Haberler

ERP’yi yapılandırmak adına gönüllü bir platform kuruldu

erpKOBİ’ler için de büyük önem taşıyan ERP’yi yapılandırmak adına gönüllü bir platform kuruldu. ERP Komitesi adı verilen bu kuruluş, ERP’yi anlatan seminerler düzenliyor, şirketleri mevcut durumlarını fark etmeleri ve yol haritalarını oluşturabilmeleri için gönüllü analiz toplantıları düzenliyor. Komite şimdide de ‘Kurumsal Dönüşüm Platformu’ adıyla Türkiye genelinde yaygınlığını artırarak firmalara ERPyi anlatmaya hazırlanıyor.

ERP sistemleri firmalara, ope-rasyonel etkinlik ve daha iyi karar verebilme, bilgiye hızlı erişim gibi getirileri sağlayarak, şirketin rekabetçi olması için fırsat sunan projeler verilen ad. Dünyadaki değişime karşın kendi içinde yenilenme fırsatı bulamayan firmalar için ERP projeleri bulunmaz bir fırsat olarak ifade ediliyor.Bu yüzden ERP sistemleri yalnızca bir yazılım olarak değil, sunduğu stratejik önemle de değerlendirilmesi gerekiyor.

Bu sistemi yaygınlaştırmak ve firmalara tanıtmak amacıyla gönüllük esasına dayanan bir ERP Komitesi kuruldu. ERP Komitesi, Türkiye’deki ERP kullanıcıları, akademisyenler, yönetim danışmanları ve stratejistlerin yanı sıra ticaret, sanayi ve hizmet sektöründeki kuruluşlar ile iş uygulamaları sektöründe faaliyet gösteren firmalardan oluşan marka bağımsız bir platform.

Komitenin amacı, ERP projelerinde başarıya ulaşılabilmesi için akademisyen, yönetim danışmanı ve ERP kullanıcısı olan komite üyelerinin yazılım geliştirme platformları, büyük ölçekli iş uygulamaları, veri analizi, karar destek sistemleri, kaynak planlama ve optimizasyon gibi ileri seviyedeki uzmanlıklarını ve tecrübelerini paylaşmak. ERP uygulamalarının kullanımına geçecek ticaret, sanayi ve hizmet kurumlarına sunduğu bir platform oluşturmak amacıyla geçtiğimiz yıl kurulan komitenin 2 bin 750’nin üzerinde bireysel ve kurumsal üyesi bulunuyor.

Ücretsiz paylaşım

Sektörel olarak kurduğumuz çalışma grupları ile ERP adayı firmalara yönelik ERP kullanımı raporlar oluşturduklarını söyleyen ERP Komitesi Koordinatörü Göker Sarp, ERP’yi anlattıkları seminerler ve adaylara yönelik terapi aktivitele-rinden oluşan ‘Adım Adım ERP’ programının olduğunu belirtiyor. Farkındalık yaratan tanıtım kampanyaları düzenlediklerini ifade eden Sarp, “Kişisel mesajlar ile üyelerimiz posterlerde yer alıyor. Bunları basına dağıtıyoruz. Firmaları kendi yerlerinde mevcut durumlarını fark etmeleri ve yol haritalarını oluşturabilmeleri için gönüllü analiz toplantıları düzenliyoruz. Akademisyenler tarafından kaleme alınan dokümanlarımızı ücretsiz olarak paylaşıyoruz” diyor.

KOBİ’leriçin önemi büyük

Üye portföyünde ağırlıklı olarak ERP kullanıcısı firmalar bulunuyor. Temel olarak ERP kullanımı konusunda edindikleri tecrübeleri ERP adayı firmalara ulaştırabilmeleri için çalışan bir platform denilebilir ERP Komitesi için.

KOBİ’lerin rakip firmalardan daha etkin ve verimli çalışmalarının önemine dikkat çeken Sarp, ERP sistemlerinin de çıkış noktası olan bu kavramın onlar için daha da önemli olduğunu belirtiyor. Kurumların ERP kullanma nedenlerinin farklılık gösterdiklerini bildiren Sarp, “Ancak ku-rumlardaki ortak olan nokta herkesin bireysel başarı sağlamak adına çalışmıyor olmasıdır. ERP projeleri ile de operasyonel verimliliği artırıcı ortak bir çalışma ve denetleme düzeni oluşturulur; kişilerin hedeflediği bireysel başarılardan bütünsel olarak faydalanabilir” diyor.

Yeni şehirler geliyor

ERP Komitesi’nin diğer komitelerin de desteği ile yoluna ‘Kurumsal Dönüşüm Platformu’ olarak devam edeceğinin altını çizen Sarp, bu başlık altında potansiyeli büyük bir organizasyon yaparak kurumların bu konuya olan ilgilerini artırmayı ve henüz haberdar olmamış kuruluların da dikkatlerini çekmeyi planladıklarını ifade ediyor. Sarp, şu bilgileri veriyor:

“Dört bölgede (İzmir, Bursa, Ankara ve Antalya) temsilcilerimiz görevlerine devam ediyorlar. Yakın dönemde Eskişehir, Konya, Gaziantep, Adapazarı, Kayseri şehirlerinde de temsilcilerimizi belirleyip ülke çapında kurumsal çözümlere ve kurumsal dönüşüme olan far-kındalığı artırmaya devam edeceğiz. ‘CEO’lar için Kurumsal Dönüşüm’ kitabı, ‘KOBİ’ler için Kurumsal Çözüm Önerileri’ ve ‘Kurumsal Çözümler Rehberi 2014’ yakında dönemdeki diğer projelerimizden bazıları.”

7 bin firma proje geliştirdi

Türkiye’de 90’lı yıllarda ERP programlarının piyasaya girişinden itibaren yaklaşık 7 bin orta ve büyük ölçekli firmada ERP projesinin gerçekleştiğini vurgulayan Göker Sarp, 2012 yılı TÜİK verilerine göre bu büyüklükteki toplam işletme sayısının 39 bin 711 olarak belirlendiğini ifade ediyor. Günümüzde Türkiye’deki büyük ve orta ölçekli firmaların yaklaşık yüzde 17,6’smda ERP projesi gerçekleştirildiğini belirten Sarp, henüz bu işletmelerdeki ERP kullanımına yönelik bir kullanım araştırması gerçekleştirilmediği yaygınlaşma durumu hakkında bilgi vermenin güç olduğunu sözlerine ekliyor. Sarp, sözlerine şöyle devam ediyor:

“ERP Komitesi Pazar Çalışma Grubu’nun, ISO 500 2011 verilerine göre 425 firma üzerinde yaptığı ERP kullanımı araştırmasına göre; 53 firma, kendi bilgi işlem ekibi tarafından veya bir bilgi işlem firması tarafından özel olarak geliştirilen

sadece mali işler bölümünde kurumsal yazılım kullanıyor. 29 firmanın kısa veya orta vadedeki stratejik planlan arasında ERP projesi bulunuyor.”

Son iki yılda kullanım arttı ERP pazarı, dünya genelinde belirli bir kullanım yaygınlığına ulaşmış durumda, Türkiye’de ise henüz büyük şirketlerin tamamı ERP kullanmıyor.

KOBİ’lerde kullamm oranının daha düşük olduğunu kaydeden Göker Sarp, küçük ölçekliler firmalarda ise ERP kullanım oranının yüzde 5’in çok altında olduğuna dikkat çekiyor. Sarp, şöyle devam ediyor:

“Türkiye’nin dünya ekonomisi ile entegrasyonunun 2000’li yılların başına kadar sınırlı kalması, henüz endüstri topluluğu yolculuğumuzun başlarında olmamız, Türkiye’deki mevcut dış kaynaMı sermayenin azlığı, ERP sistemlerinin Türkiye’de yaygınlaşmasını yavaşlattı ve geciktirdi. Bu koşullara rağmen, yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı olarak ERP çözümlerinin firmalara sağladığı katkılar ve alman sonuçların duyulması ile son bir iki yıl içinde son iki yıl içinde Türkiye’de ERP kullanımının gelişimi hızlandı.”

Burcu Tuvay

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu