Haberler

Akıllı telefon satışları 11 milyonu geçecek

Türkiye’de yılın ilk yarısında 5,6 milyon akıllı telefon satıldı. Yıl sonu için tahminler satışların 11 milyonu geçeceği yönünde. Geçen yılki satış 10,4 milyondu. Global pazarda da satışlar artıyor. Bunu ise dört önemli trend tetikliyor. Bunları, 4G özellikli telefonlara geçiş, büyük ekranlara olan ilgi, orta fiyat segmentine yönelim ve gelişmekte olan pazarlardaki potansiyel oluşturuyor.

Mobil telefonlarda internetin daha fazla kullanılmaya başlaması ile birlikte akıllı telefonlara olan ilgi giderek artıyor. Şu anda pazara bakıldığında, yeni satılan cep telefonlarında akıllı telefonların payının yüzde 93 seviyesine yükseldiği görülüyor. Akıllı telefon sa-tışlan da giderek yükseliyor.

Akıllı telefon

Bu yılın ilk yansında Türkiye’de 5,6 milyon adet akıllı telefon satıldı. Geçen yıl aynı dönemde bu rakam 4,9 milyon adetti. Bu rakam ilk yarıyıl için yüzde 14 büyüme anlamına geliyor. Cirosal olarak bakıldığında ise 5,8 milyar TL’lik pazar hacminin 7,6 milyar TL’ye çıkarak yüzde 31 büyüdüğü görülüyor. Gfk Türkiye tarafından açıklanan bu rakamlar kapsamında, yıl sonu için tahminler akıllı telefon satışlarının 11 milyonu geçeceği yönünde. Geçen yılki satış rakamı ise 10,4 milyondu.

DÖRT TREND ETKİLİ

Akıllı telefon satışlarındaki artış sadece Türkiye’ye özgü değil. Dünyada da akıllı telefon satışlarında yükseliş var. Geçen yıl tüm dünyada 1,2 milyar adet akıllı telefon satılmıştı. Bu yılın ilk çeyreğine bakıldığında ise yüzde 7 büyüme olduğu görülüyor.

Global olarak satış rakamlarına baktığımızda, Ortadoğu, Afrika ve Asya Pasifik’te hızlı bir büyüme söz konusu. Çin’de yüzde 3 büyüme yakalanırken, Ortadoğu, Afrika ve gelişen Asya Pasifik ülkelerinde yüzde 30’lu rakamlar aşıldı. ABD ve Avrupa’da ise bu oran yüzde 15’i geçmiyor.

Peki büyümeyi sağlayan faktörler neler? GfK’nın yayınladığı global akıllı telefon pazan raporunda dört trend öne çıkıyor. Bunları da 4G özellikli telefonlara geçiş, büyük ekranlara olan ilgi, orta fiyat segmentine yönelim ve gelişmekte olan pazarlardaki potansiyel oluşturuyor.

4G ÖZELLİKLİLER ARTACAK

Global pazara bakıldığında 4G özellikli telefonların payının yüzde 51’e ulaştığı görülüyor. GfK’nin yıl sonu beklentisi ise bu oranın yüzde 59’a çıkacağı yönünde.

Türkiye’de 3G teknolojisinin gelmesiyle akıllı telefonlarda kullanımı hızlanan internetle beraber talep giderek artmıştı. Bu ay yapılacak 4G ihalesi ile birlikte telefonlarda kullanılan internetin daha fazla hıza ulaşması, beraberinde daha fazla kullanımı da getirecek. 4G özellikli telefonlar da pazarda yerini almaya başladı ama üreticiler önümüzdeki yıl daha fazla seçeneği sunacak. Böylelikle Türkiye’de akıllı telefon pazarında 4G etkisini önümüzdeki yıl görebileceğiz. Geçen yıldan bu yana 4G özellikli telefonların oranı yüzde 30’a yükseldi. Bu eğilimin yılın geri kalanında da devam etmesi bekleniyor.

Diğer bir trend ise telefon ekranlarının büyümesi ve buna olan talebin giderek artması. Satış rakamlarına bakıldığında, şu an için 5 inç en çok rağbet gören ürünler arasında yer alıyor. 5 inç üzerinde de önemli bir artış var.

2014 ile 2015 yılının ilk çeyrek satışlarını karşılaştırdığımızda 5 inç ve üzeri telefonlann pazar payının yüzde 47’ye ulaştığı görülüyor. Geçen yıl global pazarda 5 inç ekranlı telefonlar yüzde 180 büyüme yaşadı ve bu yıl da benzer büyüme eğilimi devam ediyor. Türkiye’de de büyük ekranlı telefonlara hızlı bir geçiş var. Şu an payları yüzde 30’un üzerinde.

FİYAT SEGMENTİ DEĞİŞİYOR

Bir diğer önemli trend ise fiyat segmentindeki değişim. Alt sınıf akıllı telefonların payları 2015 ilk çeyrekte 2014’ün son çeyreğine göre üst sınıf akıllı telefonlann paylarından alarak artarken, orta sınıf akıllı telefonlann paylarının sabit kaldığı görülüyor. 250 dolar altı segmentin global pazardaki büyümesi yüzde 56’ya çıktı. GfK tahminlerine göre 150 dolar altı segment özellikle gelişmekte olan pazarlarda büyüme etkisi yaratacak. Dünyadaki orta sınıf akıllı telefonların satışlardaki payı yüzde 30, üst sınıf telefonların satışlardaki payı ise yüzde 20’nin üzerinde bulunuyor.

Türkiye’de ise alt sınıf akıllı telefonların paylarında 2015 ilk çeyrekte geçen yılın son çeyreğine göre hafif bir azalma görülürken, orta sınıf akıllı telefonlann paylarının arttığı, üst sınıf akıllı telefonların paylarının ise sabit kaldığı görülüyor. Türkiye’de bin TL’nin altındaki telefon satışlarının yüzde 47 seviyesi ile en büyük grubu oluşturduğu görülüyor. Yine Türkiye pazannda bin TL ile 2 bin TL arasındaki orta sınıf akıllı telefonların satışlardaki payı yüzde 31. Bin TL ve üstü, üst sınıf telefonlann satışlardaki payı ise yüzde 20’nin üzerinde.

GELİŞMEKTE OLAN PAZAR KİLİT

Global akıllı telefon pazannda dördüncü trend, Avrupa pazannda büyümenin yavaşlaması beklenirken gelişmekte olan pazarlarda büyümenin sürmesi. Buna göre gelişmekte olan ülkeler akıllı telefon pazarı büyümesinde kilit faktör olarak görülüyor. Bu yılın sonunda büyüme tahminleri de Ortadoğu ve Afrika pazarı için yüzde 29, Asya Pasifik için ise yüzde 33 olarak hesaplanıyor. GfK’nın global pazar için büyüme tahmini ise yüzde 10. Türkiye pazarı da Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki büyüme tahmini yapılan pazarlar arasında yer alıyor.

Bu arada büyümede cep telefonu değişim oranlarındaki artışın da etkisi var. Cep telefonu değiştirme oranlarına bakıldığında, ABD, Çin ve Avrupa başta olmak üzere 18-24 ay arasında değişiyor. Kore gibi ülkelerde 25 ay olan değiştirme oranı, son dönemde 18 aya kadar düştü. Akıllı telefonları kullanan yeni ülkelerde 11-12 ay gibi daha kısa sürelerde değiştirme yaşanırken, Türkiye’de de bu oran 14 aya kadar inmiş bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu