Haberler

AVM’ler Sosyal Sorumluluk Projelerinde Yarışıyor

Alışverişten öte yaşam merkezi olma iddiasındaki AVM’ler toplumun sorunlarına da duyarsız kalmıyor. Sosyal sorumluluk projelerinde kimisi kadınları kimisi de çocukları odağına alıyor. Çoğu projede STK’larla işbirlikleri öne çıkıyor…

‘SOSYAL sorumluluk’ günümüzde oldukça popüler bir kavram. Sözlük anlamı ile tarif edecek olursak sosyal sorumluluk, ister birey isterse de kurum olsun sosyal, kültürel, ekonomik ve çevresel konulara yönelik etik ve duyarlı davranışların tamamını ifade ediyor. Sosyal sorumlulukta amaç toplumsal fayda.

Toplumsal faydaya her zamankinden fazla ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde pek çok firma yaptıkları sosyal sorumluluk projeleri ile dikkat çekiyor. Bunlar arasında bazı AVM’lerin oldukça kayda değer projeler ürettiğini görüyoruz.

Yıllardır, kamu, STK ya da firmalar tarafından gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projeleri neden AVM’lerin ilgi alanına giriyor? Her şeyden önce bu sorunun cevabı AVM’lerin sadece AVM olarak kalmaması ile açıklanabilir. Şimdilerde pek çok AVM birer yaşam merkezi olarak tanımlanıyor ve buna göre yapılanıyor. Yemek, eğlence, alışveriş, kültür sanat gibi birden fazla aktivite-ye imkan tanıyan AVM’ler insanların vakit geçirmek istediklerinde ilk tercih ettikleri mekan oluyor.

avm yatirim

TOPLUMSAL DUYARLILIĞA KATKI

Tesco Kipa Kurumsal İlişkiler Direktörü Nil Timur hızla değişen dünyada sağlıktan eğitime pek çok konuda sorunlara çözüm bulma ve yeni ufuklar açma noktasında özel sektörün katkısına ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Timur, “Alışveriş merkezleri, ailelerin sosyalleşmeleri, ihtiyaçlarını karşılaması ve birlikte eğlenceli vakit geçirmesi gibi pek çok farklı imkanlar sunuyor. AVM’lerin sayısının ve öneminin artmasına paralel olarak sosyal konularda da giderek artan sorumluluklar üstlenmesinin hem doğal hem gerekli olduğunu düşünüyoruz” diye konuşuyor.

Rönesans Yönetim İstanbul Bölge Müdürü Yalım Gürakan da sosyal sorumluluk projelerinin AVM’ler tarafından ele alınmasının kentsel gelişim ve duyarlılığa katkı sağlayacağına inandıklarım belirtiyor.

ÇOCUKLAR ÖN PLANDA

AVM’lerin kimisi çocuklara yönelik projeler geliştirirken kimisi de kadınları odağına alıyor. Bu projeler içinde Capitol’un ‘Dilek Ağacı’ adından söz ettiriyor. Capitol Alışveriş merkezi icra Kurulu Üyesi ve Shop-mix Genel Müdürü Selda Eremsoy ilk olarak yedi yıl önce başlayan Dilek Ağacı projesi ile sadece gelen ziyaretçilerle değil, Türkiye’nin yedi farklı bölgesinde binlerce çocukla bir bağ oluşturmyı düşündüklerini anlatıyor.

Kozzy AVM’nin de bu anlamda yelpazesi geniş. Okullara satranç sınıfı kurmaktan kitap bağışı kampanyalarına, omurilik felçlileri için sandalye almak için mavi kapak toplama kampanyasından anne-baba destek seminerlerine kadar pek çok alanda sosyal sorumluluk projesi yürütmüş ve halen yürütüyor.

Kitap bağışı kampanyası da düzenlediklerini hatırlatan Rönesans’tan Yalım Güra-kan “Rönesans Eğitim Vakfı önderliğinde gerçekleştirdiğimiz kitap toplama kampanyamızda 255 binin üzerinde kitabı okullara bağışladık. Geri dönüşüme gönderilen kitaplarla ise 100’den fazla ağacı kurtararak doğaya da katkıda bulunduk” diye anlatıyor.

ODAĞINDA EĞİTİM VAR

Kipa da her yıl gerek ulusal gerekse de yerel çapta projeler gerçekleştiren AVM’lerden biri. Örneğin, geçtiğimiz yıllarda Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı işbirliği ile İyi Yaşam Programı’ kapsamında 60 bin çocuğa öz bakım ve sağlıklı beslenme gibi temel becerileri öğreten bir projeye imza attı. Kipa benzer şekilde son iki yıldır Egeli genç girişimcilere destek olmayı hedefleyen Liyakat Derneği öncülüğünde hayata geçirilen Girişim Kampüsü projesinin sponsorluğunu üstleniyor.

Nil Timur sosyal sorumluluk projelerinde büyük pay sahibi olan Kipa Aile Kulüpleri ve Toplum Elçileri’nden bahsederek “Bazı büyük mağaza ve AVM’leri mizde kurduğumuz Kipa Aile Kulüpleri’ne, müşterilerimiz hiçbir ücret ödemeden üye olabiliyor. Bu kulüpler, üyelerine -A hem sosyalleşebilecekleri bir ortam sunuyor hem de ev sahipliği yaptıkları kurslar ve etkinliklerle bir tür ‘eğitim merkezi’ işlevini üstleniyor. Ahşap boyama, dil kursları, el sanatları, mutfak atölyeleri gibi pek çok etkinlik düzenleniyor. Katıldıkları eğitimlerin ardından kendi işlerini kurup başarıya ulaşanların sayısı da azımsanmayacak kadar yüksek” diye anlatıyor.

ÖNCELİĞİ STK’LARLA İŞBİRLİĞİ

Carousel’de de STK ile işbirlikleri öne çıkıyor. Kızılay, Yeşilay, Tema Vakfı, Toçev, Lösev, Hayata Bağış Derneği, Türk Eğitim Vakfı, Gözder gibi derneklerle ortak projeler yürüten Carousel’in, Dilek Ağacı projesini hayata geçiren ilk AVM olduğunu da belirtelim. Bakırköy Belediyesi ile bundan 15 yıl önce başlattıkları bu proje ile kimsesiz çocukların gönlüne dokunduklarını kaydeden Carousel AVM tcra Kurulu Üyesi Orhan Demir şöyle devam ediyor:

“Kimsesiz çocukların eksiklerini belirleyerek, ziyaretçilerimizin de katkılarıyla yüzlerce çocuğun taleplerini yerine getir-oemir menin mutluluğunu yaşadık. Bakırköy Belediyesi ile birlikte ihtiyaç sahibi çocukların Sünnet Şölenini geleneksel olarak yürütüyoruz. (Gözder) Görme Özürlüler Derneği ile beş seneye yakın çalıştık. Onların rehebilitasyon ve bilişim merkezlerini tam teçhizatlı bir şekilde hayata geçirdik.”

UNICEF’LE İŞBİRLİĞİ YAPTI

Panora AVM Pazarlama Müdürü Pınar Yılmaz sosyal sorumluluk projelerini iki koldan yürüttüklerini ifade ediyor. Hem insana hem de çevreye katkı sağlamayı amaçladıklarını kaydeden Yılmaz, STK’larla da sık sık Y,\maz çalıştıklarını belirtiyor. Bunun en geniş katılımlı örneğini “Unicef Yardım Müzayedesi”nde yaşadıklarını dile getiren Yılmaz, “Üst düzey bürokratların, yabancı misyon eşlerinin, cemiyetin bu organizasyona özel tasarladığı tişörtler büyük ilgi gördü. Birçok ünlünün ve Unicef gönüllüsünün katılımı ile gerçekleşen gece de büyük miktarda gelir elde edildi” diyor. Ayrıca Panora’mn yenilenebilir enerji ile beslenmesi için gerekli anlaşmalar gerçekleştirildiğini söyleyen Yılmaz atık ayrıştırma ve geri dönüşüme katkı sağlamak amacıyla modern bir atık ayrıştırma ünitesi kurduklarını sözlerine ekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu