Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Yeni Dijital Bankacılık Ürünleri

YAPİ KREDİ BANKASI

Fintech’ierle işbirliği yapıyor

Yapı Kredi Bankası, mobil başta olmak üzere dijital kanallara her sene bir önceki yılkinden daha fazla yatırım yapıyor. Bu alanda birçok ilke imza attıklarını söyleyen Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, son bir senede hayat bulan dijital ürün ve hizmetleri şöyle sıralıyor:

“Geçen yıl Türkiye ve Avrupa’da bir ilk olan göz tarama sistemini Göz-ID ürünümüzü ve ayrıca ATM’ye dokunmadan QR kod ile anında para çekme, para yatırma ve Müşteri İletişim Merkezi’ne direkt bağlanma özelliklerini hayata geçirdik. Yapı Kredi Mobil’e ayrıca Google Search altyapısını da entegre ettik. Bankacı Klavye, Siri ve iMessage üzerinden hızlı para transferi imkanı sunduk. NFC özelliği olan Android telefonlarla temassız alışveriş yapılabilmesini sağladık. Ayrıca Facebook Messenger’m Bot uygulaması üzerinden bankacılık hizmetleri sunmaya başladık. Bunun dışında ‘Şube Yoğunluk Haritalarını Görüntüleme ve Randevu Alma’, ‘Yok Butonu’ Avrupa’da bir ilk olan temassız Mobil ATM pilot çalışmasını hayata geçirdik.”

Doğan’ın verdiği bilgiye göre, Yapı Kredi mobil kanala ve dijitalleşmeye yönelik projelere ağırlık veriyor ve bu projeleri önceliklendiriyor. Aynı zamanda kurum içi girişimciliği teşvik eden banka çalışanlarının inovasyon sürecine katılımına da sıcak bakıyor.

Bunun yanı sıra bankacılığın dijital dönüşümünde fintech şirketleriyle de işbirliği yapıyor. Banka olarak ödeme sistemlerinden yatırım danışmanlığına, bütçe planlamadan biyometriye ve güvenliğe kadar birçok farklı alanda binin üzerinde fintech ve start-up’ı inceledikleri bilgisini veren Doğan, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Göz-ID’nin geliştirilmesinin her aşamasında Amerikalı bir fintech olan EyeVerify ve lisanslama aşamasında EyeVerrfy’in Türkiye yetkilisi olan Ölçsan ile birlikte çalıştık. Bununla birlikte gençleri ve girişimcileri destekleyecek yatırımlara da imza atıyoruz. Code.yapıkredi, platformumuz sayesinde yazılımcılara OpenBanking API sağlayarak fintech ekosisteminin gelişimine katkıda bulunuyoruz. Yine Code. yapikredi kapsamında 48 saatlik, Hackathon düzenledik ve fintech alanındaki yenilikçi fikirleri ödüllendirdik.”

İŞ BANKASI

1600 bilişimci çalışıyor

İş Bankası dijital dönüşüm çalışmaları ile yenilikçi ürün ve hizmetlere yönelik çalışmaları dört başlık altında yürütüyor: Veri altyapısı, uygulama mimarisi, bilgi teknolojileri ve veri merkezi. Bilişim teknolojileri alanında 1600 kişilik bir kadro ile çalıştıkları bilgisini veren Türkiye îş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, “Teknoloji iştirakimiz SoftTech bankacılık, kredi kartı ve akıllı kart uygulamaları, CRM, doküman, yazışma ve süreç yönetimi gibi birçok ulusal ve uluslararası alanda ürün ve çözümler tasarlıyor. Yeni teknolojileri yerinden takip edebilmek için SoftTech’e bağlı olarak Silikon Vadisi’nde kurduğumuz Maxitech ile yüksek teknoloji firmalarını ve fintech şirketlerini yakından izleyip iş süreçlerimize dahil etmeye çalışıyoruz” diyor.

Banka özellikle mobil bankacılık alanındaki çalışmalarını yoğun olarak sürdürüyor. Bu kapsamda hem İşCep, hem Maximum Mobil uygulamalarını sürekli geliştiriyor. Yalnız bankacılık sistemlerinden elde edilen değil, sosyal medyadan ve aynı platformu paylaşan tüm iş ortaklarından elde edilen verilerin bir arada bulunduğu büyük veri ile çalıştıklarına dikkat çeken Aran, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Artık veri analizi yapıp analiz sonucuna göre teklif iletme dönemi geride kaldı; artık anlık veriyi yakalayıp müşteriye ihtiyacı olduğu anda uygun teklifi sunmak önemli. Bu anlayış çerçevesinde veri merkezi (ATLAS) yatırımlarımızı 2017 yılında tamamladık. 2018 yılında da bankamızın gelişmiş veri analitiği sistemlerini yapay zekâ ve adaptif karar destek modelleri ile güçlendireceğiz. Bir diğer odağımız olan yapay zekâ çalışmalarımızı ürün geliştirmeden müşteri hizmetlerine, operasyonel süreçlerden risk yönetimine varıncaya dek birçok alandaki karar mekanizmalarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla kullanma çalışmalarımız var.”

Banka 2017 yılında çok sayıda yeni ürün ve uygulama hayata geçirdi. Aran, bu ürünlerden bazılarını şöyle sıralıyor:

“2017 Mart ayında Maximum Mobil’i kullanıma sunduk. Ocak ayında ise İşCep kullanıcıları için Apple’m iMessage mesajlaşma servisi ile hem sohbet edip hem para aktarma uygulaması ve Mobil Borsa’yı hayata geçirdik. Mayıs aymda İşCep kullanıcıları Apple’m Siri asistan servisi ile Para Gönder uygulamasına kavuştu. Yine geçen yıl dijital kumbara Şubeden Randevu Al gibi özelliklere sahip oldu. Ekim ayı itibariyle Western Union servisi ile para gönderme ve alma işlemleri îşCep’e taşındı. E-ticaret alışverişlerine özel Anında Alışveriş Kredisi, Mesajlaşma Botu (Chatbot) yine geliştirdiğimiz ürünler.

Iş Bankası teknoloji odaklı girişimler olarak tanımlanan start-up’ları da destekliyor. Banka bu kapsamda bu yıl Workup girişimcilik programını hayata geçiriyor. Bunlara ek olarak girişimlere İş Bankası ve iştirakleri ile işbirliği yapma, müşteri ve geniş iş ortağı ağma erişim imkânı sundukları bilgisini veren Aran, “Amerika’da Silikon Vadisi’nde kurduğumuz Maxitech şirketimiz aracılığıyla yurtdışı fintechler ile de yapay zekâdan robotik endüstrilere kadar birçok uygulamanın mevcut iş modelimizdeki karşılıklarım çalışıyoruz” diyor.

QNB FİNANSBANK

100 yeni ürün çıkaracak

QNB Finansbank’m yeni ürün ve hizmetleri tasarlayan teknoloji ekibinde yaklaşık 430 kişi çalışıyor. Ekibe genellikle bilgisayar mühendisliği ve ilgili bölümlerden mezunları aldıklarını söyleyen QNB Finansbank Bilgi Teknolojileri, Operasyon, Kanallar ve Iş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kürşad Demirkol, her yıl yaklaşık 100 yeni ürünü hayata geçirdikleri bilgisini veriyor. Söz konusu ekip aynı zamanda var olan uygulamaların yenilenmesi veya iyileştirilmesi için de projeler geliştiriyor. Demirkol, kendisine bağlı olan bu ekibin yeni ürünler geliştirmekle birlikte, yeni teknolojilerin kanallara uygulanması, kağıtsız bankacılık, süreç iyileştirmeleri, big data, yapay zeka ve robotik işlem uygulamalarına ağırlık verdiğini belirtip sözlerini şöyle sürdürüyor:

“2017’de 15 yeni teknoloji altyapılı ürün çıkardık. 2018’de de en az 100 ürün çıkarmayı planlamakla birlikte bunların en az 15 tanesi yeni teknoloji ve arge gerektiren ürünler olacak.”

Banka hangi ürün ve servislere öncelik vereceğini stratejilerine göre belirliyor. Bunun için her üç ayda bir iş birimleri ve iş geliştirme bölümü toplanıyor. Yeni ürün ve uygulamalar konusunda yalnız iş geliştirme bölümü değil bankanın tüm çalışanları öneride bulunabiliyor. Yeni teknolojik j projeleri genelde banka içinde geliştirmeye çalıştıklarını söyleyen Demirkol, ses ve biometrik teknolojileri konularında ise bazı projelerde fintech’lerle çalıştıklarım söylüyor.

DENİZBANK

TARIMI DİJİTÂLLEŞTİRİYOR

Dijitalleşmeye 2012 yılında Dijital Kuşak Bankacılığı birimini kurarak adım atan Denizbank aynı zamanda sektördeki ilk Chief Digital Officer (CDO) yani dijital faaliyetlerden sorumlu başkan atamasını yapan banka oldu. Mobil cüzdan uygulaması fastPay, Denizbank müşterisi olsun olmasın herkese 7/24 ücretsiz para gönderme; restoran, kafe, market gibi birçok işyerinde hızlı ödeme imkanı sundu. Bugün fastPay ile nesnelerin interneti, beacon sensörler ve akıllı veri sayesinde müşteri özelinde kampanyalar yapabildikleri bilgisini veren DenizBank CDO Yardımcısı ve İnovasyon Komitesi Başkanı Gürhan Çam, “Bu sayede müşterilerimize özel indirimler tanımlayabilir ve hatta üye işyerlerinde beacon teknolojisi ile ödeme yaptırabilir durumdayız. IOT, Beacon teknolojileriyle handsfree ödeme yaptırıyoruz. Hatta bu ödemeyi hem PayPal, hem de Amazon’dan çok önce gerçekleştirdik” diyor.

Bankanın bu yılki mottosu da yine mobil uygulamalar olacak. Yalnızca belli bir kesim değil her segmentten müşteriyi odağına koyan banka, örneğin tarım kesimine özel çıkarttığı “Denizden Toprağa” ürünü ile tarımı dijitalleştiriyor. Çiftçilerin daha verimli çalışmaları için bu uygulamayı hayata geçirdiklerini söyleyen Çam, uygulama hakkında şunları söylüyor:

“Analitik motorla üretim verimliliğini artıracak kişiye özel dinamik tavsiyeler üretiyoruz.

Aynı zamanda inovatif ‘Mühendise Sor’ özelliği ile dünyada ilk kez çiftçilerimize ziraat mühendisleri tarafından kişiye özel görüntülü ve sesli destek sunuyoruz. Buna bir diğer örnek de faktoring oldu. ‘Deniz’e Çek Gönder’ uygulaması ile müşteriler çeklerinin fotoğrafını çekip uygulamaya yükleyerek Deniz Faktoring’e gönderiyor. Cevap anında müşterinin cebine geliyor. Bu sayede tüm faktoring sürecini yarım günden 5 dakikaya indirdik.”

Denizbank kurum içi inovasyonu ortak akılla sentezleyerek oluşturduğu Çözüm Buldum uygulaması sayesinde çalışanlarını sadece fikir üreten değil aynı zamanda çözüm üretir konumuna getirdi. Bununla yetinmeyip çalışanların çözümlerini birbiriyle yarıştırır hale getirdiklerini açıklayan Çam, “Böylece “Çözüm Buldum” uygulamamız ile 3D Açık inovasyon (3D Open Innovation) oluşturuyoruz. Ürün ve servisleri kurum içi açık inovasyon ortamımız ve ortak aklımız ile önceliğe müşteri ihtiyaçlarımı koyuyoruz” diyor.

Denizbank, fintech’lere de kapılarını açıyor. Yurt içi ve dışında birçok fintech ile ortak çalıştıkları bilgisini de veren Çam, fintechlere destek olup, birlikte yenilikçi işler yaptıklarını söylüyor. Banka halen, dijital bankacılık ürünlerinin geliştirilmesinde ve pazarlanmasmda bu şirketlerle çalışıyor. Bunun dışında dijital ödemeler, sosyal bankacılık, mobil bankacılık, bulut bankacılık, direkt bankacılık ve nesnelerin interneti projeleri gibi farklı alanlarda hâlihazırda fintech partnerleri ile birlikte ortaya çıkarttığı ürünleri var.

TÜRK EKONOMİ BANKASI (TEB)

Müşteri sayısi 1 milyonu aştı

Dijital bankacılığa yatırım yapan ilk bankalardan biri olan Türk Ekonomi Bankası (TEB), bu alanı büyüme kanallarından biri olarak görmeye devam ediyor. Bu doğrultuda geleceğin ihtiyaçlarına çözüm üreten ve bu alanda yatırımlarına hız veren banka, müşterilerine en iyi ve pratik hizmet ve ürünleri sunmak için çalışıyor. 2015 yılında dijital bankacılık platformu CEBTETEB’i hayata geçiren TEB, bu platformu TEB müşterisi olmayanların da kullanımına açtı. Ayrıca müşteri danışmanları aracılığıyla kullanıcılar istedikleri anda istedikleri yerde CEPTETEB’li de olabiliyor. Bugün, 480 bin müşteriye ulaşan CEPTETEB’in Eylül 2017 sonu itibariyle müşterilerinin yüzde 82’si dijital kanalları kullanırken, dijital bankacılık aktif müşteri sayısı da 1 milyonu aştı.

TEB, “Geleceğin bankacılık modeli” olacağına inandığı, dijital ve fiziki şubeyi birleştiren yeni şube modeli TEB Pratik Şube’yi de açtı. Tamamı TEB’in IT ekibi tarafından geliştirilen TEB Pratik Şube ile insan faktörünü dijitale entegre ederek para çekme, yatırma, kredi kartı teslimi gibi fiziksel alışveriş gerektiren işlemlerin yanı sıra ıslak imzanın zorunlu olduğu konut kredisi kullanımı gibi işlemlerin de yapılmasına olanak sağlıyor.

Banka fintech’lerle de yoğun bir iletişim içinde. Bu amaçla, finans teknolojisi konusunda fikir ve projeleri olan start-up’lar için 2016 yılında TEB Fintech Future Four Programı’m başlattı. Geçen yıl final sunumunda sekiz proje katılmaya hak kazandı. Fintech Future Four Programı’nm İkincisi ise 2018 yılında başlayacak.

TEB bankacılığın geleceğini şekillendirmek adına hayata geçirdiği bir diğer proje ise 11 yıldır düzenlediği Akıl Fikir Yarışması. Yarışma kapsamında bu yıl ‘Üniversite Öğrencisi-Yeni Mezun’, ‘Müşteri’ ve ‘Teknolojik Girişimci’ olmak üzere üç ayrı kategoride yeni başvurular kabul edildi.

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu