbolcu. İspanya Milli Takımı’nın vurucu gücü olacak. Kariyerine Real Madrid’de başladı. Dünyanın en büyük takımında futbol hayatına başlamak kolay olmasa gerek.

13) Toni Kroos (62.2 milyon sterlin)

Real Madrid’de orta sahada oynayan Alman futbolcu. 2014’te Almanya, Dünya Kupası’nı kazandıktan sonra altı yıllığına Real Madrid’le anlaştı. Otoriteler tarafından hücum oyuncusu olarak da kabul ediliyor.

14) Zlatan İbrahimoviç (59.1 milyon sterlin)

Bosna-Hersek asıllı İsveçli futbolcu, halen İsveç Milli Takımı’nın kaptanı. Dünyanın en çok kazanan futbolcuları listesinde sekizinci, en iyi futbolcu listesinde ise beşinci sırada yer alıyor. Halen Fransa’da oynuyor.

15) Romelu Lukaku (58.1 milyon sterlin)

İngiltere’de Everton takımında forma giyen Belçikalı futbolcu. Baba mesleğini sürdürüyor. Babası Roger Lukaku da, profesyonel futbolcuydu. İki yıl önce, “En çok gelecek vaat eden” futbolcu seçilmişti.

16) Hector Bellerin (55.6 milyon sterlin)

Arsenal’de oynayan İspanyol futbolcu. Pozisyonu sağbek. Gençler turnuvalarında kendini ispatladı ve birinci lig takımlarında oynamaya başladı. 95’inci dakikada oyuna girip gol atarak takımını kurtarmasıyla tanındı.

17) Kevin De Bruyne (55.2 milyon sterlin)

24 yaşındaki Belçikalı futbolcu, Alman ligi Bundesliga’da bir önceki sezon yılm futbolcusu seçilmiş, oynadığı Wolfsburg takımında 73 maçta 20 gol atıp 37 de asist yapmıştı. Manchester City’de oynuyor.

18) Yannick Carrasco (50.9 milyon sterlin)

Halen İspanyol kulübü Atletico Madrid’de oynayan 22 yaşındaki Belçikalı futbolcu, sadece geçen yıl milli maçlara çıkmaya başlamıştı. Monaco’da oynadığı yıl 20 gol atarak göz doldurmuştu.

19) Koke (50.3 milyon sterlin)

Atletico Madrid’in orta sahası ona emanet. 24 yaşındaki İspanyol futbolcunun asıl adı Jorge Resurreccion Merodio. Ama arkadaşları ona kısaca “Koke” diyor. 250 resmi maçta beş değişik ödülü var.

20) Mesut Özil / David Alaba (48.8 milyon sterlin)

Premier League takımlarından Arsenal’de oynayan, Türk asıllı Alman futbolcu, bu sırayı David Alaba ile paylaşıyor. Alaba da, AvusturyalI orta saha ve defans oyuncusu. Halen Bayern Münih’te oynuyor.

Birkaç istatistik

En genç oyuncular

Marcus Rashford [İngiltere – 1997 doğumlu)
Renato Sanches [Portekiz – 1997 doğumlu)
Emre Mor [Türkiye – 1997 doğumlu)

En yaşlı oyuncular

Gabor Kiraly [Macaristan -1976 doğumlu)
Shay Given [İrlanda Cumhuriyeti – 1976
Gianluigi Buffon [İtalya – 1978 doğumlu)

En uzun oyuncular

Costel Pantimillion [Romanya – 2.03 m)
Fraser Forster [İngiltere – 2.01 m)
Lovre Kalinic [Hırvatistan – 2.01 m)
Andreas Isaksson [İsveç – 2.00 m)

En kısa oyuncular

Lorenzo Insigne [İtalya – 1.63 m] Jamie Ward [Kuzey İrlanda – 1.65 m] Pedro Rodriguez [ispanya – 1.67 m]

FIFA’nın sınıflaması

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği FIFA (Federation Internationale de Football Association], merkezi İsviçre’nin Zürih kentinde olan, “futbol”un dünya çapındaki en üst düzey yönetim organı. 1904’te Paris’te kurulan organizasyona 204 futbol federasyonu üye. Altı kıtanın konfederasyonunu çatısı altında topluyor. Bunlar; AFC [Asya], CAF (Afrika], CONCACAF (Kuzey Amerika], CONMEBOL (Güney Amerika], OFC (Okyanusya] ve yakından bildiğimiz UEFA (Avrupa],

Kuruluş, 1993’ten beri milli takımlara puan veriyor. Önceleri yöntem basitti. Kazanana üç, berabere kalana iki puan yazılıyordu. Kurallar günümüze kadar birkaç kez değiştirildi. Bugün, maç sonucu, maç statüsü, rakibin gücü, bölgesel güç, dostluk maçları, çeyrek final/yarı final/final maçları gibi pek çok hususun dikkate alındığı karmaşık bir puanlama sistemi var. Her şeyden önce milli takımlar arasındaki maçların, FIFA tarafından resmi olarak tanınması şart. Artık penaltısız galibiyete üç puan, bir penaltı ile alınan galibiyete iki puan, beraberliğe bir puan, bir penaltıyla yenilgiye bir puan veriliyor. Penaltısız yenilgilere puan yok.

2 Haziran 2016 tarihi itibariyle FIFA’nın dünya klasmanı şöyle:
fifa siniflamasi

En pahalı takım hangisi?

İngiliz Daily Mirror gazetesinin internet sayfasına göre Euro 2016’da mücadele edecek takımların değerleri şöyle:
en degerli takim

Avrupa Futbol Şampiyonalarından notlar

■ İlk Avrupa Futbol Şampiyonası 1960’ta yine Fransa’da düzenlendi. Bu nedenle 2020’de yapılacak şampiyona 60’ıncı yıldönümü olarak özel bir organizasyon sayılacak.

■ Avrupa Futbol Federasyonları Birliği UEFA’nın (ev sahibi Fransa hariç), 53 üyesi, şampiyona için gruplar halinde mücadele etti. Büyük Britanya’nın güney Ispanya’daki denizaşırı toprağı Cebelitarık, 2013’te UEFA’ya kabul edildi. Fakat 30 bin kişilik bu bölge, henüz FIFA üyesi olamadı.

■ Bu şampiyonayı hangi ülkenin organize edeceği ile ilgili oylama 2009’da yapıldı, iskoçya, Galler, Rusya, İrlanda, Fransa, İtalya, Türkiye, Norveç ve İsveç talip oldu. Norveç ve İsveç ortak teklif vermişti ama yeterli desteği göremediklerinden çekildiler. Türkiye, son tur oylamada Fransa’ya bir oy farkla kaybetti.

■ Fransa, 1960 ve 1984’ten sonra üçüncü kez şampiyonaya ev sahipliği yapıyor.

■ İtalya 1968’de, Fransa da 1984’te ev sahibi iken şampiyon oldular. Başka hiçbir ülkenin ev sahibi şampiyonluğu bulunmuyor.

■ Euro 2016’nın logosunu, Portekiz grafik ve tasarım ajansı Brandia Central hazırladı. Logoda, Fransız bayrağının renkleri olan kırmızı, mavi ve beyaz var.

■ Şampiyonanın sloganı, “LeRendez-Vous”. Yani Randevu… Dünyanın dört bir yanındaki futbol severlere, Fransa’nın 10 kentindeki futbol şöleni için randevu veriliyor.

■ Şampiyonanın maskotu “Süper Victor”, yaklaşık 108 bin kişinin oylarıyla belirlendi.

■ Maç biletlerinin en ucuzu, 25 euro. Tribünde en iyi koltuklar bile 100 euro’nun altında. Final maçının biletleri ise ortalama 895 euro.

■ Maçlar Saint Deniş, Marsilya, Lyon, Lille, Paris, Bordeaux, Saint-Etienne, Nice, Lens ve Toulouse’da oynanacak.

■ Paris’teki 81 bin kişilik “Pare des Princes” ve Marsilya’daki 67 bin kişilik “Stade Velodrome”, şampiyonalara 1960’tan beri hizmet veren statlar.

■ Türk Milli Takımı’nın kamp yeri, bir sahil kasabası olan Saint-Cyrsur Mer’de. Bu kasaba, ülkenin güneydoğusunda, Fransa’yı oluşturan 13 idari bölgeden biri olan “Provence-AlpesCoted’Azur”de.

■ Şampiyonanın resmi maç topu bile var. Geçen yılın sonlarında, Fransa’nın eski oyuncusu, Real Madrid’in bugünkü teknik direktörü Zinedine Zidane tarafından tanıtılmıştı. Adı da “Beau Jeu” (Güzel Oyun]

■ Fransızlar, terör olayları nedeniyle diken üstünde. Güvenlik bütçelerini son anda yüzde 20 oranında artırdılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu