Haberler

2021’de 143 uluslararası fuar düzenlenecek

2021 fuartakvimi çok hareketli

TÜM dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisinin ikinci dalgası yaşanırken 2021 yılı fuar takvimi açıklandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB), Türkiye’de düzenlenecek fuarların etkin ve kapsamlı biçimde tanıtılması ve yıl boyunca kullanılabilecek bir bilgi kaynağına duyulan ihtiyacın karşılanması amacıyla hazırladığı 2021 Yılı Ana Fuar Takvimi’ne göre gelecek yıl Türkiye genelinde 143’ü uluslararası olmak üzere 387 fuar organize edilecek. 2021’in en yoğun fuar programı ilkbahar ve sonbahar aylarında olacak. Sektör temsilcilerine göre Covid-19 nedeniyle 2020 yılında olduğu gibi gelecek yıl da sanal ve hibrit fuarlar öne çıkacak. 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre ihracatçılara fuar destekleri sürecek. Gelecek yıl 2 bin 160 milli ve bireysel yurtdışı fuara ihracatçıların katılımı desteklenecek. Bu kapsamda desteklenen fuar sayısı 2019’da 2 bin 100 olurken, salgın nedeniyle bu sayı 2020’de 465 adet düzeyinde kalmıştı. 2021’de Covid-19 pandemi-sinde ikinci dalga yaşanmazsa 900 adet milli veya bireysel fuar, 40 adet yurtiçi fuar ve dört adet sanal fuar (sanal fuar organizasyonu/sanal fuar katılımı) destek kapsamına alınacak, ikinci dalga yaşanması halinde ise 450 adet milli veya bireysel fuar, 20 adet yurtiçi fuar ve 10 adet sanal fuar (sanal fuar organizasyonu/ sanal fuar katılımı) desteklenecek. Uzun lafın kısası, bu yıl olduğu gibi 2021’de de fuar organizasyonlarının geleceğini pandeminin seyri belirleyecek.

YENİ ÖNLEMLERLE BAŞLAMIŞTI

Pandemi nedeniyle ertelenen veya planda olan kapalı alanlardaki fuarlar için yeni dönem “yeni önlemlerle” Eylül’de başlamıştı. Açık alanda gerçekleştirilen fiziki fuarların normalleşme süreciyle beraber 1 Temmuz’dan itibaren kapılarını açmasının ardından, kapalı alanlarda gerçekleştirilen fiziki fuarlar da kapılarını 1 Eylül’den itibaren açmıştı. Sektör, Eylül ayı ve sonrası itibarıyla ertelenmiş ve plan dâhilindeki fuarlara yeni önlemlerle ve hibrit fuar konseptleriyle başlamıştı. Vaka sayılarının hızla arttığı birçok Avrupa ülkesinde sokağa çıkma, toplanma ve seyahat etme kısıtlamalarının yeniden gündeme geldiği, fuar, festival, konser gibi toplu etkinlerin durdurulduğu şu günlerde, gönüller fiziki fuarlarda olsa da, pandemi döneminin yeni nesil ticaret modeli “sanal ve hibrit fuarlar ile sanal ticaret heyetleri” öne çıktı. Atis Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül, fuarlara karantina koşulları nedeniyle yurtdışından ziyaretçilerin gelemediğini, sınırlı sayıda katılım olduğunu vurgulayarak, yurtiçinden ziyaretçilerin katılımını ise saat kısıtlamaları ve diğer faktörlerin olumsuz etkileyeceğini kaydetti.

Tüyap İcra Kurulu Üyesi İlhan Ersözlü, pandemi döneminde fiziki fuarları dijital uygulamalarla destekledikleri hibrit fuarlar şeklinde hayata geçirdiklerini vurgulayarak, “İlk uygulama olarak da İstanbul Oyuncak Fuarı ile başladık. Büyük ölçekte gerçekleşecek ticaretin kararının sanal ortamlarda verilmemesi bizim düşüncemizi destekliyor, örneğin, büyük miktarda makine alımı gerçekleştirecek bir firma sanal ortamdaki şartlara bakarak karar vermez, karşısındaki satıcının güvenirliğine, sektördeki bağlantılarına ve konumuna, fiziki gerçekleşen bir fuarda tanımış olup olmadığı vb. kriterlere bakarlar ve mutlaka yüz yüze görüşmek isterler. Yani fiziki olarak gerçekleştirilen fuarların geçerliliği daha uzun süre devam edecektir” dedi.

MÜSİAD EXPO 2020 FUARI YAPILDI

MÜSÎAD EXPO 2020 Ticaret Fuarı bu yıl 18-21 Kasım tarihlerinde TÜYAP İstanbul Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Pandemi sürecinin etkinliğini koruduğu bu günlerde Covid-19’a karşı alınan önlemlerle gerçekleştirilen EXPO 2020 kapsamında, 50 ülkeden 400 alım heyeti ağırlandı. EXPO 2020 katılımcıları, bu sene ilk defa ziyaretçileri ile sadece fuar alanında değil dijital platformlar üzerinde de buluştukları “hibrit fuar” teknolojisinin ayrıcalıklarından yararlanma fırsatı buldu. Etkinlikte konuşan Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, 50 ülkeden 400 alım heyetinin ağırlandığı EXPO 2020 kapsamında MÜSlAD’ın, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında etkin 315 bağlantı noktasıyla çalışmaya devam ettiğini, Türkiye’nin yatırım ve ticaret köprüsü olma yolunda devletine ve milletine hizmet verdiğini aktardı. Fuara, Venezuela’dan Özbekistan’a, Endonezya’dan Almanya’ya kadar pek çok ülkeden stantlı katılımın sağlandığını bildiren Kaan, “Fuarımızda, Avrupa, Asya-Pasifik, Avrasya, Afrika ve MENA ülkelerinden yoğun talebin olması, ülkemizin yeni dönem yatırım politikalarına destek vermek adına bizleri yüreklendirmektedir” dedi.

“FİZİKİ TEMAS EKSİĞİ KAPATILMALI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MÜSİAD EXPO Fuarı’ndaki konuşmasında salgın döneminde iş dünyasının çalışma biçimi ve alışkanlıklarında da ciddi değişiklikler ortaya çıktığına değinerek, birçok etkinliğin artık online platformlar aracılığıyla yapılabildiğine işaret etti. Salgının sona ermesinden sonra da vakit ve maliyet avantajları olan bu yöntemin yaygın şekilde kullanılmaya devam edileceğini vurgulayan Erdoğan, “Burada çok önemli bir sorunun çözülmesi gerekiyor. Bu sorun yüz yüze gelmeyen, fiziki inceleme ve kontrol yapamayan alıcı ile satıcı arasındaki güven ilişkisinin nasıl tesis edileceğidir.

İşte bu noktada DEÎK ve MÜSÎAD gibi kuruluşlarımıza çok büyük görevler düşüyor. Bu kuramlarımız oluşturacakları güven verici bilgilendirme mekanizmalarıyla alıcı-satıcı arasındaki fiziki temas eksiğini kapatabilirler. Şayet bunu sizler yapmazsanız dışarıdan birileri benzer mekanizmaları kurar, sizler de bedelini ödeyerek o hizmeti almak zorunda kalırsınız” dedi.

SANAL SAVUNMA SANAYİ FUARI

SAHA İstanbul tarafından organize edilen dünyanın ilk 3 boyutlu sanal savunma sanayi fuarı SAHA EXPO 9 Kasım’da açıldı. 5 ay boyunca tüm dünyanın ziyaretine açık olacak SAHA EXPO’da, yerli ve yabancı 288 firma, 355 adet 3D ürün modeli, 631 ürün tanıtım videosu ve bin 540 ürün ve firma tanıtım kataloğu yer alıyor. 44 ülkeden 288 firma ve 174 delegasyon beş ay boyunca ikili ya da çoklu çevrimiçi toplantılar yapabilecekler. Katılımcı firmaların ürünlerini, tasarımlarını geliştirdikleri yeni sistemlerini 3 boyutlu şekilde sergileyebilecekleri SAHA EXPO Sanal Fuarı 9 Nisan 2021’e kadar açık kalacak.

TOBB’un 2021 Yılı Fuar Takvimi’ne göre yılın ilk iki ayında gerçekleştirilecek fuarlardan bazılarına kısaca göz atalım.13-16 Ocak’ta JUNIOSHOW Bursa 15. Uluslararası Bebe ve Çocuk Hazır Giyim ve Çocuk İhtiyaçları Fuarı Bursa’da, 39. Uluslararası İstanbul Anne Bebek Çocuk Ürünleri Fuarı CBME Türkiye ise İstanbul’da yapılacak. Ocak ayında gerçekleştirilecek bir diğer uluslararası ihtisas fuarı IF Wedding Fashion İzmir “15. Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı” olacak. Fuar 19-22 Ocak’ta İzmir’de gerçekleştirilecek. CNR İMOB 2021- İstanbul Mobilya Fuarı 26-31 Ocak’ta yapılacak.

Tarım gıda ve hayvancılık alanındaki Aydın Uluslararası Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı 28-31 Ocak’ta gerçekleştirilecek. 28-31 Ocak’ta EV’leniyoruz 2021 Samsun 5. Evlilik Hazırlıkları, Konut Projeleri, Mobilya, Züccaciye, Gelinlik, Damatlık, Abiye, Çeyiz, Halı, Beyaz Eşya. Düğün Organizasyonu. Ev Elektroniği Fuarı yapılacak. Biz Evleniyoruz-Evlilik ve Düğün Hazırlıkları Fuarı 3-7 Şubat’ta İzmir’de, Güneyege 3. Evlilik, Evlilik Hazırlıkları, Düğün, Çeyiz, Anne ve Bebek Fuarı 17-21 Şubat’ta Muğla Milas’ta gerçekleştirilecek.

YENİ DÖNEM, YENİ ÖNLEMLER

Gelelim pandemi döneminde gerçekleştirilecek fuarlarda alınan önlemlere. Kapalı alanda gerçekleştirilen fiziki fuarlarda; maske-mesafe ve hijyen tedbirleri kapsamında gerekli tüm önlemler alınarak kamu sağlığının korunmasına öncelik verilecek. Fuarı düzenleyen firma tarafından fuar alanının tüm giriş ve çıkışları kişilerin birbiriyle temasını engelleyecek şekilde turnike gibi uygulamalarla düzenlenecek. Fuar alanında katılımcılar, görevliler ve ziyaretçiler dahil kişi sayısı her 10 metrekareye bir kişi olacak şekilde sınırlandırılacak. Alana girişte ve fuar alanında bulunduğu süre boyuncu katılımcılar, görevliler ve ziyaretçiler maske kullanacak. Stant koridorları en az 3 metre genişliğinde olacak. Her stantta dezenfeksi-yon malzemesi bulundurulacak.

Fuarlar ziyaretçi, katılımcı ve görevlilerin HES kodu sorgulaması yapılarak fuar alanına giriş yapabildiği şekilde organize edilecek. Girişlerde kontroller ve bilgilendirmeler yapılacak. Fiziki temaslar mümkün olan en alt seviyede tutulacak. Ziyaretçilerin fuar alanında su haricinde içecek ve yiyecek tüketmesine izin verilmeyecek. Stantlarda bulunan ürünlerin hijyeni ve ortam havalandırması da takip edilecek. Ayrıca, ziyaretçi sayısı, stantların yerleşim planları, de-zenfektasyon gibi belirlenen tüm kurallara yönelik denetimler TOBB tarafından veya görevlendireceği oda/borsa tarafından yapılıyor.

TEMASSIZ YOLLAR OLUŞTURULDU

Tüyap icra Kurulu Üyesi Ilhan Ersözlü, Tüyap önceliklerinin katılımcı, ziyaretçi ve tüm paydaşların sağlığı olduğunu vurguladı. Ersözlü, Sağlık Bakanlığı’nın kapalı ve açık alanda fuar düzenleme kuralları doğrultusunda tüm önlemleri alarak fuarlarda stant açacak katılımcı firmalar ve gelecek ziyaretçiler için temassız yolları oluşturduklarını dile getirdi. MyTüyap uygulamasının katılımcılara ve ziyaretçilere daha iyi bir fuar deneyimi sunmak için hizmet ve ürünlerini dijital dünyaya taşıyan bir mo-bil ve web platformu olduğunu vurgulayan Ersözlü, “MyTüyap uygulaması ile fuarlar cebinizde.

Akıllı telefonlara indireceğiniz uygulama ile fuarları, katılımcı firmaları ve ürünlerini detaylı arayabilir, temassız kartvizit değişimi yapabilir, online davetiye alarak fuarlara sıra beklemeden ve zahmetsizce giriş yapabilir, fuar alanı bilgilerine ve etkinlerine ulaşabilirsiniz” dedi.

SANAL HEYETLERE DEVAM

Covid-19 pandemisinin Türkiye ihracatına olumsuz etkilerini ve ihracatçı firmaların uğradığı pazar kayıplarını en aza indirmek amacıyla Ticaret Bakanlığı’nm koordinasyonu ile sanal ticaret heyetleri ve sanal fuarlar düzenleyen Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM), hedef pazarlarda “Yeni Nesil Ticaret Diplomasisi” faaliyetlerine aralıksız şekilde devam etmeye hazırlanıyor. TİM bugüne kadar beş kıtada 10 sanal ticaret heyeti, bin 600 ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. Bugüne kadar Özbekistan, Kenya, Hindistan, Nijerya, Pakistan, Kolombiya, Meksika, Almanya, Kazakistan, Filipinlere sanal ticaret heyetleri gerçekleştirildi. Şili, Peru, Kolombiya ve Meksika’ya kadın ihracatçılara özel olarak ilk defa sanal ticaret heyetleri düzenlendi. Bu arada 30 Ka-sım-4 Aralık 2020 tarihleri arasında Güney Afrika’ya yönelik bir Sanal Ticaret Heyeti düzenlenecek.

TİM Başkanı İsmail Gülle, sanal ticaret heyetlerinin sadece bu ülkeler ile sınırlı kalmayacağını belirterek, TİM olarak hedef pazarlarda ‘Yeni Nesil Ticaret Diplomasisi’ faaliyetlerimize aralıksız şekilde devam edeceğiz. Konvansiyonel heyetler için de planlarımızı oluşturduk” dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan yaptığı bir açıklamada sanal iş görüşmelerinin ticaret hacminin korunması ve geliştirilmesine çok olumlu katkılarının olduğunu belirterek, pandemi sonrası sanal ticaret heyetlerine ve fuarlara devam edeceklerini söyledi. Pekcan, Mayıs’tan bugüne kadar 40 ülkeyle sanal ticaret heyeti gerçekleştirdiklerini, 500’ün üzerinde firma, bin 500’ü aşkın yabancı firmanın sanal ticaret faaliyetlerine katıldığını, 5 binden fazla ikili görüşme sağlandığını aktardı.

2021’de 46 tarım ve hayvancılık fuarı yapılacak

TOBB’un 2021 Yılı Fuar Takvimi’ne göre gelecek yıl gerçekleştirilecek fuarlardan altısı genel, 381’i ihtisas fuarı olacak. 2021’in en yoğun fuar programı ilkbahar ve sonbahar aylarında olacak. Pandemi nedeniyle fuar takvimde herhangi bir değişiklik olmazsa; Mart’ta 61, Nisan’da 37, Ekim’de 56, Kasım’da 53 fuar düzenlenecek. Organizasyonlarda İstanbul başı çekecek. 2021‘de İstanbul’da 227, İzmir’de 25, Antalya’da 17 ve Bursa’da 17, Adana’da 11, Muğla’da 10, Ankara’da 7, Batman’da 7 fuar organizasyonu gerçekleştirilecek. Gerçekleştirilmesi planlanan 143 uluslararası fuardan 116’sı İstanbul’da, 10’u Bursa’da, 8’i İzmir’de, 2’si Ankara’da, 2’si Antalya’da düzenlenecek. Gelecek yıl Adana, Konya, Manisa, Mardin ve Aydın uluslararası birer fuara ev sahipliği yapacak. 2021 fuar takviminde öne çıkan ilk yedi sektör 46 fuarla tarım ve hayvancılık, 32 fuarla gıda, 30 fuarla eğitim, 27 fuarla inşaat malzemeleri, 23 fuarla mobilya, 15 fuarla kimya-kimya sanayi, 14 fuarla hazır giyim, moda, kumaş fuarı olacak. Gelecek yıl 13’er tekstil-konfeksiyon-örgü, elektrik-elektronik, ev elektroniği-elektrikli ev eşyaları, kitap-süreli yayın, tıp-tıbbi cihazları fuarı düzenlenecek. TOBB’un 2021 Fuar Takvimi’ne şu adresten ulaşılabiliyor: http://tobb.org.tr/FuarlarMudurlugu/Sayfalar/AnaSayfa.php

2021 Martta 61 fuar organize edilecek

Fuar sayısı
Ocak 14
Şubat 37
Mart 61
Nisan 37
Mayıs 25
Haziran 30
Temmuz 11
Ağustos 6
Eylül 40
Ekim 56
Kasım 53
Aralık 17
Kaynak: TOBB

İsmail GÜLLE / Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı
“Sanal fuarlara katılım artacak”

Pandemi döneminde birkaç yılda devreye alınabilecek dijital iş yapış modelini çok kısa sürede hayata geçirdik. Mayıs ayının ortasında Özbekistan ile başladığımız sanal ticaret heyetlerimize firmalarımızın çok büyük ilgisi oldu. Katılım sağlayan ihracatçılarımızdan aldığımız geri dönüşler son derece pozitif. Sanal fuarlara da önem veriyoruz. Türkiye’nin ilk sanal fuarı olan Shoedex Ayakkabı Fuarı’nı, Türkiye’nin ilk üç boyutlu sanal fuarı ve aynı zamanda yerli ve milli yazılımla organize edilen Agrivirtual Tarım ve Hayvancılık Makineleri Sanal Fuarı’nı ve Mobilya Fuarı’nı başarıyla tamamladık. Sanal fuarlara katılım ve bu fuarların sayısı önümüzdeki dönemde artacaktır.

İlhan ERSÖZLÜ /Tüyap İcra Kurulu Üyesi
“Hibrit fuarlara başladık”

1 Temmuz tarihi itibarıyla açık alanda, 1 Eylül tarihi ile kapalı alanda fuar düzenleme izni çıkması ile birlikte, zaten bu dönemde alt yapısını oluşturduğumuz hibrit fuarlarımızı ‘Tüyap farkıyla’ hayata geçirmeye başladık. İlk hibrit fuar modeli kurgusu olan ‘İstanbul Oyuncak Fuarı’. İki aşamalı olarak gerçekleşecek; İstanbul Oyuncak Fuarı’nın ilk bölümü dijital platformda 16-17 Eylül 2020 tarihleri arasında B2B Networking Günleri olarak düzenlendi. Fuarın ikinci bölümü ise geleneksel fuar tarihleri olan 18-21 Mart 2021’de yüz yüze fuar olarak İstanbul Büyükçekmece’deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Fuar katılımı destekleniyor

Yıllık Program’a göre gelecek yıl işletmelere yönelik ihracat destekleri kapsamında, tasarım ve markalaşma faaliyetlerine yönelik kurumsal kapasite geliştirilecek; fuar katılımları, ofis ve mağaza açma, markalaşma ve Turquality destekleri sürdürülecek. Sektörel ve ülke bakımından önem taşıyan fuarlara firmaların katılımı özendirilecek.

Markalaşma ve Turquality, fuar katılımı, ofis, depo, kafe, mağaza açma, kurumsal kapasite geliştirme, reklam tanıtım, danışmanlık destekleri sürdürülecek. Özel politika gerektiren gruplara yönelik işe yerleştirme hizmetleri, bu grupların ve işgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilecek. Özellikle dezavantajlı gruplar içerisindeki vatandaşlara yönelik olarak dijital ortamda sanal istihdam fuarları düzenlenecek.

Ceyda EREM /CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı
“Sanal fuarlar tamamlayıcı nitelikte”

Pandeminin yarattığı etkiler ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada seyahat yasaklarını beraberinde getirdi, fuarcılık sektörü de bu durumdan önemli ölçüde etkilenen sektörlerin başında yer aldı. 2019’da bir önceki yıla göre yüzde 17 büyüyen bir sektöre sahibiz. 2020 için de büyüme hedefimiz yüzde 20 civarında idi. Ticaret Bakanlığımızın aldığı karar sonrası 1 Eylül itibarıyla fuarlar tekrar düzenlenmeye başlandı. Sektör olarak her ne kadar hedeflerimizi revize etmek zorunda kalmış olsak da alınan tedbirlerin sona ermesiyle birlikte yeni bir ivme kazanarak, öngördüğümüz büyüme rakamına yeniden odaklanabileceğiz. Sanal fuarları fiziki fuarlara bir alternatif değil, tamamlayıcı bir unsur olarak değerlendirmeliyiz.

Bilgin AYGÜL/ ATİS Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı
“1 Eylül milat oldu”

1 Eylül Türkiye’de kapalı alanda gerçekleştirilecek fuarlar için yeni milat oldu. Covid-19 bulaşımını önleyecek tüm tedbirlerle fuarlar başladı. Bazı ülkelerin uyguladığı kısıtlamalar nedeniyle ertelenen uluslararası fuarların yapılması zor ama diğerleri yapılabilir. 2020 Mart, Nisan ve Mayıs aylarındaki fuarlarımızı ertelemiştik. Craftistanbul 2. El Sanatları Fuarı 1-4 Nisan 2021’de, Artcontact İstanbul Çağdaş Sanat Fuarı 27-30 Mayıs 2021’de gerçekleştirilecek. Travelexpo Ankara Fuarı ve HEFİ Ev Elektroniği Ana ve Yan Sanayi Fuarı’mız 2021’e ertelendi. Bu arada Artankara 7. Çağdaş Sanat Fuarı’nı 11-14 Mart 2021’de gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

HÜLYA GENÇ SERTKAYA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu