Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Yatırım Finansman Temettürüsü Yüksek Hisseleri Öneriyor

Yatırım Finansman, özellikle ikinci yarıyılda piyasalarda pozitif görünüm bekliyor, ihracatı fazla, defansif ve temettü verimi yüksek hisselerde pozisyon almayı öneren kurumun model portföyünde yüzde 30 hisse, yüzde 30 mevduat, yüzde 20 altın, yüzde 10 tahvil ve yüzde 10 döviz var. Yatırım Finansman Genel Müdürü Ömer Eryılmaz, borsada 12 aylık hedef fiyatlarının 92.500 olduğunu söylüyor.

Piyasalar açısından 2017 yılı, önemli gündem başlıklarıyla yoğun bir görünüm çiziyor. FED’in ve TCMB’in adımları, borsa ve kurdaki seyir, makro-ekonomik göstergeler ve jeopolitik gelişmeler özellikle takip edilen konular olmayı sürdürüyor. Piyasaların önceliğini ise 16 Nisan’da yapılacak olan anayasa referandumu oluşturuyor. Tüm bu gelişmelerin önümüzdeki dönemde piyasalara nasıl yansıyacağı da merak ediliyor. Ekonomist olarak bu süreçte beklentileri ve yatırımcının nasıl hareket etmesi gerektiğini konuşmak üzere Yatırım Finansman araştırma ekibiyle bir araya geldik.

İKİNCİ YARIYIL OLUMLU

2016’daki beklenmedik gelişmelerden sonra 2017’yi ‘sıçrama tahtası’ olarak görmek gerektiğini söyleyen Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Mehmet Akif Daşıran, yılın ikinci yansında piyasalarda pozitif görünüm bekliyor. Daşıran, reel yatırımların artacağı, tüketimde canlanmanın yaşanacağı tahmininde bulunuyor. Borsa tarafında da çarpanların iyileştiği, yurtdışı iskontonun azaldığı, kârlılıkların daha iyi olacağı bir ikinci yanyıl öngörüyor. Bu çerçevede de 84.000 seviyesinden alım öneriyor.

Borsa ile faiz arasındaki uyumsuzluğa da dikkat çeken Mehmet Akif Daşıran, şöyle devam ediyor: “Yılbaşından bu yana BÎST-100 Endeksi yaklaşık yüzde 15 getiri sağlarken faizlerde bunu destekleyecek geri çekilmeyi fazla göremedik. Hisse senedi piyasasının bu motivasyonunun yurtdı-şından kaynaklandığı kanaatindeyim. Yılbaşından bu yana dolar bazında, gelişmekte olan ülke (GOÜ) hisse senedi endekslerinin performansını takip ettik.”

Yatırım Finansman

YABANCI İLGİSİ

Bu noktada, Yatırım Finansman Koordinatörü Levent Durusoy, ikinci yarıyıl için yabancı yatınmcıların tavrının da olumlu olduğunu ifade ediyor. Yabancı payında artışa ek olarak doğrudan yatırımlarda da hareketlenme görüldüğünü vurgulayan Durusoy, “Türk varlıklarına yabancı ilgisinde değerlemelerin cazip olması, en önemli etken. Yabancılar iskontonun gevşemesini bekliyor. Yabancı ilgisi anlamında GOÜ’lerle performansımız paralel” diye konuşuyor. Durusoy, uzun vadede yabancıların tavrında FED’in, ABD Başkanı Donald Trump’m ekonomik söylemlerinin büyümeye etkisinin, ABD tahvil faizlerinin seyrinin ve global piyasalardaki risksiz getiri oranlannın önemli olacağı bilgisini de veriyor.

İHRACAT VE TURİZM

2017’ye yönelik makroekonomik göstergeler de önem arz ediyor. 2016 yılı büyümesini yüzde 2,5 olarak öngören Yatırım Finansman Başekono-misti Can Uz, 2017’de büyümede kilit rolü ihracatın oynayacağı görüşünü paylaşıyor. Uz, “ihracat tarafında, kurdaki seviyelerin marjları bir miktar yükselttiğini, tekstil gibi 20l6’da rahat hareket alanı bulamayan bazı sektörlerin öne çıkmaya başladığını görüyoruz. Dış talep koşullan böyle giderse, ihracat 2017’de büyümeye pozitif katkı yapacak” diyor. Can Uz, turizmde risk faktörü olsa da mayıstan itibaren iyileşmenin görüleceğini de sözlerine ekliyor.

ÖNE ÇIKAN RİSKLER

Peki, olumsuz senaryo ve riskler neler? Yurtdışında FED’in faiz artış olasılığının dörde çıkmasıyla Türkiye gibi GOÜ varlıklarının satış baskısıyla karşılaşabileceğini belirten Can Uz, bu olası durumu yatıştırabilecek gelişmeyi ‘Trump’ın politikalarının hala belirginleşmemesi’ olarak görüyor. Yurtiçi cephede belirleyici etkenin referandum sonucu olacağını, jeopolitik risklerin seyrinin de takip edileceğini aktanyor.

YATIRIMCILAR NE YAPMALI?

Bu süreçte yatınmcıların nasıl pozisyon alması gerektiği de önemli taşıyor. Referandum öncesinde mevcut hisse senedi fiyatlanndaki uyumsuzluk nedeniyle çekimser olduklarını söyleyen Mehmet Akif Daşıran, borsa yatırımcısına, ihracat ağırlığı fazla, satış kontratlan döviz bazında olan, defansif, temettü verimi yüksek şirket hisselerinde pozisyon almayı öneriyor. Daşıran, “ İkinci yanyılda yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için mart ayı geri çekilmeler ve temel değerleme fonksiyonlarında düzelmelerle ‘fırsat ayı’ olabilir” diyor. Yatırım Finansman’m model portföyü ise yüzde 30 hisse, yüzde 30 mevduat, yüzde 20 altın, yüzde 10 tahvil, yüzde 10 döviz olarak dağılım gösteriyor.

YATIRIM FİNANSMAN IN ÖNERDİĞİ 7 HİSSE

F3İM (60,00 TL): 2017 için pozitif büyüme görünümü sergiliyor. Borçsuz yapısı ve düşük kur riskiyle TL ve faizdeki olası dalgalanmalara karşı sağlam yapıya sahip. Gıda enflasyonunun son dönemdeki yükselişi, olumlu etkileyecek.

(Saranti Bankası (9,75 TL): Kâr marjlarını çok iyi yöneten banka, diğer bankalara göre iskontolu. Fonlama yönünden esnekliği ve yüksek vadesiz mevduat ağırlığı da rekabet avantajı sağlıyor.

[talk GYO (1,50 TL): 2016 itibarıyla 1,9 milyar TL portföy değeri olan şirketin İstanbul Finans Merkezi’nde (İFM) arsası ve projeleri var. İFM hariç dahi hisse iskontolu ve fırsat sunuyor. Temettü gelirlerinde büyüme potansiyeli var.

4) CCordsa (8,50 TL): Global hizmet ağı ve yüksek temettü geleneği olan şirket, ağırlıklı dolar cinsinden gelir elde ediyor. Pazardaki güçlü pozisyonu, ürün çeşitliliği, AR-GE ve kapasite yatırımları Kordsa’yı beğenmemizin başlıca nedenleri.

Tofaş (30,00 TL): İhracat ağırlıklı ve TL’nin değer kaybından olumlu etkileniyor. 2017’de yeni modeller ve kapasite artışıyla satış adetinin yüzde 12, satış gelirinin yüzde 27 artacağını tahmin ediyoruz.

Türk Traktör (86,50 TL): Tarımdaki güçlü talepten en çok fayda sağlayacak şirket olacak. Temettü verimi yüksek şirket, güvenli bir hisse olarak öne çıkıyor. Yapı Kredi Bankası (4,60 TL): Yüksek iskontoyu adil bulmuyor, pozitif fiyatlama olması gerektiğini düşünüyoruz. TL’nin değer kazanması ve Unicredit’in sermaye yeterliliği ile ilgili haberler, hisseyi olumlu etkileyebilir.

Ömer Eryılmaz Yatırım Finansman Genel Müdürü
“Yılın ikinci yarısı daha iyi olacak”

2017’nin özellikle ikinci yarısının piyasalar için iyi geçeceğini düşünüyoruz. BIST-lOO’ün yıl içinde ufak dalgalanmalar olsa da yılı 90.000 ın üzerinde tamamlamasını öngoruyoruz. Yıl sonunda 12 aylık hedef fiyatımız olan 92.500’ün üzerinde kapanış da gerçekleşebilir. Dolar/TL, yılbaşında 3,50’ler seviyesindeyken yılı 3,72 ile tamamlayacağı öngörümüz vardı. Bu öngörümüzü koruyoruz. 2017 yıl sonu büyüme tarafında tahminimiz yüzde 3,6. Dengeli risk unsurlarının Türkiye’nin aleyhine bozulacağı ortamda, TCMB’nin üzerindeki baskı artabilir. Yıl boyunca TCMB, sıkı para politikasını koruyacak ve sıkılaşmayı artıracak gibi gözüküyor. FED’den yıl içinde üçten fazla faiz artışı beklemiyorum. Bu öngörümün altında, ABD Başkanı Trump bulunuyor. Piyasadan gelen ve aynı zamanda ‘iş insanı’ olma özelliği taşıyan Trump, yüksek faiz ortamında çalışmak istemeyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu