İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Çocuklar İçin Spor Merkezi Açmak

Sağlıklı yaşam trendinin yaygınlaşmasıyla birlikte sayısı hızla artan spor merkezleri, spor ekonomisinin lokomotifi haline geldi. Artık sadece yetişkinler değil çocuklar için de spor merkezleri açılıyor. Türkiye geneline yayılmaya başlayan Muzipo Kids, My Gym, Gymboree, Çilek Spor Kids, Kids Sport gibi çocuk spor merkezleri franchise da veriyor.

çocuk spor merkezleri franchise‘Obozite’ riskinin yükselmesi, sağlıklı yaşam bilinci yükseldikçe son dönemde spora yönelik yatırımlarda da ciddi bir artış oldu. Farklı konseptlerde açılan pek çok spor merkezi spor ekonomisinin lokomotifi haline geldi. Ağırlıklı olarak yetişkinlere yönelik bir yatırım gibi görülen spor merkezlerinde yeni trend ise çocuk spor merkezleri. Gymboree, My Gym gibi yabancı markalar Türkiye’deki potansiyeli görerek yatırım yaparken, yerli girişimciler de yeni konseptlerle pazarda büyümeye başladı. Bu merkezler franchise vererek Türkiye geneline yayılıyor.

Son dönemde çocuklara yönelik spor merkezlerinin sayısının artmasında yaşam alışkanlıklarının değişmesi ve yetişkinlerin bu konuda bilinçlenmesinin büyük etkisi var. Yetişkinlerin spora olan ilgisi arttıkça erken yaşta bu alışkanlığın kazanılmasının önemi konusunda daha da bilinçlendiklerine dikkat çeken My Gym Türkiye Master Franchising yetkilisi Ece Kabaoğlu, “Çocuk gelişiminde hareket ve sporun faydası oldukça büyük. Günümüzde teknolojinin çok ilerlemesi ve çevre koşulları çocukların daha hareketsiz bir ortamda büyümelerine Sebep oluyor. Bunun için böyle merkezlerin açılmasıyla çocuklar gelecekteki yaşamlarında sporu ve sağlıklı yaşamı benimseyebilirler” diye konuşuyor.

Spor bilincinin geniş kesimlere yayılması daha uygun fiyatlı merkezlere de ihtiyaç duyulmasına neden oluyor. Türkiye’de sporun hala lüks olarak algılandığını söyleyen Muzipo Yönetici Ortağı İlkiz Özcan Sönmez, “22 milyondan fazla çocuk nüfusu olan ülkemizde genellikle hitap edilen kesin A ve B1 segmentleri. Türkiye’nin yaklaşık yüzde 90’ının B ve C segmenti olduğu düşünülürse, bizim gibi kaliteli hizmeti ekonomik fiyatlarla sunan yerlere talebin yüksek olacağını düşünüyoruz. Muzipo Kids olarak bu algıyı kırarak her gelir grubundan çocuğun hareket edebileceği alanlar yaratıyoruz” diyor.

15 ŞUBEYE ULAŞACAK

Bu konuda Türkiye’deki potansiyeli ilk gören şirket, dünyada 1976’dan, Türkiye’de ise 2005’ten beri faaliyet gösteren Gymboree oldu. Marka bünyesinde 0-5 yaş çocuklara yönelik anne ve bebek sınıfları ve oyun gruplarının yanı sıra jinmastik, resim, müzik ve İngilizce dersleri veriliyor.

İstanbul’da dokuz, İzmir, Adana ve Ankara’da birer olmak üzere toplam 12 şubesi bulunan Gymboree, 2015’te şube sayısını 15’e çıkarmayı hedefliyor. Markanın isim hakkı bedeli, bölgelere göre değişmekle birlikte, ortalama 60-80 bin dolar arasında. Royalty bedeli ise yüzde 8. Toplam yatırım maliyetinin 150 bin ile 250 bin dolar arasında değiştiğini söyleyen Gymboree Türkiye Temsilcisi Esra Taşar, “0-3 yaş, çocukların gelişiminde çok önemli. Aileler bu dönemde çocuklarını bu gibi eğitici kurumlara getirerek gelişimlerini desteklemeli. Kaliteli geçirilen bu vakit iletişimi ve bağı kuvvetlendirdiği gibi çocuk üzerinde de sosyal, zihinsel ve motor gelişimleri açısından büyük faydalar sağlıyor” diyor.

İSTANBUL DIŞINA ÇIKACAK

1982’de Kaliforniya’da kurulan My Gym de Türkiye pazarındaki potansiyeli gören şirketlerden biri. 2012 yılında Türkiye’de ilk şubesini açan My Gym, 0-13 yaş arası çocukların fiziksel gelişimlerinin yanı sıra zihinsel gelişimlerinin de hızlandırıldığı bir hareket gelişim merkezi.

İstanbul’da yedi şubesi bulunan My Gym, 2015’te İstanbul dışına açılmayı hedefliyor. My Gym Türkiye Master Franchising yetkilisi Ece Kabaoğlu, öncelikli olarak Ankara, İzmir, Bursa ve Adana’da şubeleşme-yi hedeflediklerini söylüyor. Şirketin franchise bedeli 62 bin dolar. Amerika’dan gelen ekipman bedelinin de 60 bin dolar olduğunu belirten Kabaoğlu, toplam yatırım maliyetinin yerin fiziksel koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterdiğini vurguluyor.

20 YENİ MERKEZ AÇACAK

Türkiye’de kadınlara özel spor merkezleriyle adını duyuran b-fit’in kurucusu Bedriye Hülya’nın ortak olduğu Muzipo Kids, 18 ay ile 12 yaş aralığındaki her gelir seviyesinden çocuğun hareket edebileceği alanlar oluşturmak ve toplumda erken yaşta egzersiz ve oyunun önemi ile ilgili farkındalık yaratmak misyonu ile 2011 yılında kuruldu. Üç yılda beş ilde 14 merkeze ulaşan Muzipo, 2014 yılı sonuna kadar bu sayıyı 20’ye çıkarmayı hedefliyor. 2015 hedefi ise 20 yeni merkez daha açarak yeni Jkonseptler geliştirmek.

Franchise sahiplerinin çok büyük oranda daha önce farklı sektörlerde kariyer yapan anneler olduğunu söyleyen Muzipo Yönetici Ortağı İlkiz Özcan Sönmez, bu girişimcilerin çocuklarıyla birlikte yapabilecekleri bir iş olduğu için Muzipo Kids’i tercih ettiklerini belirtiyor.

ÇOCUKLARA YÖNELDİ

Sadece kadınlara özel spor merkeziyken çocuklara özel konsept geliştiren diğer bir marka ise Çilek Spor. 1997’den bu yana fitness alanında faaliyet gösteren şirket, Çilek Spor Kids olarak Türkiye’de ilk kez çocuklara özel hidrolik fitness ekipmanları üretti. Çilek Spor merkezleri iki farklı konseptte açılabiliyor. Sadece kadınlara veya sadece çocuklara özel olabildiği gibi iki gruba da beraber hizmet verebilecek şekilde kurulabiliyor.

Toplam 26 şubesi bulunan Çilek Spor, 2015’te en az 10 şube açmayı planlıyor. Kadınlara veya çocuklara özel merkezler tek olarak kurulduğunda isim hakkı ve ekipman bedeli ortalama 20 bin doları buluyor. Çilek Spor yetkilisi Ümit Özer, bir şubenin kurulum maliyetinin herşey dahil minimum 35 bin doları bulduğunu söylüyor.

ANADOLU’YA AÇILIYOR

İlk şubesi 2005 yılında açılan SBK (Sportif Beceri ve Koordinasyon) Merkezi’nin kurucusu İbrahim Adan eski bir sporcu. Üniversite mezuniyet tezini de çocuk sporculann motor beceri gelişimlerini araştırarak tamamlayan Adan, bu araştırmaları sırasında eğitimlerde bilimsel gibi görünen birçok uygulamanın eksik ya da yanlış olduğunu fark ederek kendisi sağlıklı bir eğitim programı hazırlamaya karar veriyor. SBK eğitimleri bu sayede ortaya çıkıyor.

Bugüne kadar 10 binden fazla çocuğa ulaşan Adan’ın en kapsamlı yatırımı SBK Merkezi adı altında Esenkent Bahçeşehir’de yer alıyor. Girişimci, şube ağını ise Kids Sport markasıyla büyütüyor. Şu anda biri Eskişehir, beşi İstanbul’da toplam altı şubesi var. 2015 yılında altı yeni şube açılması hedefleniyor. Kids Sport’a yatırım miktarı tercih edilen konsepte göre 70 bin ile 105 bin TL arasında değişiyor. Yatırımcılara çalışma alanlarına uygun bir fizibilite raporu hazırlayarak rakamları netleştirdiklerini belirten Adan, İstanbul ve diğer illerdeki rakamların aynı olmadığını söylüyor.

ÖZEL ÇOCUKLAR İÇİN

2014 mayıs ayında faaliyete başlayan PG Sports ise başta otizm olmak üzere zihinsel engellilik, down sendromu gibi tanılara sahip özel ge-reksinimli çocukların gelişimlerinin her alanda desteklenebildiği bir spor ve aktivite merkezi. Tesiste yüzme, basketbol, pilates, fitness, tenis, voleybol, bisiklet, masa tenisi, futbol, jimnastik gibi birçok sportif faaliyetin yanı sıra el sanatları, dans, aşçılık gibi konularda da eğitimler veriliyor.

Maltepe Dragos’ta bulunan merkezin ilk hedefi İstanbul’da Avrupa yakasında bir şube açmak. Franchise verip vermeme konusunda çalışmaların devam ettiğini söyleyen PG Sports Genel Müdürü Fatih Yılmaz, bir şubenin toplam yatınm maliyetinin minimum 600 bin TL olduğunu vurguluyor. Merkezde yapılan çalışmaların çocukların her alanda gelişimine ciddi katkı sağlayacağını söyleyen Yılmaz, “Otizmin her geçen gün daha fazla yaygınlaştığını düşünürsek, bu yönde spor merkezlerinin sayısının artması kaçınılmaz olacak. Sporun otizm üzerindeki olumlu etkilerinin görülmesi ve bu noktadaki farkındalığm artması da tetikleyici bir faktör olacaktır” diyor.

ANKARA’DAN YAYILACAK

Ankara’da 2010 yılında kurulan Başlangıç Akademi ise anaokulu ve spor kompleksini birleştiren bir kon-septe sahip. Merkezde geniş okul öncesi atölyeleri, eğlenceli oyun atölyesi, kapalı yüzme havuzu, basketbol, voleybol, kafes futbolu sahaları, eskrim ve jimnastik alanları bulunuyor.

Türkiye’de genç ve genç üstü yaş skalasındaki bireylerin rahatlıkla spor tesislerini kullandıkları halde çocuklara yönelik bu tür faaliyet gösteren bir tesisin olmadığını fark ederek Başlangıç Akademi’yi kurmaya karar verdiklerini söyleyen Gözde Kardoğan, “Merkezimiz Ankara’da bir ilk. Bu nedenle çok ilgi görüyor. Önümüzdeki günlerde birçok ilde faaliyet göstermeyi amaçlıyoruz. Franchise vermeyi ise kısa vadede düşünmüyoruz. Önceliğimiz altyapımızı oluşturmak” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu